Mi is az a táplálkozástudomány és hogyan működik?
Ahogy a biokémia, molekuláris biológia és kémia fejlődik, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a testünket, és annak működését szabályozó, irányító anyagcsere folyamatok. Bármennyire hihetetlennek is hangzik, a táplálkozásnak is van tudománya, egészen a molekuláris biológiáig lebontva, reakciók és ok-okozati összefüggéseket keres bizonyos ételek, allergének, tápanyagok és tünetek, például az elhízás között. A tápanyagok alapvető építőkövei az összes élő szervezetnek. Nem csak energiát adnak, de serkentik a növekedést és testünk, agyunk folyamatosan fejlődését, és segítenek, hogy tovább éljünk. Nem véletlenül mondják, hogy az éhség és a szomjúság alapvető ösztöneink, amelyek kielégítése nélkül nem tudunk sokáig élni, hiszen az élelmiszereinkben és legfőképp a vízben található tápanyagok lételemei életben maradásunknak.
De vajon tényleg olyan jó, ha sok vizet iszunk? Ha csak zöldséget, kevés húst eszünk? Egészséges, ha kiiktatjuk a glutént az étrendünkből anélkül, hogy erre lenne egészségügyi okunk? Mindezekre tudományosan alátámasztott válaszokat kaphatsz a kurzus során, hiszen a sok diéta, hír, „új felfedezés” közül már nehéz eldönteni, mi is az, ami valóban egészséges.
Kiknek ajánljuk a Táplálkozási tanácsadó alapok tananyag elvégzését?
- Legjobb választás azoknak, akik szeretnének egészségesen élni és étkezni
- Személyi edzőknek, akiket érdekel az egészséges étkezés és ezeket az összefüggéseket kényelmesen, online szeretnék megtanulni
- Táplálkozási tanácsadóknak és dietetikusoknak, hogy frissítsék a már meglévő tudásukat az adott tananyaggal
- Azoknak, akik jobban meg szeretnék érteni, hogyan és miből épül fel a testük, és ennek érdekében egy átlátható, könnyen követhető tananyagot keresnek
- Azoknak, akiket érdekel az egészséges életmód és a harmónia a testben
Miről szól a Táplálkozási tanácsadó tudásbővítő online anyag?
- Megismerkedünk az alapvető fogalmakkal a táplálkozástudomány területéről
- Sorra vesszük, milyen korban mire van szüksége a szervezetünknek
- Megismerjük a tápanyagok fajtáit, hipo- és hiperfunkcióit
- Bemutatjuk a leggyakoribb, tápanyaghiányból adódó betegséget és hogy hogyan előzzük meg a kialakulását
- Vitaminok jótékony hatásairól
- Elemeikre és hatásaira bontjuk a legalapvetőbb élelmiszereinket
- Növényi alapú táplálkozás előnyeit és hatásait is bemutatjuk
- A tananyag végén étrendtervezőt, recept ötleteket, illetve három napos teljes értékű mintaétrendet osztunk meg veletek
A tananyag elsajátítása után a modulok elvégzéséről online certifikátot állítunk ki!