fbpx

Agilis projektmenedzser képzés

Szeretnél értesülni a tanfolyam indulásáról?

Jelezzük neked, ha indul a kurzus

Projektmenedzser képzés – Legyen belőled vezető!

A project management egyre növekvő iparág, és nem mutatja lassulás jeleit sem az elmúlt időszakban. A szervezetek egyre inkább támaszkodnak különböző project managerekre, annak érdekében, hogy a munka időben és jó eredménnyel legyen elvégezve. Ez az jelenti, hogy egyre többen vesznek részt projektekben akkor is, ha formálisan nem képzettekre arra.

Mi is az a projektmenedzsment?

A projekt egy olyan ideiglenes törekvés, amelynek van egy meghatározott kezdete és vége, különböző feladatkörökkel, felelősekkel és erőforrásokkal. Mint ilyen, a projekt nem a megszokott mindennapi folyamatok és feladatok körébe sorolódik. Ez lehet egy hálózat kiépítése cégen belül, egy új termék bevezetése, vagy akár egy informatikai rendszer frissítése. Ahhoz, hogy az adott célt elérjük, egyértelműen ki kell jelölni a célt, és azt is, hogy mi nem tartozik ezek közé. Létfontosságú annak a megértése, hogy ki végzi a munkát, – a csapat, beleértve a szakértőket is – és ha más erőforrásokra vagy éppen szakértőkre, vagy helyszínre van szükség akkor az is. Egyszóval a tudás, az eszközök és a technikák alkalmazása egy projekttervben megállapított tevékenység elvégzésére.

A projektmenedzsment tehát,

 • olyan munka aminek van kezdete és vége,
 • meghatározott minőségben készül el,
 • van költségvetése és konkrét eredménye is.

Mik a projekt jellemzői?

A projekt gyakran egy kijelölt ügyfél vagy ügyfélkörnek szól, tehát sokszor van mögötte megbízó. A projekt emellett ideiglenes jellegű, meghatározott kezdési és végdátummal. A projektnek meghatározott célkitűzései vannak, amelyek a projekt határain belül szükségesek. Egy projekt általában egyszeri tevékenység, és nem a napi feladatok körébe illeszkedik. Egy projekt lehet többfunkciós vagy akár szervezetek közötti.

projektmenedzser-kepzes

Szervezetek

Egy együttműködési kultúra a vállalat személyiségére, történetére vagy éppen magatartására is utalhat. A vállalati kultúra befolyásolja a projektmenedzsment értékét, a kockázatkerülés szintjét és a vállalatban végrehajtott projekttípusokat.

A szervezeti felépítés megértése segít tisztázni a projektek és a projektmenedzserek szerepét. A projektmenedzsment szervezeteknek három fő típusa létezik.

Funkcionális

A funkcionális típus olyan területeken alapul, mint a pénzügy vagy éppen a humán erőforrás. Ezek a csapatok az alapmunka mellett sűrűn végeznek projektmunkákat is, és ez sok esetben független a szervezet többi részétől.

Projektált

Ezek eltérőek a funkcionális típustól, ilyenek tanácsadó cégek, melyek projekt alapon szerveződnek. Itt nagy szerepet kapnak a projektmenedzserek.

Mátrix

A mátrix szervezetekben az egyének sokszor funkcionális és projektmenedzser szerepet is betöltenek, és mind az alapmunkát, mind a projekt alapú feladatot el kell végezniük.

Szerepek felosztása egy projektben

Egy adott projektet csapatok, azaz emberek egy adott csoportja végzi el. Ilyenkor egymásra épülő és egymást segítő munkát végeznek egy cél megvalósítása érdekében. Egymás segítségével, megfelelő tapasztalattal a résztvevők sikerre vihetek az adott projektet.

Projekt szponzor

A legtöbb projekthez szükséges egy tapasztalt projekt szponzor, aki a projektet támogatja. Ők általában nagyobb felhatalmazással és befolyással rendelkeznek az adott szervezetben. A szponzor megfelelően van tájékoztatva, de nem folyik bele a napi feladatokba. A szponzorok nagyon fontos szerepet töltenek be, a projektek 40%-al sikeresebbek, ha egy szponzor felügyeli azt.

Projektmenedzser

Ő az, aki felügyeli a folyamatokat és a csapatot, de aktívan nem vesz részt a munkában. A projektmenedzser általában a végső célra összpontosít és motiválja a többieket. Ügyel arra, hogy mindenki a tehetségének és képességeinek megfelelő feladatot kapjon a folyamat során. Együttműködik a szponzorral a projekt megtervezésében. Ügyel arra, hogy az adott projekt igazodjon a hosszútávú stratégiai célokhoz. Elkészíti a projekt ütemtervet, kezeli a konfliktusokat, biztosítja a szakmai hozzáértést a csapat számára.

projektmenedzser-tanfolyam

A csapat tagjai

A gyakorlati feladatok végrehajtásáért a csapat tagjai felelősek. A csapat dolgozhat együtt vagy külön – külön, nagyobb projekt esetén alvállalkozók is bedolgozhatnak. Szerepek és felelősségek projektenként változhatnak. Érdemes megjegyezni, hogy a csapattagoknak gyakran egyensúlyt kell teremteniük a projekten kívüli munkájuk és több projekt között.

Projekt további szerepei

Ezek mellett még számtalan szerep létezik, melyet egy projekten belül megtalálhatunk.

 • Projektkoordinátor : belépő szintű pozíció. A feladatok közé tartozik a jelentések készítése és megosztása, valamint általános segítségnyújtás a projektmenedzsernek.
 • Projektütemező: gyakran megtalálható nagyszabású projekteknél. Ez a szerep elsősorban a projekt helyett az adatkezelésre összpontosít.
 • Projektmenedzser asszisztens: közvetlenül segíti a menedzsert, ez a szerep magában foglalja a projetkvezető konkrét feladatainak kezelését.

 

Miért van szüksége a szervezeteknek projektmenedzsmentre?

Ahogy már említettük a projektmenedzsment egy folyamatosan növekvő terület. Ez a növekedés nem pusztán az olyan hagyományos projekt orientált területeken mérhető, mint az építőipar, hanem az olyanok esetében is, mint az egészségügy. Ezt a növekedést több tényező is befolyásolja.

 • A világgazdaság folyton változó helyzete rákényszeríti a cégeket, hogy rövidebb idő alatt, jelentősebb eredményeket érjenek el, sokkal kockázatkerülőbbek.
 • A szervezetek ma már felismerik, hogy a projektmenedzsment csökkenti a piacra kerülési időt, és felgyorsítja a folyamatokat.
 • A szervezetek egyre inkább az új technológiákra támaszkodnak, és ezek bevezetéséhez projektekre van szükségük.

9 ok, amiért számít a projektmenedzsment

Láthatjuk tehát, hogy a project management egy olyan lehetőség, ami mind pénzügyi, mind időbeli, mind szervezeti szempontból fontos. De nézzük, mi az a 9 pont, amiért valóban fontos a projekt menedzsment.

Hatékony projekttervezés

Egy jól kidolgozott projektterv reális idővonalat tud létrehozni, javítja az erőforrás kezelést, alapvető nyomon követést biztosít a projekt előrehaladtával. Nem beszélve arról, hogy pontos költségvetési becslésekhez vezet. Ezenkívül a korábbi projektekből származó adatok értékes inputok a jövőbeli projekttervezéshez.

Standarizált munkamódszerek

A standard hiányában sokszor előfordul, hogy az egyének kialakítják a saját munkamódszerüket, ami több eltéréshez is vezethet egy adott szervezeten belül. A szabványosított projektmegközelítés, amelyet a megfelelő eszköz támogat, a következők:

 • A projekttervezés egyszerűsítése egyedi sablonokkal.
 • A csapattagok segítése, hogy gyorsabban mozodjanak projektek között.
 • Az átláthatóság javítása és jelentéstétel.

Sikeres változáskezelés

A változásmenedzsment csökkenti az ellenőrizetlen változások hatását egy – egy projektre, és megkönnyíti a csapattagok helyzetét is.

Jobb kockázatkezelés

A projektmenedzsment folyamatok segítségével a csapatok a munka megkezdése előtt azonosítani tudják a lehetséges kockázatokat, és minimalizálni tudják azokat.

Magasabb minőség

A project management segít összehangolni az eredményeket az érdekelt felek elvárásai alapján, rendszeresen visszajelzéseket küldeni és kihasználni az új technológiákat jobb minőségű megoldások érdekében. A feladatok és folyamatok adminisztrációja segíti a hibák csökkentését.

Fokozott együttműködés

A világos szerepkörökkel, felelősséggel és szabványosított sablonokkal a projektmenedzsment segíti a csapatokat a gyors formálódásban és a közös cél elérésében. A többi csapattal való együttműködés jóval egyszerűbb lesz, mivel mindenki ugyanazt a „nyelvet” beszéli.

Megnövekedett reputáció

Idővel a sikeres projektcsapatok elnyerik kollégáik és vezetőik elismerését. A szervezetek profitálnak a versenytársak és a jövőbeni ügyfelek körében is megnövekedett pozícióból.

Egységben az erő

A projektmenedzserek egységesítik a csapatot, ezáltal mindenki motivált maradhat. A projektmenedzserek szükség szerint coacholhatják vagy mentorálhatják a csapatot, hogy azok a lehető legjobban végezhessék a munkájukat.

Új szervezeti képességek

A project management folyamatok javítása nem csupán pénzügyi előnyökkel jár. A szervezetek később átalakíthatják a belső kultúrát és a munkamódszereket is. A projektmenedzsment segíti a szervezeteket, hogy a célok, a mutatók és a folyamatok egyazon mederbe terelődjenek, így támogatva a feladatok végrehajtását.

projektmenedzsment-tanfolyam

A projektmenedzsment kihívásai

Legyen az hosszú múltra visszatekintő vagy modern szervezet, sokszor tapasztalhatjuk, hogy egy – egy projekt megbukik. Mi lehet ennek az oka? Ezen kihívásokat vizsgáljuk meg közelebbről, hogy rugalmas és sikeres módon kezelhesd azokat a jövőben.

Hatáskör

A hatáskör olyasvalami, ami az ügyfél igényeire vonatkozik a leginkább. A hatáskör módosítása befolyásolhatja a projekt kimenetelét, vagy akár költségvetését is. Sok projektmenedzser nehezen tud nemet mondani a különböző beérkező kérésekre a felsőbb vezetéstől, – még akkor is, ha nagy tapasztalattal rendelkezik – ami megnehezíti a haladást.

Idő

Jellemzően egy projekt teljesítése egy meghatározott időhöz van kötve, amin belül teljesíteni kell. Bizonyos esetekben ez a határidő irreális. Más esetekben az ütemterv váratlanul meg is változhat, valamilyen előre nem látott oknál fogva.

Minőség

A harmadik korlátozó tényező a projekten elvégzett munka minősége lehet. A projekt céljaitól függően előfordulhat, hogy a minőséget fel kell áldozni a határidő betartása érdekében.

Költség/ források

A rendelkezésre álló költségvetés és az esetleges források vagy segíthetik vagy akadályozhatják a projekt várható eredményét.

Kulcsfontosságú készségek projektmenedzserek számára

Nézzük, hogy melyek azok a képességek, melyeket hasznosítani tudjuk egy nap, projektmenedzserként.

Kommunikáció

A projektmenedzserek idejük akár 90%-át a kommunikációval kapcsolatos tevékenységekre fordítják, kezdve a személyes találkozóktól az e-maileken át, a gyors üzenetváltásig. A legfontosabb kommunikációs készségek a következők.

 • Aktív hallgatás
 • Tárgyalási készség
 • Megnyerő előadásmód

Rugalmasság

A kudarc az élet része, és ez alól projektek sem kivételek. A kudarctól való félelem gyakran korlátozza a kockázatvállalási és kísérletezési kedvünket. A sikerhez azonban szükség van a kudarcra. A stressz a project management része, a rugalmas gondolkodásmód csökkentheti a stressz és az erős érzelmek negatív hatásait.

Problémamegoldás

Az összetettebb, felgyorsult világ teljesen más készségeket igényel, mint ez előtt. Nem elég ha szervezett vagy, az is lényeges, hogy gyorsan és hatékonyan kezelni tudj majd egy problémát.

Hatékony döntéshozatal

A projekteket hatékony döntéshozatal viszi előre. A döntéseket sűrűn akadályozhatja egy – egy vélemény, vagy külső tényező. Projektmenedzserként azonban elsődleges, hogy a projektet tartsd szem előtt és a döntéseket akár konszenzusos alapon képes légy meghozni.

Miben segít téged ez a projektmenedzser képzés?

Ez a projektmenedzser tanfolyam abban segíti a hallgatót, hogy a kurzus elvégzése után magabiztosan vezényeljen le különböző kisebb vagy nagyobb projekteket tapasztalat függvényében. Ez az online, szöveges formátumú tanfolyam olyan tudást biztosít számodra, amellyel a hazai és nemzetközi piacon is megállod majd a helyed. A tanfolyam szakmai elméleti és gyakorlati részből áll. A képzést úgy állítottuk össze, hogy betekintést nyújtson, az agilis projektmenedzserek munkájába, különböző keretrendszerekbe és egy – egy kapcsolódó projektmenedzser program használatába is. Emellett nagy hangsúlyt kapott az időmenedzsment és a hatékonyság is. A tanfolyam 10 modulból áll és egyéni tempóban tudod elvégezni, mivel az oktatás online formában zajlik. A tanfolyam végét záró vizsga is online történik, így nem kell utaznod, ami gyakran jelent problémát azok számára, akik nem Budapest vagy környékén élnek.

projektmenedzser-kepzes

Miért válaszd az online képzést?

A The Bright Academy célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyen olyan online tanfolyamokat magyar nyelven, melyek globálisan keresettek, hiányszakmáknak számítanak, távmunka végzéséhez szükséges tudást adnak. Képzéseink segítenek a karrierváltásban, valamint egy boldogabb, fenntarthatóbb élet kialakításában is. A The Bright Academy minden képzése tapasztalt, szakértő oktató által összeállított anyagok, minket az motivál, hogy minőséget és megbízhatóságot nyújtsunk azok számára, akik minket választanak az oktatási piacon. Képzési rendszerünk hatékony, és már több mint 2 éve működünk, és jelen pillanatban is 48 tanfolyamunk folyamatosan elérhető. Kérdésed van? Kérjük, írj nekünk!

Kinek ajánljuk a projektmenedzser tanfolyam elvégzését?

Elméleti és gyakorlati képzésünk kiváló választás azok számára, akik

 • Szeretnének projektmenedzserként elhelyezkedni hazai vagy nemzetközi cégeknél.
 • Már projektmenedzserként dolgoznak, és szeretnének további képzéseket elvégezni.
 • Akik az IT szektorban képzelik el a jövőjüket.

A tanfolyam szöveges tananyagokból áll.

Minden Vásárlással Ültetsz Egy Fát

Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk a levegő tisztaságának megőrzéséért és a klímaváltozás mérsékléséért, egy élhető környezet megteremtésért. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk az Eden Reforestation Projects non-profit szervezetnek, mely globálisan szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését.

Rólunk

Az 1996-ban alapított vállalkozás sikerességét a megszerzett tapasztalatok mellett a kiváló szakmai gárdának köszönheti.

– Több mint 100 tanfolyam
– Több mint 70.000 elégedett hallgató
– OKJ-s és hobbi tanfolyamok online és offline
– 32 városban, 13+ éve

Kívánjuk, hogy munkájuk során a Kapos Képző Intézmény- The Bright Academy sorozatában tanultak segítsék a szakmai fejlődésüket, egzisztenciájuk felépítését, megélhetésük biztosítását!

Hírlevél Feliratkozás

The Bright Academy

Amennyiben szeretnél értesítést kérni a jövőben induló tanfolyamok indulásáról kérünk, hogy add meg az email címed és válaszd ki a számodra szimpatikus tanfolyamokat.

E-mail cím:*
Név:*
Hamarosan induló tanfolyamok:
Adatvédelmi tájékoztató elfogadása:* Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!