fbpx

Evészavar lelki okai: A táplálkozási tanácsadás mentálhigiénés alapjai

Szeretnél értesülni a tanfolyam indulásáról?

Jelezzük neked, ha indul a kurzus

gondor-barna-haju-no-fekete-poloban-asztalnal-ul-elegedetlenul-nez-elotte-egy-bogre-cornflakes-kanalat-tart-a-kezeben

Mik azok az étkezési zavarok?

Étkezési zavaroknak nevezzük azokat az állapotokat, amik az étkezési szokásokban jelentkeznek és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ezek a zavarok különböző formákban jelenhetnek meg, és fontos tudni róluk, mivel az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú lehet.

Mik a leggyakoribb típusok? Íme néhány, amiről a legtöbben biztosan hallottunk már:

  • Anorexia nervosa: Az érintettek rendkívül alacsony testtömegre törekszenek, túlzottan fogyókúráznak, és gyakran torzított testképpel rendelkeznek.
  • Bulimia nervosa: Jellemző rá a falásrohamok, a túlevés, majd kóros módszerek (például hánytatás, túlzott edzés) alkalmazása a súlygyarapodás elkerülése végett. Az érintettek gyakran normális testtömeggel rendelkeznek, ami nehezíti a felismerést.
  • Binge eating: Falásrohamok jellemzik, de az érintettek nem alkalmaznak kompenzációs technikákat, mint a bulimiások. Ez túlevéshez vezet, ami gyakran súlygyarapodással jár.

Mi állhat az evészavarok hátterében?

Az evészavarok hátterében gyakran komplex lelki és érzelmi okok állnak. Ezek magukban foglalhatják az alacsony önértékelést, szorongást, depressziót, vagy traumák hatásait. Ezen lelki tényezők mellett az érzelmi instabilitás is kulcsszerepet játszhat, amikor az érintettek az étkezést használják az érzelmek szabályozására vagy a stressz kezelésére.

Az evészavarok nem csupán az étkezéssel kapcsolatos problémák; mélyen gyökerező lelki zavarok tükröződései, amelyek átfogó kezelést igényelnek.

Betegség és lelki okok – Van összefüggés?

Az emberi test és lélek összefüggése vitathatatlan. Sok esetben a fizikai problémák mögött lelki okok húzódnak meg, amik üzenetként szolgálhatnak arra, hogy felismerjük: valamilyen belső egyensúlyhiány áll fenn.

Ezek a jelek fontosak, hiszen felhívják a figyelmet arra, hogy a test és az elme közötti harmóniát helyre kell állítani. A test saját maga gyógyítására alkalmas, amennyiben megadjuk számára a megfelelő támogatást, beleértve az életmódbeli változtatásokat, a stresszkezelést és a lelki problémák megértését és kezelését. Felismerve és kezelve ezeket a lelki okokat, nem csupán a tüneteket enyhíthetjük, hanem hosszú távú gyógyulást is elősegíthetünk.

Biológiai okok, hajlamosító tényezők

A lelki okok mellett viszont nem kizárt, hogy az evészavarok mögött biológiai okok és más, hajlamosító tényezők is meghúzódhatnak. Ilyen például a genetikai, vagy a hormonális egyensúlyhiány.

Ezenkívül bizonyos szokások, mint az egészségtelen étkezési minták, szintén kiváltó okai lehetnek. Inkább a komplex összefüggésekre kell figyelni, ahol a biológiai hajlamosítók mellett a környezeti és pszichológiai tényezők együttesen vezethetnek evészavarok kialakulásához. Az ilyen hajlamosító tényezők felismerése kulcsfontosságú a hatékony kezelés és a megelőzés szempontjából.

Gyermekkori traumák a háttérben?

 

szoke-haju-kisfiu-ul-feher-konyhapulton-kezeben-sutemennyel

Állhatnak-e gyermekkori traumák, sérelmek és blokkok az evészavarok hátterében? A válasz: Igen!

Gyakran a gyermekkorban elszenvedett traumák és a családi környezetben megélt negatív tapasztalatok mélyen befolyásolják egy gyermek fejlődését, ami később akár evészavarok kialakulásához is vezethet.

„Ha szereted, ha nem, meg KELL enned!”

Egy egészséges családi környezet és a szülő pozitív szerepvállalása kulcsfontosságú a gyermek érzelmi biztonságának megteremtésében. Valamilyen probléma miatt, például a családon belüli stressz, az evéssel kapcsolatos bántások („márpedig meg kell ennedd”, „addig nem állhatsz fel az asztaltól, ameddig nem etted meg,amit kiszedtem”), a gyermek káros coping mechanizmusokat, mint az evési zavarokat, fejlesztheti ki válaszként.

Ezek a zavarok aztán a felnőttkorban is fennmaradhatnak, ha a gyökérproblémát, a gyermekkori traumát, nem kezelik megfelelően. A gyógyulás folyamatában fontos a gyermekkori élmények feldolgozása, ami által a személy megérti és feloldja a sérelmeket, és így helyreállhat egy egészségesebb életvitel.

Amikor mást látunk a tükörben, mint a valóság

Sokan küzdenek a testképzavarral: teljesen mást látnak a tükörben (például extra túlsúly), mint az a valóságban van. Ez a probléma a modern kor „betegsége”, ami összekapcsolódik a social media térnyeréséhez is. Folyamatosan egy idealizált testképet látunk ott, aminek köze sincs a valósághoz.

Fontos megemlíteni azt, hogy ez a testképzavar sokkal több embert érint, mint azt elsőre feltételeznénk!

Hosszú távon gondot okoz

Mindenkivel előfordul, hogy elégedetlen a kinézetével és időszakonként még a túlevés vagy minimális önostorozás is jellemző. Sokszor nehéz elfogadni magunkat, és van, akinek sosem sikerül igazán. De fel kell ismerni, hogy amikor ezek a negatív érzések kórossá válnak, hosszú távon igazi egészségügyi problémákat is jelenthetnek.

Akár mi magunk vagyunk ebben a helyzetben, akár a környezetünkben van olyan, aki valós problémával küzdd, jó hírünk van: van kiút az érzelmi evések és az önbántás malmából!

Az életmód tanácsadó szerepe a változásban

Az életmód és táplálkozási tanácsadó kulcsfontosságú szerepet játszhat az egészséges változások elindításában, különösen a táplálkozás és az evéssel kapcsolatos szokások terén.

Segíthet felismerni az étkezési zavarok jellemzőit és az esetleges lelki okokat is. A megfelelő módon történő táplálkozásra való átállítás, akár egyéni étrendek kidolgozása révén, hozzájárulhat a testi és lelki egészség javításához. Az életmód tanácsadó támogatása azonban korlátokkal bír; amíg táplálkozási tanácsokat és motivációt tud nyújtani, a lelki problémák esetén szakember – például pszichológus vagy pszichiáter – bevonása szükséges.

Fontos tehát tudniuk, hol van a határ, meddig tudnak segíteni, és mikor kell más szakértőre hivatkozniuk a páciens érdekében. Az életmód tanácsadó így a változás egyik mozgatórugója lehet, de a komplexebb problémák megoldásához több szakterület együttműködése szükséges.

Halljuk meg a segélykiáltást!

 

piros-feher-mentoov-lebeg-a-vizen

Sokszor, akár szakemberként, akár hozzátartozóként, az egyik legnagyobb segítség, ha felismerjük a tüneteket és támogatást nyújtunk azoknak, akik evészavarral küzdenek.

A jelek észlelése és a segítségnyújtás jelenti a változás első lépését. Az empátia, a megértés és a nyitottság elengedhetetlen, hogy a rászoruló érezze: nincs egyedül a küzdelmeiben. Ez a felismerés gyakran adja meg az első lökést a gyógyulás felé vezető úton.

Ha már rendelkezel táplálkozási tanácsadói végzettséggel, ideális kiegészítés lehet ez a tananyag számodra, hogy jobban ráláss a táplálkozással kapcsolatos problémák lelki okaira. Még akkor is, ha nem ez a fő profilod – hiszen sokszor összefüggnek egymással a problémák és a tünetek!

Az étkezés tudománya

Az étkezés sokkal több, mint az, hogy gyorsan megeszünk valamit, hogy ne legyünk éhesek – az étkezés tudománya a táplálkozás, az egészség és a testi jólét kapcsolatát kutatja.

Rengetegen vannak, akik nem esznek helyesen, nem figyelnek a testük igényeire; vannak, akik nem szeretnek enni vagy főzni sem, ami hozzájárulhat a rossz táplálkozási szokásokhoz és ennek következtében az egészségügyi problémák kialakulásához is.

Bár sokszor úgy tűnhet, hogy nehéz megváltoztatni ezeket a mintákat, de az ételnek gyógyító hatása is lehet: helyesen választott ételekkel feltölthetjük és energizálhatjuk testünket. Az étkezés nem csupán fizikai szükséglet: a megfelelő táplálkozás hozzájárulhat a testi és lelki egészség javulásához is. Ezért fontos, hogy tudatosítsuk az egészséges étkezés jelentőségét, és felismerjük, mikor van szükség változtatásra az étkezési szokásainkban.

A táplálkozás tudománya segíthet megérteni, hogyan befolyásolja az étel a testünk működését és hogyan előzhető meg az étkezési zavarok kialakulása vagy hogyan kezelhetők ezek.

Az vagy, amit megeszel

Gyakran halljuk, hogy „Az vagy, amit megeszel” – és ez valóban így is van. Az étel és a testünk egészsége szorosan összefügg egymással.

Az evészavar kezelésének részeként kulcsfontosságú a tájékozódás és a személyre szabott étkezési szokások kialakítása, amik harmonikus egyensúlyt teremtenek testünk számára. Ez az összhang hozzájárul az egészségesebb életvitelhez és a testi-lelki jólét biztosításához.

 

feher-csempen-halos-szatyorban-uborka.citrom-egeszseges-etelek

 

Te is abban hiszel, hogy a táplálkozás a lelki problémák gyógyítója is lehet? Akkor itt a helyed, ezen az átfogó képzésen!

Kinek ideális ez a tudásbővítő tananyag?

  • Azoknak, akik életmód és táplálkozás tanácsadóként szeretnék bővíteni a tudásukat az étkezési zavarok és az egészséges táplálkozás területén.
  • Azoknak, akik saját maguk küzdenek evészavarral és szeretnének mélyebb betekintést nyerni a problémáik gyökereibe és kezelési lehetőségeikbe.
  • Azoknak, akik szeretnék a környezetükben élőket támogatni és segíteni az étkezési zavarokkal kapcsolatos kihívásaik során.
  • Azoknak, akik többet szeretnének tudni a betegségek, különösen az evészavarok lelki okairól.
  • Azoknak, akik érdeklődnek az egészséges életmód iránt és szeretnék megérteni, hogyan befolyásolja az étkezés a testi-lelki egészséget.
  • Azoknak, akik szülőként szeretnének többet megtudni az étkezési zavarok megelőzéséről és kezeléséről, hogy megóvják gyermekeiket.

sotetszurke-epuletek-kozt-ket-fez-nyul-egymas-fele

Nem helyettesíti a szakellátást

Ez a tudásbővítő tananyag egyfajta útmutató az étkezési zavarok megértéséhez és az egészséges táplálkozási szokások kialakításához. Fontos hangsúlyozni, hogy bár értékes információkat nyújt, nem helyettesíti a szakellátást!

Az étkezési zavarok kezelése komplex folyamat, aminél gyakran szükséges a szakemberek, mint dietetikusok, pszichológusok vagy pszichiáterek bevonása is. Ezért, miközben a tananyag hasznos lehet az alapvető ismeretek megszerzésében és az öntudatosság növelésében, a diagnózis felállításához és a személyre szabott kezelési terv kidolgozásához minden esetben szükség van szakmai ellátásra.

 

Fontos, hogy a The Bright Academy által kínált tudásbővítő és ismeretterjesztő tananyagok, melyek az egészség, táplálkozás és pszichológia területeit érintik, kizárólag tájékoztató jellegűek. A tananyag megvásárlása, illetve annak elsajátítása önmagában nem jogosít fel bármiféle szakmai tevékenység végzésére, nem ad hivatalos végzettséget vagy képesítést. A tananyagban foglalt gondolatok, javaslatok kizárólag saját felelősségre alkalmazhatóak. Életmódjában tervezett bármilyen jellegű változtatást kizárólag kezelőorvosa javaslatára és annak szoros ellenőrzése mellett javasoljuk megtenni. A The Bright Academy semmiféle felelősséget nem vállal a tananyag használatából eredő, bármilyen jellegű közvetlen vagy közvetett károkért. Jó tanulást kívánunk!

Minden Vásárlással Ültetsz Egy Fát

Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk a levegő tisztaságának megőrzéséért és a klímaváltozás mérsékléséért, egy élhető környezet megteremtésért. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk az Eden Reforestation Projects non-profit szervezetnek, mely globálisan szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését.

Rólunk

Az 1996-ban alapított vállalkozás sikerességét a megszerzett tapasztalatok mellett a kiváló szakmai gárdának köszönheti.

– Több mint 100 tanfolyam
– Több mint 70.000 elégedett hallgató
– OKJ-s és hobbi tanfolyamok online és offline
– 32 városban, 13+ éve

Kívánjuk, hogy munkájuk során a Kapos Képző Intézmény- The Bright Academy sorozatában tanultak segítsék a szakmai fejlődésüket, egzisztenciájuk felépítését, megélhetésük biztosítását!

Hírlevél Feliratkozás

The Bright Academy

Amennyiben szeretnél értesítést kérni a jövőben induló tanfolyamok indulásáról kérünk, hogy add meg az email címed és válaszd ki a számodra szimpatikus tanfolyamokat.

E-mail cím:*
Név:*
Hamarosan induló tanfolyamok:
Adatvédelmi tájékoztató elfogadása:* Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!