fbpx

Környezettudatos nevelés – Klímatudatos életmód coach tanfolyam

kornyezettudatos-neveles

Szeretnél értesülni a tanfolyam indulásáról?

Jelezzük neked, ha indul a kurzus

Környezettudatos nevelés – Tégy a környezeted megóvásáért!

A környezettudatos nevelés ma már szinte elengedhetetlen, hiszen az emberiség számára a környezeti válság az egyik elsőszámú megoldandó feladat. A környezeti nevelés célja, hogy a gyermekek felelősséget érezzenek a környezetük iránt, közeli kapcsolatot alakítsanak ki a természettel. Ez a tanfolyam segíteni fog neked abban, egy a gyakorlati tanácsok alapján még jobban a mindennapok részévé váljon a környezeti nevelés. A környezeti nevelés néhány évtizeddel ezelőttig ismeretlen volt, azonban ma már az oktatás egyik fontos részét képezi. A környezeti nevelés a nyugati társadalmakban fogalmazódott meg, amikor a népességnövekedés, a városiasodás komoly környezeti károkat okozott. A jelenleg is fennálló környezeti válság azonban megoldásért kiált, melyben ez a tanfolyam segítséget nyújt majd neked.

 

Mikor kezdjük el?

Az oktatási intézményeknek nagyon fontos szerepük van abban, hogy a környezeti nevelés során a gyermek elsajátítsa a fenntartható szemléletmódot. A környezettudatos nevelés, azonban nem az iskolában kezdődik, hanem otthon. A személyes tapasztalat a legfontosabb, minden gyermek számára, hogy megértse: nem áll rendelkezésünkre több bolygó csak ez az egy. Azok a gyermekek, akik 10 éves koruk előtt már megismerkedtek a természeti értékek fontosságával, azokból nagyobb eséllyel válik környezettudatos ember és felnőtt. A környezeti nevelés azonban nemcsak a természettudományos értékeink átadása, sokkal inkább állampolgári nevelés és személyiségfejlődés része.

 

kornyezettudatos-neveles

 

Ne gondoljuk úgy, hogy csecsemő korban még túl korai lenne elkezdeni a környezettudatos nevelést. Nincs olyan, hogy valami túl korai lenne. A gyermek követi a mintáinkat és ha azt látja, hogy anya és apa számára kiemelten fontos a természeti értékek megvédése, akkor ezt fogja követni ő is. Csecsemő korban is el lehet kezdeni odafigyelni arra, hogy a gyermeket környezetbarát termékkel vegyük körbe, legyen az mosható pelenka vagy bármi egyéb. Ebből egy kisbaba még semmit nem fog érzékelni, cserébe mi már csökkentettük a megtermelt hulladék mennyiségét. Jól láthatjuk tehát, hogy a környezettudatos nevelést már a legkisebbeknél is el lehet kezdeni, de érdemi eredményt egy ovis korúnál fogunk tudni elérni.

A környezeti nevelés egyik legfontosabb pontja lehet a szelektív szemétgyűjtés, a kemikáliát tartalmazó játékok kiiktatása, vagy éppen természeti értékek szeretete. A környezeti nevelés másik szükséges támpontja az, hogy megismertessük a kicsivel a természet csodáit, így érzelmi kötődés is kialakulhat. Ha teszünk egy közeli sétát az erdőben, vagy víz közelben akkor meséljünk arról, hogy mennyire fontos a természeti értékek védelme. A természethez való kapcsolat kialakítása ma már sokkal nehezebb, hiszen a kütyük világában valósággal elveszünk mi és a gyermekünk is. Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg, tudatosan kell dolgoznunk azon, hogy a nevelés során megkapja a gyermek a szükséges információkat.

 

Mit tesz az oktatási rendszer és mit tehetünk mi?

Minden kicsi életében belép előbb vagy utóbb a ” Miért” korszak, ekkor azonban nekünk kell figyelni arra, hogy egy adott kérdésre megfelelő választ adjunk. Miért zöld a fű? Miért nő ekkorára ez a bogár? Igyekezzünk kielégíteni a csemeténk kíváncsiságát, próbáljuk megértetni vele, hogy miért fontos, hogy séta közben ne tépje le a virágokat vagy ne hagyja égve a villanyt. A környezet védelme szorosan összekapcsolódik az egészségünk védelmével. Már a legkisebbeket is érdemes lehet levinni a közeli piacra, hogy megismerkedjenek a szezonális alapanyagokkal. Ha kizárólag szezonális alapanyagokból dolgozunk és kerüljük a félkész ételeket, azzal a szervezetünknek is jót teszünk. Igyekezzünk a szükséges alapanyagokat őstermelőktől beszerezni és a háztáji húsokat részesítsük előnyben. Jó cél lehet a húsfogyasztás csökkentése is, hiszen az állattenyésztés az egyik legkörnyezetkárosítóbb iparág.

 

kornyezettudatos-neveles

 

Az oktatási rendszer szerepe a környezettudatos nevelésben

A környezeti nevelés azonban nemcsak otthoni mikrokörnyezetben kell, hogy nagy hangsúlyt kapjon, hanem egyéb közösségekben is. Ideális esetben ez a két környezeti nevelés kiegészíti és támogatja egymást, hiszen már óvodában is kötelező jellegű. A legkisebbek megismerkednek a víz körforgásával, locsolják a növényeket vagy akár csíráztatnak. Az őszi időszakban terményeket gyűjtenek, a fák elhullajtott levelében készítenek lenyomatok vagy képeket, esetleg gesztenye figurákat. A környezeti nevelés folytatódik az általános iskolás korban is, hiszen a nemzeti alaptanterv részévé vált. A nemzeti alaptanterv szerint a környezeti nevelés célja, hogy a gyermekek érzékennyé váljanak a természeti értétek megóvására.

„Legyenek képesek a környezet sajátosságainak, minőségi változásainak megismerésére és értékelésére”; a természet és ember alkotta értékek megőrzésére; a környezettel kapcsolatos állampolgári kötelességeik felismerésére, jogaik gyakorlására; alakuljon ki bennük vonzó jövőkép, amely elősegíti a környezeti harmónia létrejöttéhez szükséges életvitel, szokások kialakulását és a környezet iránti pozitív érzelmi viszonyulások megerősödését. A környezet ismeretén, személyes felelősségen alapuló környezetkímélő magatartás egyéni és közösségi szinten is legyen a tanulók életvitelét meghatározó erkölcsi alapelv.”

A kisiskolások emellett részt vehetnek ökoiskolák által szervezett programokon, ahol a környezeti nevelés során különböző projektekben vesznek részt, mint pl. a komposztálás vagy a szelektív hulladékgyűjtés. Természetesen a környezetvédelem és az egészségvédelem is fontos része a nemzeti alaptantervnek. Egyes középiskolákban meg is tudják valósítani, sajnos nem mindenütt. A környezeti nevelés része lehet akár a kötelező középiskolai önkénteskedés, hiszen a diák dönti el, hol szeretne önkéntes munkát végezni. Így választhat olyan projekteket ahol a környezeti károk megelőzése a cél. Mégis a legtöbbet akkor tudjuk tenni, ha önmagunk jó példát állítunk a gyermekünk és az emberek elé.

 

Amivel mi szülők segíthetünk

A környezeti nevelés része lehet még, hogy magunk látogatunk meg erdei iskolákat, múzeumokat, nemzeti parkokat. Ismertessük meg a gyermekünket és önmagunkat azokkal a környezeti károkkal, amik sajnos már a mindennapok részévé váltak: egyes állatfajok kihalása, a levegő szennyezettsége. Sajnos ezek mind emberi tevékenysége által okozott környezeti károk. Tudatosítsuk a gyermekünkben, hogy mindezt másképp is csinálhatja, hiszen már ő is az élet körforgásának a része. A környezet védelme emberi kézben, minden ember ugyanolyan felelős a természet védelméért.

 

kornyezettudatos-neveles

 

Környezettudatos nevelés alapjai

Néhány hasznos tipp a mindennapokra, ami akár a környezeti nevelés részéve is válhat!

 • Ültessünk fát! Ha a városban lakunk keressünk közösségi kerteket, ha pedig van udvarunk ott ültessünk közösen. Sajnos a papírszükséglet miatt egyre több fát vágnak ki.
 • Irány a természet! Kétnaponta tegyünk sétát a közeli erdőben, vagy parkokban. Így a gyermekben kialakul az érzelmi kötődés a környezet iránt, hiszen jó élményekkel gazdagodik.
 • Mozogjunk a szabadban! Menjünk sétálva, vagy tömegközlekedéssel ahova tudunk. Az emberek hajlamosak mindenhova autóval menni, de ha tehetjük, válasszuk inkább a kerékpárt vagy a rollert.
 • Használjatok kevesebb vizet! Az egyik legfontosabb természeti kincsünk az édesvíz. Zuhanyozzatok, zárjátok el a csapot fogmosás közben.
 • Ne vásároljatok műanyag palackos termékeket! A környezeti nevelés egyik fontos része az újrahasznosítás. Szerezz be egy klassz kulacsot, amit mindig után tudsz tölteni. Emellett egy klassz uzsonnás doboz is a pakk része lehet!
 • A környezeti nevelés része lehet akár egy esti mese, ami a természet védelméről, környezeti eseményekről szólhat.
 • Szerezzünk be egy balkonládát vagy ültessünk növényeket. Ezáltal érzelmi kötődés alakulhat ki a csemetében látva, hogyan fejlődik a növény, vagy a zöldség és gyümölcs.
 • Vásároljunk használt termékeket! Igyekezzünk a ruháinkat nem fast fashion üzletekben beszerezni, hanem minőségi turkálókban.
 • Igyekezzünk a minimalizmus jegyében kevesebb terméket vásárolni, ha szükségünk van valamire, akkor minőségi dolgokat vegyünk meg.

 

Miről szól ez a tanfolyam?

A legtöbbet mégis akkor teszünk, ha az otthoni nevelés részévé válik a természet és a természeti értékek védelme. Ez a tanfolyam a coaching szempontjából közelíti meg a környezettudatos nevelést. A hallgató lépésről lépésre sajátítja el legjobb nevelési eszközöket annak érdekében, hogy ne csak a gyermekeket hanem a felnőtteket is segítse a klímatudatos és fenntartható életmód kialakítása során. Ennek a tanfolyamnak az a célja, hogy az emberek közelebbi kapcsolatot építsenek ki a környezetükkel. Lépésről – lépésre haladva, gyakorlati tanácsokkal látja a tanulót, hogyan tud egy adott életterületen változtatni a fenntarthatóság érdekében.

 

Kiknek ajánljuk a tanfolyamunkat?

 • Azoknak, akik úgy érzik fejlődni szeretnének és környezettudatosabban élni
 • Azoknak, akik klímatudatosabb hétköznapokra vágynak
 • Azoknak, akik szeretnék, hogy a háztartásuk környezettudatosabb legyen
 • Azoknak, akik a gyerekeik számára szeretnének egy szebb és környezettudatosabb világot
 • Azoknak, akik a gyermekeiket szeretnék környezettudatos nevelésben részesíteni

 

Mire lesz szükséged a tanfolyam során?

 • Laptop vagy okostelefon
 • Toll, papír ceruza
 • Idő

 

Tanfolyam moduljai

 1. Modul – Coaching alapok
  a. Hogyan segít a környezettudatos nevelés
  b. Coaching alapjai
  c. Szükségletek és pillanatnyi boldogság
  d. Az önismeret fontosságáról
  e. Mit kérdezzünk és mit ne kérdezzünk?
  f. Célmeghatározás
  g. Etikai kérdések és szerződés
  h. Célmeghatározás – gyakorlati feladatok
 2. Modul – Környezettudatosság alapjai 
  a. Mi fán terem a klímatudatosság?
  b.Hogyan tudsz többet tenni a környezeted megóvásáért?
  c. Fenntarthatóság a kosaradban kezdődik
  d. Túlfogyasztás az enyhítése
  e. Szeméttermelés csökkentése
 3. Modul – Környezettudatos nevelés – gyakorlati alapok 
  a. Klímatudatosság, de hogyan?
  b.Vásárlási tippek a veganizmus jegyében
  c.Vásárlási tippek a minimalizmus és zero waste jegyében
  d. Tudatszintünk emelése
  e. Tudatszint emelése a gyakorlatban
  f. Klímatudatos étrend – Hogyan?
  g. Változás benned kezdődik

 

Hasonló tanfolyam

Ingyenes Zero Waste Útmutató

Vegán Útmutató – Ingyenes Online Tanfolyam

Minden Vásárlással Ültetsz Egy Fát

Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk a levegő tisztaságának megőrzéséért és a klímaváltozás mérsékléséért, egy élhető környezet megteremtésért. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk az Eden Reforestation Projects non-profit szervezetnek, mely globálisan szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését.

Rólunk

Az 1996-ban alapított vállalkozás sikerességét a megszerzett tapasztalatok mellett a kiváló szakmai gárdának köszönheti.

– Több mint 100 tanfolyam
– Több mint 70.000 elégedett hallgató
– OKJ-s és hobbi tanfolyamok online és offline
– 32 városban, 13+ éve

Kívánjuk, hogy munkájuk során a Kapos Képző Intézmény- The Bright Academy sorozatában tanultak segítsék a szakmai fejlődésüket, egzisztenciájuk felépítését, megélhetésük biztosítását!

Hírlevél Feliratkozás

The Bright Academy

Amennyiben szeretnél értesítést kérni a jövőben induló tanfolyamok indulásáról kérünk, hogy add meg az email címed és válaszd ki a számodra szimpatikus tanfolyamokat.

E-mail cím:*
Név:*
Hamarosan induló tanfolyamok: Adatvezérelt marketing képzés
Adatvizualizációs képzés
Adobe XD tanfolyam
Affiliate marketing tanfolyam
Alakformáló edzésterv nőknek - 6 hetes kihívás
Amazon FBA kurzus
B2B marketing tanfolyam
Barista tanfolyam
Brandépítés tanfolyam
Divattervező képzés
Esküvőszervező tanfolyam
Facebook tanfolyam
Frontend fejlesztő képzés
Google Ads tanfolyam
Google Analytics tanfolyam
Google Workspace tanfolyam
Growth Hacking Tanfolyam
Haladó Python tanfolyam
Hirdetéskezelő specialista tanfolyam
Hírlevél készítés tanfolyam
Hogyan legyek szabadúszó?
Hogyan legyek vállalkozó tanfolyam - A sikeres vállalkozás felépítése
Home Staging tanfolyam
HR menedzser képzés
InDesign tanfolyam
Influencer marketing tanfolyam
Java programozó tanfolyam haladóknak
Jóga életmód tanfolyam
Karrier és business coach képzés
Környezettudatos nevelés - klímatudatos életmód coach tanfolyam
Lead generálás és értékesítés tanfolyam
Life coach képzés
Marketing automatizálás a gyakorlatban - SalesAutopilot specialista tanfolyam
Marketing menedzser képzés
Marketing szövegírás tanfolyam
Mentálhigiénés életmód tanácsadó tanfolyam
Nemzetközi piacra lépés marketing tanfolyam
Online KRESZ tanfolyam
Online marketing szakértő képzés
Online német tanfolyam kezdőknek
Párkapcsolati coach képzés
Pénzügy számvitel képzés
Pénzügyi elemző tanfolyam - mutatószámok és elemzési módszerek
Power BI tanfolyam haladóknak
Projektmenedzser képzés
Pszichológiai konzulens képzés
Rendezvényszervező tanfolyam
SAAS marketing képzés
SIX Sigma Green Belt képzés
Social Media marketing tanfolyam
Spanyol tanfolyam kezdőknek
Tárgyalástechnika és értékesítés tanfolyam
Termékfotózás tanfolyam
Üzleti Analitika tanfolyam
Vegán cukrász tanfolyam
Villámolvasás tanfolyam
Adatvédelmi tájékoztató elfogadása:* Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Feliratkozás

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!