fbpx

Marketing automatizálás a gyakorlatban – SalesAutopilot specialista tanfolyam

Szeretnél értesülni a tanfolyam indulásáról?

Jelezzük neked, ha indul a kurzus

A marketing automatizálás minden haladó vállalkozó életében előbb vagy utóbb megjelenik. De mit jelent a marketing automatizálás? Hogyan lehet a folyamatokat a legideálisabb módon automatizálni? Ez a marketing automatizálás a gyakorlatban online tanfolyam olyan SalesAutopilot specialistákat képez, akik a magyar munkaerőpiacon egyedi képességekkel rendelkeznek. Szeretnél te is jövőbiztos karriert, valóban használható tudást? Akkor ez a marketing automatizációs tanfolyam garantáltan neked szól!

Marketing automatizálás a gyakorlatban – Hogyan működik és miért fontos?

A marketing automatizálás lényege, hogy megkönnyítse egy vállalkozás életét. Sok esetben a marketinges csapat emberfeletti teljesítményeket hoz, ami senkitől nem elvárható, hogy szupererőkkel rendelkezzen. Akármilyen keményen dolgozzanak is, mindenkinek megvannak a korlátai. A marketing automatizálás egyik fő előnye, hogy lehetővé teszi a csapat számára olyan munkafolyamatok beállítását, amely teljes mértékben személyre szabott. Ilyenkor a folyamatok akkor is működnek, ha a csapat éppen a megérdemelt hétvégi pihenőjét tölti, hiszen a szoftverek ekkor is dolgoznak.

Mi tehát a marketing automatizálás?

Ne gondoljuk, hogy a marketing automatizáció abban kimerül, hogy beállítunk néhány folyamatot és már érkeznek is a konverziók. Természetesen a sikernek van néhány egyéb előfeltétele: ez a megfelelő méretű email adatbázis, megfelelő ügymenetek kialakítása, stb stb. A marketing automatizálás előtt álló elsődleges kihívás a forgalom és a potenciális ügyfelek áramlásának optimalizálása: mindezt hatékonyan nyomon kell követni. Az automatizált procedúrák lehetővé teszik az ügyfelekkel való kapcsolat folyamatos ápolását, legyen ez közösségi média, vagy az email marketing.

A marketing végső célja nem más, minthogy bevételt termeljen a vállalkozásod számára. Ennek elérésért forgalmat kell irányítani a weboldalra, aminek a célja a lead generálás és az ügyfelek szerzése. Ahol a marketing automatizálás igazán megmutatja az erejét, az ennek a folyamatnak a konverziója és lezárása. A következőkben megvizsgáljuk, hogy melyek a marketing automatizálás előnyei, mikor és hogyan érdemes használni. Egy nagyszerű marketingautomatizálási stratégia szinkronba hozza csapatokat azáltal, hogy rangsorolja a feladatokat és megkönnyíti az átadást.

A marketing automatizálás előnyei

Az már egyértelmű, hogy cégvezetőként és marketingesként is megkönnyítheti az életünk a marketing ügymenetek automatizálása, de nézzük, hogy pontosan milyen előnyökkel jár számunkra mindez.

Hatékonyság mindenek felett

Mindenekelőtt a marketing automatizálás hatékonyabbá teszi az egész csapatot. Csökkenti a költségeket, miközben felszabadítja a csapat idejét, így fontosabb stratégiai kérdésekkel is foglalkozhatnak. Például, ahelyett, hogy manuálisan posztolgatnak minden egyes nap a közösségi média felületeken, a marketing automatizáció megoldja ezt helyettük. Ez azt jelenti, hogy a csapatnak sokkal több ideje lesz kreatívabb munkát végezni, megtervezheti közelgő kampányokat és projekteket. Időt spórolhatsz meg, és növelheted a hatékonyságot.

Növeld a konverziós arányt

A marketing automatizálási szoftverek segítségével növelheted a konverziós arányt és hatékonyabban kezelheted a leadeket. A marketing automatizálási szoftverek segítségével nyomon követheted a leadeket, és arra is használhatod, hogy újra megcélozd azokat az ügyfeleket, akik valamilyen okból nem konvertálnak.

Pontos jelentés

Elemzések és jelentések készítése ijesztő folyamatnak tűnhet, de valójában nem az. A marketing automatizálási platformok magas szintű áttekintést nyújtanak egy adott folyamatról. Ez segíthet meglátni azokat a pontokat, ahol egy adott folyamat megakad, vagy ahol még lehetne javítani rajta. Ezek a pontos, egyszerűsített jelentések bemutatják, hogy hol tudod ezeket felismerni és javítani rajtuk.

Személyre szabott marketing stratégia

Mivel a csapatod több időt tölthet stratégia alkotással a manuális folyamatok helyett, így a marketing automatizációs szoftver lehetővé teszi számukra, hogy mindez testre szabott legyen. A marketing automatizálás segítségével több fronton is „támadást indíthatsz”, e-mail marketing, közösségi média vagy éppen PPC hirdetések formájában. Hogyan segíti ezt elő a marketing automatizálás?

Nos, a marketingautomatizálás a weblátogatókat potenciális ügyfelekké varázsolja, és ha már tudod, kik a potenciális ügyfelek, szegmentálhatod őket viselkedés vagy jellemzők szerint.A potenciális ügyfelek személyre szabott üzeneteket kapnak, így nyomon követheted az elköteleződésüket.

Egyszerűbb adatkezelés

A vállalkozások többsége sokat küzd a már meglévő adatok kezelésével. A marketing automatizálási platformok segítségével nyomon követhetik és egyszerre, egy helyen tudjátok ezeket kezelni. Ezt nem jelent mást, mint azt, hogy adatok kezelése egyszerűbb lesz, mint valaha. Ráadásul az adataidat automatikusan naprakészen tartja majd.

Skálázható folyamatok

Amikor felállítasz egy új folyamatot, fontos, hogy szem előtt tartsd annak a skálázhatóságát. Tud ez a folyamat a céggel együtt növekedni? Ha nem skálázható, akkor a te céged számára is nagyon nehéz lesz a növekedés. A marketing automatizáció segít abban, hogy folyamatok skálázhatóak legyenek. Minél manuálisabb egy folyamat, annál jobban függ egy adott személytől, és annál nehezebb ezt fejleszteni a csapat növekedésével.

Lead gondozás

Végül, de nem utolsó sorban a marketing automatizálás lehetővé teszi a lead gondozást. Marketing automatizációs szoftverekkel különböző e-mail kampányokat hozhatsz létre, amelyek a lead-eket vásárlókká alakítsa. A potenciális ügyfelek „gondozása” nélkül nagyon nehéz lesz őket vásárlókká alakítani.

Hogyan hat a marketing automatizálás az ügyfelekre?

A marketing folyamatok automatizálása nem csak rólad szól: sokat nyerhetnek belőle az ügyfeleid is. Felmerülhet, hogy nehéz számukra felvenni veled a kapcsolatot, esetleg egy olyan hosszas és bonyolult folyamaton kell végig menniük, ahol csapatról – csapatra, csatornáról – csatornára ugrálnak. A marketingautomatizálás csökkentheti ezt a feszültséget a csapatok összekapcsolásával, az adatok használható formátumban történő gyűjtésével, és a színfalak mögötti feladatok priorizálásával.

Releváns tartalom, releváns ügyfélnek

A marketing automatizálással konkrétan meghatározhatod, hogy egyes ügyfelek miket lássanak, a hirdetéstől az e-mail marketingen át. Ezzel a célzással elérheted, hogy csak azokat az információkat küldd el az érdeklődő számára, amelyek őt érintik. Ne feledd, az ügyfelek folyamatosan időhiányban szenvednek.

Jobb válaszok, gyorsabban

A marketing automatizálás segít a vállalkozásoknak a feladatok rangsorolásában és a potenciális ügyfelek kezelésében, így azok gyorsabban és megfelelőbb válaszokat kaphatnak. Ismerd meg az ügyfelek történetét, automatizáld a válaszokat a korábbi vásárlások, vagy a webshopban történő interakciók alapján.

Zökkenőmentes élmények

Vásárlóként te is találkozhattál már azzal az élménnyel, hogy több felületen is ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolnod, tehát folyamatosan ugyanazokat a köröket futod? Az automatizáció egyik előnye, hogy az adatokat egy marketing szoftverben tárolják, így személyre szabott élményeket kínálhatsz az ügyfelek számára. Az automatizálás révén az ügyfeleid ugyanazt az élményt kapják, függetlenül attól, hogy milyen csatornán lépnek kapcsolatba veled.

 

marketing-automatizalas-tanfolyam

 

Hogyan válassz automatizációs rendszert?

Ebben a tanfolyamban a SalesAutopilot rendszerét ismered majd meg, de érdemes a figyelembe venned több szempontot is figyelembe venned a szoftver választás során.

Árazás

Nyilvánvalóan ez a legérzékenyebb pont, minden kezdő (és kevésbé kezdő) vállalkozás számára. Mindenki azt szeretné, ha ár – érték arányban egy kiemelkedően jó szoftvert kapna, ami a legtöbb felmerülő igényt kielégíti.

Marketing automatizálás – Csináld jól!

Azok a marketing automatizálási stratégiák, amelyek korlátozott mennyiségű adatot kínálnak a szakemberek számára, gyakran rossz marketing automatizálást eredményeznek. Ahhoz, hogy minden folyamatot részleteiben megismerjünk szükségünk van elegendő adatra, és kontextusra is. A jó marketingautomatizálás figyelembe veszi a potenciális ügyfelek változó igényeit, valamint a viselkedési folyamatokat és interakciókat az összes marketingcsatornán, nem csak e-mailben.

A több csatornából – például a közösségi médiából – származó viselkedési inputok felhasználása, egy árképzési oldal megtekintése, vagy egy adott tartalom fogyasztása megadja a marketingeseknek azt a kontextust, amelyre szükségük van a potenciális ügyfelek megértéséhez. A leghatékonyabb marketing automatizálás tehát az összes csatornát felhasználja a megfelelő kommunikációhoz.

Milyen folyamatok automatizálhatóak?

Ha úgy gondolod, hogy csak az e-mail rendszer automatizálható, akkor van egy jó hírünk: szinte minden marketing folyamat automatizálható ma már. Nézzük a legfontosabbakat.

E-mail küldés, email marketing

Természetesen a listát a legjobban automatizálható e-mail küldés vezeti. Nem véletlenül, hiszen pár évvel ezelőtt ez volt az egyetlen dolog, amit a cégek automatizáltak, ma pedig akár az online marketing minden részével megtehetjük ezt. Az e-mail küldés azonban nem pusztán hírlevél küldéséről szól, hanem annál sokkal többről. Ilyen lehet egy visszaigazoló levél, egy ajándék kupon, vagy születésnapi köszöntő e-mail. Az e-mailek esetében fel tudunk építeni egy olyan lead generálási folyamatot, ami automatikus módon teremti meg számunkra az újabb potenciális érdeklődöket.

Közösségi média

Az egyik leghasznosabb automatizációs folyamat a Facebook és Instagram posztok előre beállítása. Ilyenkor az előre elkészített posztokat beállíthatod, sőt a blogcikkekkel is ugyanígy tehetsz. Sokkal egyszerűbb dolgod lesz, ha nem egyenként kell felvinned az összes posztot, hanem egy – két nap alatt az egész havi tervet meg tudod csinálni.

Ügyfélszolgálat

Ki ne találkozott volna azzal a helyzettel, amikor egy kérdésre nagyjából ezerszer válaszolt egy adott napon? Ugyan az ügyfélszolgálatosok híresen nagy türelemmel rendelkeznek, ha szeretnéd megkönnyíteni az életüket, akkor a legjobb amit tehetsz, az az automatizáció. Ha saját webshopod van, akkor érdemes chatbotot használnod, ugyanez a helyzet Facebook oldal esetében.

Landing oldalak

Ma már léteznek landing oldalakat készítő szoftverek, amely tökéletes megoldás, ha nem csak vonzó, hanem jól konvertáló weboldalakat szeretnél. Így egyszerűen meg tudod nézni, melyik hirdetésnél, melyik landing oldal teljesít jobban egy A/B tesztelés során.

Gyakori problémák, amelyeket a marketing automatizálás meg tud oldani

Mivel a legtöbb marketinges manapság extrán túlterhelt, ezért ők általában hálás szívvel gondolnak a marketing automatizációs eszközökre. Nézzük, hogy milyen gyakori problémákra jelent megoldást az automatizáció.

Kevés idő, túl sok feladat

A felgyorsult digitális környezetben hatalmas nyomás van a marketinges részlegen, hogy több leadet szerezzenek, növeljék a bevételt, vagy magasabb elkötelezettséget szerezzenek egy márka iránt. Az automatizálás rengeteg kapacitást szabadít fel, így a stratégiai feladatokra fókuszálhatnak, a többit pedig a szoftver végzi a potenciális ügyfelek kezelésében.

Nehéz nyomon követni és optimalizálni a felhasználói elköteleződést

A felhasználók elköteleződésének nyomon követése elengedhetetlen, és a marketing automatizálás lehetővé teszi a „tölcsérben” érkező potenciális ügyfelek rögzítését, nyomon követését és kezelését. Ezzel a folyamattal sokkal jobban optimalizálni tudod a folyamatokat, és sokkal jobban látod majd a megtérülést is. A marketingautomatizálás egyszerű módot kínál arra, hogy a megfelelő tartalmat prezentálja a megfelelő személynek a megfelelő platformon, ahol a leginkább nyitottak arra, hogy kapcsolatba lépjenek veled.

A potenciális ügyfelek nem konvertálnak, „szivárog” az értékesítési tölcsér

A B2B szakértők szerint az egyik legnagyobb kihívást a kiváló minőségű lead generálás jelenti a szakmában. Az olyan potenciális ügyfelek kezelése, akik nem konvertálnak, vagy egy szivárgó értékesítési tölcsér (sales funnel) frusztráló tényező, de önmagában javítható. A marketingautomatizálás lehetővé teszi, hogy a potenciális ügyfeleket releváns és hasznos információkkal lásd el.

Nincsenek minőségi leadek

Ez a másik gyakori probléma, amivel szembesülhetünk, hogy hiába igyekszünk növelni a potenciális ügyfelek számát, ha azok nincsenek „összhangban” a vállalkozásunkkal, esetleg nem vásárolnak tőlünk. Az automatizálás segít abban, hogy jobban megértsd a vásárlói körödet, és személyre szabhatod a „customer journey”-t.

 

salesautopilot-specialista-tanfolyam

 

Milyen marketing automatizációs szoftvereket érdemes használni?

A piacon jelenleg rengeteg szoftver elérhető, így érdemes átgondolni, hogy mit és mire szeretnénk a jövőben használni. Természetesen ez egy SalesAutopilot specialista tanfolyam, így a kurzusban erre fogunk fókuszálni. Most azonban bemutatjuk, hogy mit mire érdemes használni, milyen programok elérhetőek.

E-mail marketing – ActiveCampaign, MailChimp

Az ActiveCampaign az egyik legnépszerűbb szoftverek közé tartozik. Átfogó marketing folyamatokat tudsz vele végrehajtani, nem csak hírlevél küldésre alkalmas. A másik Magyarországon gyakran használt szoftver a MailChimp, ami kevésbé alkalmas automatizációra, sokkal inkább a hírlevélküldés az erőssége. Ha a basic csomagot választod, ott is alkalmazható az automatizáció és 2000 feliratkozóig ingyenes.

E-mail marketing nagyobb büdzsével – HubSpot

Ha esetleg nagyobb büzsdével rendelkezel és szeretnél egy összetettebb szoftvert, a HubSpot ideális választás lehet. Nagyobb vállalkozások számára tökéletesen megfelel, és nekik valószínűleg a havi több ezer eurós díj sem fog igazán problémát jelenteni, hiszen probléma nélkül tudják majd működtetni a rendszert.

Közösségi média marketing

Ugyan már egy ideje Facebookon is előre tudjuk időzíteni a bejegyzéseinket, de ha szeretnénk a folyamatot teljesen átláthatóvá tenni, akkor válasszunk egy erre fejleszetett alkalmazást. Ilyen a Later, a Buffer, vagy éppen SocialPilot. Emellett használhatjuk még a Hootsuite-ot is, ami szintén népszerű választás. A legtöbb ilyen platform egyébként képes a kosárelhagyók célzására is, a felületen személyre szabott üzenetekkel próbálják őket visszacsábítani.

Lead generálás a weboldalon

Landing oldalak készítésére alkalmas a SalesAutopilot is. Ezen landing oldalak lényege, hogy külön személyre szabható oldalakat készíthetünk velük, attól függően, hogy a látogató éppen hol tart a vásárlás folyamatában. Ezeket az oldalakat még megtámogathatjuk különböző felugró ablakokkal és üzenetekkel, de léteznek programok chat funkciókkal is.

CRM

A legtöbb ilyen automatizációs szoftver rendelkezik már beépített CRM funkciókkal is. A CRM (Customer Relationship Management) tulajdonképpen ügyfélkapcsolat kezelést jelent, és magában foglal minden olyan adatot, vagy munkafolyamatot, ami a csapathoz tartozik.

Marketing automatizációs terv – Hogyan állj neki?

A kezdés előtt érdemes átgondolni a célokat, amiket szeretnél elérni, és hogy ezeket hogyan szeretnéd elérni? Határozd meg, hogy neked miben segít majd a marketing automatizálás. Ez a művelet négy lépésben valósítható meg.

1. Tervezd meg

Ha pontosan meg tudod határozni, hogy mit keresel és mit szeretnél elérni, akkor te és a munkatársaid sokkal könnyedebben ki tudjátok választani, hogy milyen alkalmazás segít majd leginkább elérni ezeket a célokat. Készíts egy listát az igényekről és a kívánságokról, és nézd meg, hogy melyik megoldás felel meg a leginkább ezeknek a kritériumoknak. Legyen többfunckiós a platform: az értékesítés és a marketing együttműködése nélkülözhetetlen.

2. Hajtsd végre

Miután kiválasztottad a platformot, képezd ki a jövőbeni felhasználókat a használatára. A megfelelő procedúra segít egységesíteni a folyamatokat, az embereket és az eszközöket. Ezért kulcsfontosságú olyan eszköz választása, ami integrálja a CRM rendszert, a lead generálást, magát az értékesítést. A művelet elindítása után folyamatosan ellenőrzid, hogy megfelelően működik-e.

3. Mérd meg

Nem elég, hogy elindított a procedúrát, annak a sikerességét folyamatosan mérned kell. A jelentések és elemzések segítenek mérni és előremozdítani a marketingtevékenységek sikerességét. Mindehhez lényeges tisztában lenned a teljesítménymutatókkal és azzal, hogy mely területek biztosítják a legjobb ROI-t (Return on Investment – Megtérülési mutató).

4. Optimalizáld

Amint elkezdenek megjelenni az adatok és a KPI-k, lehetőséged nyílik majd az optimalizálásra a jobb eredmények érdekében. Ezen információk birtokában tisztában látod majd, hogy mely tevékenységek hozzák a legtöbb bevételt, és melyek kevésbé hatékonyak. Például, ha látod, hogy különböző kiállítások több potencális lead-et generálnak, míg a workshopok, webináriumok, határozottabban tolják ezeket a lead-eket az értékesítési tölcsérben. Ezen információk nélkül könnyen előfordulhat, hogy a kampányaid nem lesznek olyan sikeresek, ismerned kell az ügyfeleidet és azt, hogy mi működik számukra.

Miért hasznos számodra a marketing automatizálás online tanfolyam?

Ez a tanfolyam elsősorban a SalesAutopilot specialistákat képez. A SalesAutopilot Magyarország vezető cégautomatizálás szoftvere, ami számtalan kis és középvállalkozás munkáját könnyítette meg. Ha megtanulod az marketing automatizálást, azzal olyan képességek birtokába fogsz jutni, melyek egyediek a mai munkaerőpiacon. Ha szeretnél valóban használható tudást elsajátítani, melyet akár azonnal alkalmazhatsz, jó helyen jársz! Ez gyakorlatias tanfolyam segíthet a vállalkozásod következő szintre emelésében, amivel később növelheted a havi árbevételed és vásárlói elkötelezettséget is. Tanfolyamunk 2022-ben indul. Iratkozz fel te is a várólistára, ha szeretnél az indulásról értesítést kapni!

Kinek ajánljuk a tanfolyamot?

  • Vállalkozóknak, akik szeretnének naprakész és valóban használható tudást kapni a témában, és növelni a havi bevételüket.
  • Szabadúszóknak, akik erre a témára szeretnének specializálódni.
  • Mindenkinek, akit érdekel a téma.

Hasonló tanfolyam

Hírlevél készítés tanfolyam

Minden Vásárlással Ültetsz Egy Fát

Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk a levegő tisztaságának megőrzéséért és a klímaváltozás mérsékléséért, egy élhető környezet megteremtésért. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk az Eden Reforestation Projects non-profit szervezetnek, mely globálisan szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését.

Rólunk

Az 1996-ban alapított vállalkozás sikerességét a megszerzett tapasztalatok mellett a kiváló szakmai gárdának köszönheti.

– Több mint 100 tanfolyam
– Több mint 70.000 elégedett hallgató
– OKJ-s és hobbi tanfolyamok online és offline
– 32 városban, 13+ éve

Kívánjuk, hogy munkájuk során a Kapos Képző Intézmény- The Bright Academy sorozatában tanultak segítsék a szakmai fejlődésüket, egzisztenciájuk felépítését, megélhetésük biztosítását!

Hírlevél Feliratkozás

The Bright Academy

Amennyiben szeretnél értesítést kérni a jövőben induló tanfolyamok indulásáról kérünk, hogy add meg az email címed és válaszd ki a számodra szimpatikus tanfolyamokat.

E-mail cím:*
Név:*
Hamarosan induló tanfolyamok:
Adatvédelmi tájékoztató elfogadása:* Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!