fbpx

Adatvizualizáció képzés

Szeretnél értesülni a tanfolyam indulásáról?

Jelezzük neked, ha indul a kurzus

Ez az adatvizualizáció képzés bemutatja az adatokban rejlő megannyi lehetőséget, megismerheted a legfontosabb adatvizualizációs technikákat, melyek segítségével bemutathatod az összefüggéseket, és történeteket mesélhetsz el, illetve jövőbeni trendeket vázolhatsz fel. Ki ne szeretne egy icipicit a jövőbe látni? Az adatvizualizációs eszközök ezt könnyen lehetővé teszik. Kíváncsi vagy, hogyan és milyen megoldások, illetve technikák állnak a rendelkezésedre? Milyen eszközt érdemes használni? Hogyan tudjuk a rendelkezésre álló adat mennyiséget a szolgálatunkba állítani? Szeretnél egy igazi hiányszakmát tanulni? Jól érzed magad a számok világában? Akkor ez neked való!

Adatvizualizáció képzés – Merülj el az adatok világában

Először is lényeges tisztáznunk, hogy mit jelent maga az adatvizualizáció, hogyan javítja az adatvizualizáció a megértést és az elemzéseket, ami jobb és gyorsabb döntéshozatalt eredményezhet. Megismered, hol használják leginkább az adatelemzést, melyek az adatvizualizációk leggyakoribb típusai, melyek a legjobban bevált gyakorlatok.

Mi az adatvizualizáció?

Az adatvizualizáció adatok megjelenítése általános grafikák, például diagramok, infografikák és animációk segítségével. Ezek a vizuális információ megjelenések könnyen érthető módon közölnek összetett adatkapcsolatokat, összefüggéseket. Az adatvizualizáció többféle célra használható, és kulcsfontosságú megjegyezni, hogy nem csak adatelemzési célokra szokták használni. A menedzsment sűrűn használja a szervezeti struktúra és hierarchia kialakítására, míg adatelemzők és adatkutatók a minták és trendek felfedezésére és magyarázatára is gyakran használják. A Harvard Business Review az adatvizualizációt négy fő csoportba osztja: ötletgenerálás, ötletillusztráció, vizuális felfedezés és mindennapi felülvizsgálat.

Ötletgenerálás

Az adatvizualizációt gyakran használják ötletgenerálás ösztönzésére a csapatokban. Gyakran hasznosítják őket ötletbörze, vagy tervezési folyamatok során egy projekt elején, mivel támogatják a különböző nézőpontok összegyűjtését, és jól bemutatják egy kollektíva aggodalmait és kérdéseit egy témával kapcsolatban. Ezek az adatvizualizációk még kezdetlegesek, azonban segítenek megalapozni egy projekten belül, hogy a csapat szemmel tartsa a fő megoldandó kihívást.

Ötletillusztrálás

Az ötletillusztrálás segíthet egy ötlet, taktika vagy folyamat bemutatásában. Gyakran használják gépi tanulási folyamatoknál, például oktatóanyagoknál, tanfolyamokon, vagy központokban. Használható emellett szervezeti struktúrák vagy folyamatok ábrázolására, megkönnyítve a kommunikációt a megfelelő személyek között. Projektmenedzserek gyakran használnak Gantt – és vízesés diagramokat munkafolyamatok illusztrálására.

Vizuális felfedezés

A vizuális felfedezés segít az adatelemzőknek, adattudósoknak és más adatszakértőknek azonosítani az adathalmazon belüli mintákat és trendeket, hogy azok javítsák a jövőbeni történetmesélést. Az adatvizualizáció egy erős eszköz, amely segíti eljuttatni a kulcsfontosságú adatokat a kollégák és a döntéshozók számára.

Miért fontos az adatvizualizáció?

Ez a módszer gyors és hatékony módot biztosít az információk univerzális módon való közlésére. Ez a gyakorlat abban is segíthet a vállalkozásoknak, hogy azonosítsák, hogy mely tényezők befolyásolják az ügyfelek viselkedését, meghatározzák azokat a területeket, amelyek fejlesztésre szorulnak, vagy ahova érdemes lenne több figyelmet fordítani. Segít megérteni, mikor és hol kell elhelyezni bizonyos termékeket, és segít megjósolni az értékesítési mennyiséget.

További előnyei

Segít abban, hogy az információkat gyorsabban befogadja a szervezet, javítja a betekintést bizonyos helyzetekben, és a gyorsabb döntéshozatalt is. A következő lépések megtétele előtt használják a szervezet fejlesztése érdekében történő változásoknál, illetve a közönség érdeklődésének fenntartása érdekében. Megnövekszik a vállalat válaszadási képessége, így gyorsabban tud reagálni a változásokra, és hamarabb tud cselekedni, kisebb lesz a hibafaktor.

 

adatvizualizacio

 

Adavizualizáció és a big data

A big data és az adatelemzési projektek növekvő népszerűsége az adatvizualizációt minden eddiginél fontosabbá tette. A vállalatok egyre gyakrabban fordulnak a gépi tanulás felé, hogy nagy mennyiségű adatot gyűjtsenek össze, amelyeket nehéz és lassú átválogatni, megérteni, vagy megmagyarázni.  A vizualizáció lehetőséget kínál ennek felgyorsítására, és az információk érthető módon történő bemutatására a vállalkozások tulajdonosai és az érdekelt felek számára.

A big adata megjelenítése gyakran túlmutat a normál vizualizációban használt tipikus technikákon, például kördiagramokon, hisztogramokon és vállalati grafikonokon. Ehelyett összetettebb ábrázolásokat használnak, például hőtérképeket.

Adatvizualizációk típusai

Az adatvizualizáció legkorábbi formája az egyiptomiakhoz vezethető vissza, akik többnyire a tájékozódás segítésére használták. Ahogy telt az idő, az emberek az adatvizualizációkat szélesebb környezetben is elkezdték alkalmazni például gazdasági, társadalmi vagy egészségügyi területeken. Talán az egyik legfigyelemreméltóbb Edward Tufte műve, a The visual display of quantitative information, ami azt szemlélteti, hogy az egyének az adatvizualizációt felhasználhatják az adatok hatékonyabb bemutatására.

Könyve kiállta az idő próbáját, tekintve, hogy a vállalatok különböző dashboardokhoz fordulnak, hogy azok valós időben jelenítsék meg a teljesítménymutatókat. A dashboardok hatékony adatmegjelenítési eszközök, a több adatforrásból származó adatok nyomon követésére és megjelenítésére használják. Most pedig ideje, hogy megismerkedjünk közismert adatvizualizációs technikákkal.

Táblázatok

A táblázatok többnyire változók összehasonlítására használt sorokból és oszlopokból állnak. A táblázatok használatával több információhoz juthatunk struktúrált módon, de gyakran túlterhelően hat azon felhasználókra, akik egyszerű trendeket keresnek.

Kördiagramok és oszlopdiagramok

Egyszerű módszer az adatok rendszerezésére, egyes komponensek méretének összehasonlítására, mivel grafikonok szakaszokra vannak osztva, amelyek egy egész részeit képezik.

Vonal – és területdiagramok

A vonaldiagramok vonalakat használnak a változások bemutatására, míg a területdiagramok az adatpontokat vonalszakaszokkal kapcsolják össze, a változókat egymásra rakják, és színeket használnak a változók megkülönböztetésére.

Hisztogramok

Ez a vizualizáció megkönnyíti a végfelhasználók számára, hogy azonosítsák a kiugró értékeket egy adott adatkészleten belül.

Szórványdiagramok

Főként regressziós adatelemzésre szokták használni, és két változó közötti kapcsolat feltárására szokták használni.

Hőtérképek

Ez a grafikus megjelenítés abban segít, hogy viselkedési adatokat akár hely szerint tudjunk megjeleníteni.

Az adatvizualizáció népszerű területei

Az adatvizualizációt ma már számtalan egyedi területen használják, hiszen viszonylag gyorsan képesek leszünk átlátni bizonyos területeket. Nézzük, milyen területeken népszerű és hasznos az adatvizualizáció, és hol fogsz tudni elhelyezkedni a jövőben.

Kereskedelem és marketing

A legtöbb kutatás azt bizonyítja, hogy a hirdetésre szánt költségek felét ma már az interneten költik el, online hirdetésekre. Ennek eredményeként a marketingcsapatoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az online értékesítés milyen bevételeket termel a hirdetések alapján. Az adatvizualizáció megkönnyíti a marketingtevékenységek eredményeként a forgalmi trendek időbeli alakulását.

Politika

A politikában az adatvizualizáció általános felhasználási módja egy földrajzi térkép, amely megjeleníti azt a pártot, amelyre egyes területek szavaztak.

Egészségügy

Az egészségügyi szakemberek gyakran használnak különböző térképeket (Choropleth) fontos egészségügyi adatok megjelenítésére. Ez Choropleth térkép lehetővé teszi szakemberek számára, hogy lássák egy változó helyzetét, ilyen például a szívbetegségek halálozási aránya egy adott területen.

Pénzügy

A pénzügyi szakembereknek nyomon kell követniük befektetési döntéseik teljesítményét, amikor egy eszköz vásárlását vagy eladását választják. A különböző diagramok segítik a pénzügyi szakembereket ármozgások időbeli elemzésében, és fontos információkat jelenítenek meg, például üzleti értékpapírok mozgását: valuták, részvények, kötvények, áruk stb. Az árak időbeli változásainak elemzésével az adatelemzők és a pénzügyi szakemberek felismerhetik a trendeket.

Logisztika

A hajózási társaságok vizualizációs eszközöket használhatnak a legjobb globális szállítási útvonalak meghatározásához.

Adattudósok és kutatók

Az adattudósok által készített vizualizációk jellemzően saját használatra szolgálnak, vagy az információk egy bizonyos közönség számára készül.

Adatvizualizációs eszközök

Az adatvizualizációs eszközök többféleképpen használhatóak. Manapság leggyakrabban a business intelligence (BI) jelentéskészítő eszközként használják. A felhasználók beállíthatnak vizuális eszközöket olyan automatikus dashboard létrehozásához, amelyek nyomon követik a vállalat teljesítményét a kulcsfontosságú teljesítménymutatókon (KPI) keresztül, és vizuálisan értelmezik az eredményeket.

Az ilyenformán alkotott képek tartalmazhatnak interaktív képességeket is, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy alaposabban megvizsgálhassák a rendelkezésükre álló adatokat. Olyan indikátorok is beépíthetők, amelyek figyelmeztetik a felhasználót az adatok frissítésére. Számos üzleti terület adatvizualizációs szoftvert alkalmaz a saját folyamatainak nyomon követésére. Jó példa lehet erre egy e-mail marketing kampány nyomon követése, ahol figyelembe vehetünk olyan mutatókat, mint a megnyitási, átkattintási és konzverziós arány.

A big data eszközök piacán a legnagyobb nevek közé tartozik a Microsoft (Power BI) , az IBM, az SAP és a SAS. Néhány más gyártó speciális vizualizációs szoftvert kínál: Tableau, Qlik és Tibco. Az egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozik a Microsoft Excel, ami továbbra is közkedvelt adatmegjelenítő eszköz.

 

adatvizualizacio-tanfolyam

 

Bevált adatvizualizációs gyakorlatok

Az adatelemzés közben – főleg a nem hatékony eszközök elterjedésének okán – belefuthatunk hibákba. Hoztunk számotokra néhány olyan gyakorlati tanácsot, amelyek segíthetnek abban, hogy adatvizualizáció hasznos és egyértelmű legyen.

Lényeges a kontextus

Ne felejtsd el megadni azokat háttérinformációkat a közönség számára, amelyek elárulják, hogy az konkrét adatpont miért lényeges. Például, ha egy e-mail megnyitási aránya alulteljesít, érdemes szemléltetni, hogy a mindez hogyan viszonyul a teljes iparághoz, ezzel bemutatva, hogy a vállalatnál felmerülhetnek problémák ezen a marketingcsatorna használatával. Ahhoz, hogy cselekvésre ösztönözzünk másokat a közönségnek meg kell értenie, hogy a jelenlegi teljesítmény, hogyan viszonyul valami kézzelfoghatóhoz, például egy célhoz, viszonyítási alaphoz vagy más kulcsfontosságú teljesítménymutatókhoz (KPI).

Ismerd meg a közönséget

Gondold át, hogy kiknek készül az adatelemzés és győződj meg róla, hogy mindez megfelelő az igényeiknek. Mit próbál elérni a célszemély? Milyen kérdések foglalkoztatják? Az adatelemzés választ ad ezekre a kérdésekre? Ha nem vagy biztos benne, hogy a vizualizáció egyértelmű, akkor mutasd meg azt a célközönségen belül néhány embernek, hogy visszaigazolást kapj a bemutató előtt.

Válassz hatékony vizualizációt!

A konkrét vizualizációkat meghatározott típusú adatkészletekhez tervezték. Például a szóródiagramok jól mutatják a két változó közötti kapcsolatot, míg a vonaldiagramok az idősorok adatait. Győződj meg arról, hogy a látvány valóban segíti a közönséget abban, hogy megértse a mondanivalódat, tehát minden adatnál más és más működik. Ha nem választod ki a megfelelő diagramot a megfelelő adathoz, akár a célod ellenkezőjét is elérheted.

Maradj egyszerű

Az adatok vizualizációja során igyekezz megfontolt maradni, hiszen egyes plusz információk el is vonhatják a közönséged figyelmét a lényegről. Szükség van például adatcímkékre az oszlopdiagram minden sávján? Talán csak egy-kettőre van szükség, hogy segítsen illusztrálni az álláspontodat. Eltérő színekre van szükséged ötleted közvetítéséhez? Olyan színeket használsz, amelyek széles közönség számára elérhetőek (pl. színvak közönség figyelembevételével)? Tervezd meg adatvizualizációdat a maximális hatás elérése érdekében azáltal, hogy kiiktatod azokat az információkat, amelyek elvonhatják a célközönség figyelmét.

Miről szól a tanfolyam?

Ez a tanfolyam olyan érdeklődők számára készült akik szeretnének még hatékonyabban bánni a rendelkezésükre álló adatokkal. Ha adatokkal dolgozol a mindennapi munkád során, és szeretnéd megtanulni hogyan tudsz ezekből a rendezetlen adatokból információkat kinyerni és a hasznodra váltani azokat, akkor a legjobb helyen jársz.

A tanfolyam során a hallgató elsajátítja azokat az ismereteket és készségeket, melynek segítségével képesek lesznek az adatokat feldolgozható és értelmezhető formában megjeleníteni, értéket teremteni, a döntéshozatalt támogatni és összetett üzleti kérdésekre válaszokat adni.

Az adatvizualizáció képzés során megtanulod, hogyan tudod ezeket olyan szöveges üzenetekké alakítani, amelyeket az élet bármely területén hasznosítani tudsz majd a későbbiekben. Első lépésként megismertetünk különböző adatelemzési eszközök használatával is, amelyek jelenleg a magyar piac számára elérhető. Online képzések előnye, hogy bárhol és bármikor tanulhatsz, a tanfolyam pedig a örökre elérhető/visszanézhető lesz számodra. Nincs megadott képzési idő, a tanfolyamot elvégezheted néhány óra, vagy akár több nap alatt itt, rajtad múlik, milyen tempóban haladsz Az alábbi tanfolyam elvégzéséhez nem szükséges szakmai előképzettség. A tematika egymásra épülő. A tanfolyam célja, hogy bárki elsajátíthassa a pénzügyi- és adatelemzést, valamint az adatvizualizáció elméleti és gyakorlati alapjait.A képzés során választ kapsz arra, hogy mi az adatvizulizáció, mi a jelentősége napjainkban, mitől lesz jó ez vizuális adatelemzés, illetve milyen vizualizációs eszközök léteznek.

Kiknek ajánljuk a képzést?

  • Azoknak, akik a munkájuk során adatokkal dolgoznak.
  • Olyan pénzügyi vezetőknek, akik szeretnének adatokra alapozott döntéseket hozni a jövőben.
  • Azoknak, akik adatelemzéssel foglalkoznak, és szeretnének még több hasznos információt kinyerni belőlük.

Mi szükséges az adatvizualizáció képzés elvégzéséhez?

A tanfolyam előképzettséget nem igényel.

Hasonló tanfolyam

Google Anatytics tanfolyam

Üzleti analitika tanfolyam

Minden Vásárlással Ültetsz Egy Fát

Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk a levegő tisztaságának megőrzéséért és a klímaváltozás mérsékléséért, egy élhető környezet megteremtésért. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk az Eden Reforestation Projects non-profit szervezetnek, mely globálisan szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését.

Rólunk

Az 1996-ban alapított vállalkozás sikerességét a megszerzett tapasztalatok mellett a kiváló szakmai gárdának köszönheti.

– Több mint 100 tanfolyam
– Több mint 70.000 elégedett hallgató
– OKJ-s és hobbi tanfolyamok online és offline
– 32 városban, 13+ éve

Kívánjuk, hogy munkájuk során a Kapos Képző Intézmény- The Bright Academy sorozatában tanultak segítsék a szakmai fejlődésüket, egzisztenciájuk felépítését, megélhetésük biztosítását!

Hírlevél Feliratkozás

The Bright Academy

Amennyiben szeretnél értesítést kérni a jövőben induló tanfolyamok indulásáról kérünk, hogy add meg az email címed és válaszd ki a számodra szimpatikus tanfolyamokat.

E-mail cím:*
Név:*
Hamarosan induló tanfolyamok:
Adatvédelmi tájékoztató elfogadása:* Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!