fbpx

ADHD és figyelemzavar? Irányítsd az elméd és a gondolataid

Szeretnél értesülni a tanfolyam indulásáról?

Jelezzük neked, ha indul a kurzus

erdoben-zold-fuben-tizeneves-gyerekek-lbadat-dobalnak-boldogan

Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar – Mi ez?

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, röviden ADHD az idegrendszer zavara, ami gyakran a gyerekek körében fordul elő. Abban az esetben, ha gyermekkorban nincs felismerve és kezelve, nagy hatással van az iskolai teljesítményre és a magatartásra, mivel a figyelemzavaros gyerekek nehezen tudják fenntartani a figyelmüket a tanórákon, nehezen ülnek meg egy helyben és nehezen kezelik a stresszes, fókuszt igénylő helyzeteket.

A figyelemzavar és az ADHD tüneteti azonban felnőttkorban is jelen lehetnek, ezért érdemes megismerni ezt az állapotot. Ha érintett vagy benne, akár valamelyik családtagod az, akkor az informálódás, a megértés és az állapt felismerése sokat segíthet.

ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder)

Mi is ez pontosan, és mi történik a szervezetben? Az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar egy neurológiai állapot, ami az agy működésében mutatkozik. Az érintettek agya közben, amikor koncentrálniuk kellene, könnyen elkalandozhat. Ez az állapot jellemzően nehezíti a hosszabb ideig tartó figyelem fenntartását, valamint a megfelelő impulzus-szabályozást. Az ADHD diagnózisa fontos lépés lehet a hatékony kezelés és a támogató környezet kialakítása felé.

ADHD típusai

Az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar több típusban is megjelenhet, amelyek különböző viselkedési mintákat és tüneteket mutatnak.

Hiperaktivitás

Az egyik legismertebb típus a hiperaktív-impulzív ADHD, amely során a túlzott mozgékonyság és impulzív cselekedetek jellemzőek. Jellemző lehet, hogy egy hiperaktív személy akkor is hozzászól egy beszélgetéshez, ha éppen nem beszélnek hozzá, vagy félbeszakítja, befejezi más mondandóját.

Figyelemzavar

Egy másik típus a figyelemhiányos típus, amely során az érintettek nehezen tartják fenn a koncentrációjukat, és gyakran elveszítik a figyelmüket, még akkor is, ha semmi nem vonja el azt. Ez a típus kevésbé jár együtt nyilvánvaló hiperaktivitással, de mind az iskolai, mind a munkahelyi teljesítményre jelentős hatással van.

Kombinált típus

Végül pedig létezik egy kombinált típus is, amely a fent említett két típus jellemzőit ötvözi. Azok az egyének, akiknél ez a forma diagnosztizálható, mind hiperaktív viselkedést, mind figyelemzavart mutathatnak egyidejűleg.

Fontos, hogy a diagnózis során szakemberek tudja azonosítani a típust, így az érintettek a lehető legjobban személyre szabott támogatást kapják az állapotuk kezeléséhez.

A figyelemzavar tünetei

A figyelemzavar tünetei mind gyerek, mind felnőtt korban megfigyelhetők. Előfordulhat, hogy csak egy-egy tünet jellemző, de van, aki komplex tünetegyüttessel küzd. Ezek befolyásolják a viselkedését, ami akár a szociális interakcióikban és napi tevékenységeikben is nehézségeket okozhat.

ADHD gyermekkorban

Az ADHD gyermekkorban számos tünetet produkálhat, amelyek megnehezítik a gyerekek iskolai és társas életét. A leggyakoribb jelek közé tartozik, hogy a gyermek állandóan izeg-mozog, nehezen tudja kivárni a sorát, és gyakran úgy tűnik, nem figyel, amikor hozzá beszélnek.

Jellemzők még a tanulási zavarok, és sokszor a magatartás is problémás terület. Az iskolai környezet különösen kihívást jelenthet az ADHD-s gyerekek számára, akiknek nehézséget okoz az utasítások követése és a csoportos tevékenységekben való részvétel.

Felnőttkori ADHD

 

tengerparton-sziklan-allo-ferfi-telefont-nyomkod-viharos-felhokkel-az-egen

 

Felnőttkori ADHD esetében a tünetek gyakran kevésbé látványosak, de jelentős nehézséget okozhatnak a mindennapi életben. Az érintettek gyakran nehezen tartják fenn a figyelmüket hosszabb időn át, ami munkahelyi feladatok elvégzését vagy akár a mindennapi teendők menedzselését is megnehezítheti. Továbbá, gyakori, hogy nehezen követik a beszélgetéseket, vagy gyakran elvesztik a fonalat. Ezek a tünetek gyakran összetéveszthetők más problémákkal, mint például a stressz vagy az alváshiány hatásai, ezért fontos a helyes diagnózis és a megfelelő kezelés.

Miért foglalkozzunk vele?

Az ADHD kezelésével foglalkozni kulcsfontosságú, mivel jelentős mentális és érzelmi kihívásokkal járhat, ha nem vesszük komolyan. Az ADHD-s személyeknél gyakori, hogy nehezen illeszkednek be, sokszor nem találják a helyüke. A nehezített fókusz megnehezíti az iskolai teljesítményt, a munkahelyi integrációt, valamint a személyes és családi kapcsolatokat is.

Az állapot jobb megértése és a hatékony kezelési módszerek alkalmazása segíthet az érintettek életminőségének jelentős javításában, és az érintettek segítségére lehetnek a mindennapi kihívások kezelésében.

Ha nálad, gyermekednél, vagy a környezetedben élőknél az ADHD valamelyik típusát diagnosztizálták, akkor érdemes többet tanulmányoznod, ogy megértsd a reakciókat. Ebben segít ez a tudsbővítő anyag. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez nem helyettesíti a szakemberrel való közös munkát, csupán kiegészíti azt.

Kezelhető a figyelemzavar és a hiperaktivitás?

A figyelemzavar és a hiperaktivitás kezelhető állapotok. Megfelelő kezeléssel, mint például viselkedésterápiával, gyógyszeres beavatkozással és életmódbeli változtatásokkal, jelentősen javítható az érintettek életminősége.

Fontos, hogy a diagnózis felállításához minden esetben konzultálj hozzáértő szakemberrel! Ha szeretnél egy gyors önellenőrzést végezni, és jobban megismerni, milyen technikák tudnak még segíteni a mindennapokban, töltsd ki ezt az ingyenes gyorstesztet!

Miben segít ez a tudásbővítő tananyag?

Ez a tudásbővítő tananyag segít jobban megérteni a figyelemzavar jellegzetességeit, tüneteit és a kezelési lehetőségeket. A figyelemzavaros állapotok esetén a megfelelő diagnózis és a gyógyszeres kezelés mellett a környezeti hatások ismerete is fontos, mivel ezek jelentősen befolyásolhatják az érintettek mindennapi életét.

A tananyag által nyújtott információk hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan lehet hatékonyabban kezelni ezt a komplex állapotot, így javítva az érintettek életminőségét.

 

jinga-torony-asztalon-hatterben-homalyosan-gyerek-ul-az-asztalnal

 

Kinek ajánljuk ezt az online képzést?

  • Ideális azoknak, akik ADHD-val küzdenek, és szeretnék jobban megérteni, megismerni ezt az állapotot
  • Ajánljuk a képzést azoknak, akiknek a környezetében figyelemzavaros személy van, és ezért szeretne jobban belelátni az ADHD jellemzőibe
  • Azoknak, akik gyerekekkel dolgoznak együtt, és egy általános tudásra vágyak az ADHD területén
  • Azoknak, akik emberekkel dolgoznak együtt, és fontosnak tartják, hogy minél empatikusabb, megértőbb közeget tudjanak teremteni

Kezelés kiegészítője

A kognitív viselkedési módszer kiváló kiegészítője lehet a szakember által vezetett kezeléseknek mind gyermek, mind felnőtt korban jelentkező figyelemzavar és kapcsolódó problémák esetén. Ez a módszer segít megérteni és kezelni a viselkedési feladatokat, valamint javítani a mindennapi életvitelt.

A kezelést támogató eszköz lehet még ez a valós példákon alapuló, online elérhető tananyag, amely örök hozzáférésű, így bármikor visszanézhető. Egy támogató közösséggel várunk, hasznos tippeket és tanácsokat osztunk meg veled, így tovább támogatva téged a mindennapok során.

 

Fontos, hogy a The Bright Academy által kínált tudásbővítő és ismeretterjesztő tananyagok, melyek az egészség, táplálkozás és pszichológia területeit érintik, kizárólag tájékoztató jellegűek. A tananyag megvásárlása, illetve annak elsajátítása önmagában nem jogosít fel bármiféle szakmai tevékenység végzésére, nem ad hivatalos végzettséget vagy képesítést. A tananyagban foglalt gondolatok, javaslatok kizárólag saját felelősségre alkalmazhatóak. Életmódjában tervezett bármilyen jellegű változtatást kizárólag kezelőorvosa javaslatára és annak szoros ellenőrzése mellett javasoljuk megtenni. A The Bright Academy semmiféle felelősséget nem vállal a tananyag használatából eredő, bármilyen jellegű közvetlen vagy közvetett károkért. Jó tanulást kívánunk!

Minden Vásárlással Ültetsz Egy Fát

Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk a levegő tisztaságának megőrzéséért és a klímaváltozás mérsékléséért, egy élhető környezet megteremtésért. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk az Eden Reforestation Projects non-profit szervezetnek, mely globálisan szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését.

Rólunk

Az 1996-ban alapított vállalkozás sikerességét a megszerzett tapasztalatok mellett a kiváló szakmai gárdának köszönheti.

– Több mint 100 tanfolyam
– Több mint 70.000 elégedett hallgató
– OKJ-s és hobbi tanfolyamok online és offline
– 32 városban, 13+ éve

Kívánjuk, hogy munkájuk során a Kapos Képző Intézmény- The Bright Academy sorozatában tanultak segítsék a szakmai fejlődésüket, egzisztenciájuk felépítését, megélhetésük biztosítását!

Hírlevél Feliratkozás

The Bright Academy

Amennyiben szeretnél értesítést kérni a jövőben induló tanfolyamok indulásáról kérünk, hogy add meg az email címed és válaszd ki a számodra szimpatikus tanfolyamokat.

E-mail cím:*
Név:*
Hamarosan induló tanfolyamok:
Adatvédelmi tájékoztató elfogadása:* Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!