fbpx
/
/
Karrier és ADHD? Teszt és útmutatás

Karrier és ADHD? Teszt és útmutatás

Figyelemzavar gyermek és felnőtt korban? Úgy érzed, hogy ADHD-val nehéz előre lépni és megtalálni a neked megfelelő karrierutat? Nem tudsz kiteljesedeni a munkádban?

Ez az ADHD teszt és néhány pontos útmutató segít, hogy közelebb kerülj önmagadhoz, összhangba kerülj a céljaiddal és mérföldkövek segítségével építsd a karriered.

 

ADD vagy ADHD?

Az ADHD zavarok három fő típusát különböztetjük meg:

 • Figyelemzavar: Azokra a személyekre jellemző, akik magasabb fokú figyelemzavarral küzdenek, de nem jelentős náluk a hiperaktivitás. Korábban ezt az állapotot egyszerűen ADD (Attention Deficit Disorder) néven ismerték, de most már ez is az ADHD spektrumához tartozik.
 • Hiperaktivitás: Ez a típus a hiperaktivitás és impulzivitás domináns jelenlétét jelzi, figyelemzavar kevésbé jelentős vagy egyáltalán nem jellemző.
 • Kombinált típus: Ez a leggyakoribb forma, ahol az érintett személy mind a figyelemzavar, mind a hiperaktivitás és impulzivitás tüneteit mutatja.

Tehát, az ADD kifejezés is hiteles, de az ADHD gyakrabban használt és korszerűbb is, mivel jobban tükrözi a zavar széles spektrumát.

Önértékelés és felismerés

A felnőttkori ADHD gyakran megnehezíti a karrierépítést, de különböző stratégiákkal és eszközökkel kezelhető és kordában tartható. Egy dolog nagyon fontos: felismerni az ADHD tüneteit és komolyan venni annak kezelését.

 

ADHD gyorskvíz

Az ADHD diagnózisának felállítása szakképzett egészségügyi szakember feladata, és általában részletes klinikai interjúkat, viselkedési értékeléseket és egyéb vizsgálatokat foglal magába.

Az alábbi teszt nem helyettesítheti a szakértői diagnózist, de segíthet abban, hogy felismerjük az ADHD-ra utaló jeleket. Ha az ADHD-re utaló jeleket észleled magadon, mindenképpen fordulj szakemberhez!

 1. Gyakran nehézséget okoz a napod megszervezése, a feladataid átlátása és rendszerezése?
 2. Gyakori, hogy nehezen koncentrálsz egy adott feladatra (főleg akkor, ha nem különösebben tartod érdekesnek/izgalmasnak)?
 3. Gyakran tapasztalod, hogy meggondolatlan döntéseket hozol, vagy impulzív vagy és nem gondolsz a döntéseid esetleges következményeire?
 4. Jellemző rád a „túlpörögés”, azaz nehezen maradsz nyugodt és olyan helyzetekben is mozgásban vagy, amikor elvárt lenne a nyugalom?
 5. Milyen gyakran fordul elő, hogy hibákat követsz el figyelmetlenségből (például olvasás, írás közben vagy más, aprólékos figyelmet igénylő tevékenységek során)?
 6. Jellemző rád, hogy halogatod a tennivalókat, és az utolsó utáni pillanatra hagyod azok elvégzését?

Eredmények

Ha az fentebbi kérdések többségére a válaszod „gyakran” vagy „nagyon gyakran” volt, akkor érdemes további értékelést végezni egy szakemberrel, hiszen valószínűsíthető, hogy ADHD-val küzdesz. Emlékeztetőül: ez a kvíz nem helyettesíti a szakember által végzett alapos diagnosztikai folyamatot!

ADHD és a karrier

Te milyen pályán érzed jól magad? Milyen jellegű munkát végzel szívesen? És milyen karrierről álmodsz? Emberekkel dolgoznál együtt, vagy inkább a saját magad ura lennél? Nem kell, hogy az ADHD tünetei és az esetleges nehézségek visszatartsanak attól, amiben igazán ki tudsz bontakozni. Soha ne add fel önmagad keresését és egy teljesebb élet megteremtését – még akkor sem, ha az ADHD az életed része, és úgy érzed, megakadályoz téged bizonyos dolgokban!

Irányítsd az életed!

Ha vannak céljaid és pontos mérföldkövek, amiket követhetsz, akkor jobb mentális egészséged lehet. Az ilyen „kapaszkodók” segítenek arra figyelni, amire az adott pillanatban kell.

Amennyiben még keresed a hozzád illő szakmát, töltsd ki ezt az ingyenes, online pályaválasztási tesztet, ami a személyiséged, értékeid és képességied alapján megmutatja, hogy milyen szakma lenne idelis számodra.

 

A pályaválasztási teszt kitöltse után egy tanulói felületre érkezel, ahol kirajzolódik a személyre szabott útmutatód az életed fejlesztésére. Itt nem csak a szakmai fejlődés során fogjuk a kezed, de az önfejlesztés útján is mankót nyújtunk.

Tippek és tanácsok

 1. Ismerd meg és fogadd el magad: Értsd meg, hogyan befolyásolja az ADHD a koncentrációt és a szervezést. Elfogadásával könnyebb lesz megkeresni azokat a stratégiákat, amelyek segítenek a kihívások leküzdésében.
 2. Támogató közösség: Egy támogató közösség segíthet motivációt adni, tanácsokkal és útmutatással szolgálhat.
 3. Készíts egyedi munkamódszereket: Azonosítsd, milyen környezetben és milyen módszerekkel vagy a leghatékonyabb. Lehet, hogy a hagyományostól eltérő munkarend vagy munkakörnyezet jobban megfelel az igényeidnek.
 4. Stresszkezelés: Az egészséges életmód, beleértve a rendszeres testmozgást, elegendő alvást és egészséges táplálkozást, javíthatja a figyelmet és az általános jólétet. A stresszkezelési technikák, mint a meditáció, jóga vagy a hobbik, segíthetnek fenntartani a mentális egyensúlyt.
 5. Szervezettség és időmenedzsment: Használj naptárokat, applikációkat, és listákat a feladatok, határidők nyomon követésére. A jól strukturált környezet csökkenti a feledékenység és a halogatás esélyét. A The Bright Academy tanulói felületét pontosan ezzel a céllal alkottuk meg – töltsd ki a tesztet és kövesd a személyre szabott útmutatódat az életed fejlesztésére!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!