fbpx
/
/
Mi az a borderline személyiségzavar? Teszt online magyarázattal

Mi az a borderline személyiségzavar? Teszt online magyarázattal

arnyekban-hullamvasut-sziluett-hatterben-fakkal

Honnan ismerhető fel a borderline személyiségzavar? Milyen lehetőségek vannak a kezelésre? Hogyan lehet ezzel együtt élni?

Önellenőrző teszttel, egy átfogó blogcikkben vizsgáljuk meg a borderline személyiségzavar jellemzőit, tüneteit és kezelési módjait!

Mi az a borderline személyiségzavar?

A borderline személyiségzavar (BPD), vagy magyarul határeseti személyiségzavar egy komplex mentális állapot, melyet az érzelmi instabilitás, intenzív kapcsolati dinamikák és önmagunkkal kapcsolatos zavaros önazonosság jellemzi.

Az érintett gyakran szenved az érzelmek szélsőséges ingadozásától, ami hirtelen és heves hangulatváltozásokat okozhat. A borderline személyiségzavarban szenvedő személy általában nehezen kezeli a stresszt és gyakran érzi magát elszigeteltnek vagy félreértettnek, ami konfliktusokhoz és instabil emberi kapcsolatokhoz vezethet.

Az állapot megértése fontos az érintettek és környezetük számára, hogy hatékony támogatást és kezelési lehetőségeket biztosíthassanak.

Borderline személyiségzavar tünetek

A borderline személyiségzavarra jellemző tünetek gyakran magukban foglalják az érzelmi instabilitást és a kapcsolati problémákat, amik jelentős mértékben befolyásolhatják az érintett személy mindennapi életét és emberi kapcsolatait.

A borderline személyiség tünetek között szerepelhet:

 • Heves hangulatingadozások, amelyek néhány órán belül változhatnak.
 • Intenzív, gyakran viharos kapcsolatok, melyek az ideálizálás és leértékelés között ingadoznak.
 • Erős félelem az elutasítástól és az elhagyatottságtól, ami pánikreakciókat válthat ki.
 • Impulzív viselkedés, mint például költekezés, veszélyes vezetés, vagy mértéktelen alkoholfogyasztás.
 • Visszatérő öngyilkossági fenyegetések vagy cselekedetek, önsértő magatartás.
 • Tartós üresség érzése, identitászavar.
 • Ideiglenes, stressz által kiváltott paranoid gondolatok vagy disszociatív tünetek.

fekete-feher-kepen-magas-fak-kozt-hattal-allo-ferfi

 

Magadra ismersz? Töltsd ki ezt az ingyenes borderline önellenőrző tesztet. Segít, hogy felismerd a tüneteket és minél hamarabb szakszerű segítséget tudj kérni!

Vannak fizikai tünetek?

Bár a borderline személyiségzavar elsősorban érzelmi és lelki tünetekkel jár, vannak fizikai jelei is. Ezek közé tartozhatnak a stressz okozta fizikai tünetek, mint például fejfájás, hasi fájdalmak, vagy krónikus fáradtság. Ezek a tünetek gyakran az érzelmi stressz következményei, amelyek befolyásolhatják az érintettek fizikai állapotát.

Hogyan alakul ki?

A borderline személyiségzavar kialakulása összetett folyamat, amelyben számos tényező játszik szerepet. Hajlamosító tényezők közé tartozhatnak genetikai hajlam, de az a személy is hajlamos lehet a borderlinera, aki korai traumákat szenved el, és kisgyermek kortól erős környezeti stressznek van kitéve. A betegség kialakulása során az egyén érzelmi reagálása zavart szenvedhet, ami a személyiség fejlődésében rendellenességeket eredményezhet. A korai gyermekkori elutasítás, elhanyagolás vagy erőszakos viselkedésminták is jelentős szerepet játszhatnak. Ezen körülmények kombinációja befolyásolhatja, hogy egy adott személy esetében milyen módon fejlődik ki a borderline személyiségzavar.

Kezelhető a borderline személyiségzavar?

A borderline személyiségzavar kezelhető, és sok ember számára jelentős javulás érhető el a megfelelő terápiás beavatkozásokkal. A kezelés általában magában foglalja a viselkedésterápiát, mint például a dialektikus viselkedésterápia (DBT) és a kognitív viselkedésterápia (CBT), amelyek segítenek az érzelmek szabályozásában és a káros viselkedési minták megváltoztatásában. Akár gyógyszeres kezelés is alkalmazható a hangulati ingadozások kezelésére. Fontos, hogy az érintett személyek személyre szabott támogatást kapjanak, mely figyelembe veszi egyéni igényeiket és körülményeiket.

 

 

Önellenőrzés és diagnózis

Nagyon fontos kiemelni, hogy hivatalos diagnózist csak olyan szakember állíthat fel, aki alapos tesztelés után megállapítja a borderline személyiségzavart. Ha arra gyanakszol, hogy nálad is fennáll ez a zavar, keress fel egy szakembert minél hamarabb, hogy együtt tudjatok dolgozni a tünetek enyhítésén!

Ez az önellenőrző mini teszt abban segít, hogy jobban megértsd a tüneteket. Ha te is tapasztalod ezek valamelyikét, vagy esetleg egy tünet együttest, fordulj szakemberhez a problémákkal kapcsolatban!

Kapcsolatok

Amikor valaki borderline személyiségzavarral küzd, a következő jelek és kihívások jelentkezhetnek egy kapcsolatban:

 1. Intenzív és ingadozó kapcsolatok: Az érintett személy gyakran ideálizálja partnerét a kapcsolat kezdetén, majd hirtelen és drasztikusan átértékelheti őt, ami konfliktusokhoz és instabilitáshoz vezet.
 2. Félelem az elhagyatástól: Állandó aggodalom, hogy elhagyják őket, ami szorongáshoz, kérleléshez vagy akár manipulatív viselkedéshez vezethet a kapcsolatban, annak érdekében, hogy megtartsák partnerüket.
 3. Heves érzelmi reakciók: Az érzelmek heves kitörései, amik a kapcsolatban váratlanul jelentkező intenzív haraghoz vagy szomorúsághoz vezethetnek, gyakran csekély provokációra vagy stresszre reagálva.
 4. Önértékelési problémák: Az érintett személy nehezen találja meg a helyét a kapcsolatban, ami önértékelési problémákhoz vezethet. Ez az alacsony önbizalom és az identitászavar felerősödéséhez vezet, ami tovább nehezíti a kölcsönös megértést és támogatást a kapcsolatban.

Érzelmi hullámvasút

A borderline személyiségzavarban szenvedő személyek gyakori érzelmi hullámvasúton élnek, amelyek a következő négy jellemzőben nyilvánulnak meg:

 1. Gyors érzelemváltás: Az érzelmek extrém mértékben és váratlanul változhatnak, akár órákon vagy percek alatt. Egy percig még boldogok és magabiztosak, a következőben pedig mély szomorúságot vagy dühöt érezhetnek.
 2. Heves érzelmi kitörések: Az érzelmi reakciók intenzitása gyakran aránytalan a kiváltó eseményhez képest. Ezek az extrém érzelmi válaszok kihívást jelenthetnek mind az érintett, mind a körülötte lévők számára.
 3. Folytonos fent és lent: A szenvedő állandóan ingadozik az érzelmek között, ami kiszámíthatatlanná teszi viselkedését. Ez a hullámzás megnehezíti az érzelmi stabilitás elérését és fenntartását.
 4. Erős érzelmi kötődés és elutasítás: A kapcsolati dinamikákban gyakori az, hogy intenzív kötődést követ az éles elutasítás, ami az érzelmi hullámvasút további elemét képezi. Ez a váltakozás jelentősen befolyásolja az interperszonális interakciókat és a közelállók érzelmi életét.

Üresség

Gyakori az üresség érzése, amely a következő jellemzőkben nyilvánulhat meg:

 1. Üresség érzése: A szenvedők gyakran érzik, hogy belső űr van bennük, ami folyamatos elégedetlenséggel párosul. Ez az érzés mélyen zavarja őket, és gyakran nehezen találnak értelmet vagy célt az életben.
 2. Kihívás a kapcsolódásban: Az érintettek gyakran küzdenek az önmagukhoz való kapcsolódással, és úgy érzik, nem illeszkednek be semmilyen társadalmi vagy közösségi csoportba. Ez az érzés izolálódáshoz vezethet.
 3. Állandó elégedetlenség: Folyamatosan keresik, mi hiányzik az életükből, ami soha nem tűnik elég jó vagy kielégítőnek. Ez az állandó elégedetlenség erősíti az üresség érzését.
 4. Pesszimista világszemlélet: Az érzés, hogy a világ nem jó hely, szintén gyakran jelen van. Ez a pesszimizmus megerősítheti a reménytelenség érzését, és tovább súlyosbíthatja az életükkel kapcsolatos elégedetlenségüket.

sziklak-kozt-ferfi-kotelen-setal-feltatott-kezzel-piros-poloban-farmerben

Túlzások

A borderline személyiségzavarban szenvedők gyakran túlzásokba esnek különféle élethelyzetekben, mint például:

 1. Túlzott érzelmi reakciók: Az érintettek érzelmei gyakran túl intenzívek, legyen szó akár örömről, bánatról vagy haragról. Ezek a reakciók túlmutatnak a tipikus válaszokon, ami komoly zavart okozhat mind személyes, mind társas kapcsolataikban.
 2. Túlzott kapcsolati dinamika: A kapcsolataikban gyakran túlzott kötődést vagy elutasítást mutatnak, amelyek szélsőségesek és gyakran váltakoznak. Minden kapcsolatot túl mélyen vagy éppen túl sekélyesen élhetnek meg.
 3. Túlzásba vitt viselkedésminták: Impulzív, kockázatos magatartások, mint például pénzköltés, veszélyes vezetés, vagy mértéktelen alkoholfogyasztás. Ezek a viselkedések különféle életaspektusokban jelentkeznek, és jelentős problémákat okozhatnak.
 4. Túlzott önbecsülési ingadozások: Az érintettek önképükben és önértékelésükben is jelentős ingadozásokat tapasztalnak; egyik pillanatban túlzottan magas önértékelést mutathatnak, a következőben pedig mély önbecsülési válságba süllyedhetnek.

Szorongás és pánik

A borderline személyiségzavar esetében a szorongás és azzal kapcsolatos érzelmek is visszatérő jelenségek, amik hol enyhébb, hol komolyabb formában jelentkezhetnek.

 1. Pánikrohamok: Az intenzív szorongás hirtelen, kontrollálatlan pánikrohamok formájában jelentkezhet, melyek gyakran váratlanul és erős fizikai tünetekkel (pl. szívdobogás, légszomj) érkeznek. Ez a jelenség rendkívül megterhelő és ijesztő is lehet az érintettek számára.
 2. Dühkitörések és paranoiás gondolatok: A fokozott érzelmi reakciókhoz tartozhatnak heves dühkitörések, melyeket gyakran paranoiás gondolatok kísérhetnek. Az érintettek úgy érezhetik, hogy ellenük szőnek összeesküvést vagy mások ártani akarnak nekik, ami súlyosbítja a szorongásukat.
 3. Önsértő gondolatok: A folyamatos belső feszültség és érzelmi zavarok önsértő viselkedést vagy gondolatokat válthatnak ki, mint a testi fájdalom átmeneti „megszüntetésének” eszköze vagy érzelmi megkönnyebbülés formájában. Ez a súlyos tünet a belső zavar és szorongás közvetlen megnyilvánulása lehet.

fentrol-hatulrol-barna-haju-no-feher-ingben-piros-nadragban-keresztbetett-labbal-ul-hataridonaploba-jegyzetel

A segítség formái

A jelen blogcikkben bemutatott teszt nem minősül diagnózisnak! Fontos, hogy ha tapasztalod magadon a borderline személyiségzavar jeleit, kérj további segítséget!

Találj olyan elfoglaltságot a kezelés mellett, amit örömmel csinálsz! Nézz szét képzéseink között, és válogass több tucat önsegítő, önfejlesztő és hobbi kurzusunk közül!

Sok sikert és kitartást kívánunk!

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!