fbpx
/
/
A nem asszertív kommunikáció kockázatai

A nem asszertív kommunikáció kockázatai

 

Te is úgy érzed néha, hogy a kommunikációd nem pont úgy sül el, ahogy szeretnéd? Talán nem mondod el határozottan, amit gondolsz, vagy épp ellenkezőleg, túl hevesen fejezed ki magad? Ha igen, akkor nem vagy egyedül ezzel. A nem asszertív kommunikáció – legyen az passzív, agresszív, vagy passzív-agresszív – komoly kockázatokat rejthet magában, mind a személyes, mind a munkahelyi kapcsolatainkban. Lássuk, milyen buktatókra kell figyelnünk, és hogyan kerülhetjük el ezeket!

Mi is az a nem asszertív kommunikáció?

Először is tisztázzuk: mi számít nem asszertív kommunikációnak? A passzív kommunikáció során az ember nem áll ki magáért, nem fejezi ki egyértelműen véleményét vagy igényeit. Az agresszív kommunikáció esetén viszont a saját álláspontot erőszakosan, mások figyelembevétele nélkül próbáljuk érvényesíteni. A passzív-agresszív kommunikáció egyfajta keveréke a kettőnek: látszólag elfogadunk valamit, miközben közvetett módon mégis ellenállunk vagy szabotáljuk azt.

A nem asszertív kommunikáció kockázatai

1. Félreértések és konfliktusok: Ha nem fejezzük ki világosan, mit gondolunk vagy érzünk, az könnyen félreértésekhez vezethet. Ezek a félreértések pedig gyakran felesleges konfliktusokhoz vezetnek, amik elkerülhetőek lennének egy asszertív kommunikációval.

2. Csökkent önbizalom: Ha folyamatosan passzív módon kommunikálunk, az hosszú távon ronthatja az önbizalmunkat. Azt az üzenetet közvetítjük magunk felé, hogy a véleményünk nem számít, ami negatívan befolyásolhatja az önbecsülésünket.

3. Stressz és belső feszültség: Az agresszív vagy passzív-agresszív kommunikáció gyakran stresszhez és belső feszültséghez vezet, mivel ezek a kommunikációs formák nem építik, hanem rombolják a kapcsolatokat.

4. Megromlott kapcsolatok: A nem asszertív kommunikáció hosszú távon károsíthatja a kapcsolatainkat, legyen szó családról, barátokról vagy munkatársakról. Az emberek kevésbé fognak bízni bennünk, ha állandóan agresszíven vagy passzívan viselkedünk.

 

 

Hogyan kerüljük el a nem asszertív kommunikáció csapdáit?

1. Ismerd fel a kommunikációs stílusodat: Első lépésként fontos felismerni, melyik nem asszertív kommunikációs formát használod leggyakrabban, és milyen helyzetekben.

2. Gyakorold az „Én-üzeneteket”: Az „Én úgy érzem…” kezdetű mondatok segíthetnek abban, hogy világosan, de nem támadó módon fejezd ki magad.

3. Fejleszd az aktív hallgatás készségedet: Az aktív hallgatás segít megérteni mások álláspontját, ami elősegítheti az asszertív kommunikációt.

4. Kérj visszajelzést: Kérj visszajelzést a kommunikációdra vonatkozóan a környezetedtől. Ez segíthet objektíven látni, hol és hogyan javíthatod a kommunikációs készségeidet.

A nem asszertív kommunikáció komoly kockázatokat rejthet, de szerencsére van mód a változtatásra. A fenti tippekkel és egy kis önismerettel jelentősen javíthatsz a kommunikációs készségeiden, így harmonikusabbá teheted a kapcsolataidat, csökkentheted a stresszt, és növelheted az önbizalmadat. Ne feledd, a változás nem történik meg egyik napról a másikra, de minden kis lépés számít!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!