fbpx
/
/
Pánikbetegség és szorongás teszt: Nézz szembe a pánikkal!

Pánikbetegség és szorongás teszt: Nézz szembe a pánikkal!

szoke-haju-lany-all-fekete-kabatban-fekete-nadragban-hegy-tetejen-kodos-hatterben

Visszatérő, sokszor alaptalan félelem? Fizikai tünetek a szorongás kísérőjeként? Ha megfogalmazódott benned, hogy talán pánikbetegséggel küzdesz, akkor első lépésként töltsd ki ezt a pánikroham önértékelő kérdőívet!

Mi az a pánikbetegség?

A pánikbetegség egy olyan szorongásos zavar, ami váratlan és ismétlődő, hirtelen rohamokban jelentkezik. Ezek a rohamok intenzív félelmet váltanak ki, valamint fizikai tüneteket is, mint például az erős szívdobogásérzés, a remegés, a légszomj, mellkasi fájdalom, a fulladásérzés, vagy a hányinger. Sok esetben az érintett azt érzi, hogy képtelen megnyugodni, és attól fél, hogy elveszti a kontrollt, ami rendkívül ijesztő és tovább fokozza a szorongást.

Szorongás, félelem – Mik ezek?

A szorongás és aggodalmaskodás valójában egy belső érzés, ami a félelemmel köthető össze, amit bizonyos helyzetekkel vagy eseményekkel szemben érezhetünk.

A feszültség és szorongás egy bizonyos szinting normális válasz lehet stresszre, de ha túlzott vagy tartós, akkor zavaróvá válhat a mindennapi életben, és érdemes foglalkozni vele.

Tünetek

Mik a pánikbetegség, és a túlzott szorongás tünetei? Ha ingerlékennyé vagy zaklatottá válunk, már pánikrohamunk van? Honnan lehet tudni, hogy nem egy egyszerű stresszes napról, rossz hangulatról van szó?

A pánikbetegség tünetei között számos fizikai és pszichológiai jelenség is megfigyelhető.

 • Heves szívdobogásérzés
 • Légszomj, fulladásérzés
 • Remegés vagy reszketés
 • Hirtelen fellépő izzadás
 • Hányinger, émelygés, hasfájás, hasmenés
 • Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkas környékén
 • Kontrollvesztés érzése

Könnyen megesik, hogy a tünetek akkor jelentkezhetnek, amikor nyugodtak vagyunk: az elalvási fázisban, vagy esetleg az éjszaka közepén. Gyakran előfordul az is, hogy az érintettekre nyilvános helyeken tör rá a pánik: például sorban álláskor, vagy amikor nagy tömeg veszi őket körül.

sotet-hatterben-elore-tartott-keresztezett-tenyerek

Szokásos dolgok vagy személyek is kiválthatják?

Igen, bizonyos dolgok vagy személyek iránt érzett félelem kiválthatja a pánikrohamot. Ezek a belső reakciók gyakran kapcsolódnak a múltbeli traumákhoz vagy negatív tapasztalatokhoz. Egyáltalán nem ritka, hogy valaki pánikrohamot kap például az utcákon sétálva, ha korábban ott élt meg stresszes helyzetet.

A szorongás fajtái

A szorongásnak több fajtája is létezik, amelyek alábbi kategóriákba sorolhatók:

 • általános szorongásos zavar
 • szociális szorongás
 • pánikzavar
 • poszttraumatikus stressz zavar
 • kényszerbetegség

A szorongás típusait aszerint kategorizálják, hogy az mennyire válik specifikussá vagy általánossá különböző élethelyzeteiben. Minden típus különböző tünetekkel és kezelési módszerekkel jellemezhető.

Ha szorongok, pánikbeteg vagyok?

Ha néha-néha szorongást érzel, ez egyáltalán nem jelenti automatikusan, hogy pánikbeteg vagy. A szorongás gyakori reakció, különösen ha a félelemérzés kapcsolódik a jövőre vonatkozóan ismeretlen vagy bizonytalan helyzetekhez. A pánikbetegség specifikus típusa a szorongásos zavaroknak, ami intenzív és hirtelen fellépő pánikrohamokkal jellemezhető.

Ha viszont a szorongás rendszeresen zavarja a mindennapi életedet, vagy ha pánikrohamok kísérik, akkor érdemes szakemberhez fordulni a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

 

zold-hatterben-darabokban-levo-lego-ember

Szorongás teszt – Kinek érdemes kitölteni?

A teszt kitöltése javasolt azoknak, akik úgy érzik, hogy az elmúlt időszakban a korábbinál többször érezték magukat feszültnek, és gyakran szorongtak.

Ha rendszeresen tapasztalatod magadon a pánikroham tüneteit, akkor érdemes szembe nézni a problémáva. Ez a teszt tökéletes első lépés lehet, hiszen segíthet felmérni a szorongás szintjét, és megerősíthet abban, hogy szükséges-e további szakmai segítséget keresni.

Fontos megjegyezni, hogy ez az ingyenes, online teszt nem helyettesíti a szakember által diagnózist, nem váltja ki azt. Teljesen független bármilyen pszichológiai kórkép felállításától.

Nem kell egyedül küzdened

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükségeda pánikroham, vagy a visszatéő szorongás leküzdésében, akkor tudd, hogy nem vagy egyedül!

Az első lépés a felismerés, és ha megerősödött benned a gondolat, hogy lehetséges, hogy pánikbetegséggel küzdesz, mindenképpen keress fel egy szakembert, aki segít a pontos diagnózis felállításában és a kezelésben is!

 

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!