fbpx
/
/
Mi a különbség a pszichológus és a mentálhigiénés szakember között?

Mi a különbség a pszichológus és a mentálhigiénés szakember között?

A pszichológia és a mentálhigiéné két olyan terület, amik a lelki egészség megőrzésében és javításában játszanak kulcsszerepet. Bár mindkét szakma ugyanazt a célt szolgálja, a módszertanuk és kompetenciáik terén jelentős különbségek fedezhetők fel.

Ebben a blogcikkben közelebbről is megvizsgáljuk, hogy mi különbözteti meg a pszichológusokat a mentálhigiénés szakemberektől, milyen feladatokat látnak el, és milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ezen a pályán. Akár továbbtanulás előtt állsz, akár a személyes fejlődésed céljából szeretnél többet megtudni a témáról, ez a cikk útmutatást nyújt!

Közös cél: a lelki egészség

A pszichológusok és a mentálhigiénés szakemberek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a lelki egészség megteremtése és megtartása szempontjából. Mindkét szakma alapvető célja, hogy támogatást és segítséget nyújtson az embereknek a lelki egészségük megőrzésében és javításában. A segítő szakember – legyen az pszichológus, vagy mentálhigiénés szakember – személyközpontú megközelítéssel dolgoznak, ami azt jelenti, hogy képesek minden egyén egyedülálló igényeire és helyzetére összpontosítani, hiszen nincs két egyforma ember, és így nincs két egyforma megoldás sem.

Mit csinál pontosan a mentálhigiénés szakember?

A mentálhigiénés szakember segítő beszélgetés során támogatja a hozzá fordulókat, hogy az adott kliens problémáit felderítse, segítse őt a stresszkezelésben és az önismereti útján. Elsősorban egészséges embereket támogat abban, hogy a mindennapi kihívásokat kezelni tudják, megismerjék önmagukat és sikeresen fenntartsák a testi-lelki egészségüket.

Mi a feladata a pszichológusnak?

A pszichológus kompetenciái részben eltérnek a mentálhigiénés szakemberétől.

A pszichológus feladata, hogy pszichológiai tudását felhasználva diagnosztizáljon, értékeljen és kezeljen különböző mentális zavarokat és pszichológiai problémákat. Kompetenciái magukban foglalják a kognitív, érzelmi és viselkedési mintázatok megértését, valamint a terápiás beavatkozások, például a kognitív viselkedésterápia alkalmazását.

A mentálhigiénés szakember nem állít fel diagnózist, nem ír szakvéleményt, és nem készít személyiségtesztet. Ha úgy érzi, hogy a hozzá forduló kliensnek nem tud segíteni a saját kompetenciái felhasználásával, pszichológushoz irányítja őt.

A szükséges skillek

A megfelelő végzettség, amely magában foglalja a szakirányú tanulmányokat és a folyamatos szakmai fejlődést, elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakemberek naprakészek maradjanak a legújabb kutatásokkal és módszertanokkal kapcsolatban. De mik azok a további készségek, amikre szüksége lehet egy jó szakembernek?

  1. Empátia: A kliensek érzéseinek és gondolatainak megértése és az empatikus hozzáállás elengedhetetlen. Ez lehetővé teszi a pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek számára, hogy hatékonyan kapcsolódjanak a kliensekhez és támogassák őket nehézségeik kezelésében.
  2. Kommunikációs: Kiváló szóbeli és írásbeli kommunikációs képességekre van szükség ahhoz, hogy a segítő szakember hatékonyan tudja közvetíteni a tanácsokat, iránymutatást, és képes legyen aktívan hallgatni is.
  3. Pozitivitás: A pozitív hozzáállás kulcsfontosságú ebben a szakmában – egy szakember nem törhet össze az ülések során.
  4. Problémamegoldó képesség: Az adott helyzetekben való gyors gondolkodás és a kreatív problémamegoldó képesség segít a szakembereknek hatékony stratégiákat kidolgozni klienseik támogatására.

 

 

Kiből válhat mentálhigiénés segítő?

Mentálhigiénés segítő az lehet, aki egy egyetemi képzés keretein belül elsajátítja a mentálhigiéné alapjait. A szakirányú tanulmányok érintik a pszichológiai ismereteket, de nem olyan mélységben, mint a pszichológiai szakon.

Hogyan lehetsz pszichológus?

Egy szakirányú egyetemi képzés során szerezhető meg a diploma, aminek időtartama kb. 5 év. A szak magában foglalja az alapképzést (a képzési idő 3 év) és a mesterképzést (a képzési idő 2 év) is, ami szükséges a pszichológus szakma gyakorlásához. A képzési idő alatt a hallgatók átfogó ismereteket szereznek a pszichológia különböző területeiről, beleértve a klinikai, fejlődési és alkalmazott pszichológiát, valamint széles körű gyakorlati tapasztalatot gyűjtene

Érdekel a téma? Ásd bele magad!

Érdeklődsz a pszichológiai, és a mentálhigiéné iránt? Szeretnéd elvégezni az egyetemet, de előtte belekóstolnál, hogy neked való-e ez a terület? Esetleg személyes okból, az önfejlesztés céljából mélyednél el a témában?

Iratkozz bele alapszintű, tudásbővítő online tanfolyamunkra, és ismerkedj meg a mentálhigiéné alapjaival.

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!