fbpx
/
/
A hibrid munkavégzés a jövő?

A hibrid munkavégzés a jövő?

hibrid-munkavégzés

A hibrid munkavégzés iránti érdeklődést megsokszorozta a pandémiás helyzet, sokan a jövő munkavégzési formájának tekintik, nem véletlenül. A kutatások azt bizonyítják, hogy a munkakeresők előnyben részesítik az olyan vállalatokat, ahol megoszthatják az idejüket az otthonuk és az iroda között, ezzel is fenntartva a két pillér, a munka és magánélet egyensúlyát. Jelenleg a vállalatok világszerte különböző modellekkel kísérleteznek, hogy kiderítsék, mi illik a legjobban a vállalatukhoz. A hibrid munkavégzés még ismeretlen terep a munkavállalók számára is, ezért sokan töprenghetnek azon, hogyan tudják a legjobban beosztani az idejüket és feladataikat, hogy a lehető legjobbat hozzák ki az egyes helyszínekből. Annyi azonban biztos: a hibrid munkavégzés még jó ideig velünk marad.

Visszatérés az irodába

A járvány első időszakában sokan szinte zökkenőmentesen tértek át a home office munkavégzésre. Majd az azt követő nyáron és ősszel a legtöbben visszatértek az irodába dolgozni. A legtöbb vállalat azonban teljes mértékben rábízta a munkavállalókra, hogy szeretnének-e visszatérni, vagy maradnak inkább a home officeban. Idén pedig egy új rendszer látszik elkövetkezni, ahol a munkáltató szabja meg, hogy mennyi időt tölthet a munkavállaló otthon és az irodában.

hibrid-munkavegzes-iroda

Kulturális sokk

A visszatérés azonban sokakat érinthet kellemetlenül, hiszen a legtöbben elszoktunk a közösségi léttől. A home office egy kényelmes, biztonságos sziget volt, amit most felvált az irodai környezet. A kutatók azt javasolják, hogy igyekezzünk az otthoni munkakörnyezet egyes aspektusait újrateremteni a munkahelyünkön is, hogy a váltás kevésbé legyen drasztikus. Ilyen dolgok közé tartozik a világítás, a kamera vagy mikrofon beállítás, vagy éppen a székünk magassága. A munkakörnyezetünk szintén nagy hatással van a teljesítményünkre, ezért nem mindegy, hogy ki miképpen dolgozik.

Szociális kapcsolatok

A világjárvány sajnos nem erősítette meg a kapcsolati hálónkat, sőt sok esetben kifejezetten azt érezhetjük, hogy teljes mértékben elszigetelődtünk embertársainktól. A legújabb kutatások szerint a szakmai és magánéleti hálónk, minimum 16 százalékkal csökkent. Az egyelőre nem világos számunkra, hogy ezen kapcsolatokra milyen hosszú távú hatással van a hibrid munkavégzés.

Hibrid munkavégzés – A feladatok beosztása

A következő lépés számba venni a feladatainkat. Melyek azok, amikhez elengedhetetlen a társas együttműködés, amit nem tudunk az otthonunkból elvégezni? A megfelelő előre tervezés itt kulcsfontosságú, hiszen a hibrid munkavégzés egyik titka, hogy előre tudjuk, mely napokon leszünk jelen.

hibrid-munkavegzes-feladatok-beosztasa

Aszinkron feladatok

Azokat a feladatokat nevezzük aszinkron feladatnak, melyeknél nincs szükségünk mások közreműködésére. Ilyen például az e-mailek megválaszolása, prezentációk összeállítása: ezeket érdemes inkább otthonról végezni, hiszen otthon – jó esetben – békében és nyugalomban dolgozhatunk, akár megszakítások nélkül is. Azok a projektek, melyek nagyobb odafigyelést, fókuszált munkavégzést, vagy emailes kommunikációt igényelnek különböző időzónákban dolgozó kollégákkal, hatékony végezhetőek otthonról is. Bizonyos típusú megbeszélések levezényelhetőek otthonról is, nem szükséges hozzá irodai környezet.

Szinkron feladatok

A szinkron feladatokat érdemes az irodai napokra tartogatni. Ezek azok a teendők, melyek együttműködést, beszélgetést, a közös brainstormingot, esetleg csoportos kreatív ötletbörzét igényelnek, a kollégák bevonásával. Ugyan az online bejelentkezés, meeting sokszor hatékony, mégis a legtöbb esetben az emberek sokkal kimerítőbbnek találták és továbbra is a személyes jelenlétet preferálták. Természetesen minden munkavállaló különbözik, eltérő munkastílussal rendelkezünk. Egyesek inkább csendben és elszigetelten érzik a legjobban magukat, míg mások nyüzsgő irodai környezetben boldogulnak jobban. Ez azt jelenti, hogy minden dolgozónak érdemes a saját napirendjét és heti beosztását kialakítani.

Kapcsolattartás a kollégákkal

A hibrid munkavégzés sikere nem pusztán a feladatok helyes elosztásán múlik, a kollégákkal való kapcsolat kialakítása és fenntartása is kiemelten fontos. A távmunka során sokkal nehezebb kiépítenünk azt a fajta bizalmat, ami egy személyes kapcsolódás során adott. Ha az irodában tartózkodunk, bizonyosodjunk meg arról, hogy töltünk informális időt is munkatársainkkal: közös ebéd, kávézás. Ha egy csapat része vagyunk, akkor legyenek csapatépítő foglalkozások, közös bowling vagy vacsora. Ha a csapat úgy tervezi, hogy minden hétfőt az irodában tölt, csatlakozz hozzájuk! Mindez különösen igaz a frissen vállalathoz kapcsolódó kollégákra, hiszen itt a személyes kommunikáció nélkülözhetetlen, így ismerjük meg egymást és a csapatot, amiben dolgozunk.

Mi a helyzet az előléptetésekkel?

Az új munkamodellek megjelenésével természetesen kérdéssé vált az, hogy mennyire éri meg a hibrid munkavégzést választani. Azok a munkatársak, akik szeretnének magasabbra mászni azon a bizonyos karrierlétrán, gyakran késztetést érezhetnek, hogy több időt töltsenek az irodában. Ennek eredményeképpen a dolgozók az irodában töltött napjaikon úgy érezhetik, sokkal keményebben dolgoznak, mint társaik azért, hogy bizonyítsák rátermettségüket. A munkavállalók szerint ahhoz, hogy előléptessék őket, stratégiai szempontból különösen fontos a jelenlétük. Ezt sokszor megnehezíti az, hogy a munkáltatók nem kommunikálnak nyíltan arról, hogy mely napokon kívánatos a munkavállalók jelenléte, így kialakul egy bizonyos versenyfutás az alkalmazottak között.

Megoldás a vezetők kezében

Fontos az, hogy egy adott vezető hogyan viszonyul a hibrid munkavégzéshez. Fontos, hogy a vezetők kialakítsanak egy olyan rendszert, amiben minden dolgozóval gondtalanul működhet a kapcsolattartás, függetlenül a fizikai helyüktől. Ez sokkal egyszerűbb, mint a hét vége felé elgondolkodni azon, hogy kivel folytattunk korábban ad hoc beszélgetést és kivel nem. A vezető feladatai közé tartozik, hogy néhány esetben a teljesítmény helyett az emberi viszonyokra helyezze át a fókuszt. A hibrid munkavégzést végző csapatok kiemelkedően jól tudnak kommunikálni egy adott munka érzelmi elemeiről, ez egy olyan készség, ami a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kap majd. Ez azt jelentheti, hogy nyílt és őszinte beszélgetéseket kell folytatni arról, hogy mi működik és mi nem egy hibrid csapatban.

Csapathoz tartozni – virtuálisan is

Ahogy már említettük, az a szociális igényünk, hogy egy csapathoz tartozzunk, kifejezetten erőteljes. Ha úgy érezzünk, ebben hiányt szenvedünk valami miatt, az könnyen munkahelyi elmagányosodáshoz vezethet és negatívan befolyásolja a teljesítményt. Ha pedig úgy érezzük, munkánkat nem ismerik el megfelelően, kérjünk egy beszélgetést a főnökünktől, ahol megbeszélhetjük együtt a hibrid munkavégzésre vonatkozó szabályokat, és hogyan emelhetjük fel kezünket akár „virtuálisan” egy – egy projekt esetében.

hibrid-munkavegzes-csapatmunka

Reziliencia, mindenek felett

Ha valamit az elmúlt év és a COVID megtanított nekünk, mind magánemberként mind vállalkozóként, az az alkalmazkodó készség. Ha egy cég szeretne lépést tartani a legújabb hibrid munkavégzéssel kapcsolatos igényekkel, akkor fontos, hogy a szabályok megfelelően és még időben le legyenek tisztázva. Természetesen a magyar és külföldi vállalatok még ma is tesztelik, hogy mi lehet a legjobb megoldás a hibrid munkavégzésre, amely előtérbe helyezi az inkluzivitást és elkerüli a favorizálást, előnyben részesítést. Előzetes tapasztalatok alapján, amire biztosan szükség van a folyamat során, az a reziliencia, mind vezetői, mind munkavállalói szinten. Az emberek alapvetően szeretnék megtartani a munka és magánélet közötti rugalmasságot. Az új hibrid munkarend nem az utasításról és az ellenőrzésről szól, sokkal inkább az egyéni terhelhetőségről, és a bizalomról.

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Anyák napja

:cherry_blossom: Ünnepeld az Anyák napját egy különleges ajándékkal!

Válassz egy kurzust, és mi hozzáadjuk a másikat ajándékba! :sparkling_heart:

Szerezd be most a személyes fejlődéshez szükséges tudást, és adj tovább egy kis szeretetet! :bouquet:

Kattints a linkre és szerezd be kedvenc kurzusaid!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!