fbpx
/
/
Mit dolgozzak? Tippek és tanácsok álláskeresőknek

Mit dolgozzak? Tippek és tanácsok álláskeresőknek

Ha rendszeresen felmerül benned a kérdés, hogy „Mit dolgozzak?” akkor ez a blogcikk remélhetőleg segít majd megválaszolni ezt, és elindítani a munkakeresés, illetve találás sikeres útján!

Akár pályakezdő vagy, akár újrakezdő, vagy csak munkahelyet szeretnél váltani, hasznos információkra szükséged lesz. A munkaerő piacon nagy a verseny, kifejezetten a divatszakmákat illetően, ezért nem árt képben lenned azzal, hogy hozd ki a legtöbbet a jelentkezésedből.

A munkakeresés lépései

Munkanélkülivé váltál? Leépítettek, vagy pont te mondtál fel? Esetleg pályakezdő vagy, és nem tudod, hogyan érdemes nekikezdeni a munkakeresésnek?

Ebben a blogcikkben végigvezetünk a lépéseken, hogy közelebb kerülj a céljaidhoz és álmaid munkájához! A munkakeresés lépései a legtöbb esetben valahogy így épülnek fel:

  1. Az első és legfontosabb az önismeret. Melyek azok a képességeid, amiket szívesen kamatoztatnál? Melyek azok a területek, amelyek igazán lelkesítenek? A válaszok megtalálása nemcsak hogy közelebb visz álmaid állásához, de segít abban is, hogy pontosabban meghatározhasd a céljaidat.
  2. A munka típusa: Határozd meg, hogy milyen munkára vágysz. Egy biztos helyet szeretnél, ahol heti 40 órában dolgozol? A bedolgozás érdekel? Projekt alapon, mellékállásban keresel most munkát? Esetleg diákmunka érdekel? Ezek a kérdések lehet, hogy egyértelműnek tűnnek, de érdemes időt szánni rájuk és átgondolni, mire is van szükséged, és miért.
  3. Ezt követően jöhet a kutatás szakasza, ahol már konkrét állásajánlatok után nézelődhetsz. Ne feledkezz meg a hálózatépítés fontosságáról sem; gyakran a kapcsolatok révén érkeznek a legjobb lehetőségek.
  4. A jelentkezés rendkívül fontos pont. Mi kerül az önéletrajzodba? Milyen a motivációs leveled?
  5. Végül, de nem utolsósorban, készülj fel alaposan a lehetséges interjúkra. Gondold végig, milyen kérdésekre kell majd válaszolnod, és hogyan tudnád a legjobban bemutatni a képességeidet és motivációdat. Emeld ki, hogy milyen egyedi értéket vihetsz a csapatba.

Ki vagy te valójában?

Nézzük meg az első lépést egy kicsit részletesebben is. Ha nem ismered magad, és nem tudod, hogy mit vársz el a munkahelyedtől, illetve hogyan képzeled el a napjaid, akkor elég esélyes, hogy nem fogsz olyan munkát találni, ami hosszú távon is tetszik.

Érdemes mélyre ásni önmagunkban, hogy felfedezzük, mi az, ami igazán lelkesít bennünket. Milyen értékeket képviselünk? Milyen környezetben virágzunk ki a legjobban? Milyen tevékenységek töltik fel energiával a napjainkat?

Tehát ha a „Ki vagy te valójában?” kérdésre a válaszod egyértelműen az, hogy „Nem tudom.”, akkor érdemes itt megállnod és dolgozni egy kicsit a dolgon. Ebben segíthet egy ingyenes önismereti teszt, ami kicsit közelebb hoz majd magadhoz és arra is rávezet, hogy milyen állás való neked!

Van szakmád?

Ha az álláskeresésről van szó, a szükséges szakmai ismeretek birtoklása kulcsfontosságú lehet. Egy meghatározott szakma elsajátítása nemcsak, hogy növeli az esélyeidet a munkaerőpiacon, de segíthet abban is, hogy magabiztosabban navigálj a karriered során. Szakmai tudásod lehetővé teszi, hogy értéket nyújts a munkaadódnak, és hozzájárulhass a szervezet sikeréhez.

 

Milyen munkaviszony való neked?

Vajon milyen munkaviszony illik hozzád leginkább? Biztosan a számodra megfelelő helyen nézelődsz?

A számodra ideális munkaviszony nagyban függ attól, hogy milyen ember vagy, és milyen értékeket, lehetőségeket tartasz fontosnak a munkáddal kapcsolatban.

Szabadúszás

Ha szereted a rugalmasságot, a változatos projekteket, és képes vagy önállóan szervezni az idődet, akkor a szabadúszás lehet a megfelelő út számodra. Ez a munkamód lehetőséget ad arra, hogy széleskörű tapasztalatokat szerezz különböző területeken, miközben magad irányíthatod a munkaidődet és a projektjeidet.

Alkalmazotti viszony

Az alkalmazotti viszony több stabilitást és biztonságot kínál. Dolgozni egy meghatározott helyen, egy állandó csapattal, rendszeres jövedelemmel és előre meghatározott munkaidőben – ezek mind hozzájárulhatnak egy kiszámíthatóbb és strukturáltabb életvitelhez.

Mindkét munkaviszony előnyöket és kihívásokat rejthet, így a döntés során fontos, hogy mérlegeld a személyes igényeidet és céljaidat.

Próbálkozol, de nem kapsz munkát?

Ha már egy ideje próbálkozol, de nem kapsz munkát abban a területen, ahol a leginkább szeretnél dolgozni, lehet, hogy az eszközeid vagy a módszereid nem megfelelőek.

Íme néhány tipp, ami hasznos lehet a kezdetekben:

  • Fontos, hogy áttekintsd és frissítsd az önéletrajzodat és a motivációs leveledet, hogy azok pontosan tükrözzék képességeidet és tapasztalataidat.
  • Vizsgáld meg, hogy ahol és ahogyan keresel, az valóban a legjobb stratégia-e számodra. Talán új platformokon kellene próbálkoznod, vagy személyre szabottabb megközelítést kellene alkalmaznod.
  • Ezenkívül a hálózatépítés és a szakmai rendezvényeken való részvétel további lehetőségeket nyithat meg.

Ha pedig nem tudod, hol akadtál el, akkor szükséged lesz egy átfogó útmutatóra, ami segít abban, hogy ne csak keress, de találj is állást! Ebben segíthet neked a Munkát keresek: Álláskeresők útmutatója munkavállaláshoz!

Mennyi ideig tart az álláskeresés?

Az álláskeresés időtartama nagymértékben változó lehet, például függ a munkaerőpiac aktuális állapotától, a keresett pozíció szintjétől, valamint a jelentkező személyes kvalitásaitól és tapasztalataitól. Folyamatosan jelentkezni állásokra és aktívan részt venni a keresési folyamatban szükséges, ami hetekig, hónapokig vagy akár hosszabb ideig is eltarthat. Nem ritka, hogy a megfelelő állás megtalálása több időbe telik, de fontos, hogy ne veszítsd el a motivációd. A megfelelő eszközökkel és módszerekkel, például hatékony önéletrajz írásával, hálózatépítéssel és a célzott pozíciókra való jelentkezéssel növelheted az esélyeidet!

Új kihívásokra vágysz?

Ha szívesen kipróbálnál valami újat, akkor a tanulás a legjobb első lépés! Már online, akár a jelenlegi munkahelyed mellett is tanulhatsz új szakmát és lehetőséged van új szakma elsajátítására! Ha pedig nyitott és motivált vagy, akár olyan területen is kaphatsz munkát, ahol korábban nem szereztél tapasztalatot. Számos munkahely kínál képzéseket, így szaktudás és tapasztalat nélkül is elhelyezkedhetsz, és olyan munkakörben találhatod magad, ahol igazán jól érzed magad. Nyitott hozzáállással és tanulási hajlandósággal új horizontok nyílhatnak meg előtted.

Mutasd meg, mi van benned!

Vágj bele! Találd meg azt a szakmát, ami igazán érdekel. Ha pedig már megvan, szánj időt a jelentkezési anyagod összeállítására és add meg az esélyt magadnak, hogy a legjobb munkahelyed legyen!

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a grafikus online tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ez az alapozó coach képzés segít abban, hogy eldönthesd, szeretnél-e a segítő szakmában dolgozni vagy pusztán önmagad fejlesztése a cél.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

A megfelelő étrend kialakítása és betartása bonyolultnak tűnik, de a tudás birtokában bárki képes lehet rá! Gyakorlatias kurzusunkkal megtudhatod, hogyan.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerkedj meg, a marketing minden fő ágával és válj képessé egy marketing csapat menedzselésére!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!