fbpx
/
/
A DISC modell magyarázata ingyenes teszttel

A DISC modell magyarázata ingyenes teszttel

szines-dus-viragszirmok

Érdekel, hogy mi is pontosan a DISC modell? Szeretnéd megtudni, hogy milyen személyiség típus jellemző rád a leginkább?

 

Mi az a DISC modell?

A DISC modell egyszerűen értelmezhető, könnyen megválaszolható kérdésekből álló teszt, ami valójában egyfajta személyiségteszt. Nevezhetjük egy keretrendszernek is, ami egy személy egyéni viselkedési stílusát elemzi. Arra tervezték, hogy segítsen az embereknek megérteni saját viselkedési mintáikat és kommunikációs stílusukat, illetve könnyebben beilleszkedjenek egy csoportba.

A DISC modell négy fő típust különböztet meg, amiket különböző színekkel jelölnek: domináns (piros), befolyásoló (sárga), stabilitást kereső (zöld), és alapos (kék).

Amellett, hogy érdekes és izgalmas a kitöltése, nagyon hasznos is!

Mi a DISC teszt célja?

A célja, hogy elősegítse a hatékonyabb munkahelyi kommunikációt, növelje a csapatmunka hatékonyságát, segítse a vezetői képességek fejlesztését, és támogassa a személyes fejlődést azáltal, hogy jobban megértjük a saját, és mások motivációit és viselkedési reakcióit.

A teszt eredménye személyre szabott elemzést biztosít, és részletes betekintést nyújt a saját viselkedési stílusunkba. A DISC modell kitöltésével tanácsokat kaphatunk arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet ezeket az ismereteket hatékonyan alkalmazni mind a személyes, mind a szakmai kapcsolatainkban.

Személyiség tesztek – Miért van rájuk szükség?

Sokan nehezen tudnak önismeretre szert tenni. Rengeteg eszköz áll rendelkezésre ennek a támogatására, és a személyiségtesztek is ide tartoznak. A saját személyiségünk megismerése, és a viselkedési normáink megértése, valamint elfogadása mellett a személyiségtesztek segítenek megérteni a másokra jellemző viselkedési mintákat is. Könnyebben felismerjük a különféle kommunikációs stílusokat, és így jobban megértjük egymást a munkahelyi és magánéleti kapcsolatainkban.

A tesztek alkalmazásával könnyebben azonosíthatók a különböző személyiségtípusok, ami elősegíti a hatékonyabb együttműködést és a konfliktusok kezelését. Az önismeret mélyítése által jobb emberré válhatunk, és az értékeinknek megfelelő életet élhetünk anélkül, hogy sérelmeink, berögzült rossz szokásaink irányítanának minket.

Mélyebben is érdekel az önismeret? A személyiségtesztek mellett érdemes az önfejlesztést a gyakorlatban is alkalmazni. Ez az önismereti online tréning ideális választás, ha a tudatosság fejlesztése a célod!

 

fa-padnal-ulo-lanyok-olvasnak-irnak

 

Honnan ered a DISC modell?

A DISC modell Dr. William Moulton Marston amerikai pszichológus munkájából ered, aki az 1920-as években dolgozta ki ezt a viselkedési személyiségtípusokat kategorizáló rendszert.

A D-I-S-C jelentése

A DISC személyiségteszt neve egy angol mozaikszó, amely a Dominance (dominancia), Influence (befolyásolás), Steadiness (kitartás, stabilitás), és Compliance (szabálykövetés) szavak kezdőbetűiből áll össze. Ez a négy kategória jelöli a különböző viselkedési típusokat, amelyek az emberi interakciókban megfigyelhetők.

A színek a DISC modellben

A színek hozzárendelése szimbolikus jelentéssel bír: a piros az energikus és határozott dominanciát, a sárga a nyitott és optimista befolyásolást, a zöld a megbízható és támogató kitartást, míg a kék a pontosság és a megbízhatóságot szimbolizálja. Ezek a színek segítenek az azonosításban és a különböző típusok könnyebb megkülönböztetésében.

A DISC tengelyek

A DISC modell két fő tengely mentén épül fel, amelyek segítenek azonosítani és megérteni a különböző személyiségtípusokat. Az egyik tengely az introvertált-extrovertált skálán mozog, amely azt mutatja, hogy az egyén mennyire nyitott és társaságkedvelő (extrovertált) vagy inkább visszahúzódó és önmagába forduló (introvertált). A másik tengely a feladatorientált-kapcsolatorientált dimenziókat veszi figyelembe, ami azt jelzi, hogy az egyén mennyire összpontosít a feladatok elvégzésére és célok elérésére (feladatorientált), szemben azzal, hogy mennyire helyezi előtérbe az emberi kapcsolatokat és az érzelmi kötődéseket (kapcsolatorientált).

Kinek érdemes kitölteni?

Egy cég HR részlegén sokszor előkerül, de a vezetőknek is hasznos eszköz. Emellett az önismeretünk fejlesztésére, és a környezetünk megismerése, megértése céljából is hasznos.

Munkahelyi DISC teszt

A DISC teszt kitöltése különösen hasznos lehet azoknak, akik a munkahelyi közös munka, csapatmunka során szeretnék jobban megérteni és hatékonyabban kezelni a különböző viselkedési mintákat.

Ez a teszt segít fókuszálni az energiát és a figyelmet arra, hogy milyen legfontosabb viselkedési dinamikák működnek egy adott munkahelyi közegben. A DISC teszt eredményei alapján jobban érthetővé válnak az egyéni különbségek, amelyek támogathatják a hatékonyabb kommunikációt és együttműködést, így elősegítve a munkahelyi harmóniát és produktivitást.

DISC modell vezetői pozícióban

Vezetőként ismerned kell magad: tudnod kell az erősségeidet és a gyengeségeidet is, hogy professzionális munkát tudj végezni. Ha pedig a nagyobb képet nézzük, a DISC modell alkalmazása vezetői pozícióban különösen hasznos lehet, mivel segíti a vezetőket abban, hogy kommunikációjukat könnyen és hatékonyan alakíthassák ki a különböző személyiségtípusokhoz igazodva.

Ez elősegíti, hogy a vezetőként felvázolt stratégiák és célok világosak és érthetőek legyenek mindenki számára. A modell alkalmazása által a vezető könnyen felismerheti és kezelheti a csapaton belüli különböző viselkedési dinamikákat, így erősíthetve a csapat összetartását és növelve annak teljesítményét.

Önismereti utazás

Ha önismeretről, önvizsgálatról van szó, a DISC modell segít felismerni és értelmezni saját viselkedésünket és a mások viselkedését is. A modell alapján azonosítható típusok segítenek abban, hogy inkább a fejlődés lehetőségét lássuk, miközben a saját erősségeinket maximálisan ki tudjuk használni. Ez a tudatosság hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük, miért reagálunk bizonyos helyzetekben úgy, ahogy, és hogy hogyan hatunk másokra.

Milyenek az emberek körülötted?

Amikor jobban megismerjük a körülöttünk lévő embereket, vagy akér egy adott személy viselkedését és bizonyos helyzetekben való reakcióit, akkor jobban tudjuk őt segíteni. Ha nyitottak vagyunk az embertársaink viselkedési mintáira, empatikusabbá tudunk válni másokkal szemben. Nem arról van szó, hogy egy személyiségteszt fekete-fehér képet ad arról, hogy mi zajlik a családunk, vagy a barátaink fejében, de fontost része lehet ennek a folyamatnak.

 

szines-festekkel-osszekent-fal

Milyen gyakran érdemes kitölteni?

A DISC tesztet érdemes újratölteni bizonyos élethelyzetekben (például szakma váltás során, szülői szabadság után, előrelépés esetén), vagy amikor úgy érzed, hogy elakadtál és szükséged van egy támpontra a további fejlődéshez. A teszt kitöltése segíthet felmérni, hogy milyen területeken változtál, és hogyan tudod ezeket a változásokat a legjobb módon kezelni.

A rendszeres önértékelés lehetővé teszi, hogy lássuk, milyen hatással vannak ránk a különböző életesemények, és segít meghatározni a további fejlődési irányokat. Ez különösen fontos lehet olyan szakaszokban, amikor új kihívásokkal kell szembenézni, vagy amikor a személyes és szakmai életünk változásokon megy keresztül.

Hogyan kell kitölteni a DISC tesztet?

A technikai oldalát tekintve nagyon egyszerű a teszt kitöltése: korábban csak papír alapon, de ma már online is elérhtő a DISC teszt. A résztvevőknek válaszolniuk kell egy sor kérdésre, amiben jellemzőket, jellemzőpárokat kell választani. A válaszok alapján a te esetedben legdominánsabb viselkedés típust fogod kapni a teszt végén, aminek jellemzőit el tudod majd olvasni. De hogyan készülj a tesztre, és hogyan biztosítsd, hogy fejben maximálisan ott tudj lenni? Íme néhány tipp!

Készülj elő

Annak érdekében, hogy teljes mértékben a kérdésekre tudj koncentrálni, iktasd ki azokat a tényezőket, amik zavarók lehetnek. Válassz egy csendes helyet, ahol megszakítás nélkül tudod megválaszolni a kérdéseket. A teszt kitöltése közben fontos a teljes odafigyelés, hogy a legpontosabb eredményeket kapd meg, így valós és pontos visszajelzést kaphatsz a személyiségedről.

Gondold át

Amikor kitöltöd a DISC tesztet, fontos, hogy a kérdésekre adott válaszokat ne hamarkodd el. Gondolj át alaposan minden kérdést, hogy határozott válaszokat tudj adni. Ez segít abban, hogy a teszt pontosabban tükrözze a valós személyiségedet és viselkedési mintáidat. Az átgondolt válaszokkal hitelesebb képet kapsz önmagadról, ami elősegítheti a személyes fejlődésedet és önismereted bővítését.

Ne rakd magad egy boxba

Ne skatulyázd be magad a kvízkérdések megválaszolása során. Mások gyakran felruháznak minket azokkal a tulajdonságokkal, ahogy minket látnak: erős emberként tekintenek ránk, túl érzékenynek neveznek, vagy a megmenőt látják bennünk. Azonban a teszt során csak saját magadra támaszkodj; ne hagyd, hogy ezek a külső vélemények befolyásolják a válaszaidat. Fontos, hogy tisztán és őszintén tudj önmagadról nyilatkozni, figyelmen kívül hagyva, hogy mások mit gondolnak rólad vagy mit szeretnek, vagy épp nem kedvelnek benned.

Éld bele magad

A DISC teszt kitöltése során próbáld meg bele élni magad bizonyos helyzetekbe. A kérdésekre nem kell túl gyorsan reagálni, szóval bőven jut annyi idő, hogy átgondold, egy-egy helyzetben melyik állítás igaz rád. Ha konkrét eseményeket idézel fel, akkor a kérdésekre sokkal pontosabban tudsz válaszolni. Ez segít abban, hogy a teszt eredményei valóban tükrözzék azokat a viselkedési mintákat, amelyeket valós helyzetekben mutatsz. Az ilyen mély beleéléssel jobban megértheted saját reakcióidat és döntéseidet.

Mennyi időt vesz igénybe a DISC teszt kitöltése?

A DISC teszt kitöltése általában gyorsan megy: nagyjából 15-30 percet vesz igénybe. Bár gyorsan elvégezhető, fontos kiemelni, hogy minden kérdésre gondosan és őszintén válaszolj, hogy a legpontosabb eredményeket kapd meg.

A DISC modell értékelése: Te melyik személyiségtípus vagy?

 

felhos-idoben-piros-szoknyaba-kek-puloverben-no-all-viragok-kozott-arca-ele-tukrot-tart

Amikor megkapod a DISC modell kiértékelését, látni fogod, hogy a személyiséged milyen arányban oszlik meg a négy fő csoport között. A modell két fő tengely mentén értékeli a személyiségeket: az egyik az introvertált-extrovertált tengely, amely azt mutatja, hogyan közelítesz meg másokat és hogyan találod fel magad a társasági interakciók során. A másik tengely a feladatorientált-kapcsolatorientált skála, amely azt vizsgálja, hogy a tevékenységeid során inkább a célok elérésére vagy az emberi kapcsolatok építésére helyezed-e a hangsúlyt. Ez a bevezető segít megérteni, hogy a különböző típusok hogyan működnek együtt és külön-külön.

Megjegyzés: Ha kitöltöd a tesztet, kézhez kapd a kiértékelést is!

Domináns

A domináns személyiségtípus a DISC modellben azokat az egyéneket jelöli, akiknek vezetői képességeik kiemelkedőek, és akik nehezen viselik a kontroll hiányát vagy a passzivitást.

Ezek az emberek gyakran azok, akik képesek gyors döntéseket hozni, és nem riadnak vissza a kihívásoktól. Magabiztosak, erőteljesek és rendkívül motiváltak. Kiemelkednek abban, hogy irányt mutassanak, és gyorsan mozgásba hozzák az embereket, vagy épp a projekteket.

Az irányítást élvezik

Emelett határozottak, és szeretik, ha ők irányíthatnak. Ez a személyiségtípus jól alkalmazkodik olyan helyzetekhez, ahol szükség van gyors és hatékony döntéshozatalra. Nehezen viselik azonban, ha nem ők kontrollálhatják a körülményeket, ami konfliktusokhoz vezethet, különösen akkor, ha az érintettek nem hajlandóak követni őket vagy megkérdőjelezik a döntéseiket.

A domináns személyiségek hajlamosak lehetnek arra, hogy az eredmények elérése érdekében néha figyelmen kívül hagyják a másokkal való finomabb kommunikációt, ami nehézségekhez vezethet a csapatmunkában. Fontos, hogy fejlesszék az empátia képességét és megtanulják, hogyan adjanak helyet mások véleményének és érzéseinek.

Fejlődési lehetőségek

Összességében ez a típus ideális vezető lehet, aki képes inspirálni és motiválni a csapatát. Hatékonyságuk és döntéshozatali képességük rendkívül értékes lehet minden szervezet számára, különösen válsághelyzetekben, ahol gyors és határozott cselekvés szükséges. Azonban fontos, hogy tudatosan kezeljék a kapcsolatokat és a kommunikációs folyamatokat másokkal, különösen azokkal, akik nehezen követik a gyors tempójukat és direkt stílusukat.

Befolyásoló

A befolyásoló személyiségtípus a DISC modellben azokat az embereket jelöli, akik természetükből adódóan társaságkedvelők, energikusak és lelkesek. Ezek az egyének kiváló kommunikátorok, akik tudják, hogyan kell hatni másokra, és mire van szükség ahhoz, hogy motiválják őket. Könnyen teremtenek kapcsolatot másokkal, és gyakran találják magukat a figyelem középpontjában, mivel képesek maguk köré gyűjteni az embereket.

Inspirálni és motiválni

A befolyásoló típusú személyek gyakran nagyon meggyőzőek, és képesek másokat inspirálni. Szeretik, ha az élet dinamikus és változatos, így gyakran vállalnak különböző szerepeket és projekteket. Tudják, hogyan kell kezelni a szociális helyzeteket, és gyakran használják a humor és a karizma eszközeit, hogy befolyásolják és előmozdítsák a közösségi harmóniát és az együttműködést.

Kihívások

Időnként nehézségeik adódhatnak a részletekre való odafigyeléssel és a kitartással a hosszú távú feladatok esetén. Ezen kívül hajlamosak lehetnek a konfliktusok elkerülésére, mivel inkább az emberekkel való jó kapcsolatokat részesítik előnyben.

A kommunikáció az eszközük

Összességében ezek az emberek kiváló csapattagok és vezetők lehetnek, különösen olyan környezetben, ahol a kapcsolatépítés és a kommunikáció kiemelkedően fontos. Ahhoz, hogy maximálisan kiaknázzák képességeiket, fontos, hogy tudatosan fejlesszék a feladat-orientált készségeiket és ne kerüljék a konfliktusok kezelését.

Kitartó

A stabil, vagy kitartó személyiségtípus azokat az embereket jelöli, akik általában nyugodtak, megbízhatóak és kitartóak. Ez a típus különösen értékes a csapatokban, mivel konzisztens teljesítményükkel és kiegyensúlyozott hozzáállásukkal biztosítják a munka folytonosságát. Preferálják a rutinszerűséget és a kiszámíthatóságot, valamint a biztonságos környezetet, és nehezen viselik a hirtelen változásokat vagy a kaotikus helyzeteket.

Jó támogató

Ezek a személyek jellemzően jó hallgatóságot biztosítanak, és kiváló támogatást nyújtanak másoknak. Empatikus természetük és türelmük révén gyakran válnak megbízható és szeretett csapattársakká. Kedvelik, ha békés és harmonikus a munkahelyi légkör, és törekszenek arra, hogy ez a stílus jellemezze az őket körülvevő kapcsolataikat is.

A rugalmasság fejlesztése

Viszont a túlzottan stabil hozzáállás hátrány is lehet, ha rugalmasságra és gyors döntéshozatalra van szükség. Néha ezek a személyek nehezen alkalmazkodnak az új kihívásokhoz és változásokhoz, mivel preferálják a jól bevált módszereket és eljárásokat.

A csapat igazi tagja

Összefoglalva, a kitartó személyiségtípusok rendkívül értékesek minden szervezetben a nyugalmuk, megbízhatóságuk és támogató természetük miatt. Fontos, hogy az ilyen típusú emberek is kapjanak lehetőséget a fejlődésre, és hogy a változásokat fokozatosan és megértő módon vezessék be számukra, hogy a legjobban ki tudják használni képességeiket.

Szabálykövető

A szabálykövető személyiségtípus a DISC modellben azokat az embereket jelöli, akik magas szintű precizitásra, megbízhatóságra és rendszerességre törekednek mindenben, amit csinálnak. Ez a típus különösen értékeli a szabályokat, mert ezek biztosítják számukra a munka világosságát és kiszámíthatóságát. A szabálykövetők hajlamosak (túl) nagy figyelmet fordítani a részletekre, és minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy pontosan, a szabályok szerint végezzék el a feladataikat.

Fókusz, fókusz, fókusz

Ez a típus számára a magas fokú koncentráció és odafigyelés fenntartása nem okoz gondot, ami különösen hasznos lehet bonyolult vagy magas pontosságot igénylő feladatok esetén. Gyakran válnak megbízható szakértőkké, akik fontosak a szervezetek szabályzatok szerinti működésének fenntartásában.

A fejlődés lehetősége

Viszont ez a személyiségtípus nehezen kezeli a szabályok hiányát vagy a gyorsan változó körülményeket, mivel preferálja a stabil és előre megtervezett környezetet. A túlzott szabálykövetés néha akadályozhatja a kreativitást és az alkalmazkodóképességet, ami kihívást jelenthet gyorsan változó piaci körülmények között.

Stabil és rugalmas?

Összefoglalva, a szabálykövető típus kulcsfontosságú a magas szabványok és a folyamatok betartásában minden szervezetben. Fontos, hogy bár a stabilitásra és a szabályokra helyezik a hangsúlyt, fejleszteniük kell a rugalmasságukat, hogy hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra és új lehetőségekre.

Te melyik csoportba tartozol? Töltsd ki a DISC tesztet ITT

Hogyan fordítsd az előnyödre az eredményeket?

 

ket-hernyo-bab-log-fem-rudrol-mellett-pillango

 

Akkor tudunk igazán fejlődni, ha a kapott információkat megvizsgáljuk, értelmezzük és a gyakorlatban is alkalmazzuk. Érdemes a tesztből nyert ismereteket alkalmazni a kommunikációs készségeink javítására, valamint a konfliktuskezelési és csapatmunka képességeink fejlesztésére.

Felismerés

Kezdd azzal, hogy alaposan megérted a saját DISC típusodat. Ez magában foglalja a viselkedési jellemzőid, erősségeid, és a fejlődésre szoruló területeid felismerését.

Értelmezés

Értelmezd az eredményeket kontextusban. Hogyan befolyásolják ezek a jellemzők a mindennapi döntéseidet, kommunikációd és kapcsolataidat? Nézd meg, hogyan reagálsz különböző helyzetekben, és hogyan hatnak rád mások viselkedése.

Elemzés

Elemezd az eredményeket, hogy meghatározd, milyen specifikus változásokra vagy fejlesztésekre van szükség. Milyen helyzetekben érzed magad kényelmetlenül? Melyik viselkedési minta hatékony, és melyik kevésbé?

Alkalmazás

Alkalmazd az eredményekből származó ismereteket a gyakorlatban. Fejleszd ki azokat a stratégiákat, amelyek segítenek javítani a kommunikációs készségeidet, erősíteni a kapcsolataidat, és hatékonyabban kezelni a konfliktusokat. Tervezd meg, hogy a mindennapi döntéseidben és interakcióidban hogyan használhatod ki legjobban a személyiségtípusod adta előnyöket.

 

fa-kocka-betukirako-ki-vagy-te-felirattal

 

Kerülj közelebb magadhoz, teljesíts jobban a munkahelyeden, és vizsgáld meg a környezeted! A DISC teszt nem csak hasznos, de jó móka is – akár baráti társaságoknak, pároknak, vállalkozó társaknak is ajánljuk!

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!