fbpx
/
/
12 + 1 legjobb magyar podcast 2022-ben

12 + 1 legjobb magyar podcast 2022-ben

magyar-podcast

A mai a magyar podcast világban egyre színesebb és minőségibb podcast adásokkal találkozhatunk, melyek igazi társunkká válhatnak egy hosszú nap után, a futópályán, vagy épp a reggeli tömegközlekedésen. Szeretnénk nektek bemutatni személyes kedvenceinket, azokat a magyar nyelvű podcast adásokat, melyeket mi itt a The Bright Academynél is rendszeresen hallgatni szoktunk!

A podcast jelentése, rövid történelme

Mielőtt belevágnánk a sűrűjébe, érdemes tisztáznunk a podcast szó jelentését. Ha rendszeres podcast fogyasztó vagy, akkor ismerős lehet számodra a műfaj, ami kifejezetten hasonlít a rádiós műsorok formátumára, mindezt természetesen kevesebb reklámmal és zenével. A podcast az angol nyelvű broadcasting (közvetít és az iPod (Apple első zenelejátszója) szócskából tevődik össze. A „podcasting” szóösszetételt legelőször Ben Hammersly újságíró használta, a The Guarding egyik újságcikkében 2004-ben, amiben az amatőr rádiózás fellendüléséről írt.

Ugyanebben az évben Adam Curry az MTV műsorvezetője és Dave Winer szoftverfejlesztő létrehozott egy iPodder néven ismert programot, mely lehetővé tette számukra, hogy a iPodjukra töltsenek le különböző internetes rádió műsorokat. A nagyobb cégek 2005-ben kezdték el felismerni az ebben rejlő lehetőséget, természetesen az Apple volt ennek a zászlóshajója, az iTunes frissítésével, amely támogatta a podcastokat. 2005-ben George W. Bush lett az első elnök, aki a heti beszédét podcast formájában is elérhetővé tette.

2019-ben összesen 165 millió ember hallgat világszerte podcastot, Amerikában ez havonta 90 millió embert jelent. A podcast adások közel 20 éves indulásuk óta valódi tényezővé váltak, a koronavírus járvány pedig megsokszorozta a magyar podcast hallgatók számát.

podcast-tortenete

Miért szeretünk annyira a podcastot hallgatni?

Röviden talán azért, mert informatív kikapcsolódás. A podcast hallgatás egy passzív tudásszerzési forma, az agyunk tulajdonképpen passzív módon szív magába újabb és újabb információkat. Vannak, akik futás vagy sport közben szeretnek elmerülni érdekes beszélgetések folyamában, mások új, számukra addig felfedezetlen témákban szeretnének tájékozódni. Megint mások a reggeli, vagy délutáni forgalmi dugóban igyekszenek hasznosan elütni az időt, akár nyelvtanulással, akár egy lebilincselő beszélgetős műsorral. Nem beszélve arról, hogy a házimunkát, vagy az esti főzést is fel tudja dobni egy utazós podcast, amivel pillanatok alatt távoli országok partjainál találhatjuk magunkat. Most pedig merüljünk el a kis magyar podcast tengerünkben, íme a szubjektív listánk!

A legjobb magyar podcastok

Pszichocsemege – WMN – Beszélnünk kell

D. Tóth Kriszta és Orvos-Tóth Noémi podcastja igazi „pszichocsemege”, amiben gyakran valódi tabutémákat feszegetnek, és igyekeznek azt a legtöbb oldalról körbejárni. A podcast lassan az ötödik évadba lép, adásonként nagyjából egy órát ölelnek fel. A témáikban illetően rengeteg aktualitással találkozunk, mint a nárcizmus, vagy imposztor – szindróma.

A lelki McDonalds – Balázsék

Nem véletlenül vezeti szinte az összes hazai podcast toplistát Balázsék reggeli műsora, ami valódi könnyed szórakoztatás lehet, akár reggel hallgatjuk őket, akár délután. Aki nem szereti, hogy adásokat reggelente megszakítja egy – egy reklámblokk, esetleg nem tudja őket reggelente hallgatni, azok délután rendszeresen visszahallgatják a műsort.

Régi motoros, új platformon – Friderikusz podcast

Friderikusz Sándort talán senkinek nem kell bemutatni. Tavaly áprilisban indult podcast műsora, ami Friderikusz néven található, ma az egyik leghallgatottabb adás lett. Friderikusz veteránnak számít az interjús műsorok esetében, és párhuzamosan YouTube csatornán is követni lehet az adásokat. Interjúiban igyekszik kitárni a világot nézői és hallgatói számára, ugyanúgy helyet kap az asztalnál Frei Tamás, mint Nánay Bence az elmekutató.

Aspiráns vállalkozóknak – Biznisz Boys

Három fiatal vállalkozó podcastja a Biznisz Boys, ami valódi csemege lehet vállalkozni vágyóknak, amiben olyan témákat feszegetnek, mint a tech, az ügyfélszerzés, a data science, vagy a munka – magánélet egyensúlya. Ha érdekel az üzleti világ, és szívesen hallgatnál még többet a fent említett témákról, akkor ebben a podcastban garantáltan megtalálod, amit keresel.

magyar-podcast-musorok

Portréinterjúk csavarral – Szavakon túl

Kadarkai Endre podcastja számos lebilincselő interjút tartogat azok számára, akik a műfaj rajongói és szeretnek érdekes beszélgetéseket hallgatni, ismert vagy kevésbé ismert emberekkel. Az interjú alanyok között szerepel Geszti Péter, Kajdi Csaba és Gálvölgyi János is.

Könyvmolyoknak – Lapozz!

Szabados Ági által indított podcastot ma már Vecsei H. Miklós vezeti, aki könyvekről, zenéről és irodalomról beszélget adásaiban. Számtalan válogatott téma merül fel, legyen az Harry Potter, az íróvá válás kihívásai, a nyelvújítás, vagy éppen Peller Mariann mesél a kedvenc spirituális könyveiről. Igazi csemege lehet könyvmolyok számára, amiben akár a könyvkiadás folyamatát is megismerhetjük lépésről lépésre.

A pénz beszél – Portfolio

Ha érdekel az üzleti világ, akkor a Portolio podcastját kár lenne kihagynod. A nagyjából hetente megjelenő epizódok olyan témákban „utaznak”, mint az infláció, a lakásárak, a világpolitika, vagy éppen a tőzsdei viszonyok. Ha szeretnél tájékozott lenni a világpiaci mozgásokról, a hazai gazdasági helyzetről és a jövőről, akkor érdemes belehallgatnod.

Girlpower – Nők az úton

Csorba Anita és Szlafkai Éva podcastja évek óta az egyik legkedveltebb podcastok közé tartozik női körökben. Olyan aktuális, mindennapi – nem csak szigorúan női – témák jelennek a podcast adásokban, mint az önismeret, a női vezetői lét, a kreativitásunk felélesztése, vagy éppen a szülői minták fontossága. A hetente jelentkező online műsort egy – egy érdekes vendég teszi még közkedveltebbé a hallgatóik számára. Valódi gondolatébresztő podcast, és tényleg nem csak nőknek.

Történelem, másképpen – Hihetetlen történelem

Történelem rajongóknak már – már kötelező, Tündi és Andris podcastja, ami olyan témákat boncolgat, mint a náci Németország, hogy valóban kém volt-e Mata Hari, vagy éppen azt, hogy ki volt Hasfelmetsző Jack. Olyan hasznos tudást adnak át, ami jóval túlmutat a középiskolai száraz történelem anyagon és sokkal közelebb hozzák számunkra a régmúlt vagy éppen a közelmúlt eseményeit.

Hobbitudósoknak – Szertár podcast

A Szertár, Magyarország legnépszerűbb tudományos podcastja, amiben olyan tartalmak kapnak helyet, mint a csillagkutatás, a világ legbonyolultabb origamija, vagy éppen David Guetta. Zsíros László Róbert képes számunkra teljesen új nézőpontból bemutatni a minket körülvevő világot és az embereket, akik kiforgatják azt a négy sarkából.

Ínyenceknek – Piqniq podcast

Ha érdekel, mi zajlik a gasztrofronton, esetleg saját éttermed van, akkor ez a podcast a legfrissebb gasztrohírekkel szolgál majd számodra gazdasági, pénzügyi és munkavállalói szempontból is. Olyan témákkal foglalkozik, mint a tudatos evés, a fenntartható gasztrovállalkozások, vagy éppen a kiégés, ami számtalan vendéglátásban dolgozót érint jelenleg is.

Önmegismerőknek – Halottnak a coach

Munkahelyi válság, vagy magánéleti krízis? Bán András szakértőkkel és vendégekkel beszélget olyan témákban, mint a kiégés, újrakezdés, mentális egészség és karrierváltás. Témáiban az élet legtöbb területét igyekszik lefedni, így minden epizód változatos és érdekes információkkal szolgál a hallgatók számára.

legjobb-magyar-podcastok

Újoncoknak – Tudatos hétköznapok- The Bright Podcast

Itt az ideje, hogy egy kicsit haza beszéljünk, hiszen a The Bright Academy „szerelemgyermeke” a The Bright Podcast, amit 2021-ben indítottunk útjára. Célunk nem más – ahogy a nevéből is adódik, hogy segítsünk hallgatóink számára tudatosabban élni a mindennapokat. A konfliktuskezeléstől a nárcizmusig, a programozástól a meditációig, számtalan témát öleltünk fel 50 adáson keresztül. Minden héten pénteken jelentkezünk új tartalommal, idén pedig rengeteg új és érdekes interjúval várunk Titeket!

Hallgasd a The Bright Podcastot Spotify-on!

Angol nyelvű podcastok – Kalandvágyóknak

Ha szeretsz kimozdulni a komfortzónádból, akkor íme néhány podcast csatorna, ami felkeltheti az érdeklődésedet és kicsit kimozgat a komfortzónádból. Azoknak is ajánljuk, akik szeretnék fejleszteni, vagy „életben tartani” már meglévő angol tudásukat.

Az élő emberi kísérlet – The Tim Ferris show

Tim Ferrist a legtöbben a 4 órás munkahét, vagy a Titánok eszköztára bestsellerek szerzőiként ismerhetjük. A podcast műsor változatos témákkal foglalkozik, legyen az befektetés, a sportok, vagy éppen az emberi traumák. Készített már interjút Hararival, Seth Godinnel, vagy épp Esther Perellel.

A nagyság iskolája – Lewis Howes – School of Greatness

Lewis Howes élsportolóból avanzsálódott podcasterré, egy sportsérülésből való felépülése vezette rá arra, hogy elkezdjen önmagán dolgozni, írt is belőle egy School of Greatness című bestsellert. Ma már több millió hallgatója akad a fent említett podcaston, ahol bemutatja, hogyan tudod a körülményeket a saját előnyödre fordítani, legyenek azok bármennyire is ijesztőek.

A párkapcsolat magasiskolája – Where should we begin – Esther Perel

Esther Perel nevét gyakran lehet olvasni párkapcsolati témákban. A nemzetközi lapok hasábjain sűrűn megjelenő belga pszichoterapeuta főként párkapcsolati témákat feszeget podcastjában. A heti rendszerességgel megjelenő podcastban Perel valódi párokat „terapizál”, így egy kicsit olyan, mintha te is ott ülnél vele szemben a két másik ember mellett. A szabadság és a biztonság témáját sokszor emlegető terapeuta számos fontos párkapcsolati kérdést feszeget a heti műsorában.

Maradj képben – Hallgass podcastot!

Ha úgy érzed szívesen kitöltenéd az üresjáratokat a napodban, és szeretnél zenék, vagy semmitmondó rádió adások helyett inkább tartalmat tölteni a napodba, akkor a fenti podcastok segítségedre lehetnek ebben. Sokszor felüdülést jelenthet számunkra egy értékes ember mondanivalóját hallgatni, élettörténetből inspirálódni, és képbe kerülni a világunkkal, vagy esetleg csak egy másik nézőpontot megismerni. A világunk olyan sokszínű, miért ne mélyednénk el benne még jobban?

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!