fbpx
/
/
7 ok, amiért az online tanulás a jövő

7 ok, amiért az online tanulás a jövő

online-tanulas

Az online tanulás szabadságot nyújt, olcsóbb és sokkal rugalmasabb, valamint akár otthonról is diplomát szerezhetsz. Nagyon sokan a mai napig megkérdőjelezik az online kurzusok létjogosultságát, pedig a 2020 – 2021-es esztendők (és a koronavírus) rávilágítottak arra, mennyire fontos szerepük lesz a jövőben. Nem véletlen, hiszen az élethosszig tartó tanulás időszakát éljük, amikor soha nem késő elkezdeni fejlődni. Az online tanulás iránti érdeklődés, (főleg az OKJ képzések megszűnése, és a pandémiás helyzet bizonytalansága miatt) megsokszorozódott. A tantermi oktatás, még szeptemberben is kérdéses, azok akik most akarnak szakmát tanulni, egyértelműen az online, digitális oktatás felé fordítják figyelmüket.

Ha te is bizonytalan vagy, akkor itt az ideje, hogy megismerj 7 okot, amiért érdemes lehet belevágnod.

 

Az online tanulás előnyei

A koronavírus után, az egyik leggyakrabban használt szófordulat lett az új normális kifejezés. Az oktatásban 2020 márciusától kezdve, a pedagógusok rákényszerültek új módszerek bevezetésére, és az online tanulás fokozott használatára. A Covid – 19 járvány teljesen átírta az addig megszokott metódusokat, és újakat hozott be. Oktatási intézmények az egész világon az online platformok felé fordultak, hogy a hallgatók folytatni tudják megkezdett tanulmányaikat.

Mára, a digitális oktatás egy olyan erőforrássá változott, ami megkerülhetetlen a pedagógusok és a diákok számára egyaránt. A különböző online tanfolyamok, már szakmát is adnak, anélkül, hogy kitennéd a lábad otthonról. Természetesen, mint a legtöbb tanítási módszernek, ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ahhoz, hogy megértsük az online tanulás mibenlétét, tisztában kell lennünk az előnyeivel, és a potenciális hátrányokkal is.

online-tanulas-elonyei

 

Fontos az idő

Az első szempont, amit közelebbről megvizsgálunk, az nem más, mint az idő faktor. Az intézményesített oktatásban nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy akkor és ott tanuljunk, ahol kedvünk tartja. Az online tanfolyamok egyik legnagyobb előnye, hogy akkor és ott tanulsz, ahol éppen kedved tartja. Nincsenek korlátok, ha reggel eszedbe jut, akkor a kávé mellett is elkezdheted a tanulást. Amennyiben inkább éjszakai bagoly vagy, az sem jelent akadály. Mivel a legtöbb egyetemi, vagy OKJ képzés esetében elengedhetetlen volt a személyes jelenlét, az órákra való bejárás, ez sokak számára jelentett plusz kihívást. Általában a péntek – szombati napokat kellett rááldozni, ami fárasztó, főleg munka mellett. Szerencsére, az online képzéseket bárhonnan végezheted, akár a nyaralás alatt is, a medence mellett.

 

… és a pénz is!

A két döntő faktort vettük az elejére, hiszen aki vett már részt hagyományos, tantermi oktatásban, vagy szakmai képzésekben az tudja: sokszor mélyen a zsebbe kell nyúlnia. Az online tanfolyamok, azonban töredék áron elérhetőek, és nem azért, mert nem minőségiek: egyszerűen nincsenek felmerülő plusz költségek. A hagyományos tantermi képzések esetében meg kell fizetni a tanterem bérlését, az óraadó tanárok díját, és a rezsit is. Ezek a költségek megemelik a képzési díjakat, ami azt jelenti, hogy sokkal drágábban tanulsz, mint az online tanfolyamok esetében. Mindamellett, megspórolhatod az utazási időt és pénzt is, tankönyvekre vagy tanszerekre sincs szükséged, elég egy toll, papír és indulhat a tanulás!

 

Eltérő tanulási technikák

Említettük már, hogy milyen fontosak a hatékony tanulás esetében az eltérő tanulási technikák. A különböző tanulási módszerek segítségével még hatékonyabban tudod elsajátítni a tananyagot. Vannak hallgatók, akik inkább vizuálisan tanulnak, mások pedig hallás után. Hasonlóképpen egyesek szeretnek csoportban tanulni, míg más tanulók inkább magányos farkasok. A technológiai fejlődés, és az online tanulás csodája, hogy lehetőséget ad arra, hog mindenki megtalálja a számára megfelelő módszert, ami megkönnyíti számára a tanulást.

 

Nincsenek határok

Amikor az online tanulás megkezdte a térhódítását, a nagyobb egyetemek is szerettek volna egy szeletet az e-learning világából, ezért elkezdték értékesíteni a kurzusaikat. Így lényegében nincsenek földrajzi határok, hiszen bármikor, bármilyen egyetem kurzusait el tudod végezni, széles a választék. A koronavírus miatt ezen online tanfolyamok keresettsége jelentősen megnőtt, hiszen sokkal több szabadidőnk lett. Tehát ha mindig is szerettél volna a Harvardon tanulni, akkor most online kurzus formájában, szinte bármikor megteheted, amikor csak kedved tartja. Tehát, ha nem Budapest vagy környékén élsz, akkor sem vagy hátrányban, hiszen a digitális világ egyenlő esélyeket biztosít számodra.

 

Széles a választék

Az online képzések sokkal szélesebb választékot tárnak elénk, mint a tantermi kurzusok. Ma már bármiről, bárkitől tanulhatsz, és nem csupán fizetős, hanem rengeteg ingyenes képzés elérhető ma már. Ma már az élet minden területén gyarapodhatsz plusz információkkal, ha kedved tartja. Tanulhatsz kertészetet, mindfulnesst, vagy vegán szakácsműveszétet is online, ha éppen ez érdekel. De a legújabb digitális szakmák iránt vonzódsz, az sem jelent hátrányt, hiszen…

 

Aktuális, naprakész tanfolyamok

Új fejlesztéseket hozott be a Google? Már megint változtak a hirdetések szabálya? Szeretnél új eszközöket megismerni az SEO vagy a PPC világában? Érdekel a webfejlesztés? A tantermi képzések nem igazán tudják tartani a lépést a digitális világ változásaival, ami folyamatosan halad előre. Az online képzési központok, szerencsére tudják tartani a lépést a változásokkal, így gond nélkül tanulhatsz bármiről, amiről kedved tartja.

 

Karrier, személyes fejlődés

Nem pusztán az önéletrajzunkban mutat jól egy online kurzus, hanem sokat jelent a személyes fejlődésünk szempontjából is. Természetesen a HR-sek kifejezetten kedvelik az olyan jelentkezőket, akik hisznek az élethosszig tartó fejlődésben. Neked azonban személyes fejlődés szempontjából is sokat jelenthet egy új tanfolyam elvégzései, új információk elsajátítása.

 

Vannak-e hátrányok is?

Érdemes megemlítenünk, hogy sokakban még mindig kétségek élnek az online tanulással kapcsolatban. Gyakran felteszik magukban a következő (vagy ehhez hasonló) kérdéseket, amiket most igyekszünk megválaszolni számodra.

online-tanulas-hatranyai

Magányos?

Sűrűn találkozhatunk azzal a kritikával, hogy az online tanulás magányos műfaj. Valóban, egyedül tanulni sokszor kihívásokat okoz, de ennek nem kell feltétlen így lennie. Kezdd el a tanfolyamot egy barátoddal, és motiváljátok egymást. Adjatok gyakorlati feladatokat a többi hallgatóval tanulás során, így garantáltan nem találsz majd kifogásokat arra, hogy miért nem haladtál a kurzussal.

 

Eszközigényes

Ez főleg azért nem állja meg a helyét, mert a legtöbben már rendelkeznek okostelefonnal, amin szinte bármelyik oktatási platform elérhető. Az online edukáció sokkal kevésbé eszközigényes, mint a hagyományos, hiszen tényleg csak egy mobilra/laptopra/tabletre van szükséged, semmi másra.

 

Kisebb motiváció

Ez azért nem állja meg a helyét (bár valós probléma), mert sokan az intézményesített oktatásban még kevésbé motiváltak, mint egy online tanfolyam esetén. Itt te döntöd el, hogy mit, mikor és mennyit tanulsz, és mivel pénzt áldoztál rá (kivéve, ha ingyenes tanfolyamról van szó), nagy valószínűséggel el is fogod végezni, és érdekelnek az adott témák. Találd meg magadban a belső motivációt, akár írd le, hogy milyen szempontból jelent majd változást számodra ez a tanfolyam. Mivel nincs külső, kényszerítő körülmény, így magad kell megtalálnod a kellő motivációt.

 

A helyszín kérdése

Megtalálni a megfelelő tanulási helyszínt, majdnem olyan nehéz, mint megtalálni a home office helyszínét. Válassz ki lakáson belül egy olyan pontot, ahol zavartalanul folytathatod tanulmányaidat, és ki tudod zárva a külső zavaró tényezőket. Az elmélyült tanulást kifejezetten segíti a rendezett környezet, ha nem azzal kell foglalkoznod, hogy még nem főztél ebédet, vagy nem vasaltál ki. Ha úgy érzed, otthon mégsem tudsz koncentrálni, menj el a hely könyvtárba, vagy egy kuckózz be egy kávézó nyugodt sarkába, ha úgy hozza a szükség.

 

Az oktató hiánya?

Nem minden esetben jöhet létre személyes kapcsolat az oktató és a hallgató között az online tanulás során. Azonban nagyon sok képzésnél van arra lehetőség (ha az oktató rugalmas), hogy felvedd a kapcsolatot a kurzus készítőjével, amennyiben további kérdéseid lennének. Természetesen sokszor ez nem ad ugyanolyan érzést, mint a személyes kommunikáció, de hatalmas segítség lehet, minden esetben.

 

Online tanulás – neked való?

Ha bizonytalan vagy abban, hogy neked való-e az online tanulás, akkor próbáld ki, valamelyik ingyenes tanfolyamunkat, hogy lásd az e-learning kedvedre való-e? Emellett ajánljuk további tanfolyamainkat is, hiszen a The Bright Academy célja nem pusztán az online oktatás, hanem a közös gondolkodás is. Tanfolyamaink többségében található videó, ami segíti az interaktív tanulást, azokat bármikor visszanézheted. Nézz szét szakember által készített tanfolyamaink között, amelyek a nap 24 órájában rendelkezésedre állnak, és kezdd el őket még ma!

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!