fbpx
/
/
A hatékony tanulás 20 fontos szabálya

A hatékony tanulás 20 fontos szabálya

hatekony-tanulas

Ebben a blog cikkben részletesen bemutatjuk a hatékony tanulás technikáit. Ha te is töltöttél már véget nem érő órákat a tananyag fölött, azon bosszankodva, hogy miért nem száll a tudás varázsütésre az agyadba, akkor ez a cikk hasznos módszerek igazi tárháza lesz majd számodra.

 

Hatékony tanulás – Hogyan, mikor és miért?

A tanulási technikák hasznosságáról már egy korábbi cikkben írtunk, azonban soha nem lehet eleget beszélni a hatékony tanulás fogalmáról. Ha valaki már nézett szembe, akár többször is a vizsgaidőszak tenyér izzadós rémével, akkor tudja, hogy egységnyi idő alatt hatalmas tananyagot elsajátítani igazi mestermunka.

 

Mit is nevezünk tanulásnak?

Először is érdemes közelebbről megvizsgálnunk, hogy mit jelent a tanulás mint fogalom. Ha hivatalosan nézzük, akkor a tanulás új ismeretek megszerezése, elolvasása és begyakorlása. Hivatalosan a tanulás csak akkor hatékony, ha azt alkalmazás is követi. Természetesen a tanulás akkor a leghatékonyabb, ha nem valami külső kényszer hatására cselekszünk, hanem a saját elhatározásunkból. Emellett fontos, hogy hosszú távú ismeretek szerezzünk a tanulás folyamán, így esszenciális, hogy milyen tanulási módszert választunk.

 

hatekony-tanulas

Állj a startvonalhoz

Akár főiskolai vizsgára készülsz, akár az online tanfolyamok világán kalandozol, mindenképpen kezdd azzal, hogy kitűzöl magad elé valamilyen célt. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért csinálod? Mi a célod a tanulással? A következő munkádban jutsz majd előre? Saját magadnak tanulsz? Rövid vagy hosszú távú terveidet segíti inkább? Hol látod magad? Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, akkor sokkal könnyebben veszed majd a kihívásokat, és átlátod a folyamatot is. Most pontról – pontra végigkövetheted, hogyan tudod betartani a kitűzött célokat.

 

A hatékony tanulás hozzávalói

A hatékony tanulási technikák nem pusztán abból állnak, hogy kikapcsolod a telefonodon az értesítéseket, esetleg a vizsga előtti éjszaka tanulsz. Ha valami nem hatékony, akkor ez biztosan. Tehát az időmenedzsment az egyik legfontosabb alappillér, ha tanulásról van szó.

 

Időmenedzsment 1.0

Elsőként foglalkozzunk a rendelkezésünkre álló idővel, hiszen szilárd időgazdálkodási készségek nélkül bármilyen rendszer megbomlik. Ez egy nagyon egyéni tényező, hiszen függ a saját személyiségedtől, tanulási stílusodtól, és a rendelkezésedre álló időtől. Ha listázós típus vagy, akkor érdemes a nagyobb részeket, akár három kisebb részre bontani, és egyenként haladni a tanagyaggal, semmint fejest ugrani a mélyvízbe.

 

Jegyzetelj

Nem győzzük hangsúlyozni a jegyzetelés fontosságát. Ha például leülsz, és átnézed a tanmenetet, jegyezd fel belőle a legfontosabbakat. Így tisztán látod majd, hogy mennyi időt emészt majd fel a tanulás és hol tudsz helyet hagyni más kötelezettségeid számára. Így elegendő plusz időd marad, és nem a vizsga előtt kell megőrülnöd.

 

Éljen az ütemterv

Tedd a tanulást a napi rutinod részévé, és a tanulásra szánt időd legyen szent és sérthetetlen. Ha például pacsirta típus vagy, akkor az agyad a nappali órákban lesz frissebb és kész arra, hogy különböző információkat befogadjon. Ha tudod magadról, hogy az éjjeli órákban is produktív vagy, akkor a maradék anyagot nézd át este. Ne éjszakázz túl sokat!

 

hatekony-tanulas-hozzavaloi

 

Pomodoro

Bizonyos kutatások szerint az agy csak egy adott időintervallumban tud hatékonyan működni, utána hajlamos elkalandozni. Érdemes az erre szánt időt etapokra osztani, (25 perc, 5 perc szünetekkel) így abban az 5 percen kicsit felfrissülhetsz. Szánj egy bizonyos időkeretet az adott feladatra, így tudod visszaellenőrizni a hatékonyságodat.

 

Tarts önvizsgálatot

Az önvizsgálat jó módszer, ha úgy érzed, kevésbé vagy hatékony egy – egy területen. Nézd meg, miért okoz számodra nehézséget az adott anyag, hol szükséges az ismétlés, az adott információt vizuális vagy hallott formában tudnád jobban elsajátítani? Vizsgáld meg ezeket a tényezőket, hogy a még hatékonyabb tanulást elősegítsék!

 

Számolj le a zavaró tényezőkkel!

A modern kor vívmánya, az internet, az egyik legjobb dolog ami az emberiséggel történhetett. Mégis, tanulás közben zavaró tényező válhat belőle. Ilyenkor gyakorta találjuk magunkat valamelyik közösségi oldalon böngészni, online webshopokban nézelődni. A másik zavaró tényező a konyhai koszos edények, a sétáló emberek az utcán, és a sarokban pihenő porcica. Azt a módszert, amivel te tudsz a legjobban koncentrálni, neked kell megtalálni. Gyakorlott tanulók tudják, hogy melyek azok a tényezők, amik igazi gyenge pontjuk. Egyesek számára a szomszédból érkező túl hangos zajok okoznak kellemetlen perceket, másoknak a felvillanó értesítések.

 

Weboldal blokkolás

Ahogy már említettük, érdemes a megfelelő óvintézkedéseket megtenni annak érdekében, hogy könnyebben menjen a tanulás. Ha tudod, hogy hamar elkalandozik a figyelmed, tölts le egy weboldal blokkolót. Az olyan alkalmazások, mint a Cold Turkey és a Freedom segíthetnek kiküszöbölni a figyelemelterelést azáltal, hogy blokkolják azokat az alkalmazásokat vagy weboldalakat, amelyek hajlamosak versenyezni a figyelmedért, mint például a Facebook és az Instagram.

 

Dolgozz vagy tanulj máshol!

Ha az otthoni légkör mégsem felelne meg a tanuláshoz, akkor érdemes lehet helyszínváltozásban gondolkodni. Egy könyvtár vagy kávézó tökéletes helyszín lehet, így kiküszöbölöd az esetleges multitaskingra való késztetést otthon.

 

Hang és/vagy kép

Ahhoz, hogy be tudj csatornázni minél több tananyagot egységnyi idő alatt, tanácsos minél több módszert kipróbálni. Már kisgyermekkorban kiderül, hogy valaki inkább vizuális vagy inkább hang alapján tudod jobban elsajátítani az vizsgaanyagot.

 

Audiovizuális

Például kezdd el olvasni a vizsgád anyagát, és vedd fel hanganyagként. Így ha visszahallgatod, akkor audioként is rögzül, így több fronton tudod felvenni a „harcot”, ráadásul bármikor, bármilyen helyzetben vissza hallgathatod.

 

Lásd színesen a világot!

Ha imádod a különböző színű kiemelőket, akkor bevetheted őket a tanulás során. Ilyenkor hamar beleesünk abba a hibába, hogy szinte mindent kiemelünk, ami káoszt eredményez. Fókuszálj a lényegre, és azokat a dolgokat emeld ki, amiket biztosan meg akarsz tanulni, így ez hamarabb rögzül. Írj mellé megjegyzéseket, de nem kell mindenáron kifestő könyvet varázsolnod a tananyagból.

 

Kreatívok előnyben!

Ha kreatív típus vagy, akkor valószínűleg nem félsz kilépni a komfortzónádból. Neked hoztunk néhány olyan módszert, amit bátran kipróbálhatsz.

 

Elmetérkép

A mind map, vagyis az elmetérkép, egy igazi kreatív elmék számára létrehozott tanulási technika. Sokan ötletek megvalósítására is használják. Ha vizuális típus vagy, akkor készíts a tanulás során mind mapet, ahova felrajzolhatod az ötleteidet, megjegyzéseidet, a témában. Próbáld meg minél többször lerajzolni az információkat, hogy könnyebben rögzüljön, a színek és a képek segítségével már első látásra memorizálni tudjuk az anyagot.

 

kreativ-tanulas

 

Kérdezz vissza!

Az információk rögzítésének másik módja az, ha kérdéseket teszel fel. Ugyan az iskolában töltött idő nem feltétlen bátorítja arra a hallgatókat, hogy megkérdőjelezzék az ott elhangzottakat, de a felnőtt életben mások a játékszabályok. „Mi van akkor ha…?” , „Mi történik akkor, ha?”, „Hogyan?”, „Miért?” Tedd fel a kérdéseket hangosan, és válaszolj is rájuk!

 

Sztorizz és add elő!

Ha egy hosszabb tananyagot veszel át, akkor jó módszer, ha egyszerűen sztorizni kezdesz róla. Minél többet mesélsz róla más embereknek, annál jobban rögzül a saját elmédben. Kreálj hozzá egy rövid történetet, keresd meg benne az egyedit, és add tovább.

 

Sallangmentesség

Ha nagyon szorít az idő, akkor érdemes a bombabiztos tanulási technikákat is bevetni. Feynman módszer lényege, hogy néhány soron átolvasod, tanulmányozod az adott részt, és megpróbálod teljesen lecsupaszítani. Ezáltal bárki, akár egy laikus is könnyen megértheti, hogy mit próbálsz átadni. Itt hamar kijönnek a gyerekbetegségek, hogy melyek azok a részek, melyeket te is kevésbé értesz esetleg, így azokat át tudod venni újra.

 

Extrovertáltaknak

Ha extrovertált típus vagy, akkor az egész tanulási folyamat könnyebben mehet, ha van kivel megosztanod. A tanulócsoportok azok számára jelenthetnek előnyt, akik szeretnek azonnali visszaigazolást kapni a tanultakról. Ha egy részt meg tudsz beszélni a mentoroddal, vagy olyan személlyel aki jártas a témában, az segíti majd a mélyebb megértést. Nem kell feltétlen a személyes jelenléthez ragaszkodnod, ma már az online felületeken is rengeteg lehetőséged akad tanulótársakat találni.

 

Végül de nem utolsósorban….

Azt, hogy számodra mitől hatékony egy tanulási folyamat, neked kell érezni, tudni. Még néhány fontos dolgot szeretnénk hozzáadni a fentiekhez, amivel teljes képet kapsz.

 

Ellenőrizz!

Gyakran halljuk, hogy az ismétlés a tudás anyja, és ez valóban így van. A memóriakártya az egyik legjobb módszer arra, hogy teszteld a tudásod. Írd le memóriakártyákra a legfontosabb kifejezéseket, és próbáld meg visszakérdezni saját magadtól. Vedd el a tankönyvet és a kártyákat másnap, vagy néhány nap múlva, akkor is ha úgy érzed, mindent tudsz, hiszen érhetnek meglepetések.

 

Hagyd magad pihenni

Az alvás és a regenerálódás kiemelten fontos, még egy terheltebb időszakban is. Ha nem jut elegendő pihenéshez az elméd a nap végén, annál nehezebben fogod tudni rávenni arra, hogy a következő napon az elvárt módon működjön. Ha úgy érzed nap közben, hogy szükséged van egy kis pihenésre, add meg magadnak. Sétálj egyet, ha valamit pedig nem értesz, vagy nem jutsz vele dűlőre, akkor kérj segítséget. A vizsga előtt pedig rakd el az anyagot: és pihend ki magad. Ne akkor állj neki igazán tanulni.

 

Tanulj meg tanulni!

Ha három dolgot szigorúan veszel, akkor soha nem fog nagy meglepetés érni. Tanuld meg beosztani az idődet, maradj következetes, és találd meg a hozzád legközelebb álló tanulási technikát. Ha ezeket a dolgokat betartod, nem csak egyszer, hanem minden alkalommal, akkor garantáltan sikeresen veszed majd az akadályokat.

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a grafikus online tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ez az alapozó coach képzés segít abban, hogy eldönthesd, szeretnél-e a segítő szakmában dolgozni vagy pusztán önmagad fejlesztése a cél.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

A megfelelő étrend kialakítása és betartása bonyolultnak tűnik, de a tudás birtokában bárki képes lehet rá! Gyakorlatias kurzusunkkal megtudhatod, hogyan.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerkedj meg, a marketing minden fő ágával és válj képessé egy marketing csapat menedzselésére!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!