fbpx
/
/
A jóga hatásai – Pozitív testi és lelki változások

A jóga hatásai – Pozitív testi és lelki változások

jóga-hatásai

A jóga hatásai már széles körben ismertek. Azok, akik rendszeresen gyakorolják, rengeteg pozitív hatásról számolnak be. Napjainkban már Magyarországon is egyre több vidéki városban találkozhatunk igazi jógikkal, akik hetente többször is meglátogatják a kedvenc jógastúdiójukat. Testi hatásai ismertek, természetesen a lelki és szellemi élmények sem elhanyagolhatóak. A jóga nem pusztán testmozgás, hanem egy közel 5000 éves rendszer, aminek célja, hogy tudatosabbá váljunk. Valljuk be, a mai emberek nem mind a megvilágosodást, vagy egy magasabb szellemi szint elérését keresi az ászanák gyakorlása közben. A jóga stúdió az a hely, ahol a fizikai test dolgozik, amíg az elme megpihen.

 

Egyensúlyban önmagaddal

A jóga szó a szanszkrit eredetű, egyesülést jelent.

A jóga hatásai a testre, vitathatatlanok. Ha kezdő vagy,először meglepődve tapasztalhatod az első óra után, hogy a gyöngyöző izzadságcseppek bizony megjelennek majd a homlokodon. Külső szemlélő számára szinte pillekönnyű mozdulatok mögött valójában komoly fizikai munka van. A közösségi médiában rendszeresen látni olyan videókat, ahol jógik mutatnak be ászanákat, különböző környezetben. Izmos, tónusos testüket jógával tartják karban, hiszen a gyakorlatok csak könnyűnek tűnnek, valójában erőteljes fizikai igénybevételt jelent. Ha még új vagy a jóga rendszer világában akkor érdemes felkeresni egy hozzád közel eső hatha jógastúdiót, ami könnyen válhat a következő hónapokban és években a béke szigetévé számodra. Kezdő jógázó megtapasztalhatja, hogy egy – egy ászana először feladja számára a leckét. Ez a mozgásforma azért csodálatos, mert abban segít minket, hogy a jelenben legyünk gyakorlás közben. A jóga igába hajtja a testet és rendszeres gyakorlással, egyre könnyebben mennek majd a nehezebbnek tűnő gyakorlatok is.

 

jóga-hatásai

 

A jóga hatásai a szervezetünkre

A jóga erősíti az idegrendszert, csökkenti a mentális stresszt és formálja a testet. Jógaórán a saját testsúlyoddal dolgozol, ezért az izmok tónusosabbakká válnak, te pedig ruganyosabbá. Mivel a hátizmok is jótékony terhelésnek vannak kitéve, ezért a testtartás is javul. Az említett izzadságcseppek pedig a méregtelenítés jelei, mivel jógázás közben a testünk hőt termel. Az izzadás aktivizálja a nyirokrendszert, ami azért felelős, hogy megszabaduljon a szervezet a káros anyagoktól. A nyirokrendszer kiválasztja a szövetekből és a folyadékokból a káros anyagokat és bőrön keresztül távozik. A méregtelenítés nemcsak izzadás közben történik, hanem mozgás közben is. Mivel főként csavaró és nyújtó gyakorlatokat végzel az órán, így a belső szerveid is “prés alá kerülnek”, mely javítja a vérellátást, ezáltal jobban kiveszik a részüket a méregtelenítésből.

A jóga az emésztésre is hatással van, mivel ezen mozdulatok kivitelezése segíti a puffadás, székrekedés csökkenését. Ugyanígy a légzés is hatással van az emésztésünkre, mivel a jóga légzés hullámzó mozdulata, szó szerint masszírozza a belső szerveket így a hasüreget is. A jóga jótékony hatása megfigyelhető magas vérnyomással küzdők körében is. A Pennsylvania Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a magas vérnyomással rendelkező emberek, rendszeres gyakorlás után nagy mértékű vérnyomás csökkenésről számoltak be.

 

jóga-pozitív-hatásai

 

Ülőmunka esetén kifejezetten ajánlott

A jóga áldásos hatásai közé sorolják, hogy jótékonyan hat a gerincünk épségére. Mivel ülő életmódunk a 21. század egyik nagy betegsége, ez sajnos rengeteg negatív következménnyel jár. A gerinc nyújtása segít a csigolyáknak szétválni az egész napos ülő munka után. A megfelelő gyakorlatsor segíti növeli a gerinc melletti izmok erősségét, aminek hatására javul a testtartásunk, és harmonizálja a három alsó csakrát is. A nyújtó és csavaró mozdulatsor serkenti a gerinc tápanyagellátását, így egészségesebb lesz a gerincünk. Bevethető elhúzódó derékfájdalmak esetén is, de nagyon fontos, hogy ilyenkor szakemberek segítségét kérjük. Ha úgy érezzük például, hogy lótuszülés kellemetlen érzéseket kelt bennünk, esetleg térdfájdalmat okoz, érdemes helyette sima törökülésben végezni a gyakorlatot. A rosszul kivitelezett ászanák többet árthatnak az egészségünknek, mint amennyi hasznuk van.

 

A jóga hatásai a női testre

Mivel a jóga az sokat tesz az idegrendszerünk egészséges és természetes működésért, így hatással van az ember a hormonrendszerére is. Az idegrendszerünk a hormonrendszer irányítója és ez adja tovább az információkat a hormontermelő rendszerek felé, hogy miből mennyit termeljen és mikor. Hormonrendszerünk nagyon érzékeny, befolyásolja például az időjárás, a napszak, az ételek amit fogyasztunk. A jóga segít abban, hogy egyensúlyban legyen a hormonrendszer, ami különösen fontos a női szervezet számára.

A jógának kiemelt szerepe van a test formálásában, az alakformálásban is. A rendszeres gyakorlás erősíti a vázizomzatot, a fogyni vágyók számára érdemes kipróbálni a Bikram illetve az Ashtanga jógát. Az Ashtanga az egyik legdinamikusabb jóga forma, fizikailag megterhelő és javítja az állóképességet is. A Bikram, más néven forró jóga vagy hot yoga lényege, hogy a test a 40 fokos meleg hatására jobban megizzad, ami felfokozza a méregtelenítő folyamatokat. Aki azonban elkezd legalább hetente kétszer jógázni, annak az életmódjában is fontos változásokat kell végre hajtania. A hatása az étkezési szokásainkban is tetten érhető lesz, hiszen tudatosabban odafigyelünk majd arra, mit fogyasztunk napközben. Emellett fájdalomcsillapító, hiszen a lassú mozdulatok, kíméletesen mozgatják át a test különböző izmait, ezáltal csökkentve a stresszt és a fájdalmat. A jóga azonban nemcsak testi szinten fejleszt minket, hanem ami a legfontosabb lelki életünket is harmonizálja.

 

jóga-hatásai

 

Ép testben ép lélek!

A jóga stresszoldó hatása sok éve ismert. A folyamatos nyújtó mozdulatok és a légzés folytonossága frissítően hat az idegrendszerre. Mivel a stressz sajnos szinte az életünk része, mint ahogy a bemerevedett nyaki és vállizmok is, ezen tud segíteni a jóga. Olyan belső folyamatokat indít el a mozgás által, ami segít abban, hogy kiengedjük a fáradt gőzt. A mozgás szó szerint rákényszeríti az egész nap információk tömegével hadakozó, csapongó elménket, hogy megálljon egy órára. A jóga óra fizikai gyakorlatokból áll, az óra végén következő meditáció pedig hozzá segít ahhoz, hogy elengedjük az egész napos feszültséget. Heti két – három gyakorlás, már jelentős eredményeket hozhat az életünkben.

A koncentrált figyelem, az idő amit jógával töltünk szinte újraindítja az elménket, legalábbis gondolataink megnyugszanak. Minden egyes belélegzéssel feltöltjük a testet életerővel és minden egyes kilégzést követően el tudjuk engedni a ránk nehezedő belső feszültséget. Az ászanák harmonizálják a jobb és bal agyféltek működését, megtanítanak a fegyelmezett munkára és talán a legfontosabbra: türelemre. Türelmesebbek leszünk önmagunkkal, a környezetünkkel. A tudatunkat abban a pillanatban csak az adott ászana tölti meg, minden más hatás elenyészővé válik így képes vagy arra, hogy elengedd magad. Azzal, hogy a jelen pillanatra koncentrálunk és nem a jövőben, vagy a múltban csapong az elménk.

 

jóga-lelki-hatásai

 

Magabiztosabbá tesz

A sok meditáció, relaxáció és a fizikai gyakorlatsor kivitelezése egyszerre erősíti az immunrendszert és javítja az önmagunkhoz való viszonyunkat is. A jógát gyakorló személy energiái egészséges egyensúlyba kerülnek, aminek hatása van az önbizalmunk növekedésére is. Nagyon sokan tapasztalják, hogy ezen mozgásforma gyakorlása előtt mennyire alacsony volt az önértékelésük, a jóga azonban mentális belső erőt biztosít. Ez a belső erő olyan testi – lelki hatással bír, hogy sokan a magánéletükben is változásokat tapasztalnak a rendszeres gyakorlást követően. Már az első órán érezhető lesz a változás, a vállaidat erősebbnek, a láb és a hozzá kapcsolódó izmokat pedig lazábbnak fogod érezni. Egy hét után szinte várni fogod azokat egy órákat, amikor a stressz varázsütésre megszűnik az életedből, a test pedig semmi másra nem fókuszál, csak arra, hogy végrehajtsa az előírt gyakorlatsort. Valószínűleg kiegyensúlyozottabb lesz alvásod, az arc bőröd pedig tisztább.

 

Office jóga tanfolyam

Ha úgy döntesz, hogy a jóga mellett teszed le a voksod, akkor nem csak sportot, hanem életmódot is választasz. Az aktív jóga nyugodtabb életet és mindennapokat biztosít. Sokszor veszed majd észre, hogy nem csak a matracon gyakorolod a mély légzést, hanem nehezebb élethelyzetekben is. A jóga életed részéve válik, befolyásolja azt, hogyan viselkedsz önmagaddal és másokkal is. A jóga nemcsak sport, hanem egy választott életmód!

Próbáld ki office jóga tanfolyamunkat, ha pedig további információk érdekelnek, írj nekünk!

Forrás:

https://www.doyou.com/the-benefits-of-yoga-for-physical-fitness-36232/

https://www.gaiam.com/blogs/discover/the-benefits-of-yoga

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!