fbpx
/
/
“A legfontosabb most a munkaerő megtartása és edukálása!”

“A legfontosabb most a munkaerő megtartása és edukálása!”

Fürjész Beátával, a Karrier Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a karrierváltásról, továbbképzésről, a munkaerőpiaci változásokról, valamint a szakmai fejlődés és a munkahelyi motiváció fontosságáról. Mennyit változtatott a koronavírus a munkaerőpiacon? Milyen területeken jelenik meg leginkább a munkaerőhiány? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Mi jellemzi a munkaerőpiacot az idei évben? 

A pandémia hatására megváltozott a munkaerőpiac, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. Óriási kereslet van a szellemi és fizikai munkaerő iránt, vidéken és a fővárosban egyaránt. A pandémia alatt megszűnt álláshelyeket folyamatosan töltik újra, és emellett nagyon sok új pozíciót nyitnak meg. Óriási a verseny a képzett munkaerőért. Soha nem látott dinamikával változik a piac, mely rengeteg váratlan helyzet elé állítja a cégeket is. Új toborzási technikákat, gyorsabb kiválasztási folyamatot, online tréningek sokaságát, új munkaszervezési módszereket vezetnek be a vállalatok. Az egyik legfontosabb szempont most a munkaerő megtartása és a vállalati kultúra fejlesztése, az employer branding erősítése.

Melyek most a hiányszakmák?

Gyakorlatilag elmondható, hogy minden területen szakemberhiány van. Ahol kiemelten érezhető a verseny: informatika, mérnöki terület, pénzügy, valamint a több nyelvtudást igénylő pozíciók, illetve a szakmunka.

Vannak olyan munkakörök, szakterületek, amelyek most kiemelten népszerűbbek, mint korábban?

Digitális és social media területen előforduló pozíciók.

Előnyben részesítik a távmunkát a munkavállalók? Fontos szempont a munkahely keresés során az online is végezhető munka (home office) lehetősége?

Egyértelműen! A pandémia hatására a munkavállalók részéről már nem egyedi, hanem általános igény az otthoni munkavégzés lehetőségének biztosítása.  A hibrid munkavégzés (irodai jelenlét, otthoni munkavégzéssel kombinálva) ma már nem extra juttatás, hanem alapfeltétel. Sok esetben ennek megléte vagy éppen hiánya miatt dönt egy-egy munkavállaló adott cég állásajánlata mellett.

Mi számít motivációs tényezőnek egy munkavállalónál?

Home- office lehetőség, biztos munkahelyi háttér, munkabér, egyéb juttatások, flexibilis munkaidőbeosztás, munkahely közelsége, illetve megközelíthetősége, szakmai fejlődés lehetősége.

Jellemző, hogy a munkaadó biztosít szakmai tréningre, fejlődésre lehetőséget a munkavállalóknak?

Igen, egyre több cég ismeri fel ennek motivációs hatását és megtartó erejét. Sokan online képzésekre tértek át, ezzel is felgyorsítva, megkönnyítve a tanulási folyamatot.

Szakmai szemmel, mit gondolsz a munkavállalók edukálásának fontosságáról? Mennyire fontos, hogy a munkaadó biztosítson szakmai vagy önfejlesztő tréningekre lehetőséget?

Nagyon fontosnak tartom a munkáltató által biztosított szakmai és egyéb tréningeket, workshopokat. Nagy megtartó ereje van ennek egy csapat összekovácsolásban, különösen, így a pandémia alatti elszigetelt időket követően. Fontos azonban, hogy ezek a tréningek az adott csapat szakmai igényeire, felkészültségére legyenek szabva. 

Nincsenek bejegyzések.

Feliratkozás

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!