fbpx
/
/
A nem asszertív kommunikáció kockázatai

A nem asszertív kommunikáció kockázatai

 

Te is úgy érzed néha, hogy a kommunikációd nem pont úgy sül el, ahogy szeretnéd? Talán nem mondod el határozottan, amit gondolsz, vagy épp ellenkezőleg, túl hevesen fejezed ki magad? Ha igen, akkor nem vagy egyedül ezzel. A nem asszertív kommunikáció – legyen az passzív, agresszív, vagy passzív-agresszív – komoly kockázatokat rejthet magában, mind a személyes, mind a munkahelyi kapcsolatainkban. Lássuk, milyen buktatókra kell figyelnünk, és hogyan kerülhetjük el ezeket!

Mi is az a nem asszertív kommunikáció?

Először is tisztázzuk: mi számít nem asszertív kommunikációnak? A passzív kommunikáció során az ember nem áll ki magáért, nem fejezi ki egyértelműen véleményét vagy igényeit. Az agresszív kommunikáció esetén viszont a saját álláspontot erőszakosan, mások figyelembevétele nélkül próbáljuk érvényesíteni. A passzív-agresszív kommunikáció egyfajta keveréke a kettőnek: látszólag elfogadunk valamit, miközben közvetett módon mégis ellenállunk vagy szabotáljuk azt.

A nem asszertív kommunikáció kockázatai

1. Félreértések és konfliktusok: Ha nem fejezzük ki világosan, mit gondolunk vagy érzünk, az könnyen félreértésekhez vezethet. Ezek a félreértések pedig gyakran felesleges konfliktusokhoz vezetnek, amik elkerülhetőek lennének egy asszertív kommunikációval.

2. Csökkent önbizalom: Ha folyamatosan passzív módon kommunikálunk, az hosszú távon ronthatja az önbizalmunkat. Azt az üzenetet közvetítjük magunk felé, hogy a véleményünk nem számít, ami negatívan befolyásolhatja az önbecsülésünket.

3. Stressz és belső feszültség: Az agresszív vagy passzív-agresszív kommunikáció gyakran stresszhez és belső feszültséghez vezet, mivel ezek a kommunikációs formák nem építik, hanem rombolják a kapcsolatokat.

4. Megromlott kapcsolatok: A nem asszertív kommunikáció hosszú távon károsíthatja a kapcsolatainkat, legyen szó családról, barátokról vagy munkatársakról. Az emberek kevésbé fognak bízni bennünk, ha állandóan agresszíven vagy passzívan viselkedünk.

 

 

Hogyan kerüljük el a nem asszertív kommunikáció csapdáit?

1. Ismerd fel a kommunikációs stílusodat: Első lépésként fontos felismerni, melyik nem asszertív kommunikációs formát használod leggyakrabban, és milyen helyzetekben.

2. Gyakorold az „Én-üzeneteket”: Az „Én úgy érzem…” kezdetű mondatok segíthetnek abban, hogy világosan, de nem támadó módon fejezd ki magad.

3. Fejleszd az aktív hallgatás készségedet: Az aktív hallgatás segít megérteni mások álláspontját, ami elősegítheti az asszertív kommunikációt.

4. Kérj visszajelzést: Kérj visszajelzést a kommunikációdra vonatkozóan a környezetedtől. Ez segíthet objektíven látni, hol és hogyan javíthatod a kommunikációs készségeidet.

A nem asszertív kommunikáció komoly kockázatokat rejthet, de szerencsére van mód a változtatásra. A fenti tippekkel és egy kis önismerettel jelentősen javíthatsz a kommunikációs készségeiden, így harmonikusabbá teheted a kapcsolataidat, csökkentheted a stresszt, és növelheted az önbizalmadat. Ne feledd, a változás nem történik meg egyik napról a másikra, de minden kis lépés számít!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!