fbpx
/
/
Autogén tréning – Minden, amit érdemes tudnod

Autogén tréning – Minden, amit érdemes tudnod

Az autogén tréning egy olyan relaxációs technika, amelyet szakemberek alkalmaznak stresszel kapcsolatos helyzetek során. Az autogén tréning gyakorlatok segítenek csökkenteni a stresszt, az általános szorongást, vagy egyszerűen a kimerültséget. A stresszes mindennapok sokak életét tudják megkeseríteni, szinte észrevétlenül tud bekúszni a tudatalattinkba és csak azt vesszük észre, hogy egyre ingerültebbek és kimerültebbek vagyunk. Rosszabb esetben a stressz hajlamos fizikai tüneteket is produkálni, mint a heves szívdobogás, szédülés vagy a fáradékonyság vagy éppen a magas vérnyomás. Ha úgy érezzük egy hajtósabb időszakban a testi és lelki egészségünket szeretnénk megőrizni, akkor az autogén tréning lesz a mi „csodafegyverünk”.

 

autogen-trening-

 

Honnan ered az autogén tréning?

Régóta ismertek a relaxációs technikák, az autogén tréning feltalálása azonban igazi kuriózum volt a maga idejében. Természetesen ez a technika – mint oly sok minden más – a hipnóziskutatásból nőtte ki magát a XX. század elején. Akkoriban ahhoz, hogy relaxált, nyugalmi állapotot érjünk el szinte kivétel nélkül hipnotizőrre volt szükség, akinek a segítségével nyugodt pszichés állapotba kerül a páciens. Az úton elsőként Oskar Vogt indult el, aki sikeresen megtanította a pácienseinek, hogyan tudnak transzállapotot előidézni. A módszer elsajátítása után a páciensek képesek voltak olyan transzállapotot előidézni, amivel enyhültek a pszichés tünetek. A módszer tökéletesen alkalmazható volt egy egyszerű fejfájás esetén is.

A módszer végleges formáját azonban csak később érte el, Johannes H. Schultz közreműködésével, aki végül kifejlesztette az autogén tréninget. A német szakember által kifejlesztett módszer a test öngyógyító folyamatait helyezi előtérbe, azokat segíti elő. A módszer gyökerei nagyon mélyre vezethetőek vissza, Schultz sokat merített a görög, buddhista vagy éppen keleti orvoslásból is. A relaxációs technikát azóta nagy sikerrel alkalmazza számos pszichológus, pszichiáter vagy mentál higiénés szakember. A módszer lényege, hogy elsajátítása után nincs szüksége a páciensnek hipnotizőrre, mert a nyugalmi állapotot ő maga is el tudja érni. Nincs kötöttség, az autogén tréninget akár utazás közben, otthon, reggel és este, a nap bármely szakában gyakorolhatjuk. Ha éppen Budapest környékén laksz és minden reggel a tömegközlekedsz, akkor akár ott is elvégezheted a gyakorlatokat!

 

Feszültségoldás mesterfokon

Az autogén tréning célja, hogy a gyakorlás során az egyén bármikor képes legyen elérni egy olyan relaxált állapotot, ahol lecsendesítheti az elméjét és csökken a belső feszültség is. Képzeljük el, hogy kapitányként kihajózunk egy öbölből és egy hatalmas vihar kellős közepébe csöppenünk. A hajónkat ide – oda dobálja a háborgó vihar, a pánik pedig egyre jobban eluralkodik rajtunk. Egyszer csak eszünkbe jut, mit kell tennünk ebben a helyzetben ahhoz, hogy átvészeljük a vihart épségben. Veszünk egy mély levegőt, szorosan a kezünk közé fogjuk a kormányrudat és azt vesszük észre, hogy a körülöttünk tomboló vihar, szépen lassan lecsendesedik. Ebben a helyzetben jól látszik, hogy a vihar a stresszt és a testi lelki fáradtságot jelképezi. Azzal, hogy tudjuk hogyan kezeljük a következő helyzetet, rengeteg energiát és időt spórolunk meg önmagunk számára.

 

autogen-trening

 

Mi történik az autogén tréning során?

Az autogén tréning technikáját bárki el tudja sajátítani. Semmilyen speciális eszközre nincs szükségünk a relaxációs gyakorlatok alatt, csupán egy valamire aminek a neve: passzív koncentráció. Azért passzív, mert az agyunk ilyenkor nem pörög, csupán „lustán” figyel.

A tréning során különböző mondatokat sajátítasz majd el, ez lesz az autogén tréning szövege. Ezeknek mondatoknak a segítségével juttatod el önmagad olyan relaxált állapotba, ahol a gyakorlatot érdemes végezni. Ilyenkor a szívritmus, a keringés és egyéb testi funkciók koordinálhatóak a passzív koncentrációval. Az idegrendszer megpihen a gyakorlat alatt és csökken a testi feszültség és elkezdhetünk külön foglalkozni különböző testrészeinkkel. A relaxációs folyamatba bekapcsolódik lassan az egész testünk, a légzésünk és a gondolataink is. Ha lassan finom meleg érzés, esetleg ismeretlen eredetű bizsergés fut végig rajtunk, az is teljesen normális. Tedd mindkét kezed az arcodra, érzed a finom meleg érzést? A gyakorlatok alatt, ha el is kalandozik a figyelmünk esetleg elbóbiskolunk, fontos, hogy ne ítélkezzünk. A rendszeres gyakorlása a kulcsa annak, hogy olyan állapotba kerüljünk melyben fókuszáltan „dolgozni” tudunk önmagunkon.

 

Íme egy példa

„Lassan megnyugszom. Elcsendesedik a környezetem, belső harmóniára törekszem. A testemre figyelek, lassan ellazulok”. Ez egy olyan autogén tréning szöveg, melynek segítségével a páciens a relaxáció áldásos állapotába kerül. A szöveg teljesen egyéni, a páciens igényeihez igazodik és egyéni problémákra fókuszál. A gyakorlat egyik lényege, hogy memorizáljuk az adott szöveget, így tehát bárhol – bármikor képesek vagyunk ellazulni. A kezdetekben érdemes legalább napi két alkalommal gyakorolni, amíg a folyamat automatikussá nem válik.

Természetesen a kezdet kezdetén még nehézségekbe fogunk ütközni, de legyünk kitartóak, hiszen egy új szokás beépüléséhez legalább 30 napra lesz szükség. Tegyük a relaxációs technikák gyakorlását a napi rutin részévé, így az idő előrehaladtával egyre profibbak leszünk. Egy idő után képesek leszünk például a gondolataink kordában tartására is. Ha van valami konkrét célunk, mint például a fogyás vagy a dohányzásról való leszokás arra is megfogalmazhatunk szövegeket. A napi relaxáció segít majd abban, hogy ez az állapot megszűnjön az életünkben. Ha szeretnénk kijönni a relaxációs állapotból, azt egy határozott mondattal megtehetjük, mint például: Mire ötöt számolok, visszatérek a jelenbe. Ha kinyitom a szemem, a tudatom friss és éber lesz. 5… 4…. 3… mindjárt kinyitom a szemem. 2… 1… Friss vagyok és kipihent. Térj vissza a jelenbe.

 

autogen-trening

 

Kiknek ajánljuk az autogén tréninget?

Mindannyiunk életében jelen van a stressz valamilyen formában. Sokszor hívják civilizációs betegségnek, melynek rengeteg egészség kárósító hatása van. Pszichológiai könyvek százai foglalkoznak azzal, hogyan tudjuk legyőzni a stresszt. Mégis talán a leghatásosabb, ha önmagunk kezébe vesszük az irányítást, mivel a stressz okozta testi és lelki állapot nem fenntartható. Az autogén tréning az a gyakorlat, amit bárki könnyen elsajátíthat egy jobb és kiegyensúlyozottabb élet reményében. A gyakorlat pozitív hozadéka, hogy energizál, csökkenti a feszültséget és javít az életminőségünkön. Emellett az immunrendszerünkre is jó hatással van, ami a hideg idő közeledtével kifejezetten hasznos lehet. Akinek esetleg problémája akadna azzal, hogy hosszú ideig egyvalamire koncentráljon, az is érzi majd az autogén tréning áldásos hatását.

Az autogén tréninget elvégezhetjük online tanfolyamon és egy pszichológus által vezetett tréningen is. Mindkét módszer ugyanolyan hatásos!

Ha úgy érzed szeretnél kiegyensúlyozottabb hétköznapokat, akkor vedd a kezedbe az irányítást és válaszd hamarosan induló, autogén tréninghez hasonló relaxációs technikák tanfolyamunkat!

 

Egyéb tanfolyam ajánló

Stresszkezelés tréning

Mindfulness – Tudatos Jelenlét Online Tanfolyam – II. rész

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!