fbpx
/
/
Az introvertált személyiség – Vajon te is az vagy?

Az introvertált személyiség – Vajon te is az vagy?

introvertalt-szemelyiseg

Miről ismerhető fel egy introvertált személyiség? Tényleg mindig csendben? Valóban ők a könyvtárlakók, akik a buliban is a csendesebb sarkokat célozzák meg? A 21. században igazán csak az extrovertáltaknak áll a zászló? Mi a különbség az introvertált és extrovertált emberek között? Legújabb blogcikkünkben ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszolni.

 

Az introvertált személyiség titkos élete

Valóban úgy tűnhet, hogy introvertáltként élni kicsit olyan, mint amikor az ember elbarikádozza magát egy barlangban, és csak néhány órát tölt a napfényen: amíg befizeti a számláit, vagy leugrik a zöldségeshez. Ezzel a tévhittel ideje leszámolni, hiszen a jó hír az : mindannyian egy skálán helyezkedünk el. Így minden emberben lakozik némi intro – vagy extrovertáltság, csak különböző mértékben.

 

Hogy jön ide Carl Gustav Jung?

Közel 120 éve Jung megállapította, hogy az emberi személyiség két különböző csoportba osztható. Azóta nyilvánvalóan tudjuk, hogy ez a két kategória közel sem fedi az emberek sokszínűségét, arra azonban tökéletes, hogy adjon számunkra némi kapaszkodót, hogy milyenek vagyunk.

Jung az emberek kifelé forduló, nyitott (extrovertált) és befelé forduló (introvertált) csoportokba osztotta. Az introvertált szó maga a latin intro (befelé) előtagból, és a versum (fordul) összevonásából ered. Ezek inkább alap kategóriák, hiszen személyiségünk igazán sokszínű, de segíthet megérteni különbözőségünk okait.

 

Miben különböznek?

Érdemes úgy tekinteni a két személyiségre, mint az érem két oldalára. Az extrovertáltak azok, akik szeretnek nagy társasági életet élni, minél többen vannak egy buliban, annál jobban élvezik azt. A társaságban töltődnek, mint a méhecske, virágról -virágra szállnak, és mindenkivel röviden csevegnek. Ezzel szemben az introvertáltak, kifejezetten jól elvannak önmaguk társaságában. Szeretik megválogatni, hogy kivel töltik az idejüket, de az sem baj, ha egész héten otthon vannak, egy jó könyvvel bekuckózva. Nem antiszociálisak, egyszerűen szűkebb a baráti körük, a szociális hálójuk.

A társadalmi interakció nem tölti őket, sokkal több energiájukat emészti fel a dolog, mint extrovertált társaiknak. Gyakran érzik úgy, hogy egyfajta külső elvárásnak kell megfelelniük, a társadalom szemében akkor lesznek elfogadottak. Nehezen nyílnak meg, szívesen hallgatnak, és egy társadalmilag aktívabb nap után, ki kell engedniük a gőzt: egymagukban.

 

introvertalt-szemelyiseg-extrovertalt-szemelyiseg

 

„Mi van ha egyik sem vagyok?”

Létezik egy harmadik kategória, az ambivertáltak, akik a két csoport tulajdonságait ötvözik magukban. Például eltarthat egy darabig, amíg megfontolsz egy döntést, de ha megszületett akkor azt határozottan vállalod. Az ambivertáltak a skála középpontján helyezkednek el, időnként introvertáltabbnak, máskor extrovertáltabbnak érzik magukat, attól függ a skála melyik végézéhez vannak éppen akkor közelebb. Az ambivertáltak örömmel vannak társaságban és egyedül is. A beszélgetések során akív figyelemmel hallgatnak és válaszolnak, ahelyett, hogy csak magukba szívnák a beszélgetést. Inkább határozottak, semmint impulzívak.

Az introvertáltak alaposan átgondolják a dolgokat, míg az extrovertáltak inkább hajlamosak a kockázatvállalásra anélkül, hogy túl sok időt töltenének a lehetséges kimenetelek mérlegelésével. Az ambivertek hamar alkalmazkodnak új helyzetekhez. Rövid idő alatt adaptálódnak, ezeket a helyzeteket jól kezelik már az első percben, tehát nem okoz számukra gondot egy gyors helyzetfelmérés.

 

Az introvertált emberek főbb jellemzői

Ahhoz, hogy megértsük az introvertált ember főbb tulajdonságait és személyiségjegyeit fontos megértenünk, hogy introvertált és introvertált között is óriási különbségek vannak. Képzeljünk el magunk előtt egy skálát, amin különböző pontokként helyezkednek el a személyiségek. Introvertáltnak lenni nem azt jelenti, hogy valaki nem képes kapcsolatot teremteni a külvilággal. A személyiségünk nem állandó, befolyásolja az életkorunk, a szociális kapcsolataink, vagy az életkörülményeink.

Van azonban néhány olyan főbb tulajdonság, ami talán jól jellemzi az introvertált embereket.

 

A magányos farkas

Tyrion Lannister, Katniss Everdeen, vagy éppen Bilbo a Hobbitból, mind introvertált karaktereknek számítanak, de jól ábrázolják, hogy mennyire eltérőek lehetnek az introverált személyiségek. Egy közös azonban van bennük: a magány és az egyedüllét szeretete. Egy introvertált nem ijed meg az egyedül töltött szombat estéktől, sőt: főz magának egy teát, esetleg tölt egy pohár bort, és felcsapja a kedvenc könyvét.

 

Nem a gyakorlat teszi a mestert, hanem a megfigyelés

Az extrovertáltakkal ellentétben, akik azonnal belevágnak az előttük álló feladatba, az introvertáltak inkább megfigyelik az adott feladatot. Ha tehetik, kerülik a spontaneitást és a feltűnést, igazi elemző alkatok. Nem csapnak egyből a lecsóba, hanem mindent szépen, alaposan megfontolnak.

 

A spontaneitás a vakfoltjuk

Egy introvertálttal nehéz spontán programot szervezni, ez nem kifejezetten az erősségük. Ők nem fognak váratlanul feltűnni egy buliban, ha igen, akkor általában többeket is ismernek, és valószínűleg éjfél előtt nyomuk veszik. Ez nem azért van, mert teljes mértékben antiszociálisak, egyszerűen csak lemeríti őket a társas esemény, és a csevegés.

 

Félénk? Szégyenlős? Nem, introvertált!

Nem szabad egyenlőségjelet tennünk ezen tulajdonságok és az introvertáltság között, hiszen a kettő nem feltétlenül ugyanaz. Aki introvertált, kifejezetten kellemesen, és felszabadultan érezheti magát a saját környezetében. Sőt vannak olyan introvertáltak, akik dolgozni tudnak magukban extrovertált készségeken, így talán soha nem jövünk rá, hogy egy introvertálttal van dolgunk. Röviden: a szégyenlősség nem jelent egyet az introvertáltsággal.

 

Szeretnek egyedül dolgozni

Home office-t mintha az introvertáltak számára találták volna ki. Az introvertáltak gyakran akkor működnek a legjobban, ha egyedül dolgoznak, szeretik saját tempóban, elmélyülten végezni a feladataikat. Az elszigeteltség lehetővé teszi az introvertáltak számára, hogy mélyen összpontosítsanak és kiváló minőségű munkát végezzenek. Ez nem azt jelenti, hogy az introvertáltak nem működnek jól másokkal; inkább visszavonulnak, és a feladatra összpontosítanak, ahelyett, hogy a szociális kapcsolatok tengerében vitorláznának.

 

Grafománok

Ha van olyan kollégád, akitől rendszeresen kapsz e-maileket, ahelyett, hogy felhívna: valószínűleg introvertált. Introvertáltként sokkal kényelmesebbnek találhatod, leírni a gondolataidat és érzéseidet, akár összefoglalóként, semmint azokat szóba közölni a másik fél felé.

 

Sűrűn elkalandoznak

Az introvertált személyiség gyakran úgy menekül el egy adott szituáció vagy feladat elől, hogy egyszerűen elkalandozik, ez egyfajta túlélési mechanizmus náluk. Mások számára úgy tűnhet, hogy nem koncentrálsz, de ez nem igaz, nagyon is figyelsz.

 

Mélyebben érzel

A befelé forduló személyiség hajlamos(abb) a depresszióra. Néhány tanulmány szerint az introvertáltak melankóliája sokszor jelenti azt, hogy kevesebbet érezhetik magukat igazán boldognak. Nem tisztázott eddig, hogy ennek mi lehet az oka, de valószínűsíthető, hogy az introvertált ember másban, máshogyan méri a boldogságot.

 

„Miért vagy ilyen csöndes?”

Íme egy kérdés, megjegyzés, amivel szinte minden introvertáltat ki lehet kergetni a világból. Rengeteg félreértés övezi az introvertált embereket, akik az internet korában sokkal több figyelmet kaptak, jogosan. Sokan gondolják, hogy az introvertáltság egy hiba, amit valahogyan helyre lehet hozni. Tévedés. Az introvertáltság egy személyiségjegy, ami tökéletes úgy ahogy van. Nézzük, melyek azok a tévedések, feltételezések, amelyekkel egy intorvertált sűrűn találkozik.

intorvertalt-szemelyiseg-jellemzoi

„Egyedül akarsz lenni? Depressziós vagy?”

Nem. Az introvertált akkor töltődik, amikor egyedül van, vagy a szoros baráti körében.

 

„Miért akarsz hazamenni? Még csak most kezdődik a buli”

Az intorvertáltak azok, akik szép lassan kislisszolnak a hátsó ajtón, anélkül, hogy bárki észrevenné. Egy nagyobb céges buliban ők azok, akik a lehető leghamarabb bontják a sátrat, főleg, ha csupa ismeretlennel vannak körülvéve.

 

„Mit mond az időjárás? Esni fog?”

Kifejezetten utálják a small talk-ot, főleg ha azt idegenekkel kell lefolytatniuk. Az introvertáltak, ha nem muszáj, inkább hallgatnak. Utálják a semmitmondó csevegéseket.

 

„Mindenki mutatkozzon be pár mondatban…”

Az introvertált ember rémálma a nyilvános beszéd. Ha introvertált vagy, valószínűleg kerülöd, hogy mindenki előtt mutasd be magad.

 

Dopaminszint

Az, hogy hol helyezkedsz el az introvertált és extrovertált skálán többnyire adottság, veleszületett része annak, aki vagy. A gének egyedi kombinációja hozzájárul ahhoz, aki vagy és ez se nem jobb, se nem rosszabb a másik embernél.

A kutatások azt mutatják, hogy néhány kulcsfontosságú különbség van az introvertált és az extrovertált emberek agya között, beleértve a következőket:

  • Nyelvhasználat
  • Tanulás és motoros készségek
  • Nyelvtanulás

Az extrovertált emberek agyában magasabb a dopaminszint. Ha új dolgokat próbál ki, új barátokat szerez, vagy egyszerűen csak a környezetével foglalkozik, gyakran tapasztalhatja ezt.

 

Mindenkire szükség van

Vannak, akik sikeresebbnek látják az extrovertáltakat, és ideális személyiségnek tartják őket. Mások az ambivertáltak esetében gondolják azt, hogy ők azok akik, mindkét oldalról a legjobbat kapták. Az igazság az, hogy egyik személyiségtípus sem jobb, mint a másik. Az introverzió és extroverzió egyszerűen az energiafelhasználás és megszerzésének preferenciáit mutatják. Az emberek általában nem kizárólag extrovertáltak vagy introvertáltak: a személyiség megértése sokat segíthet abban, hogy megértsd embertársaidat és önmagadat. Minél többet tudsz magadról, annál jobban tudsz gondoskodni az érzelmi igényeidről, és nem lesznek irreális elvárásaid saját magaddal szemben. Ne hagyd, hogy ezek felcímkézennek, légy bátran olyan, amilyen vagy.

Szeretnél még többet megtudni önmagadról? Válaszd az önfejlesztő, önismereti tréningünket, és aknázd ki a benned rejlő lehetőségeket. Úgy érzed támogatásra lenne szükséged az őszi időszakban? Jelentkezz ingyenes mentális és érzelmi támogatási csomagunkra 2021. szeptember 27 – október 17. között, és légy te az egyik a 30 nyertes közül, aki megkapja a 173.000 Ft értékű csomagunkat.

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!