fbpx
/
/
Coach vagy pszichológus?

Coach vagy pszichológus?

Akit érdekel a coach szakma, az gyakran találhatja szembe magát azzal, hogy mi is a különbség a coach és a pszichológus között. Milyen tudásra és képességekre tehet szert egyikkel és másikkal. A coaching tanulása vagy igénybevétele egyre nagyobb figyelmet kap. Egyre több a magánéletében vagy a karrierjében elakadt ember fordul coach vagy pszichológus szakemberhez. Mi is pontosan a különbség?

Coach vagy pszichológus?

Az egyik legnagyobb különbség a képzési idő. A pszichológus olyan, pszichológiai diplomával rendelkező szakember, amely mögött legalább egy 5 éves egyetemi pszichológia képzés (alap- és mesterképzés) áll. Ezzel a képzéssel azonban még nem jogosult pszichológiai tanácsadás végzéséhez, hanem szükséges valamilyen pszichoterapeuta képzés, vagy klinikai szakpszichológiai (4 év ) végzettség megléte. Csak ezek egyikének elvégzése után jogosult pszichológiai tanácsadás tartására.

A coach képzések ideje általában mindössze pár hónaptól akár másfél évig terjedhet, attól függően, hány módszert sajátítanak el és hány tréningnapot kell elvégezniük önállóan. A tréningnapokat és a vizsgákat követően már szupervízió mellett tarthat önállóan coaching foglalkozásokat és tanácsadás végzésére is jogosult. A coach elnevezés magyar megfelelője az „edző” – ez általában a sportban értelmezhető, de tágabb értelemben lehet egy „irányító, segítő az életben” magyarázata is.

coach-vagy-pszichológus

Mivel foglalkoznak?

A legfontosabb kérdés, hogy hol válik el a pszichológus a coach foglalkozástól és mivel foglalkozik az egyik, és mivel a másik. A pszichológus olyan, tanácsadás vagy évekig tartó terápia formájában segíti a kliens problémáit és elakadásait, amely a gyermekkori traumákat helyezi előtérbe. A múlt berögződéseit és minták által elsajátított viselkedéssémákat elemzi, értékeli és segíti azok megváltoztatását a traumák feldolgozása által. Ezért sokkal hosszabb és mélyebb a terápia, mint a coaching esetében.

Coach

A coach szintén megoldást kínál az ügyfél problémáira, de az aktuális, adott elakadások területén segít. Minden esetben az aktuális problémára fókuszál, nincs feljogosítva a traumák kezelésére. Területe elsősorban a minden napokban megjelenő problémák megoldása, a jelen és a jövő.

Két fő területe van:

  • üzleti, vagyis business coach
  • Life coach, vagyis életvezetési tanácsadó

A life coaching során az ügyfél önbizalma megerősödik, ezáltal az élete útjába gördülő akadályokat sikeresen elhárítja, sikeres problémamegoldóként tud majd viselkedni. Saját képességeit, erősségeit megismeri, rájön, miként tudja irányítani saját sorsát, hogyan tudja felhasználni képességeit céljai elérésének érdekében. A coaching célja az ösztönzés, a kitűzött cél megvalósítása, nem a személyiség-feltárás – ez utóbbi a pszichológia dolga. Figyelembe veszi az egyén erősségeit, fejleszti azokat, és tudatosítja az ügyféllel. Éppen ezért sokszor működik együtt a pszichológiai segítés és a coaching.

A business coachingban a segítő számára az ügyfél karrierének elakadása, munkahelyi problémák, teljesítménye a fontos. Általában vezetői beosztásban dolgozók veszik igénybe annak elérésében, hogyan legyenek jó vezetők, hogyan motiválják a beosztottakat. Előbbi főleg akkor lehet egy hosszú folyamat, ha a vezetői pozíció új a kliens számára, hiszen nehéz beosztottból rövid idő alatt vezetői szemléletre váltani. Alkalmazottak számára pedig a coaching megfelelő megoldás lehet arra, hogy a csapat tagjai megtanuljanak együttműködni, hatékonyan kezelni a közöttük lévő konfliktusokat. A csapat így valóban tud csapatként működni, ami által a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák egyenként és együtt is.

coach-vagy-pszichológus

Pszichológus

Mind a pszichológus, mind a coach ülések keretein belül dolgozik, de a coaching nem terápia, nem megy bele a mélyebb lelki traumákba. A pszichológusi terápia során a kliens életének minden aspektusa előkerülhet, így a szakmai, magán, családi életének problémáira is megoldást keres. A coaching segítségével azonban az életének egy területén dolgozik. A coach segítségével képességeit fejleszti, és közelebb kerül a céljainak megvalósításához, legyen szó life vagy business coachingról. Ez egy 5-10 alkalmas, rövidebb folyamat, ahol a kérdés általában a „Hogyan tovább?” és nem pedig a „Miért?”.

Mindkettő során az ügyfél és a szakmai vezető is dönthet az első ülés után a coaching folyatatásáról közös szimpátia esetén, vagy annak megszüntetéséről. Utóbbinál a kliens számára megfelelő szakemberhez küldi az ügyfelet. A coaching során inkább egy ügyfél-tanácsadó szerep van, a pszichológiai terápiában pedig terapeuta-kliens felállás a jellemző, mivel inkább a lelki életre helyeződik a terápiás folyamat. Mindkét esetben lehet egyéni vagy csoportos foglalkozást tartani.

coach-vagy-pszichológus

Hogyan döntsem el, melyik való nekem? Coach vagy pszichológus?

Ha nem tudod eldönteni, melyik foglalkozás lenne számodra az ideális, akkor gondold át először azt, hogy mi a célod a foglalkozással. Ha karrieredben akadtál el, esetleg motiváció hiánnyal küszködsz, vagy nem tudod, merre tovább, akkor egy coaching lesz számodra az ajánlott. Amennyiben viszont úgy érzed, hogy szó szerint elakadtál az életedben múltbeli traumák miatt, akkor pszichológiai tanácsadáshoz fordulj.

Szeretnéd tanulni a coachingot?

Budapest rengeteg coach képzést nyújt, azonban ha nincs időd arra, hogy személyes oktatásban részt vegyél, akkor a The Bright Academy online coach képzését ajánljuk figyelmedbe. Ezen a tanfolyamon is megfelelő szakmai tudást sajátíthatsz el, és a végén certifikátot kapsz. A képzés minden esetben önismereti alapokra épül, így fontos része az önismeret, hogy megtapasztald azokat az élményeket, amelyek a coaching munkához szükségesek. Ezek az észlelés, kooperáció, kommunikáció, testbeszéd, aktív figyelés, partnermunka, visszajelzés adása, empátia. Ezek mind elsajátítható képességek, úgyhogy tanulásra fel!

Nincsenek bejegyzések.

Feliratkozás

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!