fbpx
/
/
Dietetikus képzés vagy táplálkozási tanácsadó tanfolyam?

Dietetikus képzés vagy táplálkozási tanácsadó tanfolyam?

Táplálkozási tanácsadó

Érdekel az életmódváltás és szeretnéd magad mélyen beleásni a táplálkozástudomány területébe, de nem tudod, hogy melyik szakma lenne neked való? Szeretnéd megérteni, hogy mi a különbség a táplálkozási tanácsadó és a dietetikus képzés között? Térképezd fel a két szakma közötti különbségeket és a szakmai ismeretek megszerzéséhez szükséges lépéseket! Körbejártuk a témát és összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat számodra, hogy könnyebben tudd eldönteni, melyik képzés illik hozzád leginkább!

Kezdjük az alapokkal

Mielőtt megnézzük, hogy miben hasonló és miben különböző a dietetikus és a táplálkozási tanácsadó tanfolyam, nézzük meg, hogy miért is van akkora szükség azokra a szakemberekre, akik segítenek nekünk a megfelelő étrend kialakításában! A táplálkozás rengeteg mindent befolyásol: a betegségek, a gyógyulási folyamatok, az erőnlét, a hormonrendszer és minden más, a szervezetünkben zajló folyamat alapja a megfelelő táplálkozás. Mégis, sokszor elfelejtjük, hogy az egészséges életmód mennyire sokat tud segíteni a boldog, kiegyensúlyozott élet megteremtésében.

Miért fontos a helyes étkezés?

A megfelelő táplálkozás az egészségünk alapját jelenti. Az, amit eszünk és ahogyan elfogyasztjuk, hat az immunrendszer helyes működésére, a kedvünkre és az energiaszintünkre is. Tévhit az, hogy az egészséges táplálkozás csak azoknak fontos, akik valamilyen betegséggel küzdenek. A megelőzés pont olyan fontos, mint a betegségek orvoslása a táplálkozás által.

Kinek lehet szüksége tanácsadásra?

A legtöbb embernek szüksége van táplálkozási tanácsadásra. Sok embernek egészségügyi szempontokat követve kell egy étrendet betartani, például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, magas koleszterinszint, stb esetén. De ne feledkezzünk meg azokról sem, akik a sport szerelmesei és tápláló ételekre van szükségük, vagy a kismamákról, a gyerekekről, az idősekről, akiknek emésztőrendszerük nagyobb figyelmet kíván.

Salátabár

Dietetikus képzés

Először is nézzük meg, hogy milyen egy dietetikus képzés. Magyarországon a dietetikus képzés 4 év, azaz 8 félév hosszú és az egészségtudományi egyetemek valamelyikén (pl. Semmelweis Egyetem) szerezhető meg a szakképesítés. A dietetikus egyetemi képzés során a diákok egy alapképzésen vesznek részt, majd azután specializálódnak a dietetika szakra.

Mit csinál egy dietetikus?

A dietetikus legtöbb esetben egészségügyi intézményben dolgozik, ahol a betegellátás az egyik legfőbb feladata. A dietetikus figyelembe veszi az adott kliensek betegségét, egészségügyi állapotát, és felállítja a számukra megfelelő étrendet. A dietetikus egyénre szabva határozza meg, hogy milyen élelmiszerek tartozhatnak az étrendbe és azok milyen arányban fogyaszthatók. Pontos tervezetet ad, ami tartalmazza a reggeli, ebéd és vacsora ötleteket, tehár a napi menü felépítését és segít abban, hogy megfelelően történjen a tápanyagok bevitele a szervezetbe.

Kiből válhat dietetikus?

Dietetikus az lehet, aki elvégzi a felsőoktatási képzést, azaz részt vesz a 4 éves egyetemi képzésen és sikeresen elsajátítja a táplálkozástudományi alapokat, kiegészítve a dietetikával. Amennyiben érdekel a dietetika, a felvi.hu weboldalon keresztül még több információt szerezhetsz az induló képzésekről és az egyetem felvételi követelményeiről!

Zöldségek kosárban

Táplálkozási tanácsadó tanfolyam

A táplálkozási tanácsadó szakember a képesítését jóval rövidebb idő alatt szerezheti meg, mint a dietetikus. A táplálkozási tanácsadás szakmai alapjai rövidebb kurzus során sajátíthatók el, akár online tanfolyamok keretein belül. A táplálkozási tanácsadó szakemberek tehát nem doktori diplomával rendelkeznek és nem a betegségek kezelésére fókuszálnak, hanem a megelőzésre és az életmódváltás során nyújtanak segítséget a hozzájuk forduló klienseknek.

A táplálkozási tanácsadó feladatai

Ahogy azt fentebb is írtuk, a táplálkozási tanácsadó sokszor dolgozik olyan emberekkel, akik egészségügyi problémájuk az adott pillanatban nincs, azonban szeretnének elindulni az életmódváltás útján és ehhez van szükségük szakmai támogatásra. A táplálkozási tanácsadó segít az étkezéssel kapcsolatos problémák feltérképezésében, a helytelen szokások megváltoztatásában és akár a személyre szabott menü megtervezésében. Segít azoknak, akik fogyókúrázni szeretnének, akik izmosodni szeretnének, vagy egyszerűen szeretnék megtalálni azt az étrendet, amit kitartóan követni tudnak. Feladatuk az, hogy olyan rendszert segítsenek megtervezni klienseik számára, ami megfelel az életstílusuknak és mindennapjaikba könnyen be tudják építeni.

Kiből válhat táplálkozási tanácsadó?

Bárkiből válhat táplálkozási tanácsadó, akit érdekel az egészséges táplálkozás és a életmód. A tanfolyam hasznos azoknak a szakemberek számára, akik kiegészítenék tudásukat a táplálkozástudomány alapjaival. Ide tartoznak például a személyi edzők, akik a sport és a helyes táplálkozás párosában hisznek leginkább, de mindenki más is, akit érdekel a helyes étkezés és szeretnék jobban megérteni a táplálkozás tudományát.

Gyümölcsök tányéron tálalva

Miben hasonlít a két terület?

A két szakmát sokan egy kalap alatt emlegetik, és bár már látjuk, hogy sokban különböznek, mégis van, ami összeköti őket. Nézzük meg, mik ezek:

  • Mindkettő fő fókuszában az egészség áll és annak hosszú távú fenntartása
  • Az élelmiszer, az alapanyagok, az ételek tápanyagai a szakmájuk forrása
  • Mindkét szakember segít a hozzá forduló embereknek egy teljes, egészséges élet kialakításában és fenntartásában
  • Az egyensúly megteremtése a céljuk és személyre szabottan foglalkoznak klienseikkel
  • Mindkét szakember nagy szakmai tudás birtokában áll, amit szívesen adnak át a környezetüknek

Mikben különbözik a két terület?

A hasonlóságok mellett pedig jelentős különbségek is jellemzik a két szakmát. Nézzük meg, mik azok, amik megkülönböztetik egymástól a két területet!

  • A dietetikusok a megbetegedett emberekkel foglalkoznak elsősorban, míg a táplálkozási tanácsadók azokkal az egészséges emberekkel, akik változtatni szeretnének életmódjukon
  • A dietetikus jellemzően kórházban, vagy egészségügyi intézményben dolgozik, míg a táplálkozási tanácsadó intézménytől függetlenül nyújt gyakorlati segítséget (pl. sportedző)
  • A dietetikai szakma egyetemi szak elvégzése után szerezhető meg 4 év alatt, ellentétben a táplálkozási tanácsadó szakképesítéssel, ami rövidebb időn belül, erre specializált képzésen sajátítható el
  • A dietetikusok mély elméleti tudással rendelkeznek az anatómiát, a biokémiát és az emberi test betegségeit illetően, a táplálkozási tanácsadók pedig az étkezés elemeit, az étrendeket azok hatását sajátítják el legmélyebben

Lány salátából szed

Melyik szakmát válasszam?

Ha szeretnél igazán elmélyedni a táplálkozást övező tudomány alapjaiban és az elméleti tudásra alapoznád a karriered, akkor ideális lehet számodra a dietetikus alapképzési szak. Ha viszont gyorsabban szeretnél szakképesítést és gyakorlatban alkalmazható tudást szerezni, akkor a táplálkozási tanácsadó képzést ajánljuk számodra!

Kezdd el a tanulást, még ma!

Szeretnél te is a táplálkozástudomány területén dolgozni? Érdekel mélyebben is a táplálkozási tanácsadó tanfolyam? Várunk a The Bright Academy táplálkozási tanácsadó képzésen! Az online, gyakorlati oktatás során olyan tudásra tehetsz szert, amit a képzés elvégzése után rögtön alkalmazni tudsz!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!