fbpx
/
/
Hatékony kommunikáció a hétköznapokban

Hatékony kommunikáció a hétköznapokban

hatekony-kommunikacio-mindennap

A hatékony kommunikáció az egyik leghasznosabb eszköz, amit birtokolhatunk. A kommunikáció olyasvalami, amivel mindannyian élünk, azonban hatékonyan kommunikálni csak kevesen tudnak. A hatékony kommunikáció nem pusztán a személyes kapcsolataink számára lesz előnyös, hanem az üzleti életben is fontos, mivel minden emberi kapcsolat a kommunikáción nyugszik.

Ebben a blogcikkben megmutatjuk a hatékony kommunikáció néhány alappillérét és azt is, hogy miben segíthet ez téged a jövőben!

Hatékony kommunikáció – Összhangban önmagunkkal

A mai modern világban a kommunikációt tanulnunk kell. Természetesen vannak istenadta tehetségek, akik már kisgyermek korukban elsajátították az alapokat és bátran kommunikálnak bárkivel, bármikor. A legtöbb ember számára azonban ez nehezített terep és ezeket az eszközöket az idők során magáévá kell, hogy tegyék. A kommunikáció formája sokat elárul rólunk – az introvertáltak kifejezetten szeretnek pl. írásban kommunikálni – legyen az verbális vagy nonverbális.

hatekony-kommunikacio

Miért hasznos a hatékony kommunikáció?

Aki jártas a kommunikációban, az nagyobb valószínűséggel jobban érvényesül az életben és magabiztos abban, hogy mit, mikor és hogyan szeretne. A megfelelő kommunikáció segít a másik fél számára megérteni, hogy mi az üzenet, amit szeretnénk átadni. Egy jó kommunikátornak sokkal könnyebb vezető szerepeket vállalni, új embereket megismerni, empátiát és együttérzést mutatni mások felé. Nézzük, melyek azok a lépések, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy sikeres kommunikátor váljék belőled.

A kimondott szó ereje

Ha kommunikációra gondolunk, akkor sokak számára a verbális beszélgetés az, ami egyértelműen eszükbe jut. Természetesen ez túlmutat pusztán a beszélgetésen, hiszen a nonverbális kommunikációs formák már – már fontosabbak, mint a kimondott szó. Ahhoz, hogy hatékonyan képes légy megosztani a gondolataidat másokkal, elengedhetetlen, hogy világosan kifejezd, mit gondolsz.

Figyelj az érzéseidre

Amennyiben nem vagy kapcsolatban a saját érzéseiddel, úgy nagyon hamar gondolhatja azt a másik fél, hogy őszintétlen vagy, esetleg valamit próbálsz elrejteni előle. Ha a szavaid érzelmekkel telítetté válnak, akkor őszintébbnek hatnak. Fordíts 100 százalékos figyelmet az érzéseidre a beszélgetés közben, figyeld meg, hogyan érzed magad. Igyekezz kifejezni, hogyan érzed magad a beszélgetés közben, de vigyázz! Érdemes gyakorolni némi önmérsékletet is, ha úgy éreznéd túlságosan elragadnak az érzelmek.

Beszélj világosan, érhetően

Elég gyakori, hogy minél gyorsabban beszél valaki, annál kevésbé magabiztos. Ha túl gyorsan beszél valaki, akkor az nem mindig érthető a hallgató számára, és nehéz követni a szavait. Vegyél néhány mély lélegzetet, mielőtt beszélni kezdesz vagy beszéd közben, ha úgy érzed, hadarni kezdesz.

Elsőre kellemetlennek tűnhet a szádban lévő szavak formálására figyelni, de ezek mindig segíthetnek az összpontosításban.

Gondosan válogasd meg a szavaidat

Az alaposan megválogatott szavak és kifejezések hatással lehetnek az üzenetre, amit szeretnél közvetíteni. Gondold át, hogyan beszélsz a legjobb barátoddal, a szüleiddel, vagy a főnököddel? Ugyanazokat a szavakat és kifejezéseket használod, vagy eltérőeket? Fontos, hogy kommunikáció közben önmagad maradj, de vedd figyelembe a közönségedet is. Az olvasás segíthet abban, hogy bővítsd a szókincsedet, de ez nem jelenti azt, hogy mindenféle idegen szóval kell teletűzdelned egy magánbeszélgetést is, pusztán azért, hogy tájékozottabbnak tűnj. A természetes kommunikáció sokkal őszintébb benyomást kelt.

Eltérő vélemények

Az eltérő véleményeknek nem kell tönkretenniük egy emberi kapcsolatot, barátságot, vagy akár egy alkalmi beszélgetést. Ebben segíthet neked az asszertív kommunikáció, amely az önérvényesítés egyik legjobb, és leghatékonyabb formája. Ha kommunikálni tudjuk álláspontunk a másik fél tiszteletben tartásával, akkor ezt sikerként könyvelhetjük el. Ügyelj arra, hogy aktívan figyelj a másik emberre, hallgasd meg a nézőpontját, maradj nyitott és legfontosabb: kerüld el a bíráskodást.

Tedd fel a megfelelő kérdéseket

Egy jó beszélgetés két irányú: meghallgatsz és meghallgatnak. Ahhoz, hogy mindkét fél pozitív élményekkel gazdagodjon egy beszélgetés során, szükséges, hogy ugyanannyi információ ” kerüljön a kalapba”. Ez azt jelenti, hogy nem csupán hallgatnod kell tudni, hanem például jó kérdéseket is feltenni. Törekedj olyan kérdésekre, melyek összetett válaszokat igényelnek, nem pusztán egy igent, vagy egy nemet. Próbáld te is elkerülni a tőmondatokat, mert ez nem mindig kelt jó benyomást a másikban.

Hatékony kommunikáció – A testbeszéd ereje

Most, hogy kielemeztük a verbális kommunikáció alappilléreit, ideje, hogy figyelmünket a kevésbé hallható, ámde annál inkább látható, érzékelhető felé kalauzoljuk. A testbeszéd segít nekünk mögöttes információk megértésében, vagy felderítésében. A következő tippek segíthetnek, hogy szavak nélkül is kifejezzük önmagunkat: érzéseinket és gondolatainkat. Ne feledjük: a verbális és nonverbális kommunikáció kéz a kézben jár.

hatekony-kommunikacio-testbeszed

Vedd fel a szemkontaktust

A szemkontaktus az egyik legfontosabb nonverbális kommunikációs forma. Gyakran előfordulhat, hogy akarva – akaratlanul elkerüljük a másik személy tekintetét. Pedig ezzel a nyitottság és őszinteség érzését közvetítheted a másik felé. Ha valakinek a szemébe nézel azzal kifejezed: nincs rejtegetnivalód. A szemkontaktus keresés tehát elsődleges egy beszélgetés kezdetén.

Maradj higgadt!

Ha egy beszélgetés során idegesnek vagy feszültnek érzed magad, az hamar kiülhet az arcodra. Természetesen nem kell erőltetni a mosolyt, hiszen ettől könnyen tűnhetünk minimum szociopatának, ami kínos lehet a többi ember előtt. Törekedj mély levegőt venni, ellazítani az arcizmaidat így sokkal könnyebb lesz kommunikálnod.

Kerüld a végtagok keresztezését

Természetes érzés olykor keresztezni a lábainkat és a kezeinket, de ha mindezt beszélgetés közben tesszük nem keltünk pozitív első benyomást. A kezek és lábak keresztezése sok esetben jelent bezárkózást új ötletek vagy a másik ember előtt. Igyekezz a karodat a tested mellett tartani, vagy csak lazán keresztezni a lábaidat, így könnyedséget sugározhatsz.

Kerüld el a ficánkolást

Az emberek java része zavarában nem mindig tudja, hogy mit kezdjen „magával”. Ilyenkor kezdenek el csörögni a kulcsokkal, dobolni a lábukkal, vagy éppen a körmüket rágni. Ugyan ezek a tevékenységek pillanatnyi megkönnyebbülést jelentenek, de keltenek túl jó benyomást a másik félben, hiszen unalomra vagy idegességre utalnak. Ha izgulós típus vagy, mindig tarts magadnál egy stressz labdát, ez segít majd oldani a benned lévő feszültséget.

Ügyelj a testbeszédre!

A másik fél testbeszéde sokszor mélyebb nyomokat hagyhat, mint a tulajdonképpeni mondanivalója. Ha folyamatosan az órádat nézed a társalgás közben, vagy körülnézel a szobában, akkor a másik fél könnyen úgy érezheti: nem figyelsz rá eléggé. Másrészt ha az érdeklődésedet kifejezed egy – egy bólintással az adott témával kapcsolatban, akkor az visszacsatolást adhat. Érdekes megfigyelés lehet, hogy mennyire tükrözöd vissza a beszélgetőpartnered testbeszédét. Ez azt jelzi, hogy mennyire érezzük magunk komfortosan a helyzetben.

testbeszed-kommunikacio

Bónusz tippek a mindennapokra

Még a legügyesebb és legképzettebb kommunikátorok is gyakran vétenek kommunikációs hibákat, mind emberek vagyunk.

Ne légy tolakodó

Ha egy személy a beszélgetés során témát vált és jelzi, hogy az alábbi dologról nem szeretne beszélni, akkor ne kezdd el faggatni. Ha megadod neki a teret, hogy akkor beszéljen róla, amikor számára komfortos, lehet, hogy sokkal hamarabb megnyílok és terítékre kerül a probléma. Ügyelj ilyenkor fokozottan a testbeszédre.

Vádaskodás

„Te soha nem viszed ki a szemetet!”, ” Elegem van, hogy soha nem hallgatsz meg…!” Ismerős mondatok? A vádaskodás, soha nem visz előre egy beszélgetést. Ezen a helyzeten tud rengeteget segíteni az asszertív kommunikáció. Szükség esetén tarts szünetet, csinálj légzőgyakorlatokat és sétálj egy nagyot. Ha később, akár egy – két nap múlva is zavar a dolog, akkor nyugodtabb hangnemben térj rá vissza. Az én állítások ” Én ettől nagyon rosszul érzem magam, hogy nem viszed ki a szemetet, kérlek próbáljunk erre megoldást találni”, rengeteg segítenek a kommunikációban.

Minden kommunikáció – A kommunikáció minden

Amikor mások közelében vagyunk – akár tudatában vagyunk akár nem -, kommunikálunk embertársainkkal. Lehet, hogy nem szavakkal fejezzük ki önmagunkat, de valamit mindenképpen közvetítünk érzéseinkből és gondolatainkból. Egyetlen technika, tipp vagy trükk sem garantálja, hogy kommunkációs guruvá válunk, de gyakorlat teszi a mestert. A kommunikáció a nap végén összeköt minket embertársainkkal, ez az segít bennünket a mindennapokban.

Szeretnél többet tudni az asszertív kommunikációról? Ismerd meg az alapokat tanfolyamunk segítségével mely érthető módon segít átadni az alapokat!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!