fbpx
/
/
Hiányszakmák Magyarországon 2020-ban

Hiányszakmák Magyarországon 2020-ban

hianyszakmak

Melyek a legnagyobb hiányszakmák itthon?

Ha eleged van abból, hogy hiába küldözgeted az önéletrajzod mindenfelé és válaszra sem méltatnak, vagy csak pályaválasztás előtt állsz és soha nem akarsz ezzel a problémával találkozni, tanulj hiányszakmát! Na de hogy melyek a legnagyobb hiányszakmák ma itthon? Ebben a cikkben összegyűjtöttük neked!

 

festo-hianyszakmak

 

Miért tanulj hiányszakmát?

Van az úgy, hogy szükségünk van a változásra. Egyszerűen belefásultunk egy élethelyzetbe, elégedetlenek vagyunk a jelenlegi karrierünkkel, vagy épp anyagi helyzetünkön szeretnénk változtatni. Megesik ilyenkor, hogy elvégzünk egy képzést, amivel aztán nem sikerül kitörni és változást idézni, és már két papír van a kezünkben, amivel nem tudunk elhelyezkedni. A hiányszakmákkal ez egészen biztosan nincs így. Garantált elhelyezkedés, kiszámítható jövedelem.

Na jó, de honnan tudjam, hogy mik ezek a hiányszakmák? A kormány minden évben kiállít egy listát, amiben területekre bontva listázza az adott tanév hiányszakmáit. A 2020/21-as listából szemezgetünk éppen.

A listában egyértelműen látszik, hogy az ország minden területén elkél a jó szakértelem. Ez talán senki számára sem idegen dolog, egyre többet hallani panaszkodni az embereket arról, hogy nemhogy jó szakembert nem találnak, de úgy egyáltalán szakembert sem. Ismerősök körében gyorsan terjednek a telefonszámok, a vonal másik vége pedig gyakran foglalt, annyi a megkeresése egy-egy profinak.

 

asztalos-hianyszakmak

 

A legnagyobb hiányszakmák

Név szerint a gépi forgácsoló, hegesztő, villanyszerelő, kőművesács és a festő, mázoló, tapétázó szakmák vezetik a listát országos szinten. Ha csak a fővárost nézzük, asztalosból és burkolóból van a legnagyobb hiány.

Első ránézésre ezek leginkább férfiak által űzött szakmák, azonban egyrészt, a hagyományos nemi szerepekbe nem kötelező ám belesimulni, másrészt vannak még a listán bőven feminin foglalkozások is. Ilyen például a kisgyermekgondozó nevelőa gyógymasszőr, illetve néhány megyében virágkötő és virág kereskedőből is elkél a munkaerő. De vannak nemi szerepekhez kevésbé kapcsolt, például szociális gondozó és ápoló valamint szakács képzések, amik szintén szerepelnek a listán.

Ha pedig inkább szellemi munkákban gondolkozz, akkor érdemes grafikusi/designer szakmát, webdesigner-t kitanulnod, vagy az örök hiányt képező IT területen szétnézned: fejlesztőből, programozóból mindig hiány van! Utóbbira jellemző, hogy minél több programozási nyelvet sajátítasz el, annál nagyobb előnyöd van a munkaerőpiacon és annál magasabb bért kérhetsz el!

szocialis-gondozo-hianyszakmak

 

Hol tanuljak hiányszakmát?

Ha hiányszakma van a kezedben, sok munkakeresési frásztól megkíméled magad. A munkakeresés gördülékeny, van lehetőséged válogatni az ajánlatok között, nem kerülsz kényszer helyzetekbe, a magad ura lehetsz. Ráadásul nem csak vállveregetést kapsz azért, amiért teszel a hiányszakmák feltöltéséért, hanem pénzben is elismerik egyedi szakértelmedet. Ami ritka, azt meg kell becsülni. Ezeknek a szakképesítéseknek a nagy részére gyorsan, többnyire egy év leforgása alatt szert lehet tenni. Könnyen hozzáférhetőek, rengeteg helyszínen, különféle időpontokban indulnak tanfolyamok.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy 2020-ban teljesen megváltozik a szakképzési és felnőttképzési rendszer. Több képzés megszűnik, néhány átalakul. A képzési idők meghosszabbodnak, iskolarendszerű képzések váltják fel a rugalmas, családhoz és munkahelyhez eddig könnyen igazítható képzéseket.

 

viragkoto-hianyszakmak

 

Menj biztosra, és kezdj el új szakmát tanulni most!

Te látod magad valamelyik hiányszakmában? Innen kedvedre válogathatsz felnőttképzéseink közül: http://www.alfakapos.hu/kepzesek/

Ha pedig online tanulnál egy új szakmát, akkor nézz szét online képzéseink között!

Forduljon a kocka! Ne Te fuss a lehetőségek után, azok fussanak utánad!

Nincsenek bejegyzések.

Feliratkozás

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!