fbpx
/
/
Hiányszakmák Magyarországon 2020-ban

Hiányszakmák Magyarországon 2020-ban

hianyszakmak

Melyek a legnagyobb hiányszakmák itthon?

Ha eleged van abból, hogy hiába küldözgeted az önéletrajzod mindenfelé és válaszra sem méltatnak, vagy csak pályaválasztás előtt állsz és soha nem akarsz ezzel a problémával találkozni, tanulj hiányszakmát! Na de hogy melyek a legnagyobb hiányszakmák ma itthon? Ebben a cikkben összegyűjtöttük neked!

 

festo-hianyszakmak

 

Miért tanulj hiányszakmát?

Van az úgy, hogy szükségünk van a változásra. Egyszerűen belefásultunk egy élethelyzetbe, elégedetlenek vagyunk a jelenlegi karrierünkkel, vagy épp anyagi helyzetünkön szeretnénk változtatni. Megesik ilyenkor, hogy elvégzünk egy képzést, amivel aztán nem sikerül kitörni és változást idézni, és már két papír van a kezünkben, amivel nem tudunk elhelyezkedni. A hiányszakmákkal ez egészen biztosan nincs így. Garantált elhelyezkedés, kiszámítható jövedelem.

Na jó, de honnan tudjam, hogy mik ezek a hiányszakmák? A kormány minden évben kiállít egy listát, amiben területekre bontva listázza az adott tanév hiányszakmáit. A 2020/21-as listából szemezgetünk éppen.

A listában egyértelműen látszik, hogy az ország minden területén elkél a jó szakértelem. Ez talán senki számára sem idegen dolog, egyre többet hallani panaszkodni az embereket arról, hogy nemhogy jó szakembert nem találnak, de úgy egyáltalán szakembert sem. Ismerősök körében gyorsan terjednek a telefonszámok, a vonal másik vége pedig gyakran foglalt, annyi a megkeresése egy-egy profinak.

 

asztalos-hianyszakmak

 

A legnagyobb hiányszakmák

Név szerint a gépi forgácsoló, hegesztő, villanyszerelő, kőművesács és a festő, mázoló, tapétázó szakmák vezetik a listát országos szinten. Ha csak a fővárost nézzük, asztalosból és burkolóból van a legnagyobb hiány.

Első ránézésre ezek leginkább férfiak által űzött szakmák, azonban egyrészt, a hagyományos nemi szerepekbe nem kötelező ám belesimulni, másrészt vannak még a listán bőven feminin foglalkozások is. Ilyen például a kisgyermekgondozó nevelőa gyógymasszőr, illetve néhány megyében virágkötő és virág kereskedőből is elkél a munkaerő. De vannak nemi szerepekhez kevésbé kapcsolt, például szociális gondozó és ápoló valamint szakács képzések, amik szintén szerepelnek a listán.

Ha pedig inkább szellemi munkákban gondolkozz, akkor érdemes grafikusi/designer szakmát, webdesigner-t kitanulnod, vagy az örök hiányt képező IT területen szétnézned: fejlesztőből, programozóból mindig hiány van! Utóbbira jellemző, hogy minél több programozási nyelvet sajátítasz el, annál nagyobb előnyöd van a munkaerőpiacon és annál magasabb bért kérhetsz el!

szocialis-gondozo-hianyszakmak

 

Hol tanuljak hiányszakmát?

Ha hiányszakma van a kezedben, sok munkakeresési frásztól megkíméled magad. A munkakeresés gördülékeny, van lehetőséged válogatni az ajánlatok között, nem kerülsz kényszer helyzetekbe, a magad ura lehetsz. Ráadásul nem csak vállveregetést kapsz azért, amiért teszel a hiányszakmák feltöltéséért, hanem pénzben is elismerik egyedi szakértelmedet. Ami ritka, azt meg kell becsülni. Ezeknek a szakképesítéseknek a nagy részére gyorsan, többnyire egy év leforgása alatt szert lehet tenni. Könnyen hozzáférhetőek, rengeteg helyszínen, különféle időpontokban indulnak tanfolyamok.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy 2020-ban teljesen megváltozik a szakképzési és felnőttképzési rendszer. Több képzés megszűnik, néhány átalakul. A képzési idők meghosszabbodnak, iskolarendszerű képzések váltják fel a rugalmas, családhoz és munkahelyhez eddig könnyen igazítható képzéseket.

 

viragkoto-hianyszakmak

 

Menj biztosra, és kezdj el új szakmát tanulni most!

Te látod magad valamelyik hiányszakmában? Innen kedvedre válogathatsz felnőttképzéseink közül: http://www.alfakapos.hu/kepzesek/

Ha pedig online tanulnál egy új szakmát, akkor nézz szét online képzéseink között!

Forduljon a kocka! Ne Te fuss a lehetőségek után, azok fussanak utánad!

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!