fbpx
/
/
Hogyan lehetek táplálkozási tanácsadó?

Hogyan lehetek táplálkozási tanácsadó?

hogyan-lehetek-taplalkozasi-tanacsado

Egyre gyakoribb kérdésként jelenik meg a „Hogyan lehetek táplálkozási tanácsadó”? A táplálkozási tanácsadó szerepe egyre nagyobb figyelmet kap az elmúlt időszakban, hiszen az egészséges táplálkozás, nem csak a ruhaméretünk, hanem az egészségünk miatt is fontos. Mivel az egészségtelen életmód következtében számos egészségügyi probléma léphet fel, a szakember segítsége sokszor elengedhetetlen. Hogyan lehet belőled is táplálkozási tanácsadó? Ebből a blog cikkből minden kiderül!

 

Kiből lehet táplálkozási tanácsadó?

Tulajdonképpen bárkiből, akit érdekel az egészséges életmód és táplálkozás. Ha te magad is sokat foglalkozol az egészségeddel, és tudatos vagy az élet minden területén, akkor hiteles leszel táplálkozási tanácsadóként. Amennyiben az életed része a sport, esetleg már személyi edzőként dolgozol, akkor kifejezetten hasznos lehet, hogy az étkezésben is tudsz segíteni a klienseid számára.

 

hogyan-lehetek-taplalkozasi-tanacsado

A táplálkozástudomány története röviden

A táplálkozási szokások vizsgálata, majdhogynem egyidős az emberi társadalommal. Már maga Hippokratész is „gyógyszerként” hivatkozott a táplálékokra, amik segítenek a test és a lélek egészségének megőrzésében. Idővel megtanultuk a fontosságát annak, hogy az egyes vitaminok, ásványi anyagok milyen mennyiségben és minőségben szükségesek a szervezetünk számára. Először az I. világháború után kezdődött el a dietetikusok bevonása a társadalmi egészségügyi programok kialakításába. Az 50-60-as években, a „konzerv és mirelit ételek hajnalán” kezdett jelentősen növekedni a táplálkozási szakértők fontossága, leginkább a kétes eredetű étel előállítási technológiák szabályozása miatt.

Hazánkban 1967-ben alakult meg a Magyar Táplálkozástudományi Társaság, melynek célja összefogni mindazoknak a szakembereknek a tevékenységét, akik a táplálkozás és élelmezés különböző területein munkálkodnak. 2021-ben, szerencsére a táplálkozási szakértők munkája minden területen meglátszik – elég csak az oktatási, az egészségügyi és egyéb társadalmi intézmények étkezési trendjeit megfigyelnünk.

 

Dietetikus vs. táplálkozási tanácsadó – Mi a különbség?

Természetesen van különbség aközött, hogy valaki dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó. Ma Magyarországon, ahhoz, hogy valakiből dietetikus legyen, négy éves képzést kell elvégeznie valamelyik egészségtudományi egyetemen. A négy éves képzés alatt a hallgatók elsajátítják azokat a tantárgyakat, melyek kapcsolatosak a táplálkozással, biokémiával és az anatómiával. Természetesen emellett szereznek különböző étrendekkel kapcsolatos ismereteket, vagy különböző betegségek és ahhoz kapcsolódó diéták sem maradnak ki a tananyagból.

Összességében elmondható, hogy a táplálkozás tanácsadó az egészséges szervezethez ért a leginkább, és azt tudja kezelni. Ezzel szemben egy dietetikussal akkor találkozol, ha várandós vagy, esetleg valamilyen orvosi felügyelet alatt állsz. Egy dietetikus kevesebbet foglalkozik a böjttel, a ketogén vagy vegán étrenddel, hiszen neki nem ez a feladata elsősorban. Ezzel szemben azok, akik fogyni vagy formálódni szeretnének, garantáltan táplálkozási tanácsadóhoz fordulnak majd.

Természetesen ahhoz, hogy további ismereteket szerezz táplálkozási tanácsadóként, érdemes részt venni egyetemi képzésben, de ez nem szükségszerű. Ahhoz, hogy megismerkedj a táplálkozástudomány alapjaival, egy online tanfolyam tökéletes, így később eldöntheted, hogy valóban ezzel szeretnél-e foglalkozni. Egy hiteles és megbízható táplálkozási tanácsadó mögött hosszú évek munkája és magabiztos tudás áll, amit saját tapasztalatból szerzett meg.

 

Evés vs. tudatos étkezés

A tudatos étkezés és az evés között hatalmas különbség van. Az evés valójában azt jelenti, hogy bármit, bármikor megeszel, bármilyen mennyiségben. Nem figyelsz az összetevőkre, azok hatására, csak ha éhes vagy, akkor eszel. Ezzel szemben a tudatos életmód, étkezés sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a különböző tápanyagokra, összetevőkre és a táplálékkiegészítőkre is. Az életmódváltás során, megtanulod hogyan figyelj oda a tested jelzéseire, és abban az esetben ha egy táplálék nem megfelelő számodra, tudod majd, hogy mit kell tenni. Az életmódváltás együtt jár azzal, hogy a tested után a lelked is sokkal jobban érzi magát, könnyebb lesz a mindennapokban élni, tanulni, dolgozni is.

 

Hol helyezkedhetsz táplálkozási tanácsadóként?

Mivel az egészséges életvitel iránt egyre nagyobb az érdeklődés, megéri ezzel foglalkozni. Nem csupán fitness – wellness központokban, de számos más helyen vár rád munka, ha valóban ezzel akarsz foglalkozni. A végzettségeddel a következő helyeken dolgozhatsz a későbbiekben:

  • A négy éves képzés elvégzése után, klinikai dietetikusként vagy táplálkozási szakértőként, tanácsadóként kórházakban, járóbeteg ellátásokban és egészségügyi intézményekben
  • Segíthetsz diétás, és más étrendek kialakításában, menük megírásában, kórházak, vállalatok vagy akár iskolák, óvodák számára.
  • Közösségi egészségfejlesztő programok kidolgozásában vállalhatsz szerepet, hogy társadalmi szinten minél szélesebb körben elterjedtebb legyen a helyes étkezési kultúra.
  • Oktatóként hatásos módon tudod eljuttatni az emberek számára az egészséges táplálkozás fontosságát, legyen az általános, középiskola, vállalat vagy főzőiskola.
  • Vállalkozóként pedig lehetsz külsős konzultáns akármilyen magánszemélynek, konditeremnek vagy egészségügyi létesítménynek. Indíthatsz saját blogot, írhatsz saját szakácskönyvet vagy cikkeket egy, a témában járatos újságnak.

Felejtsd el a fogyókúrát!

Aki tanácsadóhoz fordul, hamar be kell majd látnia: a fogyókúra, nem megoldás, teljes életmódváltásra lesz szüksége. A fogyókúra maga, tulajdonképpen csak időszakos megoldás, ezzel szemben az életmódváltás – ahogy a neve is mondja – egy egész életre szól.

Az életmódváltás nem kis feladat, általában hatalmas elhatározást igényel, hiszen lényegében az egész életünkre kihatással lesz. Az életmódváltást érdemes kisebb lépésekkel kezdeni, így azok beépülnek és az életünk részévé válnak. Ebben segíthetsz te tanácsadóként, hogy a támogató munkáddal végigkíséred az egészség útján.

 

Miben tudsz segíteni, mi lesz a feladatod?

A munkád során többféle emberrel találkozol majd, ezért kiemelten fontos, hogy megértsd a problémáikat. Természetes, hogy mindenki másmilyen „csomaggal” érkezik majd hozzád. Lesznek olyanok, akik komoly súlytól szeretnének megszabadulni, mások csak 5 – 6 kilótól, és formálódni akarnak. Biztosan találkozni fogsz olyannal is, aki csak izmosodni szeretne. Ezért fontos, hogy mindenkinek a problémáját megértsd, és tudd kezelni is a munkád során. A cél azonban közös: egy boldog kiegyensúlyozott, egészséges élet.

 

A tanácsadás folyamata

A tanácsadás során érdemes lehet elsajátítanod, egy saját módszert, amivel felméred majd a klienseidet. Ez lehet akár online, vagy személyes konzultáció is, de akár egy űrlap kitöltése is. Ha minden információ a birtokodba került, itt az idő, hogy megtervezd az étrendjét és szükséges tápanyagat mennyiségét és költésgét is. Bátran mellékelhetsz bevásárlólistát is. Ezután felvilágosítod a klienst, hogy milyen tápanyagokat kerüljön el, az egészsége érdekében. Végül pedig több hétig követed, hogy milyen eredményekről, tapasztalatokról számol be az életmód váltása során.

 

Miről szól a táplálkozási tanácsadó képzésünk?

A képzés során megismerkedsz a táplálkozástudomány alapjaival, megismered, hogy bizonyos életkorban milyen tápanyagokra, vitaminokra van szüksége az emberi szervezetnek. Megismered egyes ételek összetételét, a mikro és makro tápanyagok fogalmát, megtanulod a tápanyagok fajtáit, hipo- és hiperfunkciói. Bemutatjuk a leggyakoribb, tápanyaghiányból adódó betegségeket és azt is, hogyan előzzük meg a kialakulását. Tanulni fogsz a vitaminok, ásványi anyagok jótékony hatásairól. Elemeikre bontjuk az élelmiszereket, valamint megvizsgáljuk azok hatását. Végül pedig növényi alapú táplálkozás előnyeit és hatásait is bemutatjuk. A tanfolyam végén pedig étrendtervezőt, recept ötleteket, illetve három napos teljes értékű mintaétrendet osztunk meg veled!

 

-taplalkozasi-tanacsado-kepzes

 

Kiknek ajánljuk elsősorban a képzést?

Abban az esetben, ha régóta foglalkoztat a téma, és szeretnél a táplálkozástudomány területén elhelyezkedni, akkor számodra mindenféleképpen ajánljuk. Ha esetleg személyes okokból vagy érintett ,akkor a tananyag rengeteg olyan hasznos információval lát el, amelyet te is bátran alkalmazhatsz majd a mindennapokban. Azoknak is ajánljuk, akik szeretnének egészségesen enni, illetve már személyi edzőként dolgoznak, és valamilyen kiegészítő szolgáltatást szeretnének nyújtani. Ha egyszerűen csak szeretnéd megérteni, hogyan és miből épül fel a tested, számodra is tökéletes választás lehet a tanfolyam!

Nincsenek bejegyzések.

Feliratkozás

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!