fbpx
/
/
Home office ötletek – A leginspirálóbb irodák 2021-ben

Home office ötletek – A leginspirálóbb irodák 2021-ben

home-office-otletek

A home office, egy olyan kifejezés amivel igazán 2020-ban ismerkedtünk meg a koronavírus kapcsán, és idén 2021-ben is velünk marad. Ebben a blog cikkben olyan home office ötletek sokaságát gyűjtöttük össze, amivel az otthoni munka nem pusztán könnyebb lesz, hanem élvezetes is!

 

A helyszín a kulcs

Az otthoni munkavégzés során az első és legfontosabb, hogy kitűzzük a zászlót arra a helyre, ahonnan dolgozni szeretnénk. Sokan egyszerűen csak a hasukhoz veszik a laptopot, és leheverednek a kanapéra, hogy onnan végezzék a munkát. Hiszen dolgozni onnan is tudunk, úgy, hogy fél szemmel a tévét figyeljük, nem? Nem. Ahogy telik az idő, elkezd fájni a derekunk, a hátunk és nyakunk a nem megfelelő környezet miatt, arról nem is beszélve, abszolút nem hatékony. Mivel napi minimum 6 órát töltünk a számítógép előtt, távmunka során elengedhetetlen, hogy ezt olyan környezetben tegyük meg, ami minden igényünket kielégíti. Az otthoni munka nagyon sok zavaró tényezővel vagy kísértéssel járhat, ezért fontos egy olyan tér kialakítása, amely elősegíti a kreativitást és a koncentrációt.

 

Home office ötletek, ha van külön szobád…

Természetesen a legszerencsésebbek azok, akiknek rendelkezésére áll egy külön kis szoba, ahol elszeparálva tudnak dolgozni, akár irodai környezetben. Ilyenkor a legegyszerűbb megtalálni azokat a kiegészítő eszközöket, melyekkel ki tudjuk alakítani a céges home office hangulatot. Az otthoni irodához valójában nem szükséges sok bútor, nem kell elvetnünk a sulykot. Egy kellően magas íróasztal, egy kényelmes – lehetőleg irodai – szék, asztali lámpa és pár tároló doboz. Fontos, hogy amennyiben otthoni szobáról van szó, igyekezzünk egy picit tompítani az otthoni légkört, hogy úgy érezzük magunkat, mintha valóban irodában lennénk. Ha túl „kényelmes” a home office, akkor néha mi is lazábban kezeljük a feladatokat.

 

home-office-otletek

 

Home office ötletek, ha nincs külön szobád…

A legtöbbünk nem tud külön szobát dedikálni önmaga számára, ezért már meglévő terekben kell gondolkodniuk. Ebben az esetben szükség lesz egy kis kreativitásra, de ez nem akadálya annak, hogy egy szoba többfunkciós legyen. A leggyakoribb helyszínek a nappali, az előszoba. A hálószobát mindenképpen kerüljük, ha tudjuk, ne vigyük be a munkát olyan helyre, ami kifejezetten a pihenést szolgálja. Ha lehetséges, akkor kerüljük a nagy forgalmú, zajosabb helyeket a lakásban, ott terelődik el a leginkább a figyelmünk. Válasszuk a napfényes szobákat, a természetes fény hangulatjavító, home office helyszínként.

Ha csak egy apró kis sarkot tudsz home office-nak kialakítani otthon, akkor sincs okod elszomorodni, hiszen kicsi és takaros irodád lehet, ahonnan szívesen dolgozol majd.

 

Helytakarékos

Mivel a legtöbben tényleg csak egy – két négyzetmétert tudnak erre áldozni, ezért fontos, hogy kis helyen elférjen az irodád. Természetesen ügyelj arra, hogy elengedő helyed maradjon a kényelmes munkavégzésre is, ez nagyságrendileg 150 cm szélesség és 210 cm mélység. Ha csak egy laptopra van szükséged, akkor ennél kevesebbel is megúszhatod. Sokak szerint az állítható magasságú íróasztal az ideális, de otthonra nem érdemes ebben gondolkodni, mivel nem kifejezetten praktikus. Inkább válasszunk például egy nem túl magas asztalt, (70 – 75 cm ) és fektess egy jó minőségű, kényelmes állítható magasságú székbe. Később a nyakad és a hátad köszönetet fog mondani!

 

helytakarekos-home-office-otletek
Forrás: Pinterest

Könyvespolcok és tárolóhelyek

A home office kialakításának másik kötelező pontja a könyvespolcok és tárolóhelyek megfelelő elrendezése. Sokan hajlamosak ezt nem figyelembe venni, pedig a munka során sokat javíthat a produktivitáson, ha minden „kéz alatt van”. Gondold végig a munkafolyamatot, ahogyan dolgozol. Szükséged van kézikönyvekre? Esetleg van olyan levelezés, amit nem online folytatsz? Az irattartók, könyvespolcok a napi munka része, ezért nem árt, ha ezeket kéznyújtásnyira tartod magadtól. Ez nagyban megkönnyíti majd a munkavégzés folyamatait.

 

Legyen világosság!

A jó megvilágítás talán az egyik legfontosabb dolog a home office kapcsán. Egy rosszul bevilágított helyszín, nem csak demoralizáló, de akár a szemedet is jelentősen ronthatja. Ahhoz, hogy hatékonyan dolgozhass, olyan helyet válassz, ahol a legtöbb a természetes fény. Helyezd az asztalt az ablakok felé, vagy egy olyan helyre ahol a számítógép képernyőjén nem tükröződik majd a fény. Árnyékolók ebben nagy segítségedre lehetnek! Fokozhatod a természetes fényt egy tükör használatával és a falak nagy részének világosan tartásával. Szerezz be egy jó minőségű kis asztali lámpát, de a fényt azzal is tudod fokozni, ha a mennyezeti lámpák jó általános megvilágítást adnak. Ha nincs kilátásod (ami egyébként napközben, ha tartanál pár perc szünetet, kifejezetten kellemes), akkor helyezz az asztal fölé egy inspirációs táblát, vagy egy festményt esetleg fotót. Egy – egy feladat közötti szünet során ez megadja a szemednek a szükséges pihenést!

 

vilagos-home-office
Forrás:Pinterest

Vezetékek, vezetékek mindehol

Kevés dolog teszi a home office hangulatát rendetlenebbé, mint a mindehol összevissza lógó és futó vezetékek. Íme néhány tipp arra az esetre, amennyiben a te életed is megkeserítik otthon a kígyózó vezetékek.

  • Szelídítsd meg a kábeleket, kábelrendezővel. Kis befektetés, hatalmas nyereség!
  • Ha tudsz, vásárolj olyan asztalt, ami kábelvezetővel van ellátva. Ma már szinte mindegyik bútorszaküzletben találsz ilyen, érdemes szétnézni.
  • Ruházz be vezeték nélküli nyomtatóra vagy egérre, ma már nem sokkal drágábbak, mint vezetékes társaik, és hatékonyan működnek.
  • Vezesd el a vezetékeket az asztal lába mentén, a padlón pedig gyűjtsd őket össze kábelrendezővel.

 

Ne feledd az ügyfeleket!

Amennyiben otthonról dolgozol, de rendszeresen járnak hozzád ügyfelek, akár több nap is egy héten, érdemes úgy kialakítani a home office design-t, hogy legyen egy kis közösségi tér is. Így biztosan le tudod őket ültetni, amíg tart a munkaidő. Elég kis dolgokban gondolkodni, egy – két kényelmes szék, esetleg egy kényelmes mini kanapé, mindig segít!

 

otthoni-iroda
Forrás:Pinterest

Ergonómia és produktivitás a kulcs

Ha otthonról dolgozol, akkor talán az egyik legfontosabb dolog, amiről muszáj beszélnünk az az ergonómia és a produktivitás. Nemzetközi irodákban (és néhány hazai multi cégnél is) már külön embereket alkalmaznak arra, hogy az ott dolgozók a lehető legkényelmesebben töltsék el a munkaidőt. Mivel egy nap 8 – 10 órákat is ülünk, ez hosszútávon komoly károkat okozhat a derekunkban, és a hátunkban. Erről az otthoni munka során hajlamosak vagyunk jótékonyan megfeledkezni, és leheveredni a konyha asztalhoz vagy a kanapéra.

Természetesen az egészségkárosító hatását (derékfájás, nyak és hátfájás) előbb vagy utóbb sajnos mindenki megérzi. Állítsd be az otthoni munkaterületed úgy, hogy a derekad és a nyakad vízszintes helyzetben legyen, az alkarod pedig párhuzamos a padlóval a gép előtt. Ebben segítségedre lehet az ergotron munkaterület tervező is. Ez az eszköz pontosan megmondja, hol tartsd a monitort, a billentyűzetet, a széket és az íróasztalt a magassága alapján.

 

Produktivitás 1 – A zavaró tényezők kiiktatása

A home office tippek egyik vezető slágertémája az, hogyan iktassuk ki munka közben a zavaró tényezőket. Sokak számára vonzó a home office, hiszen a fejükben megjelenik a pizsamában dolgozó idilli kép, hiszen szinte egész nap ki sem kell mozdulnod. Nos az online munka valóban kecsegtet ilyen jellegű előnyökkel, de senkinek nem ajánljuk, hogy nap mint nap hálóingben dolgozzon. Öltözz fel úgy, mintha valóban munkába mennél, még akkor is, ha otthonról dolgozol.

Ha teheted a home office irodád a lehető legtávolabb legyen attól, ahol alszol, mivel az agyad automatikusan asszociál, bizonyos tereket egyes feladatokhoz társít. Abban az esetben ha a házastársad vagy a partnered is otthonról dolgozik, kívánatos lehet felosztani az időt magatok között. Ki mikor dolgozik, figyel a gyerkőcre, vagy a házi állatra, így a legtöbbet tudjátok kihozni a home office-ból.Ha mindketten otthonról dolgoztok, akkor biztos ami biztos, tájékoztassátok az ügyfeleket, hogy szükségetek van némi időre, amíg beáll a rendszer, és kiegyensúlyozódik a családi és munkarend.

 

Produktivitás 2 – 8 óra munka, 8 óra pihenés?

Mivel a home office megadja azt a szabadságot, hogy bármikor dolgozzunk, ezt meg is tesszük sokszor. Mivel azt látjuk, hogy egy feladat elvégezhető akár későn este is, ” Ez csak egy email, belefér” hajlamosak lehetünk, nem „hazamenni” a munkából. Egy – egy feladatot későn este végzünk el, így a munkaidő 8 óra helyett 10 – 12 sőt, 14 órára is kitolódik, pedig ilyenkor már rég nem vagyunk hatékonyak. Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő, adj meg egy törzsidőt, amit munkára szánunk és tartsd magad hozzá. Legyél következetes, hiszen minél jobban szétcsúszol, annál kevésbé leszel hatékony. Kapcsold ki az értesítéseket: Instagram, Facebook, email és maradj fókuszált.

Ez lehet akár a hagyományos irodai rutin, vagy attól eltérő, mindenkinek más a megfelelő. Tarts kis szüneteket, állj fel, sétálj egy kört, és ne ossz ki magadnak több feladatot, mint amivel máskor elbírnál, csak azért, mert otthon vagy. Írj össze előző nap egy teendő listát és tartsd magad szigorúan hozzá, tisztában kell lennünk azzal, mi fér bele egy adott napba. Ha pedig egy kis nyugalom vágysz, sétálj egy kört a ház körül, hidd el sokkal jobban érzed magad utána!

 

 

Rend a lelke mindennek

A legfontosabbat utoljára hagytuk, ez pedig egy olyan tipp, ami minden munka (legyen az távmunka vagy irodai munka) alapja. Ahhoz, hogy a munkánk kifogástalan legyen, a környezetünk és a belső békénk nagyban hozzá tud segíteni, vagy rombolni. Egy kis odafigyeléssel azonban rengeteget tehetünk. Gondolkozz úgy, mintha neked is minden reggel munkába kellene érned.

  • Legyen a „to-do-list” naprakész, így pontosan tudod, mivel kell kezdened másnap reggel a munkát.
  • Tarts tisztán a munkakörnyezeted, legyenek rendezettek a polcok, ne akkor állj neki takarítani, amikor már bele vetnéd magad a munkába.
  • Amire szükséged lehet, legyen karnyújtásnyira, így nem akkor kell kapkodnod.

Természetesen, nem kell Marie Kondonak lenni varázsütésre, de a rendszerezés sokat tud segíteni abban, hogy a gondolataink is tiszták és rendszerezettek maradjanak.

 

Lakberendezőnek készülsz?

Ha imádod a lakberendezést, és a szabad óráid nagy részét az Ikea honlapját böngészve töltöd, akkor van egy jó hírünk: népszerű Online Lakberendező tanfolyamunk segít, hogy még jobb lehess, és megvalósítsd az álmaidat. Ha azonnal látod, hogyan lehetne egy szoba még jobb, esetleg a barátaid is tőled kérnek segítséget, akkor itt a remek lehetőség, hogy a hobbidból munka lehessen! Nincs szükség másra, csak egy kis szabadidőre és némi elhatározásra. Előtted az út, hogy álomotthonokat varázsolj mindenkinek!

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a grafikus online tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ez az alapozó coach képzés segít abban, hogy eldönthesd, szeretnél-e a segítő szakmában dolgozni vagy pusztán önmagad fejlesztése a cél.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

A megfelelő étrend kialakítása és betartása bonyolultnak tűnik, de a tudás birtokában bárki képes lehet rá! Gyakorlatias kurzusunkkal megtudhatod, hogyan.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerkedj meg, a marketing minden fő ágával és válj képessé egy marketing csapat menedzselésére!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!