fbpx
/
/
Hulladékmentes karácsony

Hulladékmentes karácsony

hulladékmentes-karácsony

Közeledik a karácsony, így ideje beszerezni az ajándékokat, elgondolkodni az ünnepi menün, megszervezni a rokon látogatásokat. Belegondoltál már, hogy mennyi hulladékot termelünk egy ilyen ünnep előtt, alatt és után? Az utazás, a hatalmas adagos étkezések, ajándékozás – mind-mind rengeteg hulladékkal jár, így most ideje átnézni, hogyan tudnánk hulladékmentes háztartásként élvezni ezt az időszakot.

Karácsonyfa

Kezdjük is a fával. Sokszor hallottuk már azt a vitát, hogy a műfenyő, vagy az igazi fenyőfa a praktikusabb, kevésbé környezet szennyezőbb. Mindkét oldalon vannak érvek és ellenérvek. A műfenyő elleni legnagyobb ellenérv az, hogy nem újrahasznosítható műanyagból készül. A mellette szóló érv viszont, hogy csak egyszer kell megvenni, és sok-sok évig használható. Mindkettő igaz, és ha már beszereztél egyet, akkor mindenképp tartsd meg, és használd a lehető leghosszabb ideig. Pont ezért érdemes az olcsóbb utánzat helyett inkább egy drágább, de jó minőségűt vásárolni, hogy minél tovább használhasd.

A Nemzeti Karácsonyfa Társaság számításai szerint 5 év alatt térül meg a szállítással (importálással) elért környezetterhelés.  Ha viszont még nem szerezted be, akkor van egy jó hírünk! Érezheted a fenyőillatot úgy is, hogy közben környezetkímélő vagy – és most nem a fenyőfa illatú autó illatosítókra gondolunk. Próbáljunk meg igazi fenyőt közeli helyről beszerezni, ahonnan rövidebb szállítással otthonunkba kerülhet. Valamint, ha leszedjük díszeit, akkor vigyük vissza a fenyőfa farmra, hogy komposztálják és tápanyagot biztosítson a növendék fenyőfáknak. A legrosszabb, amit tehetünk, ha kidobjuk, mert a szemétgyűjtő kazánokban égeti el. Így sajnos a füsttel többet ártunk a környezetnek, mintha műfenyőt vásároltunk volna. A legjobb döntés a valódi fa beszerzése, mert ezeket fenyőfa farmokon, direkt erre a célra termesztik, 10-15 éven keresztül, majd leadhatjuk komposztálásra, így segítve az újak növekedését.

 

karácsonyfa

 

Hulladékmentes díszítés

Legyen szó a fa vagy a ház díszítéséről, mindkét esetben rengeteg műanyagot és papírt használunk fel a díszekhez. A legjobb, ha újra hasznosítjuk régi, megkopott díszeinket, és különböző papír hulladékból, kartonból készítünk díszeket. Ezekről sok videót találunk interneten. Készíthetünk füzéreket, vagy megsütheted a mézeskalácsokat és felhasználhatod – ezeket is elteheted és újra és újra előveheted a következő években. Emellett ne felejtsünk el kérni – a nagyszülőknél mindig találunk a sok évtized alatt felhalmozott díszeket, kérjük el őket, hogy ne a padláson porosodjanak!

 

Hulladékmentes ajándékok

Az ajándékozás alapvetően a kapitalista fogyasztói társadalom által sugallt hagyomány. Vegyél másoknak minél nagyobb, minél drágább, minél gyorsabban elfogyó termékeket, amelyeket lehetőleg ne is tudjon semmire sem használni és minél hamarabb pótolja. Gondoljunk csak a kávéfőzőkre, amikbe kéthetente új kapszulákat kell venni! Nem elég, hogy rettentően drága a fenntartása, de megszámlálhatatlanul sok műanyagot termelünk vele. A legjobb megoldás, ha mi magunk készítjük az ajándékokat. Süssünk, vegyünk élményt, készítsünk mi magunk szappant, ékszert, vagy adományozzunk. Ha megbeszéljük családon belül, hogy mindenki adományozni fog egy kiszemelt alapítványnak, akkor jót teszünk másoknak, segítünk. Gondoljunk bele, azt a rengeteg pénzt elkölthetjük arra is, hogy másokon segítünk. Akár egy közös, hajléktalanoknak való főzés is lehet tökéletes ajándék. Közös élmény, és az érzés, hogy látjátok, mások mennyire örülnek az ételnek, amit ti elkészítetek, örökre nyomot hagy bennetek és összeköt.

Remek ajándékötlet lehet egy online kurzus, hiszen nem termelsz vele hulladékot, és segítheted egy szeretted hobbiját, karrier váltását vagy szakmai fejlődését. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk a One Tree Planted non-profit szervezetnek, mely a világ 4 kontinensén szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését. Idén ajándékozz tudást!

 

ajándék

 

Csomagolás

Ha már megvettétek az ajándékokat, ideje a csomagolást környezetkímélővé tenni. Csomagold az ajándékokat újrahasznosítható papírba, újságpapírba, selyemkendőbe vagy valamilyen régi textildarabba – ezeket megtalálod egy turkálóban, vagy a saját fiókodon alján. Ha már ott vagy, talán ideje szelektálni és eladományozni a nem hordott, polc alján gubbasztó darabokat. Hogy szebb megjelenése legyen ajándékodnak, köthetsz rá fahéjrudat, szárított virágot vagy narancs, citrom szeleteket. Nem csak illatos lesz a csomagod, de egyedi is, miközben környezetbarát vagy!

 

Utazás

Általában rokonaink messze laknak tőlünk. Ha fiatalok vagyunk, a fővárosba vagy megyeszékhelyre költöztünk a jobb álláslehetőség miatt, míg szüleink, nagyszüleink a kisvárosban, faluban maradtak. Elkerülhetetlen tehát az utazás az ünnepek alatt. Ha igazán költségkímélőek szeretnénk lenni, akkor az egész rokonságot egy helyre hívjuk, ahelyett, minden nap máshova sietnénk – így több időt is tölthetünk velük. Használjuk a vonatot autó helyett, hiszen az egységre jutó szén-monoxid termelés így sokkal alacsonyabb. Ha valamilyen oknál fogva mégis az autót válasszuk, akkor osszuk meg azt más arra igyekvő társunkkal, vagy csatlakozzunk mi egy ismerősünk autójába. Emellett remek alkalmazások vannak az autós vagy utastárs megtalálására, aminek a segítségével nem csak a költségeket osztjuk meg, de a környezetet is kíméljük.

 

Hulladékmentes étkezések

Az étel a bevásárlásnál kezdődik. Tegyünk meg mindent, hogy hulladékmentes, de leginkább egyszer használatos műanyag mentes módon vásároljunk! Az egyszer használatos műanyag szatyrok helyett textilből készült darabokba tegyük a gyümölcsöt és zöldséget, a húst ételhordókba kérjük a hentesnél. Érdemes a helyi üzleteket meglátogatni – a közeli zöldségest, hentest, pékest, mert amellett, hogy egészségesebb, frissebb, hazai termékek kerülnek hűtőnkbe, ami már önmagában elég indok, nem adunk hozzá a szuper- és hipermarketek óriási energia fogyasztásához, amivel fenntartják azokat. Próbáljuk meg kiszámolni, körülbelül miből mennyi fog fogyni, hogy lehetőleg ne dobjunk ki ételt.

Természetesen ezt a mindennapokban is használjuk, de ünnepek alatt hajlamosak vagyunk elraktározni feldolgozhatatlan mennyiségű alapanyagot és ételt, amit aztán csak kidobunk. Ha mégis megmarad, inkább adományozzuk el hajléktalan segítő szervezeteknek, így mások is jól laknak belőle és nem vész kárba. Emellett próbáljunk meg olyan ételeket készíteni, amit környezet kímélőbbek. Idén vessük el a „húst hússal” elvet, és építsünk be pár vegetáriánus vagy vegán ételt. Ez remek alkalom lehet arra, hogy rokonaink is megkóstolják, mi is fejlesszük látókörünket, és egészségesebben étkezzünk, nem utolsó sorban pedig elkerüljük az ünnepi hízást. Ha már amúgy is van 2-3 féle húsos étel a repertoárban, a negyedik és ötödik helyett miért ne próbálhatnánk ki inkább egy vegetáriánus verziót?

 

cake

 

Ezekkel az egyszerű, könnyen beépíthető trükkökkel kevésbé lesz megterhelő az idei karácsony környezetünknek. Tudjuk jól, az „egy fecske nem csinál nyarat”. A mondás régóta nem állja meg a helyét, hiszen, ha mi megváltoztatjuk az eddigi pazarló szokásainkat, már azzal jelentős mértékben segítünk környezetünknek. Ezek pedig nem akkora lemondások, hogy ne tudjuk betartani őket. Ha pedig beválnak, másokat is sarkallhatunk a hulladékmentes ünneplésre, vagy mi magunk is elindulhatunk az úton, hogy lakásunkat hulladékmentesebbé tegyük. A kis lépések tehermentesítik környezetünket.

Ha többet szeretnél tudni a Zero Waste tippjeiről és trükkjeiről, olvasd el INGYENES Zero Waste Útmutatónkat, amelyben konkrét segítséget kapsz, hogyan cseréld le egyszer használatos műanyag és papír csomagolásokat, helyiségről helyiségre járva sorra vesszük, mi az, amit száműzni kell a lakásból, és milyen környezetbarát alternatívákkal helyettesítheted. Sokszor ezek remek közös kikapcsolódás is lehet, így bátran próbáld ki!

 

Referenciák:

https://www.goingzerowaste.com/blog/how-to-have-an-eco-friendly-and-zero-waste-christmas

https://g7.hu/elet/20181215/itt-az-ido-karacsonyfat-venni-de-melyik-terheli-legkevesbe-a-kornyezetet/

Nincsenek bejegyzések.

Feliratkozás

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!