fbpx
/
/
Időgazdálkodás – 7+ 1 hatékonyságnövelő módszer

Időgazdálkodás – 7+ 1 hatékonyságnövelő módszer

idogazdalkodas-hatekonyan

Hatékony időgazdálkodás. Sokaknak ismert fogalom, míg mások számára olyan, mint Columbo felesége: hallottak róla, de még soha nem látták. Ismerjük mindannyian a közmondásokat: az idő pénz, élj az idővel. Ennek ellenére gyakran kapjuk magunkat azon, hogy a rendelkezésünkre álló idő, apró homokszemként csúszik ki az ujjainkat között. Ebben a blog cikkben, az időgazdálkodás különböző technikáit fogjuk ismertetni, melyekkel priorizálhatod az előtted álló feladatokat. Kíváncsi vagy? Cikkünkből megtudhatod!

 

Időgazdálkodás vagy időnyerő?

A rossz hír, hogy repül az idő. A jó hír, hogy te vagy a pilóta.

Te is érezted már úgy, hogy a nap 24 órája sem lenne elég az előtted álló feladatok teljesítésére? A mai rohanó világban, úgy érezhetjük, hogy nem csak a napok, de a hónapok és az évek is, egy szempillantás alatt telnek el. Reggel felkelünk, kinyitjuk a szemünket, hármat pislogunk és huss: már el is telt a nap. Ezzel nem is lenne baj, mégis gyakran szembesülünk azzal: a ‘to – do’ listánkról semmit nem pipáltunk ki, a feladatok pedig csak sarokból pislognak vissza ránk, türelmetlenül. Ki ne emlékezne Hermione Granger időnyerőjére, aki minden órán részt tudott venni, minden feladatot előre teljesített, hiszen csak visszaforgatta az időt. Az időgazdálkodás géniusza, ugye? Akinek nem áll rendelkezésére időnyerő: nekik maradt az eredményes időgazdálkodás.

 

Időmenedzsment, kezdőknek

Az időgazálkodás, egy olyan tervezési feladat, amely során jobban tudod kontrollálni, kézben tartani a rendelkezésedre álló időt. Ilyenkor a szükségleteid szerint osztod fel a feladatokat, ezáltal hatékonyabb leszel a munkádban és a magánéletedben is. Így sokkal kevesebbet fogsz stresszelni a munkádban, képes leszel felállítani egy fontossági sorrendet, így határidőktől sem kell többet tartanod. Nem mellesleg egy sokkal kiegyensúlyozottabb munka – magánélet egyensúlyt érhetsz el, hiszen tudni fogod, hogyan oszd be az időd.

 

A hatékony időgazdálkodás előnyei

A megfelelő időbeosztással képes leszel csökkenteni a stresszt az életedben, így kevésbé leszel majd kimerült a nap végén. Természetesen, az sem jó, ha túl magas elvárásokat támasztasz, önmagaddal szemben. Ha lesz saját ” to – do ” listád, akkor nyomon tudod követni, hogy milyen feladatokkal végeztél aznap, mi az, ami még folyamatban van, vagy amit nem sikerült befejezned. Hamar rájössz, hogy rengeteg extra szabadidőd lesz, így a felszabaduló idő csak a tiéd. Fordíthatod önmagadra, a családodra, barátaidra vagy a hobbidra.

 

A tökéletes soft skill

Az, aki ügyesebben bánik az idővel, a munkaerőpiacon is sokkal sikeresebbnek bizonyul. Ha tehetséges időgazdálkodó vagy, a karrierlehetőségek is sokkal szerteágazóbbakká válnak majd számodra. Gondolj csak bele, a versenyszférában is állandó a harc az idővel, mindenki szereti a „getting things done” attitűddel rendelkező embereket. Így a kitűzött céljaid is sokkal közelebb kerülnek majd, képes leszel majd megsaccolni, mennyi időt és energiát igényel tőled a feladat.

 

Időmenedzsment – Hogyan ne csináld?

Mielőtt még jobban megmerítkeznénk a hatékony időgazdálkodási módszerek vizében, érdemes sorra venni, hogy melyek azok a technikákat, amiket nem szabad alkalmaznunk. A hatékony time management nem pusztán abból áll, hogy van egy ‘ to do ‘ listád, kell hozzá tudnod, mi a fontos, de nem sürgős, és mi a sürgős és fontos. Ezek hiányában vajmi keveset ér, bármilyen lista, hiszen nem tudsz priorizálni. Ilyenkor, ahelyett, hogy egyet előre lépnél, sokkal inkább kettőt lépsz majd hátra. Ez, előbb vagy utóbb frusztráltsághoz vezet, az pedig a teljesítményed romlásához. Maga a tudat, hogy nem tudod uralni a rendelkezésedre álló időt, komoly stresszt válthat ki belőled, ami komoly hatással van az emberi szervezetre. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó pillanatban elvégzett feladatok, a minőség romlásához vezetnek.

 

A hatásos time management lépései

Most, hogy kicsit közelebbi képet kaptunk az időgazdálkodás fogalmáról, ideje áttekinteni, hogy melyek azok a módszerek és technikák, melyeket érdemes lehet használnod. Természetesen az, hogy neked mi válik be, az különböző lehet egy másik emberétől. A legjobb, ami tehetsz, hogy sokféle időgazdálkodási módszert kipróbálsz és ami beválik, ahhoz ragaszkodsz majd a későbbiekben.

 

hatekony-idogazdalkodas-7-lepesben

 

Állítsd fel a céljaidat

A legelső és legfontosabb, feladat, hogy felállítsd a céljaidat. Legyen céljaid egy adott napra, hónapra vagy időszakra, amelyek teljesíthetőek, és mérhetőek. Használhatod akár a SMART módszert, (Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Timely), amivel céljaid egyszerre lesznek specifikusak, mérhetőek, elérhetőek, fontosak és időgazdaságosak.

 

Fontossági sorrend

A priorizálás fontosságáról már beszéltünk az előzőekben. Hasznos lehet aszerint felállítanod a fontossági sorrendet, hogy a céljaid mennyire égetően fontosak vagy éppen sürgősek. Rakd a feladatlistád élére azokat a feladatokat, amelyek mindkét kritériumnak megfelelnek, majd később jöhetnek a sürgős elintéznivalók és a fontos dolgok.

 

Legyen időkorlátod

Azzal, hogy kicsit ‘ korlátok közé ‘ szorítod saját magad, jobban fogod látni, hogy egy adott fontos feladat mennyi időt vesz igénybe számodra. Ha készen áll a napi rutinod, akkor sokkal könnyebben tudsz majd tervezni a munkádban és a magánéletedben is. Így képes leszel tervezni mind a munkában, mind a magánéletben.

 

Have a break…

Ne feledkezz el a szünetről, hiszen úgy nagyon nehéz motiváltnak és koncentráltnak maradnod, hogy nem tartasz szünetet. Az emberi elme kb 25 – 30 percig képes egy adott feladatra fókuszáltan figyelni. Ha úgy érzed szétesik a figyelmed, akkor tarts 5 perc szünetet, amikor sétálsz egyet, végzel két – három jógagyakorlatot, vagy meditálsz.

 

Rendszerezz!

Írd tele a naptárad az összes feladattal, ami előtted áll, ez segít majd a hosszabb távú időgazdálkodásban. Ha ezzel végzel, akkor látni fogod, hogy milyen határidőket kell betartanod, így apróbb részcélokra tudsz majd osztani egy nagyobb célt. Abban is segít, hogy lásd milyen meetingek várnak rád, vagy mikor lesznek húzósabb napjaid. Ez támogat majd, hogy még átláthatóbb legyen a munkavégzésed, és a vele együtt jár szabadidőd is.

 

Szelektálj!

A kevésbé fontos feladatokat is látni fogod majd a listádon. Ezekkel, igyekezz nem foglalkozni a munkád törzs idejében, hiszen csak elveszi az időt a fontosabb feladatoktól. Igyekezz ezeket kizárni a gondolataidból, és máskor foglalkozni velük, így elkerülöd azt, hogy dekoncentrált légy.

 

Tervezz előre

Amikor este lefekszel, fusd át azokat a feladatokat, amiket másnap kell majd elvégezned. Mindig érdemes előtte, legalább egy nappal tervezned, így sokkal motiváltabb leszel reggel, hiszen tudod, hogy milyen feladatok várnak rád. Írd meg a ‘to – do’ listádat már előző nap, így nem érnek majd meglepetések.

 

Eisenhower mátrix – A te időnyerőd

David D. Eisenhower neve ismerősen csenghet, hiszen az Egyesült Államok korábbi elnökeként lett ismert. Katonaember lévén, híres volt a kiemelkedő hatékonyságáról, ezért ha valakitől, akkor tőle érdemes néhány jó tanácsot bezsebelni. Nem véletlenül köthető hozzá, hogy a “Ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős az ritkán fontos”.

Az Eisenhower mátrix megalkotása Stephen R. Coveyhoz köthető, aki megírta ‘A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása ‘ című könyvet. Eisenhower mátrix szerint a feladatainkat négy kategóriába sorolhatjuk.

  • Fontos és sürgős – Ezek általában azok a feladatok, melyek a napi teendőink élén állnak, ezeket érdemes azonnal megcsinálni.
  • Fontos, de nem sürgős – Talán ez a legfontosabb kategória, hiszen ide tartozik például a folyamatok szervezése, egy – egy hosszútávú terv kibontása. Érdemes ebben a kategóriában minél több időt eltölteni, hiszen ezek növelik a hatékonyságot, az eredményességet.
  • Nem fontos, de sürgős – Ide tipikusan a ‘leadható’ feladatok tartoznak, lejáró számlák kifizetése, egy – egy e-mail megválaszolása. Ha van segítséged, akkor ezeket a feladatokat átadhatod neki.
  • Nem fontos, nem sürgős – Ide a töltelék feladatok tartoznak, melyeket elrakhatsz a prioritási listád végére. Nem járulnak hozzá a céljaid megvalósításához, de ha van ráérő időd, akkor foglalkozhatsz velük.

Az Eisenhower mátrix azok számára lett kitalálva, akiknek nehézséget okoz a hatékony időbeosztás, így garantáltan találsz majd időt a fontos dolgokra.

 

eisenhower-matrix

Get things done – GTD

David Allen módszere, a GTD azaz Get Things Done, ami magyarul Hatékonyságnövelés stresszmentesen címmel jelent meg. David Allen felállított egy 5 lépéses módszert, aminek a lényege, hogy nem az időd kevés, hanem a struktúrát kell megváltoztatnod. A Get things Done technika lényege, hogy a feladatokat és a hozzájuk tartozó határidőket rendszerbe szervezzük, és azt megfelelően üzemeltessük.

Az ötlépéses módszer a következő:

  1. Capture, azaz rögzítés vagy gyűjtés
  2. Clarify, azaz feldolgozás
  3. Organize, azaz rendszerezés
  4. Reflect, azaz áttekintés
  5. Engage, azaz elvégzés

A következőkben egyesével átnézzük a pontokat.

 

Capture, vagyis rögzítés

Az első és talán egyik legfontosabb lépcsőfok az, hogy a teljesítendő feladatot írd fel, azaz rögzítsd valahova. Ha most ismerkedsz az időgazdálkodás fogalmával, akkor érdemes tényleg mindent felírnod. Ez a technika főleg a munkád során lesz hasznos, hiszen így semmi nem kerüli majd el a figyelmedet.

 

Mit használj a feladatok rögzítéséhez?

Ahány ember, annyiféle rögzítési módszer. Van, aki hisz a post it erejében, mások különböző projektmenedzsment appokat használnak. Az, hogy neked mi működik, az teljesen egyedi. Ha inkább az appokba vetnéd a bizalmad, akkor tökéletes megoldás lehet az Asana, vagy a Trello. A hagyományos megoldások híveinek, inkább egy sima Google naptárat ajánlunk, ami sokszor a legjobb megoldásnak bizonyul, a papír alapú jegyzetelés mellett.

 

Clarify, láss tisztán!

A következő lépés a tisztítás, ami kötelező. Ha kipipáltad az első pontot, és leírtál minden feladatot, akkor jöhet a szelektálás és a takarítás. Itt tudod igazán priorizálni a rád váró feladatokat, mi az ami kiemelten fontos, és mi várhat. Ennél a blokknál érdemes szétszedned a magán jellegű feladatokat a munkától. Vannak néhány perces feladatok, és hosszabb elmélyülést igénylő projektek is. Minél tisztábban látsz, annál jobban tudod például, hogy egy – egy feladat elvégzésére mennyi idő szükséges.

 

Mit használj most?

A feladatok rendszerezése kiemelten fontos, hiszen ilyenkor látod majd azokat a feladatokat, amiket feltétlen neked kell majd elvégezni. Ez azt jelenti, hogyha van segítséged, akkor használd ki! Az apróbb feladatokat (email megválaszolása, számlák befizetése) ő is el tudja végezni. Így neked több időd marad már feladatokon dolgozni. Ha egy pár perc alatt elvégezendő feladat, akkor végezd el, és húzd ki a listádról.

 

Organize, azaz rendszerezz!

Marie Kondo egyik kedvenc jelmondatával indítunk, tehát „spark joy”. Természetesen nem minden előttünk álló feladat fog minket örömmel eltölteni, de mindenképpen hasznos priorizálni őket. Itt látod majd azokat a feladatokat, amelyeket el kell végezni és amelyek összetartoznak. Készíthetsz feladatokat, és azokat alfeladatokra bonthatod, esetleg határidő szerint is feloszthatod őket.

 

Mit használj a feladatok rendszerezésére?

A projektmenedzsment applikációk, a legjobb választás, ha több feladat vagy projekt van egyszerre az asztalodon. Ilyenkor az egyik leghasznosabb időgazdálkodási módszer, ha olyan appot választasz, ami számodra áttekinthető. Az sem árt, ha csapatban dolgozol, hogy tudd a feladatokat delegálni más csapattagok számára vagy akár határidő szerint is. Erre tökéletes megoldás a Trello, hiszen egyszerű vele dolgozni, és előre is tervezhetsz, akár hónapokra.

 

Reflect, azaz nézz vissza!

Amennyiben az előző pontokkal végeztél, érdemes visszatekintened és ellenőrizned, amit érdemes heti rendszerességgel elvégezni. Itt átnézheted és törölheted a már elvégzett feladatokat például, ha valami folyamatban van, azt frissítheted, esetleg újabb, különböző részfeladatokra bonthatod.

 

Engage, azaz cselekedj!

Az utolsó feladat, pedig nem más, mint végezni a feladatainkkal. Mivel a rendszered már kész és felépült, nincs más dolgod, mint nekiesni a listának, és a lehető legtöbbet kihozni a GTD metódusból: és önmagadból is. Ne feledd, az időmenedzsment, csak akkor működik igazán, ha foglalkozol vele és időt és energiát fektetsz bele.

 

Rapid Planning Method – RPM

Ez a technika azoknak való, akik a hátuk közepére sem kívánják a to do listákat, vagy nem igazodnak el rajta. A Rapid Planning Method, Anthony Robbins módszere, valójában igazi életvezetési stratégia. Mivel nagyon sokan elvesznek a különböző listákban, így képtelenek átlátni a rájuk váró feladatot, a produktivitásuk is csökken ezáltal. Ha neked is gondjaid akadnak, akkor érdemes egy pillantást vetned Tony Robbins módszerére.

idogazdalkodas-rapid-planning-method

Result, azaz eredmény – Mit akarsz elérni?

Mit akarsz, elérni? Mi a célod? Határozd meg pontosan és írd le, hogy mi a célod. Határozd meg tűpontosan, hogy honnan hova szeretnél elérni, így előre láthatod, hogy milyen végeredményt szeretnél elérni.

 

Purpose, azaz cél – Miért akarod elérni az adott célt?

Ha megvan a cél, akkor tudnod kell azt is, hogy miért akarod elérni. A legtöbb embernek van célja, de azt kevésbé tudják, hogy miért is akarják elérni azt a bizonyos dolgot. Ez egy olyan hajtóerővé válik, ami a mindennapokban motiválni tud téged. A cél nélküli tevékenység, kimeríti az életedet.

 

Massive Action Plan – Mi az én pontos akciótervem?

Amikor már tudod, hogy mit szeretnél elérni, nincs más hátra, mint a mesterterved kialakítása. A Pareto – elv szerint a sikereid 80 százaléka a cselekedeteid 20 százalékából fakadnak. Ha tudod hova fordítsd az erőfeszítéseidet, akkor a siker esélye megsokszorozódik.

 

168 óra

Laura Vanderkam technikája nem 24 órában, hanem 168 órában, azaz egy hétben gondolkodik. Egy héten 168 óra van, ebből 40 órát dolgozik, napi 8 órát alszunk, tehát durván 72 óránk marad, bármilyen más tevékenységre. A heti felosztás sokkal kevesebb stresszt helyez a nyakunkba, hiszen nem teremthető meg, minden egyes nap a tökéletes egyensúly. Lesznek olyan napok, amikor tovább dolgozol, de más napokon visszakaphatod azt az időt.

 

Tervezd meg a heted már pénteken

A péntek délutáni tervezés tökéletes módszer, hiszen van időd visszatekinteni az elmúlt hétre, és a rákövetkező hétre is. Megtervezheted a bevásárlólistát, a családi programot, ha home office-ban dolgozol, akkor feloszthatod a munkaóráidat is. Ez a módszer azért hasznos, mert így az egész hétvége előtted áll, és nem kell aggódnod a jövő héten.

 

Határozd meg a munkaidődet

Ha home office-ban dolgozol, akkor az időgazdálkodás, kiemelten fontos témakör nálad. Tudjuk, hogy a munka – magánélet egyensúlyának megtalálása sokszor okoz nehézséget, hiszen lényegében „hazaviszed” a munkát. Erre az egyik legjobb megoldás, ha azokra az értesítésekre, amelyek a munkaidőn kívül érkeznek, csak másnap reggel válaszolsz. Ha szeretnéd elkerülni a kiégést, akkor ez a lehető legjobb technika lehet számodra. Természetesen, nem árt ha egy kicsit flexibilis vagy, hiszen bármikor, bármi közbejöhet.

 

hatekony-idobeosztas

 

Maradj fókuszált!

Ahelyett, hogy figyelmed állandóan ide – oda ugrál, próbálj meg egyszerre, egy dologra fókuszálni. Ha kell, állíts órát (a Pomodoro módszerről még lesz szó) és tartsd magad hozzá. Ne ellenőrizd állandó jelleggel az e-maileket, vagy a bejövő üzeneteket, hiszen ezzel csak szétszóródik a figyelmed. Legyen egy adott idő intervallum, amikor üzenetekre és e-mailekre válaszolsz, ezáltal sokkal összeszedettebb válaszokat adhatsz, instant üzenetek helyett.

 

Pomodoro technika

Francesco Cirillo módszere, aki az időt 25 perces blokkokra bontja, hiszen a fókuszált figyelem, nagyjából eddig tartható fent. A módszer lényege, hogy kiiktassa azokat a külső és belső zavaró tényezőket, melyek esetlegesen megzavarhatják a munkafolyamatot. 25 perc után, tarts mindig 5 perc szünetet. A módszerre ma már számos program és applikáció épül, de használhatod a telefon stopperóráját vagy emlékeztetőjét és a konyhai számlálót is.

 

Figyelj a saját életritmusodra is!

Különbözőek vagyunk, ebből fakadóan az életritmusunk is teljesen eltérő. Van aki éjjeli bagoly és este 10-kor kezd igazán aktív lenni, mások pacsirták, és kora reggel tudnak igazán fókuszáltan dolgozni. Ha ismered önmagad, akkor garantáltan jobb lesz a teljesítményed is. Hasznos időgazdálkodási tipp lehet, azoknak, akik reggel aktívabbak, érdemes a meetingeket délutánra helyezni, mikor már a rutinfeladatok várnak.

 

Legyen vége a napodnak

Azoknak, akik otthonról dolgoznak, nehezebb kicsekkolni a munkából, hiszen nincsen hivatalos munkaidejük. Ezért is fontos találni egy módszert arra vonatkozóan, hogyan rakd le a munkát. Alakíts ki rituálékat azt illetően, hogyan végződjön egy napod. Ez lehet akár pár sor, hogy mivel végeztél az adott napon, találd ki neked mi működik, és tartsd magad hozzá.

 

Nyeld le a békát!

Brian Tracy módszere, az ” Eat the frog ” azaz a nyeld le békát, szintén népszerű időgazdálkodási módszer. Brian Tracy módszere is lista alapú, mivel ahhoz, hogy tudjuk, melyik feladat a számunkra legmegerőltetőbb, ahhoz tudnunk kell, mi van a tányérunkon pontosan. A békás módszert azoknak találták ki, akik megrögzött halogatók, sok mindent csinálnak egyszerre, de mégsem haladnak sehova. Jó lehet még azoknak is, akik nem tudják eldönteni, mikor min dolgozzanak, és zavarba jönnek a tennivalók végtelen listájától.

 

Hogyan működik?

Végtelenül egyszerű. Beazonosítod a békát, azaz a rád váró kényelmetlen feladatot, majd egyszerűen megcsinálod. Brian Tracy módszere azért működik, mert egyszerre egy dologra irányítja a figyelmünket, ez pedig segít abban, hogy ne essünk szét a nap folyamán. Ha tudjuk, hogy az első dolog a legnehezebb feladat, és már túl vagyunk rajta, leesik a súly a vállunkról. Így a többi feladattal is végezni fogsz, és nem nyomja olyan hatalmas súly a válladat többé.

 

Applikációk, amiket imádni fogsz!

A következő blokkban azokat az időgazdálkodással kapcsolatos applikációkat szeretnénk bemutatni, amiket akár azonnal ki is próbálhatsz. Használd őket bátran, próbáld ki mindet, így megtudod, hogy neked melyik működik a legjobban.

 

Trello

Az egyik kedvenc applikációnk a Trello, ami lehetővé teszi, hogy átlásd az összes rád váró feladatot. Listákat és különböző táblákat hozhatsz létre, és feloszthatod őket. Hasznos tipp például, ha a következőképpen osztod fel a feladatokat: teendők, folyamatban és befejezve. Legegyszerűsíti a csapatmunkát, mivel határidőket és teendőket is delegálhatsz egy adott személynek. Előnye, hogy egyéb kiterjesztésekkel bővíthető, mint például a Dropbox vagy a Google Drive.

 

Asana

Az Asana a Trello egyik legnagyobb vetélytársa. A teendőket itt is folyamat és prioritás szerint lehet létrehozni, szűrni, rendszerezni kiosztani a csoporttagoknak, de akár egyedül is használhatod, ha ahhoz van kedved. Használhatod teendők listájának létrehozására, határidők nyomon követésére, a munkádban vagy a magánéletedben egyaránt.

 

Toggle

A Pomodoro technika sikere szinte töretlen, és mi is megemlítettük már. A Toggle egy többfunkciós számláló, amivel tökéletesítheted a Pomodoro technikádat. Ez számlálóval követheted nyomon a technikádat és a munkafolyamatokat, vagy határidőt is kijelölhetsz, ha ahhoz van kedved.

 

Serene, a meditálóknak

Serene a Flow vagy a Toggle applikációhoz hasonló, de itt zenés aláfestést is kapsz. Különböző slotokat állíthatsz be, a feladataidhoz mérten, amin éppen dolgozni szeretnél. A másik nagy előnye, hogy blokkolja azokat az weboldalakat, amik meggátolnak téged a hatékony munkavégzésben, legyen az Facebook vagy online shopping..

 

Evernote, a jegyzetelőknek

Az Evernote azok számára ideális választás, akik imádják a post it jegyzeteket. Az Evernote segítségével azonnal le tudjuk írni a gondolatainkat, vagy bármilyen fontos teendőnket. A webclipper funkció segítségével azonnal tudunk cikkeket elmenteni, és a keresőfunkciónak hála pedig mindent megtalálunk, amit elmentettünk.

 

Brain Focus – szörfölőknek

A Brain Focus pro tipp azok számára, akik gyakran elkalandoznak az internet világában és arra ébrednek, hogy félórákat töltöttek TikTok videók nézegetésével. A Brain Focus képes lenémítani a telefon értesítéseit, sőt a Pomodoro technikát is alkalmazza annak érdekében, hogy képes légy a munkára/tanulásra/ meditációra szánt időkorlátot tartani.

 

A stresszel való megküzdés

Természetesen a stresszel való megküzdés, a célravezető időgazdálkodás egyik fontos része. A stressz, általában akkor tör utat magának az életünkben, ha több van a tányérunkon, mint amivel meg tudnánk birkózni. Ennek eredményképpen a testünk és az elménk kezd elfáradni, mi pedig egyre ingerültebbek leszünk. Nem jönnek a kreatív gondolatok, fáradtnak és elnyűttnek érezheted magad. Ahhoz, hogy az időgazdálkodás sikeres legyen, íme néhány tipp, hogyan tudsz megküzdeni a stresszel.

 

time-management-stresszkezeles

Szabadulj ki!

Menj ki az erdőbe, a szabad levegőre és sétálj vagy fuss egy nagyot. Az is tökéletes, ha légző gyakorlatokat végzel, vagy podcastot hallgatsz. A természet nyugalma, az erdő vagy szimplán csak 15 perc séta a közeli parkban nyugtató hatással van a lelkünkre és frissebbnek, kipihentebbnek és kreatívabbnak érezheted magad közben és utána is. A városi legendák szerint, Steve Jobs gyakran tárgyalt sétálás közben, a nagyobb eredményesség érdekében. Kellemeset, a hasznossal.

 

Sport, sport, sport

Bizony, az edzés örömhormonokat szabadít fel, így az egyik leghatékonyabb módszer a stressz ellen. Bármilyen sportot választasz, a legfontosabb, hogy örömödet leld benne és kikapcsolódj. Ez lehet futás, TRX, úszás, Crossfit, vagy kosárlabda tényleg bármi, ami téged boldoggá és elégedetté tesz, ez a legfontosabb.

 

Meditációs gyakorlatok

A meditáció bizonyítottan az egyik leghatékonyabb stresszel való megküzdési technika. A meditáció bármely formáját gyakorlod, mindegyik hasznodra válik majd a mindennapokban. Tekintsd meg YouTube csatornánkat, ahol különböző meditációs hanganyagok várnak.

 

Hívd fel az egyik barátodat!

A stressz csökkentésében fontos szerepet játszanak a társas kapcsolataink. Sokszor elmondani, egy kicsit ventilálni a napi problémákat, hallgató és értő fülekre találni, sokkal többet tud a lelkünkön könnyíteni, mint bármi más. Az emberek szociális lények.

 

Énidő

Nem győzünk eleget beszélni az énidő fontosságáról. Az eredményes időgazdálkodás egyik legnagyobb előnye, hogy több időd lesz önmagadra. Ha van valamilyen hobbid, amivel például sokkal több időt szeretnél tölteni, akkor ezt mostantól megteheted.

 

Hallgass zenét vagy podcastot

A zene, elképesztően jó hatással van az idegrendszerünkre. Zenehallgatás során képesek vagyunk kikapcsolni a napi problémáinkat, hiszen csak a dallamra figyelünk, ami sokat segít a mentális állapotunkon. Ha szeretsz interjúkat vagy beszélgetéseket hallgatni sétálás, vagy futás közben, az is jótékony hatással bír.

 

Tanulj meg nemet mondani!

Az emberek java része nagyon nehezen mond nemet, egy adott feladatra, sokszor inkább bevállaljuk, semmint elutasítsuk. Ilyenkor félünk, az esetleges következményektől, vagy konfrontációtól, ezért a lehető legtöbb dologra igennel felelünk. A legjobb amit tehetsz, hogy megnézed a feladatlistád, vagy az elfoglaltságaidat, és konzekvensen döntesz az igen vagy a nem mellett. Ez önző hozzáállásnak tűnik, de hidd el: az időgazdálkodás itt kezdődik igazán.

 

Zárásképpen

Az időgazdálkodás olyasvalami, amit mindannyian tanulunk. Mindegy, hogy 168 óra, vagy getting things done módszerét választod, a következő hetekben próbálj meg felállítani egy saját rendszert. Az időgazdálkodás mindig az egyéntől függ, hiszen az emberek különbözőek, így nincs egy adott bevált módszer. Kísérletezz, nézd meg neked mely módszerek válnak be igazán, és mi az amit semmiképpen nem szeretnél/tudsz a mindennapok során alkalmazni. Hidd el, az igazán effektív időgazdálkodás nem atomfizika, csak kellő időt és energiát igényel. Bízunk benne, hogy ez pár tipp a hasznodra válik majd a jövőben!

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a grafikus online tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ez az alapozó coach képzés segít abban, hogy eldönthesd, szeretnél-e a segítő szakmában dolgozni vagy pusztán önmagad fejlesztése a cél.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

A megfelelő étrend kialakítása és betartása bonyolultnak tűnik, de a tudás birtokában bárki képes lehet rá! Gyakorlatias kurzusunkkal megtudhatod, hogyan.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerkedj meg, a marketing minden fő ágával és válj képessé egy marketing csapat menedzselésére!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!