fbpx
/
/
Ikigai – A hosszú, boldog élet japán titka

Ikigai – A hosszú, boldog élet japán titka

ikigai

Ha tömören kellene megfogalmaznunk, akkor az ikigai a hosszú élet japán titka. Rengeteg mendemonda kering arról, hogy a japánok kiemelkedően magas életkorral rendelkeznek. 2016-ban rekordot döntött a száz év fölöttiek száma, hiszen több mint 65.000 ember élt Japánban, aki megérte ezt az életkort. Ennek természetesen több oka is van: tevékeny élet, egészséges életmód, és az ikigai. Ebben a blog cikkben annak szeretnénk utána járni, hogy mi a japán titok, hogyan találjuk meg földi életünkben a boldogságot?

Ikigai – Találd meg a célod!

Az Ikigai tulajdonképpen maga az ok, amiért felkelünk reggelente, életünk esszenciáját adja. A japánok híresek a munkamoráljukról, a híresen szigorú, hierarchikus vállalati rendszereikről, ahol nem ritkán még éjfélkor is felkapcsolt irodai lámpákba futhatunk bele. Mindennek ellenére, a japánoknál a legmagasabb a várható élettartam, ami a nőknél 87 év a férfiaknál pedig 81. Okinawa sziget, nagyjából 800 mérföldre található Tokiótól. Ezen a szigeten található meg a legöregebb ma is élő női csoport.

mi-az-ikigai

Fontos az étrend

Nem pusztán az ikigai az oka annak, hogy ennyire magas a várható élettartam. Mindehhez hozzájárul az étkezés: Omega 3-ban gazdag étrendjük alapjait a hal, a gyümölcsök, és a zöldségek adják. Emellett aktív, tevékeny életet élnek, naponta akár 2 – 3 órát is gyalogolnak. A másik jelentős ok, az, hogy a japánok az idősebb generációra nem teherként tekintenek, hanem mély tisztelettel fordulnak feléjük. Ezért az idősek rengeteget segítenek a fiatalabb generációnak.

Az ikigai jelentése

Az ikigai szó két külön szó egyesüléséből származik: ikiru és kai. Az ikiru japánul életet jelent, a kai pedig valamilyen vágynak a tevékeny megjelenését, beteljesülését. Láthatjuk tehát, hogy a szó maga is azt jelenti, az élet értelme, a létezésünk oka. Amennyiben hiszünk a létezésünk értelmében, sokkal könnyebb megtalálni önmagunkban a boldogság forrását. Az ikigai maga azonban nem feltétlen a boldogságról szól, hanem arról, hogy megtaláljuk azt a célt, tevékenységet, amit szenvedéllyel tudunk csinálni. Ha állandóan a boldogságunkat kutatjuk, az pont az ellenkezőjét váltja ki belőlünk: frusztráltakká válunk.

ikigai-utkeresoknek

A te személyes ikigai-od

Héctor García és Francesc Miralles útmutatójában (Ikigai – A hosszú élet japán titka című könyv) gyakorlati feladatsorokat kell elvégznünk, így kiderül, mi a személyes ikigai-unk. Készíts egy halmazábrát, előtted azonban a következő négy kérdést tedd fel saját magadnak.

 • Mi az, amit szeretsz csinálni?
 • Mit csinálsz kiemelkedően jól?
 • Mi az, amiért pénzt is kaphatsz?
 • Mire van szüksége a világnak, mire van kereslet?

Amennyiben ezeket a kérdéseket megválaszolod, és egy halmazban elhelyezed, nagy esélyed van arra, hogy körvonalazódni kezd az ikigai a metszetekben. Önmagában azonban az kevés, ha megtalálod, ezt tevékenyen követned is kell.

A legsötétebb óra

Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. / Seneca /

Ha megtalálod azt a célt, amiért érdemes élni, az a legsötétebb óráidban is világítótoronyként áll majd előtted, és mutatja az utat. Amikor megtaláljuk a belső drive-ot, a célt, amiért érdemes élnünk a világ és a saját problémáink sokkal könnyebben kezelhetővé válnak. Az ikigai keresése, és megtalálása tehát csökkenti a stresszt és a szorongást az életünkben. Tekintsünk úgy az ikigaira, mint egy személyes SWOT analízsre, ahol megvizsgáljuk az erősségeinket, gyengeségeinket és egy belső utazásra indulunk, önmagunk felé.

Adieu, pillanatnyi boldogság!

A japán emberek sokkal ritkábban fordulnak pillanatnyi boldogásot nyújtó eszközökhöz: alkohol, drogok vagy éppen hatalmas tábla csoki. Természetesen ez nem jelenti, hogy nem élnének vele, egyszerűen csak igyekeznek másban keresni a boldogságot. Valójában ez a flow élményt jelenti, hogy megtanuljunk itt lenni a jelenben: nem a múlton, vagy a jövőn rágódni. Szenvedéllyel végezni egy olyan tevékenységet, amit szeretünk, amivel pénzt keresünk és mások érdekeit is szolgálja: ha ezt a három kritérium megvalósul, elégedettek lehetünk az életünkkel.

Mikor keressük meg az ikigait?

Az ikigait soha nem késő megtalálni. Rengetegen élnek le úgy egy egész életet, hogy nem találták meg a céljukat. Senki nem akar több 10 évig egy olyan munkát végezni, amiben nem találják meg a napi örömök forrását. Az ikigai megtalálása különösen akkor fontos, ha az életünk valamilyen nem várt fordulatot vesz. Ha épp krízishelyzetbe kerülünk, megváltozik a családi, vagy az anyagi helyeztünk.

Az ikigai, mint eszköz

Az ikigaira a legjobb, ha úgy tekintünk, mint egy eszközre, ami kinyitja számunkra lehetőségek tárházát. Az ikigai végső célja tehát nem maga a boldogság, hiszen a boldogság nem egy állandó állapot. Az ikigai célt ad számunkra, hogy minden reggel tevékenyen ébredjük, hosszú életünk során. Az emberek sokszor gondolnak az ikigaira, mint ami drasztikusan megváltoztatja majd az életüket. Ez azonban sokkal inkább apró, napi örömök megtalálásáról szól. Egy életfeladatról, amivel szolgáljuk önmagunkat, a környezetünket, a társadalom egészét. Megtalálni azt a feladatot, amit szívesen és élvezetesen végzünk és mindezért még pénzt is kapunk: nem könnyű.

ikigai-gyakorlati-tanacsok

Néhány gyakorlati tanács

Az Ikigai – A hosszú élet japán titka könyvben találsz tíz darab gyakorlati feladatot és jótanácsot, ami segíthet számodra megtalálni a saját ikigaiod.

 1. Maradj aktív és ne hagyd abba!
 2. Hagyd magad mögött a sürgető dolgokat és éld lassabban az életed!
 3. Annyit egyél, hogy csak 80%-ig lakjál jól!
 4. Vedd körül magadat jó barátokkal!
 5. Könnyű edzéssel naponta tartsd formában magadat!
 6. Mosolyogj és értékeld a körülötted lévő embereket!
 7. Legyen kapcsolatod a természettel!
 8. Légy hálás mindenért, ami felvidítja és felélénkíti a napjaidat!
 9. Élj a jelenben!
 10. Kövesd az ikigaidat!

További tanácsok, útkeresőknek

Mielőtt a fenti tanácsokat megfogadod érdemes a következő kérdésköröket néhány szabad pillanatban körbejárnod.

Melyek azok a tevékenységek, amelyekben szívesen elveszel?

Mi az a munka, feladat, amikor azt érzed, hogy gyorsan elrepült az a néhány óra? Ha ez megvan, akkor próbáld meg a napi rutinod részévé tenni, ha még nem az.

Mi volt az, amit gyerekkorodban a legszívesebben csináltál?

Az ember hajlamos elfelejteni azokat a feladatokat, amiket gyerekkorában szívesen csinált, az idő sok mindent elhomályosít. Ha megtalálod magadban a gyermeket, akkor nagyobb esélyed van arra, hogy az ikigaid is sikerül felfedezni.

Magányos farkas vagy társasági ember vagy?

Ha magányos farkasként állandóan arra vagy kényszerítve a mindennapokban, hogy társaságban mozogj, és ellenkezőleg, az hosszú távon frusztrációhoz vezet. Vizsgáld meg magad, hogyan érzed jól magad, ne feledd mind különbözőek vagyunk.

Apró örömök élvezete

Az ikigai a nap végén nem más, mint keresni a gyönyört az élet apró örömeiben. Megérezni a tavasz első napsugarait a bőrünkön, látni egy kisbaba mosolyát, segíteni a rászorulókon. Az emberek ritkán érzik ezeknek a súlyát, a boldog ember azonban képes ezt megtalálni, és alkalomadtán: tovább is adni. Ne válj a boldogság keresés áldozatává: tanuld meg élvezni az itt és mostot. Érdekel, hogyan tudnál még többet a jelenben lenni? Próbáld ki a „Mindfulness – Tudatos jelenlét” tanfolyamunkat!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!