fbpx
/
/
Karrier, életút, önismeret: ezekben segít a pszichológiai teszt

Karrier, életút, önismeret: ezekben segít a pszichológiai teszt

Elakadtál az életben? Nem tudod, hogy pontosan merre tartasz és mi a helyes út számodra?

Az ilyen helyzeteken az önismeret segít átlendülni! Ehhez az egyik legideálisabb eszköz az online pszichológiai teszt, amiknek előnyeit, típusait és alkalmazását bemutatjuk ebben a cikkben.

Miért fontos az önismeret? Milyen lehetőségeket jelent a karrier és a magánélet területén, ha tudod, hogy ki is vagy te igazán? Ha szeretnél közelebb kerülni magadhoz és végre jó döntéseket hozni az élet minden területén, akkor a legjobb helyen jársz!

Karrier és életút: Mi választjuk?

Ha valaki felteszi a kérdést, hogy mivel foglalkozol, büszkén mesélsz a szakmádról, vagy szíved szerint kikerülnéd a kérdést? Van, hogy úgy érzed, bárcsak ne kéne bemenni a munkahelyedre, és inkább azt csinálhatnád, amit igazán szeretsz?

A karrieredet és az életutadat te magad választod és irányítod, így a változtatás lehetősége mindig a te kezedben van! Persze ez sok esetben nem megy egyik napról a másikra, de a lehetőség mindig előtted áll. Olyan szakmában dolgozol, amivel nem tudsz azonosulni, kimerítenek a hétköznapok és nem motivál semmi? Vedd kezedbe az irányítást, indulj el az önismeret útján és találd meg a számodra megfelelő területet!

Az önismeret fontossága

Önmagunkat ismerni az egyik legnagyobb ajándék. Ennek lényege, hogy különböző folyamatok és technikák során közelebb kerülünk önmagunkhoz, megértjük saját viselkedésünket és az értékeinknek megfelelően formáljuk a döntéseinket.

Az önismeret egy soha véget nem érő út, amit mindenki saját maga, egyedül jár be. Az egyik legfontosabb eleme az őszinteség, hiszen csak akkor tudjuk megismerni a saját akaratunkat, személyiségünket, vágyódásainkat, ha bátran vállaljuk azt, amit érzünk és gondolunk.

Nézzük, hogy milyen rendkívüli előnyökkel jár az önismeret és annak folyamatos fejlesztése!

Magabiztosságot ad

A személyes önismeret lehetővé teszi, hogy magabiztosan tudd, hogy mi az, amit szeretnél és mi az, amit nem. Tiszta képet kapsz arról, hogy mi a te utad és hogy bizonyos szituációkban hogy érzed magad, hogy reagálsz. Az önismeret által tisztába kerülsz a képességeiddel, a gyengeségeiddel és az erősségeiddel is, így tudni fogod, hogy mire vagy képes és hogyan érd el azt.

Segít a pályaválasztásban

Ha nem ismered a vágyaidat, a készségeidet, akkor honnan tudnád, hogy melyik szakma illik hozzád? Rengeteg ember szenved attól, hogy az általa választott pálya egyáltalán nem illik hozzá és nem érzi jól magát a munkahelyén. Introvertált személyiséggel ügyfélszolgálaton dolgozni? Kreatívoknak adatbázisokat másolni?

A karrier és a munkahely meghatározza az életkedvet, az életerőt és a motivációt is. Ismerd meg magad és válassz olyan karriert, amiben igazán ki tudsz bontakozni!

Jó döntések

Ha ismered önmagad, képes vagy irányítani az életed. Ez azt jelenti, hogy olyan döntéseket hozhatsz meg, amik téged boldoggá, elégedetté tesznek és segítik a fejlődésed: legyen szó karrierről vagy magánéletről.

Az önismeret segít abban, hogy mérlegelni tudj bizonyos helyzeteket és felmérd azok hatását az életedre. Mivel tisztában leszel azzal, hogy mi jó neked, a döntéseidet is ezekre alapozva tudod majd meghozni.

Pozitív életszemléletet ad

Azzal, hogy a kezedbe veszed az életed irányítását, sokkal könnyebben fogod venni az akadályokat is. Ez automatikusan kizárja, vagy legalábbis csökkenti a negatív gondolatokat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az életben többet semmi negatív dolog nem fog érni, vagy sosem lesznek pesszimista gondolataid. Sokkal inkább azt, hogy könnyebben át tudsz lendülni ezeken az időszakokon, hogy újra megtaláld önmagad.

Jobb élet lehetősége

Az előző pontokat összeadva: az önismeret hozzásegít ahhoz, hogy olyan életet élj, amit igazán szeretnél. Az önismeret során megtalálod a saját személyiséged, a belső vágyaidat és ezeket előtérbe helyezve tudsz minden döntést meghozni.

Te az utadon jársz? Azt csinálod, amit igazán szeretsz? Úgy érzed, hogy ki tudsz teljesedni a munkádban? Ha bármi hiányzik ahhoz, hogy a számodra ideális életet éld, akkor itt az idő elindulni az önismeret útján és a kezedbe venni az irányítást!

Az önismeret eszközei

Készen állsz arra, hogy jobban megismerd önmagad? Több tucat eszköz, technika és akár tanfolyam is született annak céljából, hogy az emberek jobban megismerhessék magukat.

Mivel a saját személyiséged feltérképezése egy hosszú folyamat, nem elég csak egy eszközt kiválasztani. Az alábbi listában olyan lehetőségeket sorolunk fel, amiket akár azonnal ki is próbálhatsz. Az önmagadhoz vezető úton felváltva alkalmazd ezeket az eszközöket!

 • Pszichológiai tesztek kitöltése, elemzése
 • Napló írás és elemzés
 • Online és offline előadásokon való részvétel
 • Pszichológiai terápia, coaching
 • Önismereti könyvek, blogbejegyzések olvasása
 • Podcastek hallgatása
 • Önfejlesztő online tanfolyamon való részvétel

Azonnali eredmény: A pszichológiai teszt

A pszichológiai tesztek egyik legnagyobb előnye, hogy akár azonnal megkaphatod az eredményt, amiket kielemezve rögtön közelebb kerülhetsz önmagadhoz. A legtöbb pszichológiai teszt elérhető online, így bárhol, bármikor kipróbálhatsz egyet.

Ha most indulsz el az önismeret útján, kezdd egy önismereti kvíz kitöltésével! Ezeket újra és újra kitöltheted, akár néhány havonta is, hogy egyre közelebb kerülj magadhoz. Ha pedig már több technikát is kipróbáltál, és most egy új szemszögből szeretnéd látni önmagad, akkor is ideális választás lehet a pszichológiai teszt.

 

 

Mi az a pszichológiai teszt?

Pszichológiai teszt, önismereti teszt, személyiségteszt… Biztosan te is hallottad már ezeket a kifejezéseket. De mit is jelentenek pontosan?

A pszichológiai tesztek a legtöbb esetben online kitölthető kvízek, amik feleletválasztós kérdésekből állnak. Általában egyszerű, valóságos szituációkat vázolnak fel, vagy konkrét helyzetekkel kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. 15-20, akár 50 kérdésből is állhatnak és alaposan megvizsgálják a te személyiség típusodat, majd azok alapján egy értékelést kapsz. Ennek elemzése, értelmezése segít közelebb kerülni magadhoz, elindulni a helyes úton és megérteni, hogy ki is vagy te valójában.

Milyen egy pszichológiai teszt?

A legtöbb személyiségteszt a cselekedetekre, az érzelmekre, vagy gondolkodásra vonatkozó állításokat ír le, amik közül kiválaszthatod azt, amivel leginkább egyet értesz. A válaszok kiválasztása során nagyon fontos az őszinteség, hiszen akkor kapsz majd valós eredményt, ha a tesztet a saját véleményed alapján töltöd ki. Ezeknél a teszteknél nincs jó, vagy rossz válasz!

A pszichológiai tesztek típusai

Különböző típusú pszichológiai tesztek léteznek, amik más és más területekre fókuszálnak. Léteznek rövid, néhány perc alatt kitölthető tesztek, de vannak kifejtős, hosszú feladatokat magukba foglaló kérdőívek is.

Összegyűjtöttük a személyiségtesztek leggyakoribb típusait, amik segítségével megismerheted önmagad!

Önismereti teszt

Az önismereti tesztek során a személyiségedet, az érzelmeidet, a reakcióidat tudod közelebbről megismerni és megérteni. Ha egy általános, mindent átfogó képet szeretnél kapni arról, hogy milyen is vagy te valójában, ezek a tesztek ideálisak lesznek számodra.

Elérhető tucatnyi rövid, néhány perces kérdőív, és vannak olyanok is, amik több száz kérdésből állnak. Ezeket a teszteket érdemes évente kitölteni, hiszen a személyiség folyamatosan változik és az eredmények kiértékelése során mindig új dolgokat tanulhatsz meg magadról.

Pályaválasztási teszt

Elakadtál a pályaválasztás során? Ha most építed a karriered, vagy szeretnél munkahelyet váltani, de nem vagy biztos abban, hogy melyik területen éreznéd magad a legjobban, akkor a pályaválasztási teszt segíteni fog!

Ezek a típusú személyiségtesztek a képességeidet, a készségeidet, az érdeklődési körödet vizsgálják és segítenek, hogy kiválaszd azt a szakmát, amiben igazán ki tudsz teljesedni. A középiskolai évek végén nagyon hasznos az ilyen tesztek kitöltése, de akkor is segítséget nyújt, ha felnőttként szeretnél karriert váltani.

Munkapszichológiai teszt

Ezekkel a tesztekkel a munkavállalás során találkozhatsz leginkább. Néhány pozíció betöltése előtt a cégek szeretik alkalmazni a munkapszichológiai teszteket, amik megmutatják hogy melyik személy alkalmas leginkább a meghirdetett állásra.

Pszichológiai teszt: Kinek való?

Azt már látjuk, hogy több féle pszichológiai teszt közül lehet válogatni, attól függően, hogy mit szeretnél megtudni magadról és mi a célod az eredményekkel. De csak az tölthet ki személyiségi kvízt, aki elakadt?

Íme, hogy mikor és kinek hasznosak az önismereti tesztek!

 • Azoknak, akik szeretnének közelebb kerülni önmagukhoz
 • Azoknak, akik úgy érzik, elakadtak, és nem tudják merre tovább
 • Azoknak, akik nem érzik magukat motiváltnak és szeretnék megfejteni, hogy mi lehet az oka
 • Azoknak, akik a karrierjükben szeretnének változást elérni, de bizonytalannak érzik magukat a döntés meghozása kapcsán
 • Azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a saját képességeiket, gyengeségeiket és erősségeiket, hogy azokat a munka és a magánélet területén alkalmazni tudják
 • Mindenkinek, aki kíváncsi és szeretne elmélyedni az önismeret világában

Az online tesztek előnyei

Az személyiségtesztek – legyen szó önismeretről, karrierválasztásról, vagy készségfejlesztésről – egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg verzió elérhető online. Ez nem csak azt jelenti, hogy bárki kitöltheti őket, de sok más előnnyel is jár!

Bárhonnan, bárki kitöltheti

Gimnazista, fiatal munkavállaló, karrierváltó? Akármelyik helyzetben is vagy, szükséged lehet egy kis útmutatásra a személyiségedet és az életutadat illetően. Az online tesztek bárki számára elérhetők és bárhonnan kitöltheted őket, amennyiben rendelkezésedre áll egy okos eszköz és internet.

Gyorsan megválaszolható

A legtöbb teszt 5-10 perc alatt kitölthető, így alig kell várnod az eredmények megtekintésére. Ennek ellenére érdemes elegendő időt szánni a teszt kitöltésére, hogy átgondolt, őszinte válaszokat tudj adni. Az önismeret legfontosabb része, hogy a belsődhöz közelebb kerülj, ezért semmiképp ne siess a teszt kitöltésével. Helyette hangolódj rá, mélyedj el a kérdésekben és hagyj megfelelő időt az eredmények kielemzésére is.

Azonnal megkapod az eredményt

A teszt kitöltése után azonnal megkapod az eredményt, amit közvetlenül a weboldalon, vagy emailen keresztül tudsz elolvasni. Nem kell várnod a válaszaid kiértékelésére, az eredmény azonnal látható!

Bármikor kitöltheted újra

Ahogy azt korábban is írtuk, ezeket a teszteket érdemes időszakosan újra és újra kitölteni. Az online tesztek előnye, hogy bármikor újra megválaszolhatod a kérdéseket, hogy megtaláld önmagad.

Sok ingyenes verzió érhető el

Nem minden teszt ingyenes, viszont az online kérdőívek nagy része kitölthető ingyen. Ez óriási előny, hiszen nem kell semmit fizetned ahhoz, hogy akár több tesztet is kitölts és összehasonlítsd azok eredményét.

Ismerd meg önmagad: 5 fontos lépés

Ha kedvet kaptál az alaposabb önismerethez, akkor a legjobb helyen jársz! A technikák és tesztek mellett van néhány lépés, amik segítségével megismerheted önmagad.

Ne felejtsd el, az önismeret egy több összetevős folyamat, ami tudatosságot, őszinteséget és tenni akarást igényel! Ezekkel a lépésekkel közelebb kerülhetsz magadhoz és felfedezheted, hogy mely területeken van szükséged valódi önismeretre!

1. Vizsgáld meg a környezeted

Az ember adott környezete meghatározza a személyiséget, a gondolatokat és a hangulatot is. Vizsgáld meg, hogy hogyan hat rád a környezeted és írd össze, hogy mik azok a dolgok, amiket szeretnél megtartani és változtatni egyaránt.

Neked milyen a környezeted, ahol élsz? Kik vesznek körül a munkában? Kivel töltesz időt szívesen? Milyen emberek társaságát érzed taszítónak?

2. Írd össze, hogy mit szeretsz

Fogj egy papírt és írd fel, hogy mik azok a dolgok, helyzetek, területek, amiket szeretsz és amik feltöltenek. Ez lehet bármi: hosszú séták a kutyáddal, táncóra munka után, horgolás, sport, stb. Ha ezzel megvagy, írd össze azt is, hogy mi az, amit nem szeretsz, amiben nem érzed jól magad.

Ezek után vizsgáld meg, mi az, amit át tudsz alakítani, magad mögött hagysz tudni és ki tudsz zárni az életedből. Ha például nem szeretsz a belvárosban ingázni, de a munkád miatt kénytelen vagy tömegközlekedni, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogyan tudnál változtatni ezen a helyzeten: új munkahely, másik karrier, esetleg a busz helyett bicikli? Találd meg a számodra legideálisabb megoldást és vázold fel az utat, ami odáig vezet! Semmi nem lehetetlen, hidd el!

3. Értékek

Gondold át, hogy mi fontos neked az életben? Miben hiszel? És mi az, amivel egyáltalán nem értesz egyet? A felsőfokú oktatásban hiszel, vagy úgy gondolod, az csak egy papír és a tudást a gyakorlatban lehet megszerezni? Vállald fel, amit gondolsz! Az önismereti út csak akkor lesz kifizetődő, ha őszinte vagy magadhoz. Nem kell megfelelned senkinek, hiszen teljesen normális, hogy mindenki máshogy vélekedik bizonyos dolgokról!

4. Hogy áll a karriered?

Következő lépésként fókuszálj a karrierutadra. Jó helyen vagy most? Azt csinálod, amit szeretsz? Ha azért választottad a szakmád, mert a középiskolában a szüleid és a tanárok ezt képzelték el számodra, nem biztos, hogy megfelelő úton jársz. Sosem késő váltani, és ebben segítségedre lesz az online pályaválasztási tesztünk!

5. 5 dolog 5 év alatt

Az önmagad megismerése során az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mi a célod. Gyűjtsd össze azokat a dolgokat, amiket reálisan, a saját képességeidhez, helyzetedhez képest el tudsz érni a következő években! Álmodj nagyot, és közben vedd figyelembe, hogy a kitűzött célok miért fontosak számodra! 5 dolog 5 év alatt: ez jó irányt fog adni a magánélet, a karrier és a személyiségfejlesztés területén is!

Coach-ot keresel? https://lillaronga.com/

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!