fbpx
/
/
Karrierút tervezés – Csináld azt, amit szeretsz!

Karrierút tervezés – Csináld azt, amit szeretsz!

Biztos munkahely, jó fizetés és változatos feladatok? Vállalkozások indítása és digitális nomád életmód? Mi az, amiben hosszú távon el tudod képzelni magad? Ahány ember, annyi féle karrierút és történet. Mindannyiunkat más motivál és más lehetőségeket tartunk kihagyhatatlannak. De hogyan lehetséges előre tervezni és olyan karriert építeni, amire sosem ununk rá? Nézzük meg, hogyan találhatod meg és építheted fel a személyes karrierutad és mik azok a módszerek, amik segítségedre lesznek, ha elakadnál!

Mit jelent a karrier?

A karrier azt az utat, vagy más néven pályát jelenti, amin az életed során végig lépkedsz és közben sikereket, eredményeket érsz el. Elsősorban munkahelyi és szakmai viszonylatban beszélünk karrierről, ami a pályaválasztás, a kezdeti lépések, és a szakértővé válás folyamatát is összefoglalja. A karrierút teljesen egyéni, hiszen mindenkinek mást jelent a siker és más célokkal indulunk neki az életnek. Egy viszont biztos, a karrierutat érdemes megtervezni és olyan döntéseket hozni az életben, amik hozzásegítenek a vízióid eléréséhez!

A karrierlétra fokai – Hogyan építs karriert?

Attól függően, hogy milyen szakterületen dolgozol, különböző lépcsőfokokat kell megmásznod a karriered építéséhez. De mik az alapjai a karrierépítésnek? Hogyan lehet elindulni és mi alapján lehetséges az előrelépés?

Az első hármas

A karrierút alapjai a célok, a készségek és a rendelkezésre álló lehetőségek. Ez a három elem az, ami alapján lehetőséged van elindulni. Mi a célod? Hova szeretnél eljutni 5-10-30 év múlva? Ha a missziód és a víziód sikerült definiálnod, akkor vizsgáld meg a készségeidet. Mire vagy képes? Miben vagy jó? Mi az, amiben soha nem tudnád elképzelni magad? Figyeld meg azt is, hogy mi tölt fel és mi az, ami nagyon lefáraszt a nap végére. Ezek meghatározzák majd, hogy milyen irányba érdemes indulnod. A harmadik pont pedig a lehetőségek. Hiába vágysz például arra, hogy hollywoodi filmsztár legyél, ha még sosem játszottál egy filmben sem. Mindig azt a lehetőséget kell kihasználnod, ami körbevesz, hiszen arra építve tudsz közelebb kerülni az álmaidhoz.

Felkészülés

Az első lépésben szükséges tudást és tapasztalatot szerezned ahhoz, hogy karriert építs. Tanulj, próbáld ki magad különböző területeken, keresd a lehetőséget! Ez a szakasz meghatározza azt a karrierutat, amit a jövőben bejársz majd.

Kezdeti lépések

Ha megtaláltad az irányt és tudod a céljaidat, megteheted az első lépéseket. Szerezz megfelelő tapasztalatot, érj el szakmai sikereket! Keresd a lehetőségeket stratégikusan, hogy a megfelelő emberekkel, a céljaidhoz kapcsolódó szakterületen dolgozhass.

Szakértelem

Az évek során megszerzett tudás és tapasztalat segítségedre lesz abban hogy szakértői tudás birtokában légy és egyre fentebb léphess azon a bizonyos karrierlétrán.

Az újratervezés fontossága

Azt már látjuk, hogy milyen lépések szükségesek a sikeres karrier építéséhez, de azt lényeges leszögeznünk még, hogy a karrierút sosem egy lineáris, egyszerű vonal mentén halad. Mindig vannak kitérők, próbálkozások, átgondolatlan döntések, amikre – akármilyen furán is hangzik – szükség van! Teljesen természetes, ha néha elbizonytalanodsz, vagy nem érzed jól magad abban a szituációban és munkakörnyezetben, amiben vagy. Ilyenkor állj meg és tervezz újra.

Érdemes évente átnézned, hogy merre tart a karriered és mik a következő lépések a fejlődés és a céljaid elérése érdekében. Milyen lehetőségek vesznek körül az adott pillanatban? Milyen területek érdekelnek igazán? Amennyiben úgy érzed, hogy jelentős változtatásra van szükség az eredeti tervben, állj meg és gondold újra a helyzetet!

Az egyéni motivációk a karrierépítés során

A karrierutak alakulása nagyon sok tényezőtől függ. És ahogy mindannyian más szakmában és más területen érezzük jól magunkat, úgy más és más motivál minket a karrierünk építése során. Nézzük meg azokat a fő motivációkat, amik befolyásolják a karrierutat!

Szakértői tudás

Vannak, akiket a folyamatos fejlődés, a szakértelem, a hozzáértés és egy adott terület legmagasabb szintű átlátása, irányítása motivál. Akár vezetők, vagy munkavállalók, az ilyen típusú emberek számára a tudás, az új információk megszerzése és a szaktudás inspirál a legjobban.

Anyagiak

A pénz és az anyagi biztonság gyakran áll a karrierutak tervezésének középpontjában. Azok, akiknek az anyagi biztonság a legfőbb motivációja, akkor tudják magukat biztonságban és akkor érzik, hogy igazán sikeres a karrierútjuk, ha jó fizetésük van. Számukra a magas bérezés kiemelt fókuszt kap a karrierút építésekor és jellemzően vezetői pozícióban, vagy üzleti területen szeretnék építeni a karrierjüket.

Önmegvalósítás, kreativitás

A harmadik csoportba tartoznak azok a személyek, akiket a pénz és a vezetői tudás helyett a kreatív készségek folyamatos gyakorlása és az önkifejezés, az önmegvalósítás motivál. Ők jellemzően olyan munkavállalók, akik alkalmazottként dolgoznak, vagy szabadúszóként érnek el sikereket.

A folyamatos változás a karrierút fontos része

Gyakran történik meg az, hogy a karrierút, amit elképzeltél, már nem egyezik a céljaiddal, a jelenlegi élethelyzeteddel, az értékeiddel. Előfordulhat például az, hogy valaki tizenéves kora óta a hotelek világában képzeli el magát. Aztán amikor kemény munka és sok év elteltével aláírja a vezetői pozíció szerződését, azt érzi, hogy valami hiányzik az életéből és az a régi, gyerekkori álom már nem motiválja igazán. Az ilyen helyzetekben a munkavállalók nagy része megrémül és sok esetben beleragad a munkájába, pedig már nem szívesen csinálja azt, amit ezelőtt. Azoknak, akik ilyen cipőben járnak, egy nagyon fontos tanácsunk van: sohasem késő újrakezdeni és újragondolni a karriered – akár 20, vagy éppen 50 éves vagy!

Csináld azt, amit szeretsz!

A karrierút építése nem kis feladat. Rengeteg év, kompromisszum és kemény munka árán érheted el a céljaidat, ezért kiemelten fontos, hogy valóban azt csináld, amit szeretsz! Évről-évre tedd fel magadnak a kérdést: ez az én utam? Ne vesztegesd az idődet olyan munkára, amit kedvtelenül csinálsz. 2022-ben lehetséges, hogy a világ bármely pontjáról dolgozz és azt csináld, amit igazán motivál téged! Fejleszd a meglévő tudásod további tanfolyamok elvégzésével, vagy tanulj meg egy új szakmát! A karrieredért csak te vagy felelős, szóval tartsd kézben annak alakulását!

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a grafikus online tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ez az alapozó coach képzés segít abban, hogy eldönthesd, szeretnél-e a segítő szakmában dolgozni vagy pusztán önmagad fejlesztése a cél.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

A megfelelő étrend kialakítása és betartása bonyolultnak tűnik, de a tudás birtokában bárki képes lehet rá! Gyakorlatias kurzusunkkal megtudhatod, hogyan.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerkedj meg, a marketing minden fő ágával és válj képessé egy marketing csapat menedzselésére!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!