fbpx
/
/
KATA változás – Minden infó egy helyen

KATA változás – Minden infó egy helyen

2022. szeptember 1-jétől jelentős változások érintik az eddigi KATA-s vállalkozókat. De mire lehet számítani? Mi változik? Ki tartozik bele az új KATA rendszerbe, és ki az, aki nem? Mihez kezdjen az a vállalkozó, aki ezentúl nem tartozik a KATA alá? Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat, amik elkalauzolnak az új KATA világában és segítenek választ kapni minden felmerülő kérdésedre!

Mi az a KATA?

Kezdjük a legelején! Mit is jelent az, hogy KATA és miért volt olyan elterjedt az egyéni vállalkozók körében? A KATA valójában nem egy vállalkozási típus, hanem egy adózási forma, ami a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója szavaknak a rövidítéséből áll. Ez azt jelenti, hogy a kisvállalkozók egy havi fix összeg befizetésével leróják a legfontosabb közterheiket.

A KATA-t először 2012-ben vezették be, és 10 év után, azaz 2022 július 12-én módosították azt. A módosítások és azok legfontosabb szabályai 2022 szeptember 1-jétől lépnek hatályba.

KATA változások 2022 szeptember 1-jétől

Jelentősen megváltozik az, hogy ki választhatja a KATA adózási módot 2022 szeptember 1-jétől. A nyár közepén elfogadott törvény alapján korlátozott lesz az, hogy kik jogosultak a KATA, azaz a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója alá. Az új törvény körülbelül 450 ezer embert érint, és ha te is köztük vagy, érdemes beleásnod magad a régi KATA és az új KATA törvény közötti különbségekbe. Nézzük tehát, mi az, amit mindenképpen tudnod kell!

Tervezés és papírmunka

Ki nem lehet KATÁS ezentúl?

Az érintettek listája hosszú, ezért külön csoportokba szedtük azt, hogy kik nem tartoznak a KATA adózási forma alá ezután.

Azok, akik nem főfoglalkozású egyéni vállalkozók

Az megújult KATA adó alanya csak főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Így nem vonatkozik a KATA az alábbi cégformákra és tevékenységi körökre:

 • egyéni cégek
 • betéti társaságok (Bt.)
 • közkereseti társaságok (Kkt.)
 • továbbá az egyéni ügyvédi irodák, őstermelők, állatorvosok, közjegyzők, szabadalmi ügyvivők és bírósági végrehajtók sem választhatják a KATA adózási formát

Azok, akik nem főállású egyéni vállalkozók

Megszűnik a KATA azok számára, akik nem főállású egyéni vállalkozóként tevékenykedtek eddig, tehát azok, akikre az alábbiakban felsoroltak közül valamelyik igaz:

 • legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban állnak
 • nyugdíjasok
 • külföldön biztosított személyek
 • rokkantsági/baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosultak, akik jelenleg is rokkantsági/rehabilitációs ellátásban részesülnek
 • rokkantsági ellátásban részesülők
 • más vállalkozásban társas vállalkozók
 • nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állók
 • nappali tagozatos diákok, akik tanulmányaik mellett egyéni vállalkozóként tevékenykedtek

Azok, akiknek nem magánszemélyektől érkezik a bevétele

A változások alapján megszűnik a KATA azoknak, akik vállalkozótól, jogi személytől, vagy külföldi szervezettől szereznek bevételt. Az új törvény alól kivételt képeznek a taxisok. A változás röviden és tömören annyit jelent, hogy csak az tartozik ezentúl a KATA alá, aki lakossági ügyfeleknek, azaz magánszemélyeknek értékesíti terméket és/vagy szolgáltatásait. Ide tartoznak például a manikűrösök, a webshopok néhány típusa, vagy akár a személyi edzők, amennyiben nem cégeknek számláznak.

Adó kalkulátor

Hogyan változnak az adók 2022 szeptember 1 után?

Nem csak a KATA-ra jogosultak listája változik, de néhány változás várható az adó összegét és a KATA keretét illetően. Nézzük meg pontokba szedve a legfontosabb információkat, amikre figyelned kell, ha téged és érintenek az új KATA törvény szerinti változások!

 • Megszűnik a mellékállású KATA adó (25 000 Ft), illetve az emelt összegű KATA adó (75 000 Ft).
 • Változik a KATA keret éves összege, 12 millió Ft-ról, 18 millió Ft-ra. Az új KATA alapján azok a vállalkozók, akiknek 2022 augusztus 31-én van a régi rendszer szerinti KATA vállalkozásuk van, havonta 1 millió Ft helyett 1,5 millió Ft-ra emelik a bevételi határt. Ez azt jelenti, hogy az is büntetőadó nélkül érheti el az évi 12 milliós árbevételt, aki csak 8 hónapot volt KATA adózó 2022-ben. Másrészt ez megemeli a KATA bevételi határát 18 millió Ft-ra, hiszen annak, aki szeptembertől jogosult a KATA adózási formára, szintén havi 1,5 millió Ft-tal számolhat. (Természetesen ez továbbra sem egy havi limit, hanem az éves keretet határozza meg.)
 • Az új KATA törvény eltörli a 3 millió Ft feletti 40%-os adót, ami azokat a kisadózókat érintette, akik egy cég számára számlázták ki ezt az összeget (ez olyan egyéni vállalkozókat érintett leginkább, akik olyan szolgáltatásokat nyújtottak cégek számára, amikre ismétlődően szükség van, például grafikai munkák, hirdetéskezelés, adatelemzés, stb.).
 • Megszűnik az adatszolgáltatási kötelezettség, ami az éves szinten 1 millió Ft feletti bevételhez kapcsolódott.
 • Az új KATÁ-s rendszerben az egyéni vállalkozónak 15 napjuk van bejelenteni a NAV felé, ha belföldi vagy külföldi céges megrendelőtől szereznek bevételt (kivételt képeznek ennél a pontnál a taxisok).

Mi az, ami nem változik?

A sok változás mellett néhány dolog változatlan marad azoknak, akik továbbra is jogosultak a KATA szerinti adózásra.

 • Megmarad a havi 50 ezer Ft-os tételes adózás.
 • Az alanyi adómentesség (AAM) marad 12 millió Ft. Igaz, hogy az éves keret 18 millió Ft-ra változik, azonban az alanyi adómentességre a KATA-s vállalkozó csak 12 millió Ft-ig jogosult.
 • Megmarad a tételes adó befizetésének határideje, azaz a tárgyhónapot követő 12-e.
 • Az adóévi bevételekről való nyilatkozás sem változik, ugyanúgy az adóévet követő és február 25-ig kell a bevallást leadni.
 • Ha a KATA formát választó vállalkozó átlépi az éves keretet (ami 2022 szeptember 1-jétől) 1,5 millió Ft havonta, azaz összesen egy évre 18 millió Ft), akkor ezentúl is 40%-os különadó fizetési kötelezettség terheli a kisadózót a keret feletti bevételre vonatkozóan.

Üzleti konzultáció telefonon keresztül

Mit kell tennem, ha továbbra is KATA-s adózó szeretnék lenni?

Továbbra is beletartozol a KATA rendszerbe és jogosult vagy ezt az adózási formát választani? Amennyiben igazak rád a fentebb felsorolt pontok, tehát főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagy, főállásban dolgozol és magánszemélyeknek számlázol (vagy taxis vagy), akkor az új KATA rendszer ideális számodra. De mire kell odafigyelned az átálláskor?

KATA záróbevallás készítése

Abban az esetben, ha KATA adózó maradsz, kötelező készítened egy KATA záróbevallást, amit a régi KATA rendszer megszűnését, azaz 2022 augusztus 31-től számítva 30 napig kell majd leadnod. Ebben a könyvelőd biztosan segíteni fog, de érdemes már most a naptárban jelölni ezt a fontos dátumot!

Új KATA nyilatkozat leadása

Amennyiben 2022 szeptember 1-jétől is KATA adózó leszel, ki kell töltened a 22T101E nyomtatványt, amiben bizonyítod a jogosultságodat és a szándékodat az új KATA adózási formára. A nyomtatványt online az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson keresztül van lehetőséged kitölteni és beküldeni elektronikusan a NAV felé, 2022 augusztus 01. és 2022 szeptember 25. között.

Mit kell tennem, ha már nem vagyok jogosult a KATA adózási formára?

Amennyiben nem vagy jogosult már a KATA adózásra, szükséges újratervezni és feltérképezni az új lehetőségeket, hogy a vállalkozásod továbbra is működni tudjon. Íme a két legfontosabb lépés, ami ne halassz el, ha érintenek téged a KATA változások!

KATA záróbevallás készítése

Le kell zárnod a KATA vállalkozásodat, ezért egy KATA záróbevallást kell készítened. Ez egyébként mindenkire vonatkozik, azokra is, akik továbbra is tudnak a KATA rendszer szerint adózni. A bevallást a régi KATA lezárásától számított 30 napig lesz lehetőséged elkészíteni és benyújtani a NAV felé.

Új adózási forma választása

Azzal, hogy megszűnik a KATA-s adózási forma számodra, nem kell megszűnnie a vállalkozásodnak is. A változás sok mindenkit érint és sok üzlet nehezen fog túlélni ezután. A lehetőségek felkutatása, a más vállalkozói minták megismerése és az adózási formák jellemzőinek ismerete most rendkívül fontos! A továbbiakban ezeket a témákat is érintjük!

Lehetséges alternatívák

Összegyűjtöttünk néhány alternatívát számodra, amik mentőövként szolgálhatnak a változások idején. Olvass tovább és ismerkedj meg a lehetőségekkel, hogy mi vár a régi katásokra ezután!

Átalányadózás

Az átalányadózás egyik fontos feltétele, hogy a bevétel nem haladhatja meg a 24 millió Ft-os összeghatárt (ez a kiskereskedők esetén 120 millió Ft) sem a megelőző adóévben, sem abban, amelyik évben belép a vállalkozó ebbe az adózási formába.

Az átalányadózás, ahogy arra a neve is utal egy átalányszámítás alapján történik. Ennek értelmében a bevétel bizonyos százaléka lesz az, amire az adót be kell fizetni. Ez a százalék sok esetben 40%-os költséghányadot jelent, de bizonyos esetekben 80%, kiskereskedések esetén 90%. Arról, hogy melyikbe tartozik egy vállalkozás az SZJA törvény 50-56 paragrafusában, vagy az Autokata oldalán tájékozódhatsz. Az adókat tehát erre a bizonyos átalányban megállapított jövedelemre kell fizetni. És hogy mi teszi ki az adókat ebben az esetben? Az SZJA 15%, a TB 18,5% és a szochó 13%.

Vállalkozói személyi jövedelemadó (VSZJA)

A vállalkozói személyi jövedelemadózás abban különbözik az átalányadózástól, hogy ennél az adózási formánál valódi költségelszámolás alapján kell az adót fizetni. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy a bevételek után le kell vonni az igazolt költségeket, hogy a jövedelmet meg lehessen állapítani. Ennél az adózási formánál a vállalkozóknak kötelező befizetni a minimum járulékokat minden hónapban, ami jelenleg 120 ezer Ft.

Személyre szabott segítség

Azt tanácsoljuk, hogy kérj segítséget a könyvelődtől és amennyiben lehetőséged van rá, keress fel egy adótanácsadót is, hogy személyre szabottan értesülj a számodra legideálisabb lehetőségekről!

Online munka telefonon és laptopon

KATA változás – Gyakori kérdések

Íme néhány kérdés, ami gyakran felmerül az eddigi KATA adózó egyéni vállalkozókban. Igyekeztünk megválaszolni a leggyakrabban feltett kérdéseket, hogy segítsünk a változások menedzselésében és az átállásban, ami 2022 augusztus 31. után minden egyéni vállalkozót érint.

Honnan tudom, hogy érint-e engem a KATA változás?

Amennyiben nem főállású és főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagy és nem csak magánszemélyektől érkezik a bevétel a vállalkozásod számára, akkor érint téged a változás, hiszen nem leszel jogosult a KATA adózási formára. Fentebb részletesen elolvashatod, hogy ki nem tartozik bele az új rendszerbe.

Automatikusan katás maradok, ha jogosult vagyok rá?

Nem! A régi KATA megszűnik mindenki számára, így ha jogosult vagy az új KATA rendszerben való adózásra és szeretnél is katás vállalkozó maradni, akkor ezt külön be kell majd jelentened a NAV felé!

Hogyan kalkuláljak a KATA után?

Vannak olyan online oldalak és programok, amik segítenek az adókalkulálásban a kisadózásról való áttéréshez. Ilyen például a NAV kalkulátora, a Fairconto szerkeszthető kalkulátora, vagy a KalkMax letölthető kalkulátora. Ezek kitöltéséhez általában táblázatszerkesztő programra, azaz Excel-re van szükséged, amit akár online is elérhetsz a Google szolgálatásai által.

Mit tegyek akkor, ha a megrendelőm nem fizet ki 2022 augusztus 31-ig?

Amennyiben augusztus 31-ig még a régi KATA rendszerben adózol és az átállás után van fennmaradó összeg, ami kifizetésre vár, akkor az még a régi rendszerbe tartozik. Ez azt jelenti, hogy a záróbevallásnál fel kell tünteni azt az összeget, amiről számlát állítottál ki augusztusban, azonban csak szeptemberben fog beérkezni hozzád.

Ha egy cég eddig a KATA alapján adózott, most mi vár rá?

Az egyéni cégek, Bt.-k, Kkt.-k nem lesznek jogosultak a KATA adózásra 2022 szeptember 1-jétől. Cégként egyik forma sem kerül be a KIVA, azaz a kisvállalati adó alá, ide külön be kell jelentkezni minden cégnek. Ha a Kft.-k jogosultak az alanyi adómentességre, de ez is bejelentéshez kötött!

Amennyiben Bt., Kkt., vagy Kft. cégtulajdonos vagy, mindenképpen egyeztess a könyvelőddel a KATA változásokat illetően!

Ne maradj le a legfrissebb infókról

Érdekelnek a vállalkozással, a karrierépítéssel és a szabadúszással kapcsolatos tartalmak? A The Bright Academy blog szekciójában hasznos és érdekes cikkeket találsz a témával kapcsolatban. Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le egyikről sem!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!