fbpx
/
/
Legjobban fizető szakmák 2022-ben!

Legjobban fizető szakmák 2022-ben!

Érdekel, hogy melyek a legjobban fizető szakmák Magyarországon 2022-ben? Még mindig fontos a diploma ahhoz, hogy jól fizető állások között válogathass? Érdekel mennyit keres egy orvos, egy programozó vagy egy webdesigner? Akkor a legjobb helyen jársz, ebben a blogcikkben bemutatjuk, hol lehet a legjobban keresni!

Keresett szakmák 2022-ben Magyarországon

Ma már megdőlni látszik az a tézis, miszerint egy jól fizető állás előfeltétele a felsőfokú képzés, vagy a diploma. Számos diplomával rendelkező keres jóval az átlagkereset alatt, és vannak akik akár egy tanfolyam elvégzése után is milliós fizetésre számolhatnak. Sajnos sokszor szembesülhetünk azzal, hogy egy társadalmilag fontosnak vélt szakmában (ápolók, szociális munkások, tanárok) alacsony fizetések a jellemzőek.

A tavalyi novemberi KSH felmérés alapján a magyarországi átlagkereset havi bruttó 482 000 forint volt, ez teljes munkaidőben 321 000 forintot jelentett családonként, havonta. Természetesen a kereset továbbra is nagyban függ attól, hogy a dolgozó milyen szektorban helyezkedik el, sőt attól is, hogy vállalkozó vagy éppen munkavállaló az illető.

Nézzük, hogy 2022-ben milyen szakmát érdemes tanulni, vagy ha karrierváltás előtt állsz, milyen fizetésekkel számolhatsz?

A légiforgalmi irányító, a miniszter és a sportoló

A magyar légiforgalmi irányítók továbbra is kimagaslóan jó fizetéseket kapnak, átlagosan majdnem bruttó kétmillió forintot kerestek havonta 2020-ban. A szakmához nem szükséges diploma, egy tanfolyam elvégzése után egy kiválasztási folyamat vár ránk, amiben egészségügyi és egyéb feltételek is várnak majd ránk majd, sőt különböző teszteken is muszáj jól teljesítenünk. Amennyiben sikeresek vettük az akadályokat, tulajdonképpen sínen is vagyunk.

A fizetési ranglista további szerepelői között megtaláljuk a törvényhozókat, a minisztereket is, tehát azokat, akik a politikai szférában helyezkednek el. Itt természetesen nem olyan egyértelmű a siker, hiszen a munkához általában jogi /közigazgatási végzettség előfeltétel, illetve a munka nagyban függ a kinevezésektől, és fontos, hogy büntetlen előélettel rendelkezzünk. Egy kisebb kaliberű politikai pályához azonban a diploma nem kötelező, egy helyi önkormányzati vezető, általános bruttó 600.000 Ft körül számolhat havonta.

A sportolók továbbra is kimagaslóan jól keresnek, és sok esetben középfokú végzettséggel rendelkeznek, hiszen az aktív sport mellett nincs lehetőségük arra, hogy felsőfokú nappali képzésben vegyenek részt. Az átlagfizetésük azonban kiemelt, bruttó 1, 3 millió forint közül mozog.

Továbbra is tarol az IT szektor

Továbbra is népszerű választás az informatikai szektor azok között, akik számára cél a magas fizetés és a szeretnének olyan területen dolgozni, ahol biztosan feljebb léphetnek a ranglétrán. A legjobban fizető állások közé tartozik a programozóké, ami nem csak szakmailag elismert, hanem megbecsült is. Az informatika szerencsére,továbbra is kiváló választás azok számára, akik biztos anyagi megélhetést szeretnének.

legjobban-fizeto-szakmak-2022

Programozó

Ma is hiányszakmának számít – bár a koronavírus alatt jelentősen megnőtt a képzések száma – a digitalizáció az életünk egyre több területén jelenik meg, így a hiány is csak növekszik. Ha megnézed a legtöbb álláshirdetésben Java illetve Python programozókat keresnek, az átlagfizetés pedig bruttó 400 ezer forintról indul az esetükben.

Data Scientist

Az adattudós továbbra is az egyik legfelkapottabb munkának számít, hiszen ma már mérhetetlenül sok adattal kell dolgoznunk: a data scientist az, aki mindezt feldolgozza, segít vizualizálni. Az adattudós mintákat és trendeket keres egy adathalmazban, algoritmusokat és adatmodelleket hoz létre különböző eredmények előrejelzéséhez. Egy adattudós fizetése bruttó 400 – 500 ezer forintról indul. Senior szinten, pedig havi bruttó 1 millió forint körül is könnyen lehet keresni.

Növekvő digitális piac

A digitális piac növekedése megköveteli a profi (online) marketingesek jelenlétét. Az online marketingen belül az e-commerce, a performance marketing, a PPC hirdetések, illetve az SEO szakemberek voltak a legkeresettebbek. A digitális marketing nem csupán felkapott, hanem jól is fizet, bruttó 500 ezer forint körül indulnak a fizetések diplomás pályakezdők számára. A szakma nem feltétlen igényel diplomát, sok esetben inkább a megfelelő szakmai tapasztalat a lényeges. Egy több éves tapasztalattal rendelkező online marketing szakember, hazavihet akár havi bruttó 800 ezer – 1 millió forintos fizetést is. Ha későbbiekben szeretnél előrébb lépni, esetleg nemzetközi piacra dolgozni, akkor egy stabil angol tudással rendelkezned kell.

Agilis projektmenedzser

A növekvő digitális piac, hazai és nemzetközi szinten is igényel olyan szakembereket, akik távmunkában vagy esetleg egy közösségi térben képesek csapatokat irányítani. A projektmenedzserek, különösen az agilis projektmenedzserek nagy népszerűségnek örvendenek a munkaerőpiacon. Egy projektmenedzser éves szinten kereshet akár bruttó 14 – 15 millió forintot, így látható, hogy havonta könnyen számolhatunk akár másfél millió forintos fizetéssel, megfelelő szakmai tapasztalat mellett. Ha szabadúszó vagy, akkor projektmenedzserként a napi díjad könnyen lehet bruttó 50 – 100 ezer forint között.

Webdesigner

Amennyiben inkább a kreatív szakmák állnak közel hozzád (hiszen nem lehet mindenki fejlesztő, vagy könyvelő), akkor a webdesign munkát valószínűleg örömmel végzed majd a mindennapokban. Nem csupán kreatív, hanem jól is fizet: senior webdesignerként bruttó 700 – 800 ezer forintot is haza vihetsz. Természetesen fontos az iparág ahol elhelyezkedsz, illetve az, hogy munkavállalóként vagy éppen szabaúszóként dolgozol be az adott cégbe. Mindenekelőtt az első legfontosabb, hogy meggyőző portfólióval és szakmai tapasztalattal rendelkezz, a felsőfokú képzettség itt is másodlagos.

keresett-szakmak

Orvosok, mérnökök, jogászok

Egy – egy szakma, évtizedek óta tartja magát a jól fizető állások ranglétráján, ilyenek a fent említett szakmák. Természetesen mindegyik foglalkozás rengeteg elhivatottságot és tanulással töltött órát igényel, így egyáltalán nem meglepő, hogy kiemelkedően magas jövedelemmel honorálják. A jogi, illetve az orvosi végzettségek mellett a műszaki, pénzügyi, informatikai végzettséggel lehet kiemelkedően keresni.

Az átlagos fizetés az orvosok esetében (szakorvosi bértábla alapján) 400 ezer forintról indul, és tapasztalat arányosan nő. Pályakezdő mérnökök esetében – ugyan a koronavírus során kicsit megtépázódott a béremelkedés az addigiakhoz képest – havi bruttó 500 ezer forint az, amivel számolni lehet, top projektmérnökök pedig öt év tapasztalattal, egymillió forintot is haza vihetnek.

legjobban fizeto-allasok-diplomaval

 

A Wall Street farkasai

Bizony, a tőzsde továbbra is jó megélhetést garantál azok számára, akik nem félnek kockáztatni, és szeretnének (sok) pénzt keresni. A tőzsdézéshez továbbra sincs szükség semmilyen papírra, bárki bele vághat, aki úgy érzi szívesen rizikózik. A brókerek gyakran lepipálják a legjobban fizető állásokat havi kereset tekintetében, de sokan helyette a kiszámíthatóbb jövedelmet választják.

Főszerepben a segítő szakmák

Ugyan a közegészségügy kevesek számára igazán vonzó – bár az egészségügyi bértáblában jelentősen növekedtek a bérek – a magánegészségügy továbbra is ideális választás lehet sokak számára. Itt az ápolók, asszisztensek magasabb fizetéssel számolhatnak, mint a közegészségügyben dolgozó társaik, havi bruttó 300 – 400 ezer forintról indul a fizetésük.

Coach

Ha tanácsadóként működnél, akkor vár a coach szakma, ahol executive coachként óránként akár 40 – 100 ezer forintot is számlázhatsz. A coach szakmának is több ága van, lehetsz life coach, business coach, vezetői coach stb. Érdekes tény, hogy a coachok kétharmada nő, és az átlagéletkor a szakmában 36 év fölött van, és főként külsős tanácsadóként dolgoznak be különböző cégek, vagy magánszemélyek számára. Az átlagos óradíj a coachok esetében 40 ezer forint körül mozog. Egy coach dolgozhat az üzleti szférában, illetve magánszemélyekkel is, ez nagyban függ a személyes tapasztalatoktól. Tehát, ha úgy döntesz, hogy coachként helyezkednél el, akkor stabil megélhetéssel számolhatsz.

De mi van a diplomával?

Végül pedig marad a kérdés: mi van a diplomával? Továbbra is fontos? A válasz: attól függ. Ha olyan szakmában szeretnél elhelyezkedni, ahol követelmény a diploma, akkor igen, fontos a felsőfokú képzettség. Azonban fontos látni, hogy a munkaadók és az ügyfelek a hangsúlyt egyre inkább a tapasztalatra, a rátermettségre helyezik, szemben a papírral vagy az iskolai végzettséggel. Ha szeretnél egy állást, de nincs meg hozzá a végzettséged, ne ess kétségbe. Kezdd el magad autodidakta módon fejleszteni, akár online tanfolyamok segítségével, amelyeknél saját tempóban és időbeosztásban tanulhatsz. Váltsd valóra az álmaidat, válassz jól fizető, teljesen jövőbiztos munkát!

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a grafikus online tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ez az alapozó coach képzés segít abban, hogy eldönthesd, szeretnél-e a segítő szakmában dolgozni vagy pusztán önmagad fejlesztése a cél.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

A megfelelő étrend kialakítása és betartása bonyolultnak tűnik, de a tudás birtokában bárki képes lehet rá! Gyakorlatias kurzusunkkal megtudhatod, hogyan.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerkedj meg, a marketing minden fő ágával és válj képessé egy marketing csapat menedzselésére!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!