fbpx
/
/
Marketing szövegírás – Minden, amit tudnod kell 2021-ben!

Marketing szövegírás – Minden, amit tudnod kell 2021-ben!

marketing-szovegiras

Mi az marketing szövegírás? Mit is csinál pontosan egy marketing szövegíró? Ebben a blog posztban ezekre a látszólag egyszerűnek tűnő kérdésekre igyekszünk választ adni. Ha érdekel a marketing szövegírás, valamint a hatékony online marketing, akkor olvass tovább, itt mindenre fény derül!

 

Marketing szövegírás a kezdetekben

A reklám célú szövegírás sokkal régebbi múltra tekint vissza, mint ahogyan azt gondolnánk. Az első marketing szövegek a nyomtatott sajtó megjelenéséig nyúlnak vissza, egészen pontosan 1477-ig. Nem túl meglepő módon, egy imakönyv eladását szerették volna ezzel növelni. Az utcákon különböző röpiratokat terjesztettek, a szövegíró munkája pedig abból állt, hogy a pennáját tintába mártsa, és szövegezze ezeket a plakátokat felkérés esetén.

Ezeket a posztereket falhoz vagy oszlopokhoz rögzítették Európa nagyobb városaiban. Évszázadokkal ezelőtt még nem volt elterjedt a másolás technikája, így minden oldal kézzel készített volt, ezáltal időigényes. Végül, a nyomtatás megjelenésével, a méretük összement, és kisebb, brossúrák lettek a plakátokból. Ez azért is volt előnyös, mert könnyebben lehetett osztogatni az utcákon.

 

marketing-szovegiras-tortenete

 

Megjelennek az újságok

Ahogy a tömegnyomtatás egyre elterjedtebbé vált, 1605 körül, megjelentek az első újságok. Ilyen volt például az Oxford Gazette (mai nevén Londoni Közlöny), ami 1664-ben készült el. Ahogy az újságok egyre nagyobb formátumot öltöttek, úgy kaptak helyet a különböző hirdetések. Voltak teljes oldalas vagy szétszórt hirdetések. Ez volt a marketing szövegírás egyik aranykora, hiszen a piac egyáltalán nem volt telített, így sokkal komolyabb hatást lehetett gyakorolni, néhány oldal röpirattal is.

 

Minden marketing szövegíró atyja

Az első hivatalos és független copywriter, azaz marketing szövegíró, John Emory Powers volt, aki teljes állásban szöveget írt. 1837 és 1919 között élt és dolgozott, és a modern kreatív reklám atyjának tekintik. Lord & Taylor és Wanamaker áruházaiban dolgozott, és hetente 6 (!) hirdetést készített el. Az üzletek felismerték az újságokban és a magazinokban megjelenő hirdetési tartalom erejét. Powers titka az egyenesség volt, aminek az eredménye az lett, hogy néhány órán belül elfogyott a bolt készlete.

 

Kösd le az olvasót!

A tartalmak és a marketing szövegírás igazi értékét azonban az 1800-as években ismerték fel igazán. A szövegíróknak olyan tartalmat kellett készíteni, ami leköti az olvasó figyelmét. Nem csoda tehát, hogy a Wanamaker áruház egy év alatt megduplázta a bevételét. Míg a 30-as és 60-as években hazárdjátéknak számított a reklámozás, ma minden cég számára kötelező a marketing terv. Az elmúlt évszázad egyik legkiemelkedőbb marketing szövegírója Robert Collier volt, aki már pszichológiai technikákat is alkalmazott, és használta az érzelmi befolyásolás metódusát is. Később bestseller író és new age könyvek kötődnek a nevéhez.

 

Tudományos reklámozás

Powers után érdemes megemlítenünk Claude C. Hopkins-t is, aki leginkább a direkt marketing módszer egyik úttörője volt. Egyedi módszere, miszerint az üzenetnek egyszerűnek, tömörnek és világosnak kell lennie, tökéletesen megfelelt a postai úton küldött röpiratok számára. Úgy gondolta, hogy a marketing szövegírást, és úgy általában a reklámot, kizárólag haszonszerzési és értékesítési célból érdemes használni. Szabályrendszerét összegyűjtötte a „Tudományos reklámozás” című útmutatóban.

 

Második forradalom

Billy Bernachot, a XX. század egyik legkiemelkedőbb reklámszakemberének tartják, aki rájött, mennyire esszenciális, hogy reklám egy alkotó szellemű folyamat részévé váljon. Itt a szövegírók és a művészeti vezetők képek és írások lenyűgöző kombinációját hozzák létre a hatékony reklám kedvéért. Tulajdonképpen csavart egyet a tudományos reklámozás elvén, és sokkal nagyobb teret engedett a meggyőzésnek, és az ötleteknek. Ezek a szövegírói tartalmak még nagyban eltérnek attól, amit ma ismerünk, hiszen a szövege itt még csak offline jelentek meg. Azonban hamarosan a marketing szövegek digitális formában is megjelentek, így ez nagyban megváltoztatta a szövegírók munkáját, és magát a szövegírást is.

 

Színre lép az internet

Az internet, és úgy általában a digitális világ, rengeteg új technológiát hozott magával. Ezzel azonos ütemben, új fogyasztói igények is kialakultak, amivel a márkáknak és vállalkozásoknak lépést kellett tartania. A marketing szövegíró ma már nem papír alapú szövegírással foglalkozik, hanem weboldalak, e-mailek és online hirdetések szövegét írja. Mivel az e-kereskedelem évente 17 százalékos növekedést mutat, a legtöbb szolgáltatás számára elengedhetetlen az online jelenlét, így a tartalommarketing, hatékony marketing eszköz lett. A szövegírás alaptétele azonban változatlan maradt. A szövegírónak értenie kell a terméket, és meggyőző szövegeket kell írnia ahhoz, hogy értékesíteni tudja a terméked, potenciális ügyfelek számára.

 

digitalis-marketing-szovegiras

 

Hatékony szövegírás – Alapelvek

Sokan sokféleképpen igyekeztek már leírni egy jól működő szöveg titkát, legyen az email, vagy egyszerű hirdetési tartalom. Mégis, ha szövegírásra adod a fejed, íme néhány alapvetés, aminek később hasznát veheted.

 • Kinek írsz? A közönséged ismerete nélkül nagy eséllyel süket fülekre találsz. Tölts minél több időt azzal, hogy megismered az olvasóidat, vásárlóidat ezáltal tudni fogod, milyen szöveget írj.
 • Maradj pozitív! Az optimista, pozitív hangú szövegek mindig nagyobb sikert érnek el, mint azok, amelyek negatív hangnemben íródtak. Ez nagyban befolyásolja majd a fogyasztók későbbi viselkedését a termékkel kapcsolatban.
 • Légy közvetlen és személyes! Szólítsd meg az olvasóidat rövid és tömör üzenetekkel, hogy rövidítsd le a feladó és címzett, a termék és fogyasztó közötti távolságot.
 • Az egyediség varázsa! Egy hatékony marketing szöveg egyik legnagyobb fegyvere az egyedisége, erre érdemes minél több időt fordítani.
 • Légy te a nagy mesemondó! Érezd úgy, mintha történetet mesélnél. Minél színesebb szöveg kerül ki a kezeid közül, annál jobb. Természetesen az adott marketing szöveg csak az igazságot tartalmazhatja, de annak igyekezzük a legszebb változatát az ügyfél elé tárni.
 • A feketeöves SEO mester! A SEO fontosságáról lentebb még beszélünk, de a szövegíró elsődleges feladata szem előtt tartani a keresőoptimalizálási lehetőségeket, és az alapján megírni a szöveget.
 • Használj igéket! Először talán furcsának hangozhat, de használj igéket, amelyek dinamikát fejeznek ki. Ne feledd, a végső cél, hogy egy bizonyos dologra ösztönözd az olvasót (vásárlás, a terméked, szolgáltatásod megrendelése), így meggyőzőnek kell lenned.

 

Iránymutatás SEO szövegíráshoz

A Search Engine Optimalization, azaz a keresőoptimalizálás, tulajdonképpen a szövegírás egyik változata, amelyek a digitális forradalomból fakadó marketing igények kiszolgálására született, és kínál megoldást. Rendben, de mit is jelent ez egészen pontosan? És hogyan kell írnod, ha szeretnéd a legjobb eredményeket elérni és a legjobb szövegeket megírni? Egy jó marketing szövegíró hasznos és értékes tartalmat hoz létre amellett, hogy szem előtt tartja a legfőbb irányelveket. Ez azért is fontos, mert a hasznos tartalmat az emberek szívesebben osztják meg a közösségi média felületeken. Az sem mindegy, hogy a Google hányadik találatként dobja fel az oldalt. Ahhoz, hogy a honlap amin dolgozol, optimális helyen legyen a Google találati listájában, sok szerteágazó dologra oda kell figyelned. Hogy melyek az SEO szövegírás alapelvei, most bemutatjuk.

 • Kezdjük a kulcsszavakkal! A szövegírás szempontjából nélkülözhetetlen, hogy ismerd a megfelelő kulcsszavakat. Törekedj arra, hogy a szöveg tartalmazza a megfelelő kulcsszavakat, de ne csak egyszer, hanem legalább annyi alkalommal, ahányszor a versenytársak használják. Őrizd meg a természetes hangnemet, ne legyen erőltetett, vagy szájbarágós a tartalom. Kerüld a hosszú és passzív mondatokat.
 • Linkelj! Ha szeretnél a témával kapcsolatos további információkat átadni, használj linkeket. Ha van olyan weboldal, ami az olvasó számára releváns információt vagy szöveget oszt meg, akkor linkeld az írott tartalomba. Hivatkozz saját cikkeidre, termékeidre is. Ezt hívják belső linkelésnek.
 • Építkezz! Szöveget írni kicsit olyan, mint házat építeni, hiszen a megfelelő, profi felépítés nem lehet kérdés. A kutatások azt mutatják, hogy az olvasók java inkább csak beleolvas az adott szövegbe, és csak a főcímeket futja át a szemével. Ezért a marketing szövegíró lényeges, hogy tagoltan írjon, használjon alcímeket, felsorolásokat, kiemeléseket.

 

Milyen területeken segíthet a marketing szövegírás?

A marketing szövegírás számos helyen segíthet abban, hogy értékesíts egy bizonyos terméket vagy szolgáltatást. Íme, a legfontosabbak, csokorba szedve.

 • E-mail – Kevesen ismerik fel egy átütő e-mail erejét, pedig kifejezetten hatásos lehet. Természetesen csak akkor, ha gondos figyelem övezte a megírását, és a megfelelő célközönségnél landol.
 • Hirdetések – Rövid, frappáns és lényegretörő. Egy jó képességű marketing szövegíró, tudja, hogy mi az ötcsillagos megoldás erre a helyzetre.
 • Weboldal – Itt kerül képbe a keresőoptimalizálás, újra. Egy honlap szövegezése esetén az SEO szempontokat lehetetlen kihagyni, mindamellett, hogy szövegnek informatívnak kell lennie.
 • Blogok, közösségi média – Az ingyenes edukációs tartalom létrehozása, a SEO alapelveivel kombinálva, sokkal többet adhat számodra, mint az először gondolnád.

 

marketing-szovegiras-gyakorlatban

 

Hogyan ismerhető fel a hatásos marketing szöveg?

A következő fejezetben bemutatjuk, melyek a jó marketing szöveg ismérvei, hogy melyek azok a szakmai, szövegírási szempontok, amelyek hosszú távon kifizetődő stratégiának bizonyulnak.

Gondolkodj a dobozon kívül is!

A legtöbb sikeres szöveg tartalmaz egy kis csavart, akár provokatív jellegű. Ha szeretnél rövid és figyelemfelkeltő megoldást, lépj ki a komfortzónádból. A profi szövegíró egyik legnagyobb fegyvere a váratlan tartalom, ami egy kicsit felborítja az eddig megszokott kereteket. Legközelebb ha nekiállsz szöveget írni, próbáld ki ezt az egyedi módszert. Minden szó számít, de a legjobb, ha témát közvetlen az olvasód „arcába tolod”.

A jó szöveg összeköt!

Legyen az email, egy cím, vagy egy hosszabb szöveg, fontos, hogy nem csak megoldást kínál, hanem össze is köt egy kicsit a többi emberrel. Fókuszálj az érzésekre, amiket az adott termék vagy szolgáltatás kivált az emberekből, és igyekezz ezt megjeleníteni. Leírhatod a termék összes tulajdonságát, de jobb ha használod az érzelmi befolyásolás eszközét, minden esetben.

Fontos a cím!

Egy csalogató cím… talán nincs is ennél fontosab. Hiszen ez kelti fel az érdeklődést a potenciális olvasóban. Nem kell mindig árulkodónak lennie, elég ha az olvasó ismerni akarja a további részleteket. A legjobb, ha az olvasó eljut a szöveg első soráig, majd a másodikig és így tovább. Minél tovább tudod fenntartani az érdeklődését, annál inkább nyert ügyed van.

Hallgass a közönségedre!

Minden esetben légy alázatos, ha a közönségedről van szó. Hallgasd meg, és figyelj a véleményükre, légy rájuk nyitott, és kommunikálj velük őszintén. Fontos, hogy beszéld a nyelvüket, amennyiben így cselekszel, sokkal jobb eredményeket érsz el, mint amennyit kérsz tőlük. Érdemes néha közvéleménykutatást is végezned (ez egy fontos marketing stratégia), hogy mi érdekelné őket igazán, és hidd el a kezedben lesz a megoldás.

Ne ess túlzásokba!

Nincs annál kiábrándítóbb, mintha egy szöveg csak túlzásokat és haszontalan tartalmakat oszt meg. Próbálj meg úgy írni, hogy a figyelem felkeltésére valamilyen más megoldást keresel. Gondold végig, neked milyen tartalmak (ez lehet könyv, blog vagy honlap is) olvasása okoz örömet, miben érzed magad „otthonosan”. Az igazság az, hogy egy jó szöveg megírásához nem kell feltétlen „cicomáznod” a tartalmat. Akkor tudod a legjobb tartalmakat megírni, ha érdekel a téma, és szeretnél az olvasóhoz beszélni.

Kerüld a felesleges szavakat!

Az egyik legfőbb hiba, ha „vattával” szeretnénk kitömni a hézagokat. Egy jó szövegnek azonnal a lényegre kell térnie, ne vesztegesd azoknak az embereknek az idejét, akik úgy döntöttek, hogy téged olvasnak. Ez félig – meddig gyakorlat kérdése, de a Daily Writing Tips összeszedett néhány hasznos tippet. Érdemes a bonyolult kifejezéseket hanyagolni, és használj egyszerű szinonimákat. Összességében az a legfontosabb, hogy megtartsd a szöveg mondandóját, a szavak számának csökkentésével is.

 

A legfontosabbat a végére hagytuk

A jó marketing szöveg nem csak úgy magától születik meg, hanem komoly befektetett munka eredménye. Akár egy weboldal szövegét írod, akár hosszabb e-mailt, esetleg blogposztokat vagy marketing anyagot, neked kell érezned, hogy hol tudsz még többet kihozni egy adott szövegből. Eddig keveset emlegettük a helyesírás szabályait, egyértelműnek tűnhet, de mégsem az. Egy jó marketing szöveg nem csupán csupán ötletes, hanem odafigyel a helyesírás alapvető szabályaira is. Mindent, amit írsz, önmagad lenyomata. Hibázni, természetesen szabad, de minden esetben fordíts erre külön figyelmet.

Szeretnél kreatív írást tanulni? Nálunk elsajátíthatod az alapokat!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!