fbpx
/
/
Mi a life coach jelentése? 13+1 dolog, amit fontos tudnod!

Mi a life coach jelentése? 13+1 dolog, amit fontos tudnod!

life-coach-jelentese

A coach szakma, már évtizedek óta létezik, de kevesen vagyunk azzal tisztában, hogy mit takar a business coach vagy a life coach jelentése. Ebben a blog bejegyzésben szeretnénk megismertetni a coaching alapokkal, a life coaching és válllalati coaching közötti különbséggel, szeretnénk átadni a coach munkájának esszenciáját, és megismertetni azzal, mit csinál valójában egy coach.

 

Mi a különbség?

Sokan gondolják úgy, hogy a coaching csupán kuruzslás, valójában semmilyen tartalom vagy szaktudás nem áll mögötte. Mivel rengeteg tévhit él az emberek fejében, ezért szeretnénk ebben a cikkben a legtöbb ilyen hiedelemmel leszámolni. Rendben, de akkor mivel is foglalkozik a coach?

A coach olyan szakember, aki egy személyt vagy csapatot támogat, és tanácsokkal lát el, hogy sikeresen elérjék a kitűzött céljukat. A coach segíthet teljesítmény növelésben, életmódváltásban, vagy akár csapatösszetartásban is. A coach célja, hogy bármilyen felmerülő probléma esetén tanácsaival támogassa a klienst, és a helyes útra terelje. Megkülönböztetünk life coachingot és business coachingot is.

Life coach jelentése

A life coaching során a kliens egyéni problémáira kerül a hangsúly, erre próbál a coach és az ügyfél együttesen megoldást találni. Ilyen kihívások lehetnek akár az önbizalomhiány, vagy valamiből fakadó elakadás. A life coach tehát életvezetési tanácsokkal segíti az ügyfelét, egy adott problémakörben. A life coach jól feltett kérdésekkel terelgeti az ügyfelét, de problémát valójában maga az ügyfél oldja meg.

Business coaching

A business coachok ezzel szemben főként cégek vezetőivel vagy csapatokkal dolgoznak. Ilyenkor a cél egy adott vállalkozás fejlesztése, vagy az egyensúly megteremtése a munka és a magánélet között. A business coach segít stratégia szervezésben, egy hosszadalmas üzleti folyamat lebonyolításában, vagy átszervezésben, esetleg szervezeti teljesítmény növelésében. Emellett létezik kifejezett vezetői coaching, itt egy adott vezető, vagy egyén életére fókuszál és segíti a tanácsadó. Akár egy adott változás, kritikus helyzetekre való felkészülést segíti a coach a munkájával.

 

life-coach-jelentese

 

Legfontosabb alapelvek

Ahogy minden más szakmának, a coachingnak is meghatározott alapelvei vannak, ezek lehetnek írott és íratlan szabályok. Ha úgy döntöttél, hogy szeretnél coachként tevékenykedni a későbbiekben, akkor érdemes néhány szabállyal tisztában lenned, egyáltalán, hogy mit jelent coachnak lenni. A legtöbbek fejében az a kép él, hogy egy szépen berendezett szobában, két kedves személy elbeszélget az élet nagy dolgairól, ami valós lehet, de nem a kezdetekben. A coaching kemény munka. Ahhoz, hogy belevágj, célszerű már elején tisztáznod a következőket.

A kliens az első

Mindig, minden esetben. A te feladatod az egyén fejlesztése. Az, hogy egy folyamat során, minden egyes résztvevő hasznosnak tartsa magát, ezt pedig a coach támogatásának segítségével érheti el. Egy jó szakember fókusza elsősorban az egyénen van, őt támogatja. Tehát egy – egy ülésen nem ajánlatos saját életünkből hozott példákkal illusztrálni helyzetet, vagy olyat mondani, hogy: Ugyan már, ez nem is igazi probléma. Egy coach mindig észreveszi a kirakós hiányzó darabját, és a megoldást is ennek tükrében helyezi kilátásba.

A hitnél kezdődik minden

Amikor hitről beszélünk, akkor nem a vallásosságot értjük alatta, sokkal inkább az ügyfél és a coach között hitet és bizalmat. A coachnak – annak érdekében, hogy sikeres legyen a probléma megoldás – hinnie kell, hogy az ügyfél minden esetben el tudja érni az adott célt az életében. Coachnak „pusztán” az utat kell kijelölni számára. Kicsit olyan ez, mintha addig vakon vezetett volna, a coach pedig felkapcsolná számára a világítást. A változás mindig velünk kezdődik, a coach pedig nem csupán segít, hanem utat mutat, hogy elérhetővé váljon a cél. A következő idézet jó példa lehet számunkra.

„Nincs annál nagyobb támogatás vagy erő, ha valakinek mélyen a szemébe nézel és teljesen őszintén azt mondod neki: hiszek benned!” Ken Poirot, coach.

Fejlesz magad!

A lifelong learning témaköre szinte minden szakmát érint, így a coachokét is. A coaching egy foglalkozás, ahol folyamatos a változás, ez pedig számtalan fejlődési lehetőséget ad. Mivel minden ember különböző, így két egyforma eset sem létezik. Pont ezért, a coach számára is nélkülözhetetlen, hogy fejlődjön a saját életében és hivatásában is. A tanulás mellett tedd fel magadnak a következő kérdéseket.

  • Hogyan tudom fejleszteni képességeimet?
  • Hogyan tudok gyorsabb és jobb eredményeket elérni klienseimmel?
  • Hogyan lehetek jobb ember ma, mint tegnap?

 

life-coach-jelentese

 

Mit várnak el tőled?

Íme, az egymillió dolláros kérdés, mit vár el tőled a kliens? A leggyorsabb válasz az lenne, hogy eredményt várnak el tőled, de azért ez nem ilyen egyszerű. Mivel a coaching mint szolgáltatás nagyon népszerű lett az utóbbi években, így az ügyfelek igényei változnak ennek megfelelően. Nézzük meg, mi az hat dolog, amit biztos elvárnak majd egy coachtól az ügyfelek.

Aktív hallgatás, értő fülek

Értő fülekre talál, ismerős ugye? A coachnak el kell sajátítania az „active listening” technikáját. Érdemes teljesen kiürítenie az elméjét, és teljes mértékben az ügyfelére figyelnie. Minden kimondott vagy ki nem mondott szó fontos jelentőséggel bírhat, ahhoz, hogy megértsük a problémát.

Legyen szakterületed

Ne akarj mindenhez (is) érteni. Aki elaprózza a tudását, valójában soha nem tud kiemelkedni a többi szakember között. Fontol meg, hogy számodra melyik terület kedves igazán, és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy te legyél a legjobb.

Bővítsd a látóköröd

Ezt már érintettük az előzőekben. A coaching szerves része, hogy a coach széles eszköztárral rendelkezik, és rendszeresen fejleszteni tudja önmagát, akár esettanulmányokkal, akár további képzésekkel.

Légy a tükörképem!

Rengeteget jelent az ügyfél számára, az úgy érzi, a coach érti és „érzi” az ő problémáját. Ehhez szükséges egy nagy adag empátia, és az, hogy mi coachként tükörképpé váljunk. A coach egyik legfőbb feladata, hogy képes és tud a másik helyzetébe helyezkedni, ezáltal hozzá segíteni az ügyfelet, hogy magabiztosan elérje azt, ami a célja.

A megérzéseid fontosak

Az intuíció egy különleges képesség, a coachok többsége azonban rendelkezik vele. A coaching során sokszor kell majd a megérzéseidre hallgatnod, ezért az intuíció kiemelten fontos eszköz lehet.

A kérdezés művészete

Egy jó kérdés: konkrét, tömör, lényegretörő és megadja a megfelelő választ is. A coach nem csak akkor tudja, hogy mit csinál, amikor hallgat, hanem akkor is amikor kérdez. A coachok igyekeznek olyan kérdéseket feltenni, amiket talán még az ügyfél sem mer önmagának.

  • Mi az, ami szerinted visszatart a célod elérésében és milyen plusz eszköz segítene hozzá?
  • Milyen belső dialógus zajlik le benned, ha erre gondolsz?
  • Miért szeretnéd azt, amit akarsz?
  • Milyen érzés lenne, mikor eléred a célodat? Írd le, hogy hangzana, milyen íze, illata lenne a sikerednek!

 

life-coach

 

Segít kívülről látni önmagunkat

A coaching során tehát rákekinthetünk önmagunkra és a helyzetünkre, és egy objektív képet kapunk arról, hogy milyen irányba haladjon tovább az életünk.

Ha megteszett a coach szakma, és úgy érzed szívesen kipróbálnád magad, akkor coach képzésünk tökéletes alkalom arra, hogy jobban megismerd a coachok munkáját!

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a grafikus online tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ez az alapozó coach képzés segít abban, hogy eldönthesd, szeretnél-e a segítő szakmában dolgozni vagy pusztán önmagad fejlesztése a cél.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

A megfelelő étrend kialakítása és betartása bonyolultnak tűnik, de a tudás birtokában bárki képes lehet rá! Gyakorlatias kurzusunkkal megtudhatod, hogyan.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerkedj meg, a marketing minden fő ágával és válj képessé egy marketing csapat menedzselésére!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!