fbpx
/
/
Milyen a hatékony email marketing stratégia 2021-ben?

Milyen a hatékony email marketing stratégia 2021-ben?

email-marketing-strategia

Az email marketing sokak számára tűnhet kőkorszaki online marketing eszköznek, ebben a blog cikkben azonban igyekszünk majd erre rácáfolni. Ha téged is érdekel az online marketing, szeretnél még többet megtudni arról, hogy milyen a hatékony email marketing stratégia 2021-ben, akkor olvass tovább!

 

Az email marketing rövid története

Ahhoz, hogy megértsük az email marketing töretlen népszerűségét, ássunk egy kicsit mélyebbre az email történetében, egészen a kezdetekig.

 

Az első email

Az elektronikus levél, más néven e-mail idén ünnepli ötvenedik születésnapját. Az első email, 1971-ben látott napvilágot, szerzője pedig Ray Tomlison volt, aki programozóként dolgozott a MIT-nál. Tomlison nem emlékszik pontosan, de az üzenetében nagyjából ennyi állt: TEST123.

 

A 13 millió dolláros email

Az első tömeges emailt egy Gary Thuerk nevű férfi küldte, amiben a saját számítógépei promotálására használt, ez pedig 13 millió dolláros eladást eredményezett. Még 1989-ben úgy gondolták, hogy a fax gép lekörözi majd az e-mail népszerűségét, de ez soha nem következett be.

 

Színre lép az internet

1991-ben, az internet széles körű megjelenése előtt, az emailt főleg egyetemek használták belső kommunikációs eszközként. A nagyközönség újdonságként tekintett rá, olyasminek, ami túl drága mindennapi használtra. 1996 július 4-én a Hotmail elindította az első ingyenes webalapú e-mail szolgáltatást. Ezzel közvetlen kommunikációs vonalat nyitottak meg potenciálisan 20 millió amerikai internetfelhasználó előtt.

 

A legnépszerűbb spam

1996-ban a Xoom webhosting szolgáltatás majdnem 6 millió internet felhasználó számára küldött ki, egy tömeges e-mailt, amiben „email robotjukat” népszerűsítették. A Xoom alapítója, Laurent Massa szerint a kampányt pusztán viccnek szánták. Massa azt mondta: „Utálod a spamet? Küldünk neked levélszemetet, hogy szerezd be az ingyenes termékünket, hogy többet ne kapj.”

 

Megjelennek az okostelefonok

2007-ben, amikor megjelent az első iPhone, a piacon jelentős változások álltak be. Például az Apple 2011-es jelentése szerint, több mint 100 millió telefont adtak el, a brit tulajdonosok között ez 75%-kal megnövelte az email használatot. Ezáltal az email lett az egyik legnépszerűbb kommunikációs forma.

 

Facebook, Twitter, Instagram

A Facebook 2006-os megjelenése után egy évvel, a felületen több mint 100.000 céges oldal jelent meg. Ez lehetővé tette, hogy a fogyasztók közvetlenül kommunikáljanak egy adott márkával, nem csupán emailen vagy telefonon keresztül.

 

Az új kor hajnalán

2015-re több mint 2.6 milliárd email fiók tulajdonos volt a világon, de az emailek több mint 50 százaléka spam volt. Ez bizony nagy százalék, de mindenképpen jelentős javulás 2008-hoz képest, amikor a spam a teljes e-mail forgalom 92,6 százalékát tette ki. A közönség azonban valószínűleg továbbra is túl óvatos, ezért a releváns, személyre szabott e-mail kampányok feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy elnyerjük a figyelmüket.

 

Miért elengedhetlen és hasznos az e-mail marketing?

Az email marketing tulajdonképpen a saját célközönséged és ügyfeleid email útján történő megcélozása. Segít a konverziók és a bevételek növelésében azáltal, hogy az előfizetőknek, felirakozóknak és az ügyfeleknek értékes információkat nyújt, amelyek elősegítik céljaik elérését. Most nézzük át, hogy mikor és hogyan érdemes kihasználni az e-mail marketing előnyeit.

 

Mikor kell használni az e-mail marketinget?

Az email marketing használatának számos módja van, most a leggyakoriabbakat fogjuk egy kicsit górcső alá helyezni.

 

Kapcsolatok kiépítése

A kapcsolatok építéséhez főként személyes elköteleződés szükséges, tehát a felirakozónak érdekében kell, hogy álljon, hogy az az email megérkezzen a postaládájába.

 

Márkaismertség növelése

Szem előtt tarthatod a vállalatod vagy szolgáltatásod ismertségének növelését, abban a pillanatban, ahogy az ügyfélköröd készen áll rá.

 

Reklámozd a tartalmaidat!

Ha van egy blog, amit írsz, vagy egy saját YouTube csatornád, akkor hívd fel rá a figyelmet, email marketing erre tökéletes eszköz.

 

Potenciális ügyfelek megszerzése

Hasznos vagy számukra releváns tartalmakért cserébe, elkérheted az email címüket, így küldhetsz ajánlatokat számukra az éppen aktuális termékedről/szolgáltatásodról.

 

Termékek forgalmazása

Az előző ponthoz kapcsolódóan az e-mai marketing jó eszköz arra, hogy részletesen bemutasd, mivel is foglalkozol.

email-marketing-elonyei

Az e-mail marketing előnyei

Azt már említettük korábban, hogy sokan a mai napig úgy gondolják, hogy email halott, nincs okuk arra, hogy kóbor üzeneteket küldözgessenek. Ez azonban korántsem igaz, te is rájössz, ha elolvasod a következő részt.

  • Világszerte 3,8 milliárd e-mail felhasználó van, így ha az ügyfelek elérésének módját keresed, akkor az e-mail a tökéletes helyszín arra, hogy megtaláld őket.
  • A legnagyobb a megtérülési összege: egy elküldött email átlagosan 38 dollárt generál, 3800% -os megtérülés.
  • Az ügyfelek, több mint kétharmada az email marketing üzenetek eredményeképpen vásárol.
  • Ami az ügyfelek megszerzését illeti az e-mail kétszer olyan hatékony, mint a Facebook és Twitter együttvéve.
  • Az email marketing használatának talán legfontosabb oka a következő: te vagy a csatorna tulajdonosa, nincs más külső behatároló tényező, így senki nem szabhatja meg, hogy mikor kommunikálsz az ügyfeleiddel.

 

Email marketing – Így kezdj hozzá!

Mielőtt belecsapnál a lecsóba, nem árt tisztáznod néhány szükséges lépést. Gondolj erre úgy, mint a lépcsőfokokra, amit muszáj megmásznod annak érdekében, hogy később sikert érj el.

 

Hozz létre egy hatékony e-mail marketing stratégiát!

Naponta durván 121 db email landol a postaládánkban. Ez azt jelenti, hogy ha nem szánsz elég időt arra, hogy kiépítsd a saját email marketing stratégiádat, a te leveled is magányosan, olvasatlanul pihen majd a többi között.

 

Határozd meg a célközönségedet!

A hatékony email releváns email. Mint a marketingben minden mást, ezt a vevő személyével kell kezdened. Ismerd meg, értsd meg, hogy mit akar, mi a célja, és te mit tudsz neki adni.

 

Fogalmazd meg a céljaidat!

Mindenekelőtt a saját iparágaddal kapcsolatos email statisztikákat nézd át tüzetesen. Használd ezeket afféle útmutatóként a saját email kampányod indításához.

 

Találd meg a regisztráció módját

Ahhoz, hogy emaileket küldhess, szükség van felirakozókra. Tehát meg kell találnod a módját, hogy a felhasználók egy csoportja önként adja meg az elérhetőségét számodra. Ne csüggedj ha eleinte csak néhány ember számára küldesz e-mailt, bánj velük kiemelten. Meglátod, az e-mail listád egyre csak növekedni fog!

 

Válassz egy e-mail kampány típust!

Az email kampányok változatosak. Döntő fontosságú lehet számodra köztük választani. Heti hírlevelet küldesz majd? Esetleg új termék fogsz heharangozni? Blog bejegyzéseket szeretnél megosztani? A válasz szubjektív, neked kell eldönteni, hogy a céljaid eléréséhez mi visz majd közelebb.

 

Készíts ütemtervet!

Ha eldöntötted, hogy melyik kampány típust választod, nem árt ha készítesz hozzá egy ütemtervet, így könnyedén átlátod majd. Arró nem is beszélve, hogy ezáltal bizalmat építesz ki a célközönségedben.

 

Mérd az eredményeidet!

Ez nyilván nem meglepetés. Ha megfelelő crm, vagy e-mail küldő rendszert használsz (MiniCrm vagy Sales Autopilot, vagy a Google szolgáltatása a GMass) könnyen visszamérheted az emailed sikerességét.

email-marketing-lepesek

 

Milyen a hatékony e-mail marketing kampány?

Az e-mail marketing kampány e-mailben terjesztett, tervezett tartalomból áll, amelynek lényege egy adott cél elérése egy vállalat számára. Lényeges, hogy az e-mail kampány címzettjei beleegyeztek abba, hogy megkapják ezt a tartalmat (tehát feliratkoztak), valamint minden egyes email tartalom valami értékeset kínáljon a címzett számára. Az email marketing kampány alkalmazása hasznos lehet a következő célok elérésében.

 

Forgalomgenerálás

Ha valamilyen terméket vagy szolgáltatást akarsz értékesíteni a weboldalon keresztül, akkor az email marketing tökéletes megoldást lehet erre.

 

Tudatosság

Tartsd észben, hogy nem minden feliratkozó áll készen arra, hogy vásároljon is tőled. Az email marketing egy eszköz arra, hogy a számára releváns tartalmat küldd el neki, és így a figyelmét is elnyered.

 

Lead nurturing

Miközben igyekszel a figyelem középpontjában maradni, érdemes megfontolnod azokat, akik magasabb vásárlási szándékkal rendelkeznek. Nekik érdemes külön küldened vásárlásra buzdító e-maileket. Figyelj arra, hogy ezek személyre szabott e-mailek legyenek, amit kiküldesz a vásárlónak.

 

Bevétel termelés

Létrehozhatsz olyan e-mail marketing kampányokat a már meglévő ügyfelek számára, amik elősegítik az upsell és cross-sell lehetőségeket. Továbbá, olyan kampányokkal is próbálkozhatsz, amelyek a vásárlási döntéshez közel álló leadekből értékesítési konverziót ér el. (Egy jó példa lehet az „elhagyott kosár” kampányok létrehozása az elveszett értékesítési konverziók visszaszerzésére).

 

Hatékony email marketing kampánykészítés 9 lépésben

Az már világossá válhatott előtted, hogy a hatékony e-mail marketing kampányok létrehozása nem egyszerű feladat. Okosan és figyelemfelkeltően kell fogalmaznod ahhoz, hogy kitűnjenek a tömegből, a zsúfolt postaládákból. Kilenc lépésben szedtük össze a feladatokat, amiket érdemes lehet a jövőben neked is használni.

 

Értsd meg a célcsoportod!

Ha mindenkihez beszélsz, senkihez sem szólsz” Meredith Hill

Meredith Hill üzenetét azért érdemes megfogadni, mert ha mindekihez akarsz szólni, az üzeneted elveszik majd a térben, így nem tudod megszólítani a valódi címzettet. Ezt szem előtt tartva a nagyszerű e-mail marketingkampány kulcsa a célközönség azonosítása és az e-mail szegmentáció használata, hogy biztosítsd a megfelelő embereknek a megfelelő időben és módon küldött üzeneteket. Ha ezt el tudod érni és beépíted a stratégiádba, akkor kreatívabbá és konkrétabbá teheted az üzenetküldést.

 

Mi a kampány valódi célja?

Fontos tudatosítanod, hogy mi a kampányod valódi célja, ennek segítségével sokkal könnyebb lesz létrehoznod és megvalósítanod azt. Ugyan az e-mail marketing egy viszonylag alacsony kockázatú és magas hozamú (Return of Investment – ROI) online marketing eszköz, mégsem akarsz csak úgy e-maileket küldözgetni a magad kedvéért. Ne úgy gondolj rá, mint egy teendőre a sok közül. Egy hatékony e-mail marketing kampányt sok tervezés előzi meg. Tudnod kell, mire szeretnéd használni, ki a célközönséged, ezáltal fel tudod építeni az emaileket is. A cél felállításával könnyebben tudod definiálni azokat az eszközöket és tényezőket, amik szükségesek az elérésében.

 

Az e-mailek felvázolása

Ha már tudod, hogy kinek és miért küldesz e-mailt, ideje megtervezned annak az útját. Gondolj erre úgy, mint egy hosszabb futásra. A célból (ahol most vannak) el kell juttatnod a B célba (ahova szeretnéd, hogy kerüljenek) az e-maileket. Ne feledd, egy fecske csak ritkán csinál nyarat, tehát minimum két vagy három e-mailben gondolkodj.  Ez növeli annak az esélyét, hogy minden egyes e-mail sikeres lesz a cél elérésében. Kicsit olyan ez, mint a lego építés, minden apró darabkának szerepe van a nagy egészben. Ha például lead nurturing kampányt folytatsz, akkor lehet néhány oktatási e-mailed, hogy elkalauzold őket a tudatossági fázisból a megfontolási szakaszba, mielőtt konverzióra összpontosító tartalmat nyújtanál.

 

A tárgy neve

Senki nem fogja megtudni, miről szól a tökéletesen megírt e-mailed, ha már a tárgyig sem jutnak el. Mi ebből a tanulság? A tárgy mindig legyen figyelemfelkeltő. Fontos, hogy alaposan gondold át, mit szeretnél a tárgysorba írni. Szánj sok időt a tárgy címének kitalálására, írj fel akár 10 – 15 verziót is, ezek tudod később is használni.

 

A szöveg

Itt az ideje, hogy foglalkozz az e-mailed lelkével, a szövegrésszel. Vedd figyelembe, hogy közönséged hol tart a vásárlási szakaszban és ennek függvényében fogalmazd meg az e-mailt amit küldeni szeretnél. Az legyen tömör, lényegretörő, hiszen ma már senkinek sincs ideje arra, hogy Háború és Béke hosszúságú e-maileket olvasson.

 

A tökéletes e-mail kezelő rendszer

Nincs kiemelkedő email marketing, email kezelő rendszer nélkül. Miután megírtad az e-mail szövegét (később lesz szó a email szöveg írásáról is), építsd ki ezt egy e-mail kezelő szoftver segítségével. Több fizetős és ingyenes lehetőség (az egyik legnépszerűbb a Mailchimp) létezik, melyek szinte elengedhetetlen szereppel bírnak egy nagyobb adatbázisú, email kampány során. Egy átfogó e-mail klienssel létrehozhatod, optimalizálhatod és személyre szabhatod saját e-mail-kampányaidat anélkül, hogy bármilyen technikai vagy grafikai tervezési tapasztalattal rendelkeznél.

 

Kedves Zoltán!

Felejtsd el a „Kedves Hölgyem/Uram” üdvözlő megszólítást, hiszen ezzel garantáltan a kukában végzi az e-mailed. Az e-mail marketing egyik fő fegyvere a személyre szabottság, amit megfűszerezhetsz érdekes, színes grafikákkal. A figyelemreméltó vizuális elemek segítenek az olvasó számára a szöveg megértésében.

 

Call to action

A CTA lényegében felhívás a cselekvésre, tehát az üzeneted értelme. Ez nem mindig vásárlásra buzdító üzenet, attól függ, hogy a fogyasztó éppen hol tart a vásárlói úton, és te mit szeretnél elérni az email marketing kampánnyal. Fogalmazd meg a kérést tisztán és érhetően, és hangsúlyozd további grafikákkal.

 

Tesztelj!

Miután felépítetted az e-maileket, ellenőrízd őket több soron, teszt kiküldésekkel. A hatékony e-mail marketing kampányokat minden eszközre tervezik, nem csak asztali számítógépre. Legyen olvasható mobilon, és táblagépen is. Fontold meg, hogy tesztként elküldöd őket egy kollégának, barátnak, és több eszközön, valamint e-mail kliensben is ellenőrizd le a megkapott leveleket.

 

Minden a szövegnél kezdődik

Az már világossá válhatott számodra, hogy a hatékony email marketing a jól megírt szövegnél kezdődik. Először megnézzük, hogy melyek azok a tárgysorok, amelyek csalogatóan hatnak majd a célközönségre, később pedig foglalkozunk a szöveg törzsével is.

 

Hogyan írj csalógató tárgysort?

Azt már az előzőekben leszögeztük, hogy az email egy egyik legfontosabb része a tárgysort. Senki nem fogja elolvasni az überszuper emailed, ha addig sem jutnak, hogy megnyissák azt. Az alábbaikban adunk néhány tippet arra vonatkozólag, hogyan tudsz személyes és hasznos hangvételű tárgysorokat írni.

 

Használj aktív, cselekvésre buzdító nyelvet!

Az email tárgysor esetében ez nem feltétlen jelenti az igék használatát, de természetesen ez sokat segíthet. Különböző e-mailek esetében láthatjuk, hogy a „vedd meg” „vidd el” „töltsd le” ” kérdezd meg” című mondatok azok, amivel az olvasót cselekvésre bíztatják. Vannak természetesen olyan tárgysorok is, amelyek attól működnek jól, hogy csak sejtetik a cselekvést, nem direkt módon fogalmaznak. A TicketMaster rendszeresen küldd olyan e-maileket amiben így fogalmaznak: ” Ne szalaszd el Sting koncertjét július 4-én!” Itt nem utasítanak direkt, csak felhívják a figyelmet, hogy reggel 10-kor kezdődik a koncertjegyek értékesítése.

 

A személyes hangvétel fontos!

Az erősen szegmentált e-mailek általában nagyobb teljesítménnyel bírnak – megnyitási és kattintási arány is magasabb – mint a nem személyre szabott társaik. Sok kutatás mutatott rá arra, hogy egy cég bevételének nagy százalékát adhatják ezek a szegmentált e-mailek, vagy a feliratkozók (opt in névvel jelöli az angol marketinges szaknyelv azokat, akik felirakoznak egy hírlevélre.) Ez nem kifejezetten meglepő, hiszen minél szegmentált egy cég e-mail listjája, annál jobban személyre tudod szabni a tárgysort és a tartalmat is. Kérdezd meg magadtól: hogyan tudod még inkább személyre szabni üzeneted tárgysorát? Vegyük a következő példát. Ingatlan ügynökként dolgozol, egy hatalmas feliratkozói bázissal.

  • Vannak olyanok, akik csak bérelni szeretnének valamit a külvárosban.
  • Vannak olyanok, akik ugyanott, de vásárolni szeretnének ingatlant.
  • Mindegyikük külön büdzsével dolgozik.
  • Vannak olyanok, akik megelégednek egy stúdióval, mások pedig kúriát szeretnének.
  • Mások pedig csak olyan házba költöznek szívesen, amit az elmúlt öt évben felújítottak.

Ugye te sem akarnál, egy ömlesztett e-mailt küldeni, a feliratkozók számára? Nagy valószínűséggel az e-mail tárgya sem lenne ugyanaz.

 

Tedd a tárgyat egyértelművé, majd fülbemászóvá!

Legyen a tárgyad először egyértelmű, majd fülbemászó, figyelemfelkeltő. A marketingben az egyértelműségnek mindig, de mindig prioritást kell élveznie. Fontos, hogy nevettesd meg, vagy „kényszerítsd” arra az olvasót, hogy mindenképpen nyissa meg az e-mailedet. De mindig légy elsősorban rendkívül világos azt illetően, mi várja akkor, ha megnyitotta az e-mailt. Ez pedig elvezet minket a következő ponthoz.

 

Legyen harmóniában a tárgysorod szövege az e-mailed szövegével

A dolog egyértelmű: az e-mail szövegének ugyanarról kell szólnia, mint az a tárgysor kínál. Nem pusztán azért, mert ez így felelősségteljes, hanem azért is, mert ha nem azt kapják, amit „beharangoztál”, akkor a átkattintási arány hatalmas zuhan majd. Ugyanez fog megtörténni hosszú távon az email megnyitási aránnyal is. Ezt tehát érdemes fejben tartanod.

 

Főszerepben az email

Most, hogy elkészítetted, minden idők legklasszab email tárgysorát, és a célközönséged teljes figyelme a tiéd, ideje, hogy foglalkozz a mondanivalóddal is.

 

Maradj a személyes hangvételnél

Ahogyan azt a tárgysornál megállapítotuk, fontos, hogy minél relevánsabb legyen a célközönség számára az, amiről éppen olvas. Ez természetesen nem pusztán arról szól, hogy a nevén szólítod, hanem el kell magyaráznod a levél legelején honnan „ismeritek” egymást, hiszen számára ez a lényeg. Emlékeztesd arra, honnan tudod az e-mail címét, miért releváns számára a te e-mailed.

 

E/2

Ha könnyed hangvételű brand vagy, akkor használj egy lazább, tegező formát. Ezáltal közelebb hozod a személyhez azt amiről írsz, szinte megszólítod őt. Ne magadról, vagy a termékről „beszélj”, hanem róla, tehát összpontosíts a vevőre. Ez egy igazán finom taktika, ami átvezet minket a következő ponthoz.

 

Az előnyőkről írj, és ne funkciókról

Te ismered a terméket, vagy a szolgáltatást, amiről írsz, a vevő viszont még nem. A te dolgod az, hogy megismerje az előnyőket, amiket biztosítani fog számára mindez. Ha például rövidnadrágot árulsz, beszélj annak a sokoldalúságáról. Fel tudod venni a kertbe, munkába, egy vacsorára a városban, mindezt minimális erőfeszítéssel. Így tulajdonképpen csak az előnyeiről mesélsz, anélkül hogy erőszakosnak tűnnél.

 

Maradj tömör és lényegretörő

Az egyik legsúlyosabb hiba, amit szövegírók elkövetnek az az, hogy egy egész estés Disney filmet igyekeznek belefogalmazni egy e-mailbe. Gondolj arra, amikor te magad nyitsz meg egy marketing e-mailt. Elolvasod az egész tartalmat? Dehogy is, kinek van erre ideje? Valószínűleg a legfontosabb pontokat keresed, ezáltal eldöntve, hogy akarsz-e bármit is kezdeni az email tartalmával. Tehát ha bő lére ereszted a mondandódat, kevesebb lesz arra az esélyed, hogy az olvasók átkattintanak a weboldalra. Keress egy olyan módszert, amivel gyorsan összefoglalhatod a mondanivalódat, mindezt barátságos hangnemben.

 

Maradj szerethető

Pusztán azért, mert az e-mailek általában tájékoztató jellegűek, még nem jelenti azt, hogy ezeket ne legyen szerethetővé varázsolni. Néhány esetben az e-mailek tökéletes platformot biztosítanak arra, hogy a márkádat még közelebb hozd a fogyasztóhoz. Így érdemi kapcsolatot ápolhatsz az email listádra felírtakozókkal. Végül is, egy szerethető élmény nyújtása az emberek számára azzal kezdődik és végződik, ahogyan kommunikálsz velük.

 

Cselekvésre ösztönzés a CTA résznél

A jó emailek tartalmaznak call to action részt, és maga cta is jól felismerhető az e-mailben. Törekedj arra, hogy a nyelvezete is cselekvésre ösztönözze az olvasót. Ne feledd, az emberek nagy része csak végigfutja az e-maileket, ezért kiemelten fontos, hogy ez a rész, szinte kiugorjon az emailből. Amennyiben HTML e-mailt küldesz, törekedj arra, hogy az ott elhelyezett gomb is figyelemfelkető legyen. Két tulajdonság tesz igazán ösztönzővé egy CTA gombot. Az egyik ilyen a nagyszerű design. Törekedj rá, hogy nagy és figyelemfelkető legyen, ne olyasvalamim amin a te szemed sem akadna meg. A másik pedig a gombon elhelyezkedő szöveg. A gombon található szöveg ugyanolyan mérvadó, mint a design. Legyen egyszerű, de fejezze ki, hogy mit szeretnél ha az olvasó tenne.

 

Ne legyen túlzsúfolt

A lényeg, hogy e-mailed ne legyen túlzsúfolva mindenfélével, ami elvonhatja az olvasó figyelmét. Mindig csak egy valamit hangsúlyozz, különben elveszik az üzeneted. Amikor az olvasók végigpásztázzák a szöveget, akkor olyan dolgokra koncentrálnak, mint a félkövér szavak, képek és a hiperhivatkozásokkal ellátott szöveg. Használd ki!

 

hirlevel-marketing

 

Email marketing – 10 legyakoribb kérdés és válasz

Amikor elkezdesz email marketinggel foglalkozni, valószinűleg rengeteg kérdésed lesz, amire választ szeretnél kapni. Most pedig következzenek a legyakoribb kérdések és válaszok az email marketing világából, ami téged is biztosan foglalkoztat.

 

Vásároljak e-mail listát, vagy építsem ki a sajátomat?

Soha ne vásárolj listát. Még akkor sem, ha az emberek beleegyeztek abba, hogy azon a hírlevél listán rajta legyenek. Ezt nem azért választották, hogy rólad vagy a termékedről többet tudjanak meg, tehát nagy valószínűséggel nem is érdekli őket. Ez az jelenti, hogy nem fogják megnyitni a leveledet, hanem egyszerűen csak spamként jelölik meg. Ezek hosszú távon befolyásolják majd az email marketing kampányod sikerét.

 

Hogyan építsem ki organikusan a saját listámat?

Mivel nem vásárolhatsz listákat így a fókuszt a saját listádra kell helyezned, el kell érned, hogy az emberek önként adják meg az email címüket. A lista bővítésének az egyik legegyszerűbb módja az, hogy ajánlasz valamit cserébe. Egyszerű csereüzlet. Egy űrlap kitöltésével a fogyasztó hozzáfér az ajánlott termékhez (e-book, hanganyag, stb) te pedig megkapod cserébe az email címét. Ez csak egy módja a lista kiépítésének, még rengeteg más ötlet létezik, amit bátran használhatsz.

 

Hogyan illeszkedik az email hírlevél az e-mail marketingbe?

Sokféle e-mailt küldhetsz, hiszen az e-mail marketing esernyője alá bőven elférnek. A hírlevél általában egy témáról szóló email, amely néhány különböző tartalmat hirdet, azzal a céllal, hogy a fogyasztó tudomást szerezzen ezekről. Ezekeben hírlevelekben hirdetések vagy különleges ajánlatok is szerepelhetnek, de ezek általában nem szerepelnek kiemelten.

A legtöbben úgy gondolják, hogy mindenféleképpen szükségük van hírlevelekre, de érdemes fontolóra venned, sokkal specifikusabb, személyes ajánlatok küldését is. Szánj több órát a listák szegmentálására, és küldj olyan emaileket, amelyek egy célt szolgálnak: a fogyasztó továbblép a vásárláshoz vezető úton.

 

Milyen gyakran kell emailt küldenem?

Az attól függ.

Lehet, hogy rengeteg tartalmat készítesz és minden reggel pontban hétkor kiküldöd az e-mail listád számára, ők pedig szívesen fogadják. De az is könnyen előfordulhat, hogy a közönséged nem akar hallani rólad, csak havonta egyszer. Például ha fogorvos vagy, akkor lehet, hogy nincs szükség arra, hogy havonta kétszer küldj egy tájékoztatót az aktuális fogselymekről. A lényeg tehát: olyan gyakran küldj emailt, amilyen sűrűn a közönséged hallani akar rólad. Ennek a tesztelésére számos módszer akad, amit érdemes lehet alkalomadtán kipróbálnod.

 

Hogyan kerülhetem el, hogy a spam mappába kerüljek?

Egy igazi egymillió dolláros kérdés, amit minden kezdő email marketing felé kacsintgató feltesz magának. Biztosak vagyunk benne, hogy te is rengeteg olyan e-mailt kapsz, ami a spam mappában landol, ezt pedig szívesen elkerülnéd. Az első és legbiztosabb módszer, ha te nem vásárolod, hanem te magad építed fel a saját email listádat. Ezáltal garantáltan olyan emberekhez jutsz el, akiket érdekel a mondanivalód.

Mindemellett, kövesd a jól bevált gyakorlatokat, mint önmagad azonosítása az e-mailben, a másik fél megszólítása, a leíratkozások megkönnyítése, a listáid szegmentálása és ésszerű mennyiségű e-mail kiküldése.

 

Hogyan győződjek meg arról, hogy az email amit kiküldök, garantáltan jól néz ki?

Kezdőként lehet, hogy ez lesz az egyik legnehezebb dolog, amivel szembesülni fogsz. Sokszor szembesülhetsz azzal, hogy különböző postaládákban máshogyan fog kinézni egy adott e-mail. Miért? Mert különböző szolgáltatók, mind másképpen jelenítik meg a html e-maileket. Az e-mail marketing szolgálatók sokszor tudnak segíteni ebben az ügyben, így érdemes lehet szétnézned ott is. Vagy maradhatsz olyan konzervatív, – bár hosszú távon kifizetődőbb módszernél – mint különböző email fiókok létrehozása, más – más szolgáltatóknál. Miután megtaláltad a számodra tökéletes e-mail elrendezést, ragaszkodj hozzá a jövőben is.

 

Mit jelent a megnyitási és átkattintási arány? Kellene más mutatókat is követned?

Amikor az email marketing sikerességéről beszélünk, a két leggyakoribb mutató, amit követünk az a megnyitási és átkattintási arány. A megnyitási arány az e-mailt megnyitó emberek százalékos aránya, az összes fogadó arányában. Az átkattintási arány az összes olyan ember, aki rákattintott az e-mailedben elhelyezett linkre, az összes emailt fogadó arányában. Ha email marketingről beszélek, akkor legyakrabban erre a két mutatóra támaszkodhatunk. Az egyéb mutatók az email céljától függenek elsősorban. Leadeket próbálsz generálni? Rávenni valakit, hogy töltse le az e-bookodat? Esetleg felkérsz valakit, hogy vásárolja meg a termékedet? Ezekhez meg kell találnod a megfelelő visszacsatolási módszereket, melyek számodra működnek.

 

Honnan tudom, hogy az egyik tárgysor jobban működik, mint a másik?

Tény: egyes e-mail tárgysorok jobban működnek a többinél. Általában a rövid, kedves és célratörő tárgysorokat kedvelik az olvasók. Érdemes lehet futattnod néhány A/B tesztet annak érdekében, hogy kitaláld, a te célközönségednél melyik működik jobban.

 

Mi a különbség a hard és a soft bounce között?

Amikor egy email visszapattan, az azt jelenti, hogy a feladó nem tudta eljuttatni azt a címzett számára. A hard bounce annyit tesz, valamilyen oknál fogva az email kudarcott vallott: érvénytelen az e-mail cím, esetleg le van tiltva. A soft bounce pedig egy ideiglenes problémát sejtet: például tele a postafiók, vagy hálózati probléma áll a háttérben. Az e-mail listád frissen tartásának érdekében győződj meg róla, hogy kitörlöd a hard bounce tagokat és szemmel tartod a soft bounce egyéneket.

 

Hogyan akadályozhatom meg, hogy az emberek leiratkozzanak az e-mailemről?

Megakadályozni azt, hogy valaki leiratkozzon egy emailről, törvénysértő. Ennek függvényében olyan megoldásokban kell gondolkoznod, ami tiszteletben tartja az esetleges leirakozók igényeit. Általánosságban elmondható, hogy szegmentálással és értékes tartalommal ez könnyen kiküszöbölhető, de van néhány jól bevált trükk arra vonatkozóan hogyan csalogasd vissza azokat az embereket akik úgy gondolják a leveleid a spam mappába tartoznak.

 

Leggyakoribb e-mail típusok, amiket ki kell próbálnod!

Ha e-mail marketing a téma, nem pusztán egy e-mailben kell gondolkodnunk, számtalan opciót érdemes kipróbálni. Az e-mail marketingen belül többféle e-mail típus létezik, ezeket mutatjuk be nektek.

 

email-tipusok

 

Információs e-mail

Az egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozó e-mailek, amiket te is biztosan ismersz. Ilyen például egy új termék vagy szolgáltatás bejelentéséről szóló e-mail. Ezt szigorúan csak azok számára küldd el, akik felirakoztak hírleveleidre.

 

Új tartalomról szóló e-mail

Ezek tipikusan azok az e-mailek, mikor bejelented, hogy új könyved jelent meg, esetleg új blog cikket tettél fel az oldaladra, turnéra mész, vagy online workshopot tartasz. Ez az e-mail egy adott marketing ajánlat leírására és népszerűsítésére szolgál, ami tartalmaz cselekvésre ösztönzést, és az adott aloldalra mutató linket is. Amikor egy adott ajánlathoz készülő e-mailt tervezünk, a fő szempont, amit szem előtt kell tartani, az maga az ajánlat. Azt szeretnéd, hogy az ajánlat maga rövid legyen, de tartalmazza az összes részletet. Ezenkívül győződj meg róla, hogy az e-mail CTA linkje tiszta és érthető.

 

Termék frissítésről szóló e-mail

A termék e-mailek trükkösek, hiszen ezeket az emberek kevésbé szeretik a postafiókjukba látni, mivel kevesebb izgalmat tartogatnak, mint az ajánlat e-mailek. Pont ezért, hogy ezek az e-mailek egyszerűek és egyértelműek legyenek. Számos vállalat úgy dönt, hogy heti vagy havi termékismertetőket küld, hogy ügyfeleit vagy rajongói bázisát naprakészen tartsák a legújabb funkciókkal kapcsolatban. Itt kevésbé számít az, hogy az ügyfél mennyire szereti a vállalkozásod, sokkal inkább az, hogy tisztában legyenek egyes újításokkal kapcsolatban.

 

Online magazin vagy hírlevél?

Üzleti blogot vezetsz a vállalatod számára? Esetleg saját online vagy offline újságod van? Valójában nem számít, hogy melyik kategóriába esel, sok vállalat dönt úgy, hogy heti vagy havi összesített történetet, vagy cikkeket küld az olvasótáborának. Ezekben az összesítő e-mailekben célszerű egy címsorral, rövid összefoglalóval vagy bevezetővel párosított képet és egy CTA-t használni a címzettek számára, hogy tovább olvassanak. Ez az egyszerű formátum lehetővé teszi, hogy vizuális képek használatával odavonzd az olvasókat egyes cikkekhez.

 

Esemény meghívó email

Az e-mail nagyszerű eszköz lehet egy általad szervezett közelgő esemény népszerűsítésére is. Ha szeretnéd, hogy minél többen regisztráljanak, érdemes lehet megmutatnod, hogy miért tegyék meg ezt a lépést. Ilyenkor igyekezz a látványra helyezni a hangsúlyt, a szöveg helyett, mutasd be milyen fantasztikus lehetőség áll előttük.

 

Személyre szabott e-mail

Már említettük, hogy mennyire alapvető a személyre szabott e-mail küldése egy -egy célcsoport számára. Ha vállalkozásod közösségi alapú, esetleg külön szervezel egy eseményt, akkor a felirakozottak számára érdemes lehet küldened egy emlékeztető e-mailt.

 

Co-Marketing email

Co – marketing email kiküldése akkor célszerű, ha két vállalat együttműködik valamilyen közös cél érdekében. A közös, társ marketing előnye, hogy egy másik vállalat célközönségét is eléred. Tegyük fel, hogy egy másik céggel közösen webinárumot szervezel. Ennek eredményképpen valószínűleg a webinárimut a másik cég is meghirdeti az e-mail listájában szereplők között. Ha a vállalkozásod által küldött e-mailről van szó, tedd egyértelművé, hogy ez az ajánlat vagy esemény az X céggel való partnerség eredménye – különösen, ha a társmarketing-partnered különösen népszerű és eredményes.

 

Közösségi média

Oké, de mi köze van a közösségi médiának az e-mail marketinghez? Nos, amennyiben kihasználod a Google + vagy a LinkedIn groups előnyeit, akkor elég sok! Egy LinkedIn csoport adminjaként, ha LinkedIn közleményt küldesz, akkor ez minden felhasználó fiókját eléri. Ha létrehozol egy Google+ eseményt, akkor meghívó közvetlenül a felhasználók fiókjában landol. Anélkül, hogy listákat kellene létrehoznod vagy e-mail címeket kellene gyűjtened, automatikusan hozzáférsz a felhasználók e-mailjeihez, de ügyelj arra, hogy körültekintően használd ezeket az erőforrásokat.

 

Belső e-mailek

Ne hagyd ki az egyik legfontosabb célközönséget: a vállalatod dolgozóit. Sok vállalat, különösen a nagyobb létszámmal rendelkezők, sokszor küldenek köremaileket az ott dolgozók számára. Ez tökéletes megoldás arra, hogy az alkalmazottak értesüljenek a legújabb fejlesztésekről, eseményekről. Esetleg ha új alkalmazott érkezik a céghez, küldhetsz üdvözölő e-mailt számára, amiben bemutatod röviden a többiek számára. Ezek kevésbé formális e-mailek, sokkal inkább tájékozató jellegűek.

 

Tranzakciós e-mailek

A tranzakciós emailek azok, amelyeket bizonyos műveletek váltanak ki, ilyen például a vásárlás befejezése, vagy egy hírlevélre való feliratkozás.

 

Megerősítő e-mailek

Mennyire bosszantó az, amikor foglalsz egy repülő vagy koncert jegyet és nem történik semmi? Sem egy megerősítő email, sem más nem vár a postaládádban, így fogalmad sincs sikeres volt-e a foglalás. Senki nem szeret tűkön ülni, hogy sikeres volt-e a foglalása, vagy a fizetési tranzakció végigment-e. Gyakran találkozhatunk hományos tárgysorokkal, amelyek nem feltétlen megoldás központúak, semmi nem derül ki belőlük. A félreértések elkerülése végett, zárd rövidre és egyértelműre ezeket az e-maileket.

 

Űrlap kitöltő (visszaigazóló) email

Akárhányszor egy ügyfél kitölti ezeket, mindig kell, hogy kapjon egy visszaigazoló e-mailt, amiben megerősíted, hogy megkaptad az űrlapot, és egyben megköszönöd a részvételét. Mennyire frusztráló amikor letöltesz egy e-könyvet de fogalmad sincs hol tárolod? Ilyenkor mindenki a visszaigazoló e-mailt keresi meg, amiben megtalálja a linket.

 

Üdvözlő email

A tranzakciós emailek egy másik típusa az üdvözlő e-mail, ami tökéletes lehetőség arra, hogy megköszönd és további információkat nyújts azoknak az embereknek, akik feliratkoztak a hírleveledre, termékpróbádra vagy bármilyen más ajánlatodra. Az üdvözlő -emailben szereplő elemek eltérőek lehetnek, mind függ a te válallkozásod sajátosságától. Általánosságban elmondható, hogy érdemes azt hangsúlyozni, ami téged egyedivé tesz a piacon, amivel foglalkozol, és amit várhat tőled a vásárló/fogyasztó a közeljövőben. Ne feledd: az első benyomás akkor is fontos, ha az e-mailben történik.

 

hirlevel-kuldes

 

Email marketing – Hogyan vágj bele?

A posztunk végére elérkeztünk a gyakorlati részhez, azaz hogyan vitorlázz ki az email marketing tengerére.

 

Válaszd ki a megfelelő szoftvert!

Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen online szoftvert választasz az e-mailek kiküldéséhez, mindegyiknek lesz valamilyen költsége. Idő amíg te magad vagy a kollégaid betanulják, tehát ezt is kalkuláld bele.

 

Töltsd fel a listát az email küldő rendszerbe

Kifejezetten kulcsfontosságú pont, hiszen itt nem tudsz majd vásárolt listákkal ügyeskedni, hiszen a legtöbb profi rendszer figyel arra, hogy milyen listát töltesz fel. Figyelj emellett az adatvédelmi szabályok betartására is.

 

Automata e-mailek beállítása

Welcolme emailek, visszaigazoló emailek, felirakozások kezelése, mind hozzátartozik a kezdetekhez. Ezek segítségével már jól átlátod majd a folyamatot, azonban tudnod kell, hogy ez egy hosszabb folyamat is lehet, főleg ha már most elkezdesz szegmentálni.

 

Landing oldal készítése

Ha eddig ezt kimaradt, akkor talán kezdj ezzel, hiszen az email marketing mit sem ér, egy landing oldal nélkül.

 

Email marketing – Legyen időd rá!

Ahogyan ez a hosszú blog cikk is bizonyítja, az email marketing melós dolog, de kifizetődő. Természetesen az első időkben úgy érezheted, hogy soha nem fogsz a végére érni, mindig ugyanazok a feladatok várnak. A legnehezebb része, főleg a kezdetkben az egyedi e-mailek kiküldése lesz, de ezek segítségével sokkal jobb eredményeket érsz majd el az általánosabb e-mailek esetében is. Az, hogy mennyi időt vesz el, egy- egy email elkészítése, az teljesen változó. A sima automata e-mail rendszer felállítása után, tulajdonképpen csak az egyedi e-mailekkel kell foglalkoznod, amit hetente, kéthetente vagy akár havonta is küldhetsz. Ezek elkészítése lehet negyed óra, vagy sokkal hosszabb idő is, ez teljesen egyedi.

Az email marketing tehát sok szempontból tűnhet nyűgös, aprólékos feladatnak, de sokkal kifizetődőbb, mint az gondolnád. Figyelj oda a tartalomra (a Gmail szűrője kifejezetten monitorozza a clikcbait címeket, tartalmakat), tehát mindenképpen legyen hasznos és értékes az, amit kiküldesz. Mielőtt rányomsz a küldés gombra, győződj meg arról, hogy ez olyasvalami, amit te is szívesen találnál a postafiókodban. Ne használj túl sok linket (és kamu linkeket sem), hatalmas képeket, félreérhető tárgysorokat. Ha ezeket konzekvensen betartod, akkor egy idő múltán azt tapasztalhatod, hogy a rendszered műkődik, és szépen lassan komoly bevételt is termel számodra. Legyen türelmed és kitartásod: ez a kettő nélkülözhetetlen, ha e-mail marketingre adod a fejed!

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!