fbpx
/
/
Minden, amit az agilis coach szakmáról tudnod kell

Minden, amit az agilis coach szakmáról tudnod kell

Az agilis coach szakemberekre egyre növekvő kereslet jellemző a nemzetközi és a hazai piacon is. Mit csinál az agilis coach? Hogyan válhat valaki azzá? És milyen fizetésre számíthatsz agilis coachként?

Ha karrierváltás előtt állsz, vagy meglévő tudásodat szeretnéd kibővíteni, a legjobb helyen jársz! Ebben a blogcikkben összegyűjtöttünk minden információt, amit tudnod kell, ha agilis coach karrierről álmodsz!

 

Alapfogalmak áttekintése – Ki az az agilis coach?

Egy vállalkozás fejlődéséhez fontos a szervezettség, a rugalmasság és a hatékonyság. Azok a cégek, amelyek előtérbe helyezik ezeket, sikeresek és könnyebben elérik céljaikat. Ebben segít az agilis coach.

Nézzük meg, hogy mi is ez pontosan és hogyan működik!

Mi az a coaching?

Egy coach segíti a hozzá fordulókat abban, hogy megtalálják életcéljukat, és változtassanak a jelenlegi helyzetükön, amibe úgy érzik, hogy beleragadtak és amiből semmiféle kiutat nem látnak.

Segít megtalálni a motivációt, visszanyerni az életerőt és a személyes célok elérését. Mindezt gyakorlatokkal, egyéni tempóban és személyre szabott módszerek alkalmazásával teszi. Létezik párkapcsolati coaching, life coaching, valamint üzleti és karrier coaching, amihez szorosan hozzá kapcsolódik az agilis coaching.

Mikor van szükség coachingra?

Az életünk bármely területén tapasztalhatunk elakadást, amikor a legjobb döntés felkeresni egy olyan szakembert, aki elindít minket az önismeret útján és kizökkent abból a nehézségből, ami kilátástalannak tűnik.

A coaching viszont nem csak az egyének számára hasznos. Vállalati közegben, tehát céges szervezeti szinten is hasznos a coaching. Az agilis coachok kifejezetten a céges környezetben dolgoznak és szakértelmükkel hozzásegítik a vállalat dolgozóit a hatékony munkavégzéshez és a sikerekhez.

Coach vagy pszichológus?

A coaching célja, hogy a jövőbeli tervek eléréséhez személyre szabottan hozzásegítse a klienseket különböző gyakorlati feladatok által. A coaching cél orientált és a kitűzött célok megvalósításához időben teljesíthető tervet állít fel. Ellentétben ezzel, a pszichológia a lelki eredetű problémák, elakadások feltárásán, gyógyításán és feloldásán dolgozik hosszabb terápiás kezelés során.

A pszichológia tudománya egyetemi képzések által sajátítható el, míg a coachinghoz szükséges módszerek, mindset és elméleti anyagok szakirányú képzések formájában is elérhető.

 

Mit csinál az agilis coach?

Az agilis coach egy szakiránya a coaching szakmának. Kliensei leggyakrabban a cégek beosztottjai és a vezetői pozíciókban dolgozók. Bontsuk elemeire az agilis coach szakmát és nézzük meg, hogy mit is jelent ez pontosan!

Az agilis jelentése

Kezdjük először is azzal, hogy mire utal az agilis szó.

Az agilis azt jelenti, hogy valaki (lehet ez egyén, vagy csapat is) képes gyorsan alkalmazkodni és változtatni egy folyamaton.

Egy vállalati környezetben sokszor jelennek meg problémák és kihívások, amiken a nem agilis csapatok hajlamosak leragadni. Ez amellett, hogy időveszteséggel jár, negatív hatással van a csapatszellemre, a motivációra és a teljesítményre is. Ezzel ellentétben az agilis csapatok képesek kreatívan reagálni az ilyen helyzetekre és gyorsan irányt váltani az eredményesség érdekében.

Összefoglalva tehát az agilis módszer azt jelenti, hogy egy problémára több megoldás is rendelkezésre áll, amit a csapat könnyedén feltérképez és alkalmazni tud.

Az agilis coach jelentése

Az agilis coach az a szakember, aki az agilis módszertanok alkalmazásával segíti egy vállalat fejlődését.

Az agilis coach együtt dolgozik a vezetői csapattal és részt vesz a fejlesztési folyamatok kiépítésében, a változások menedzselésében és a hatékonyság növelésében. Szoros kapcsolatot ápol a csapattagokkal is és átlátja a cég működését, hiszen így tud leghatékonyabban segíteni a szervezeteknek.

Coaching eszközök és agilis módszertanok

Egy coach rengeteg eszközzel és módszerek színes gyűjteményével rendelkezik.

Laikusként úgy tűnhet, hogy a coach csak beszélget kliensével, azonban olyan jól megkomponált, személyre szabott beszélgetést vezet, ami segíti egy cég csapatát a célok felállításában és elérésében.

Az agilis módszertan abban segít a vállalati dolgozóknak, hogy egyszerűsítsék feladataikat, és könnyedebbé tegyék a folyamataikat. Megtanítja az alkalmazottakat a logikus gondolkodásra, és arra, hogyan osszák be energiájukat és idejüket ésszerűen.

A Scrum az egyik legismertebb agilis módszertan, amit vállalati körökben alkalmaznak.

Vezetői és csoportos coaching

Egy vállalaton belül a a vezetők és az alájuk tartozó team is részt vehetnek coaching üléseken.

A vezetői coaching beszélgetések jellemzően segítenek a csapat irányítása kapcsán felmerülő problémák megoldásában, és minden olyan stresszes szituációban, amikkel a menedzserek küzdenek. A coaching szemléletű vezető, aki nyitott arra, hogy szakmai fejlődése és mentális egészsége érdekében coaching üléseken vesz részt, sokkal kiegyensúlyozottabb, motiváltabb és sokkal könnyebben ér el eredményeket.

A vezetők mellett a beosztottak számára is hatékony a szervezeti agilis coaching, hiszen egy-egy óra személyes beszélgetés nagyban hozzájárul a teljesítmény növeléséhez és a jó belső légkör kialakításához, fenntartásához. Egy coach tarthat üléseket kisebb szakmai csoport számára is, hogy megtanuljanak együtt dolgozni, kommunikálni és olyan további módszereket sajátítsanak el, ami segíti őket a munkájuk során.

A coaching tehát minden szinten hatékonyan járul hozzá egy cég belső működéséhez, amit a nemzetközi példák bizonyítanak a legjobban!

Készségek, amik szükségesek egy agilis coach számára

Összegyűjtöttük, hogy mik azok a készségek, amikre egy agilis coachnak szüksége lehet a szakmában.

A Scrum rendszer ismerete

Az első és egyik legfontosabb, hogy agilis coachként ismerd és tudd a Scrum módszertanokat alkalmazni. A Scrum módszerek a projektmenedzsment során alkalmazott technikák, amik növelik a dolgozók hatékonyságát és eredményességét. Mivel az agilis működés is a hatékonyságot és az alkalmazkodást hirdeti, fontos, hogy tisztában legyél a Scrum alapjaival.

Szervezettség

Fontos, hogy tudj bánni az időddel, hiszen az ügyfeleidnek szánt időpontokat és az adminisztrációs feladatokat jól kell tudnod beosztani.

Határozottság

A coaching során sokféle emberrel találkozhatsz. Előfordulhat, hogy valaki könnyebben beszélget, valakinek pedig hosszú idő, mire megnyílik. Fontos, hogy magabiztosan és határozottan tudd, hogy milyen módszertani megoldások alkalmazhatók a különböző típusú személyek esetén.

Problémamegoldás

A vállalati életben és a projektek lebonyolítása során tucatnyi probléma törhet a felszínre. Abban, hogy a csapat ne ragadjon bele ezekbe a szituációkba, az agilis coach jelentős szerepet játszik. Egy friss nézőponttal, vagy kreatív megoldások segítségével tudja átlendíteni a csapatot a krízishelyzeten. Lényeges tulajdonság tehát, hogy a coachnak jó problémamegoldó készségei legyenek, és a problémák helyett a megoldásokat lássa.

Üzleti érzék

Coachként a saját magad ura leszel, ezért szükséges, hogy rendelkezz alapvető üzleti ismeretekkel annak érdekében, hogy jól tudd menedzselni saját magad. Legyen online láthatóságod, tudj jól árazni, és ismerd a módszereket, hogy kiemelkedő lehess a piacon!

Empátia

Egy coach számára fontos, hogy legyen beleérző képessége és empátiával álljon minden hozzá forduló kliens felé, hiszen úgy tud igazán bizalmi kapcsolat kialakulni. Minél figyelmesebb egy coach, annál könnyebben tud tanácsot adni és egyéni akciótervet felállítani a problémák áthidalása érdekében.

Szükséges a diploma?

A coach karriernek nem feltétele az egyetemi szintű végzettség, viszont egy szakirányú szakmai képzés elengedhetetlen annak érdekében, hogy mind elméleti, mind gyakorlati szempontból megfelelő tudásra tegyél szert.

Ahogy minden területen, az agilis coach szakmánál is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű tapasztalat és a folyamatos szakmai gyakorlat!

Mennyit keres egy coach?

Egy coach havi fizetése 400 – 800 ezer forint között mozog 2022-ben a hazai piacon.

Ha coachként azt választod, hogy szabadúszóként dolgozol cégekkel és vállalatokkal együtt, akkor a díjazás nagyban függ a területi elhelyezkedéstől, a gyakorlottságtól, az általad vállalt órák és kliensek számától. Ahogy a legtöbb szolgáltatói szakmánál, itt is elmondható, hogy az árazás egy egyéni módszer, amit saját magadnak tudsz majd kialakítani.

A bevételeid mellett az üzleti kiadások szintén változók a coach szakmában, hiszen a havi kiadásokat növelheti a stúdió, vagy iroda bérlése, vagy a számítástechnikai eszközök beruházása (a gördülékenyen zajló online beszélgetések biztosítása érdekében).

 

Ez is érdekelhet: Agilis coach képzés

Felkeltette az érdeklődésed a coach szakma? Szeretnél egy olyan szakmát tanulni, amivel biztosan el tudsz helyezkedni és izgalmas projekteken dolgozhatsz?

Ha magadra ismertél, jelentkezz az agilis coach képzésre és kerülj egy lépéssel közelebb az álmaidhoz!

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!