fbpx
/
/
Munkahelyi motiváció – Mítosz vagy valóság?

Munkahelyi motiváció – Mítosz vagy valóság?

munkahelyi-motivacio

A munkahelyi motiváció sok esetben olyan, mint Columbo felesége. A legtöbben hallottunk már róla, de kevesen találkoztak vele a valóságban. Ebben a blogcikkben annak jártunk utána, hogy mi motivál, és mi demotivál minket egy munkahelyen, és melyek a legbiztosabb jelei a kiégésének.

 

Munkahelyi motiváció – Mindig a pénz?

Ha elsődleges motivációs tényezőre gondolunk, akkor természetesen a legtöbbek szemében a dollárjelek villannak fel. Nincs ezzel semmi baj, ettől nem leszünk anyagiasabbak, egyszerűen csak az egyik alap motivációink közé tartozik, hogy még több pénzt keressünk idővel.

Sok esetben beválik azonban, ha a munka, amit napi szinten végzünk nem elégíti ki a szükségleteinket, esetleg hidegrázásunk van tőle, vagy a cég alap morális értékeivel nem értünk egyet, akkor vajmi keveset jelenthet egy fizetésemelés. Ha a főnök irányában jönnek létre bennünk negatív érzések, vagy maga a munkakörnyezet/kollégák iránti viszonyunk kezd elmérgesedni, akkor a pénz, vagy egy jobb fizetés nem a legmegfelelőbb hajtóerő.

 

munkahelyi-motivacio

 

Mit jelent a motiváció?

Ahhoz, hogy értsük a motivációt mint jelenséget, foglalkoznunk kell a szó mögöttes tartalmával is. Már kisgyermekkorunk óta bennünk rejlik a belső motiváció, nem véletlenül építünk minél szebb és nagyobb homokvárat, vagy lego figurákat. Egyrészt a játék öröme vesz rá bennünket, másrészt pedig szeretnénk megmutatni alkotásunkat családunknak, barátainknak.

A motiváció lényegében a belső hajlandóságunk egyes dolgok megvalósítására. Emiatt kelünk fel reggel az ágyból, indulunk el dolgozni, vagy edzeni. Amennyiben ez hiányzik az életünkből, lényegében semmi nem ösztönöz minket arra, hogy változtassunk életünk bármely aspektusán. Az emberi természet gyarló, ha nincs indíték, nincs miért felállni a kanapéról.

 

Illékony, mint a délibáb

Az a helyzet a motiváltsággal, hogy egy kicsit olyan, mint a boldogság. Az ember elvárná tőle, hogy tartósan jelen legyen az életünkben, de érdemes ezzel az illúzióval gyorsan leszámolni. Ahogy nem tudunk folyamatosan a boldogságban fürödni, képtelenség a motiváltság érzését is hosszútávon fenntartani. Szerencsére vannak apró dolgok, melyekkel kibillentheted magad az apátia érzéséből, és motivált lehetsz.

 

Motiváló vezetők

Valóban a munkahelyi motiváció egyik alapköve kell(ene), hogy legyen egy motiváló vezető. Sajnos, ebből van a legkevesebb. Az elmélet szerint a csúcsra olyan vezetők jutnak, akik képesek a megfelelő módon motiválni az ott dolgozókat, könnyen ösztönözni a munkatársakat, és delegálni a munkát a kollégák képességeihez mérten.

Ha egy főnök kellően ismeri az ott dolgozók mentalitását, kompetenciáit, tudja, hogy ki mennyire terhelhető, és legfőképp: mi motiválja őket a mindennapokban és a munkában. Egy olyan felettes mellett, aki reziliens, és nyitott az új megoldásokra, a munkavállalók is motiváltak maradnak.

 

munkahelyi-motivacio-jo-vezeto

 

Mi múlik rajtad?

A motiváció megteremtése – nem túl meglepő módon – a te feladatod is. Ha stresszesebb, vagy mentális terhelt időszakon mész keresztül, akkor szükséges megtalálnod a te „kulcsodat” a motivációhoz, hiszen ez nem mindenki számára ugyanaz, mégis érdemes néhány gyakorlati módszert a mindennapjaink részévé tenni a hatékony munkavégzés érdekében.

 

Tervezd meg az egész napodat!

Furán hangzik, de valóban az egyik legfontosabb dolog a motiváltság fenntartásában a struktúra kialakítása. Szánj rá egy órát vagy egy napot, hogy leírd a napi rutinodat. Ha aznap szembesülsz az elsőprő mennyiségű feladattal, könnyen érezheted úgy, hogy kicsúszik a lábad alól a talaj. Ilyen lehet, egy kora reggeli edzés, 15 perc az e-mailekre, reggeli telefonhívások, stb. Kedved szerint alakíthatod, de fontos, hogy meghatározott idő jusson mindenre.

 

Készíts listákat, és ragaszkodj hozzájuk

Ha éppen kavarognak a fejedben a gondolatok, nincs annál hatékonyabb, mint azonnal jegyzetelni. Így sokkal áttekinthetőbbek lesznek a tennivalóid és kevésbé érzed azt, hogy nagy rajtad a külső nyomás. Ha olyan listákat készítesz, melyek ösztönzik a hatékonyságot, és segítenek a koncentrációban, akkor hamarabb jutsz túl olyan feladatokon is, melyekhez nincs kedved. Kezdd azokkal a feladatokkal, melyekben kiváló teljesítményt nyújtasz, és szereted őket, így a motivációd kitart majd.

 

Apró lépésekkel indulj

A következő lépés az, hogy szeleteld fel a nagyobb feladatokat apróbb részekre. Amikor egy nagyobb feladattal találják szemben az emberek magukat, hajlamosak meghátrálni tőle. Számos kutatás bizonyítja, hogy amennyiben ezeket apróbb részfeladatokra bontjuk és teljesítjük a sikerélmény dopamint termel a szervezetünkben.

 

Figyelj magadra és légy őszinte

Hasznos lehet, ha mélységében ismerjük saját magunkat, és különböző helyzetekre adott reakcióinkat. Stresszelsz az otthoni helyzeten? Esetleg a kiégés határán vagy? Nem látod a szakmai előremeneteled lehetőségét jelenleg? Elemezd magad, hogy miért vagy stresszes és feszült, ha lehetőség adódik rá, igyekezz inkább szakemberhez fordulni.

 

Osztályozz és ellenőrizz!

Amikor úgy érzed, túlterhelt vagy, és teljesen elborítanak a heti tennivalók, akkor hagyj időt magadnak a hét végén egy kis ellenőrzésre. Nézd meg, mivel sikerült haladnod a héten és rájössz: rengeteg feladattal már végeztél is. Adj magadnak pozitív visszajelzést, ne félj megdícsérni, vagy akár vállon veregetni magad. Könnyen figyelmen kívül hagyjuk például a saját munkánkat, érdemeinket, pedig ha tudjuk, hogy mennyi teher nyomja a vállunkat, muszáj, hogy időnként azt érezzük: ezt jól csináltam, ügyes vagyok.

 

5 perc szünet

Hajlamosak lehetünk sokszor fel sem állni az asztaltól, még az ebédünket is ott fogyasztani. A legjobb, amit tehetsz, ha félóránként tartasz 5 perc szünetet, elmész sétálni, iszol egy pohár vizet. Ez segíthet a koncentrációban, és mentálisan frissebbnek érezheted magad tőle.

 

A zene, az kell!

Ha már Spotifyon őrizgetsz, egy „Friday Vibes” lejátszási listát, miért ne vetnéd be akár hétfőn vagy szerdán, hogy motivált maradj. A legtöbb embernek van egy lejátsztási listája, amit akkor hallgat meg, amikor szeretne egy feladaton minél hamarabb túljutni. Ha következetes hátteret biztosítasz a munkádnak, az segíthet a helyes gondolkodásmód kialakításában, nyugodtabbnak érezheted magad.

 

munkahelyi-motivacios-eszkozok

 

Nézz a tányérodra!

Banálisan hangzik, de valóban sokat számít az étkezés. Ha a motiválatlanságodat koffeinnel, vagy szorongáscsökkentővel oldod, akkor előbb vagy utóbb komoly problémákkal kell, hogy szembenézz. Ha az irodában az ebédidőt egy közös helységben tudod eltölteni a többiekkel, akkor tedd meg, egyetek együtt a kollégáiddal. Így kiszabadulsz a mókuskerékből, és kicsit kikapcsolódsz. Fogyassz minél több vizet és zöldséget, és ami még fontos: felejtsd el a cukrot!

 

+1

A kedvenc ruhánk nem csupán öltöztet, hanem sokkal magabiztosabbnak is érezzük magunkat tőle. Miért ne viselhetnéd már hétfőn a legkedvesebb ruhádat? Tartsd a kedvenc karórádat, vagy kiegészítőd a munkahelyen, ez garantáltan jobb kedvre derít majd.

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!