fbpx
/
/
Novella írás – A legfontosabb alapszabályok

Novella írás – A legfontosabb alapszabályok

novella-írás

Aki egy kicsit is szeret olvasni, életében egyszer már biztosan eljátszott a novella írás gondolatával. A jó történetmesélés kulcsa, hogy magunkból merítsünk a lehető legtöbbet: az érzéseinkből, az életünkből vagy élményeinkből. Bármilyen történetet szeretnénk elmondani, érdemes egyből a tárgyra térni, hiszen nincs annyi időnk, mint egy regénynél. Mindannyian átéltünk már olyat, amikor arra vágytunk, bár lenne a kezünkben egy toll és papír, hogy feljegyezzük az érzéseinket. A modern technika azonban a segítségünkre lehet, hiszen már elég a telefonba bepötyögni néhány mondatot, amit később ki is fejthetünk.

 

Írni, de hol és mikor?

Novella írás esetén az első és legfontosabb, hogy legyen koncepciónk: vázoljuk fel a papírra az ötletünket, írjunk jegyzeteket, üljünk és figyeljünk a világra, ami körülvesz. Érdemes közben egy kis kutatómunkát is végezni, de ha túl sok információval rendelkezünk, elvész a novellaírás élménye. Sokszor látjuk, hogy az írók elvonulnak, akár több hétre is, és csak az írásnak szentelik az idejüket. Ha el tudunk merülni az írás élményében (amit flow élménynek is hívnak) képzeletünk tényleg szabadon szárnyalhat, zavaró tényezők nélkül. Tapasztalt írók, kiváló interneteléréssel ritkán szoktak jó prózát írni, tehát telefon kikapcsol, halk zene bekapcsol! Ha teljes csöndben írnál, akkor találj egy olyan napszakot ahol gördülékenyen megy majd a novellaírás. Az éjszakai baglyok, főként a késő esti órákban tudnak igazán fókuszálni, de néhány író számára hajnalban jönnek a legjobb gondolatok. Nagyon fontos, hogy a helyszínt ahol írni fogsz, szintén megfelelően válaszd ki, ami egy szoba csendes sarka, esetleg egy kávézó eldugott asztalkája is lehet.

 

novella-írás

 

Írni, de mégis mit?

Mielőtt nekiállnál megírni egy igazi fantasy trilógia első részét azt javasoljuk: indítsd el kicsiben. Nézd meg, hogy tudsz egy rövid pár mondatos történetet is hihetően és élvezhetően ábrázolni. Írj párbeszédeket. Fontos, hogy az olvasó elmerüljön és kiszakítsd a mindennapok rutinjából, érdekes legyen számára amit mondasz. Kezdd el feltárni az erősségeidet és a gyengeségeidet, kedvenc karaktereidet, és ne feledd: az íráshoz az olvasáson át vezet az út. Lapozd végig szeretett könyveidet, jegyzeteld ki, hogy miért is fogott meg az adott mondat és merj inspirálódni!

Ha már körvonalazódik a történet a fejedben, a szereplők is szépen lassan „életre kelnek”, akkor kezdj el kísérletezni a formával. Írj rövidebb vagy hosszabb bekezdéseket, játszadozz a formával, hiszen egy novella írása nem egyenes út, hanem igazi hullámvasút. Írj egy 20 szóból álló rövid novellát. Itt szeretnénk kiemelni a vázlat fontosságát, amit nem mindenki szeret vagy használ, mégis a történet meghatározó része lesz. Ha a történet egy kék cipőről fog szólni, igyekezz belefoglalni már az első mondatba, majd a történet kapcsolódó részeit hozzáfűzni. Abban az esetben ha egy éve már szenvedsz a „fehér lap szindrómától” azaz hosszú ideje nem jön az ihlet, keres meg az okát. Próbálj meg nem görcsölni, hiszen az első novellád nagy valószínűséggel nem lesz tökéletes. Elárulunk egy titkot: senkié nem az.

 

A novella írás két legfontosabb része: üzenet és csattanó

Novella írás közben igyekezz fenntartani a saját érdeklődésedet. Amennyiben az első mondatnál elakadsz, ne add fel: később kitörölheted. Ha a karaktereid már formát öntöttek, tegyél fel kérdéseket róluk: Milyen ruhában van ma Steve? Lisa szereti -e a zabkását? Mi John kedvenc zenéje? Az ilyen gyakorlati feladatok tényleg hatékonyak egy – egy írói válság során. Amennyiben túl vagy az első mondaton, a fejedben összeállt a kiindulópont, gondolkozz el egy pillanatra a mondanivalódon is. Minden írásnak kell, hogy legyen üzenete, valami amit át szeretnél adni az olvasó számára. Az üzeneten kívül egy novella szerves része a csattanó. Akár rövid pár soros novellát szeretnél, akár hosszabb kifejtésben gondolkodsz, mindenképp legyen része a csattanó.

Ha ezt is kipipáltuk, novella írás közben törekedjünk arra, hogy olvasmányos történet kerüljön ki a kezeink közül. Gondolkodjunk olvasóként, melyek azok a dolgok, amelyek továbbvisznek egy történet olvasása során? Hogy tudják lekötni a figyelmünket? Bármit is írunk (gyakorlásként Facebook bejegyzést akár) a szavak mindig lassan csörgedezzenek, mint egy patak. Az olvasóid a barátaid és nem ellenségek, vagy szurkolók. Fogjuk fel az írói munkát gyakorlásként, amiben kipróbálhatunk különböző műfajokat, tetszőlegesen változtathatjuk a karaktereket. Egy-egy novella megtanít arra, hogy feszes tempóban írj, hogy kerüld a sallanggal teli mondatokat, és csak a lényegre fókuszálj. Nem utolsósorban fordítsd a figyelmed a helyesírásra is. Természetesen vannak szavak, amelyek mindannyiunkon kifognak, de ha bizonytalan vagy, csapd fel a helyesírási szótárt.

 

 

Írni, de kinek?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned önmagad számára: kinek írok? Az asztalfióknak, vagy önmagad részére, vagy esetleg szeretnéd magad megmutatni a nagyvilág számára? Amennyiben csak a saját szórakoztatásodra írsz, akkor is érdemes megmutatni néhány közeli barátnak vagy családtagnak. Készülj fel, hogy nem csak pozitív kritikákat kapsz majd és ez jó dolog. Jól írni nehéz, több mint valószínű, hogy az első írásaid között lesznek jók és rosszabbak is: de Róma sem egy nap alatt épült fel. Rosszat írni és alázattal elismerni egy olyan tanulási folyamat, amin szinte minden író kivétel nélkül átmegy. Hasznos lehet csatlakozni pár Facebook csoporthoz, irodalmi műhelyekhez, vagy kezdj el álnéven publikálni és regisztrálj a wattpad közösségi oldalon. Ha bátortalan vagy és nem kenyered a közösségi lét, akkor keress olyan fórumokat, ahol felteheted a kérdéseidet vagy tanácsot kérhetsz.

Ne feledd: „A kritika elviseléséhez, netán hasznosításához elegendő bölcsesség az ég legnagyobb adománya.” Nógrádi Gábor

 

Néhány hasznos tipp a végére

Befejezésként szedjük össze, mit is tudunk eddig a novella írás folyamatáról:

 • Nem adják könnyen: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.
 • Az ihlet az utcán hever, de azért ne várd ki, amíg megtalálod.
 • Olvass mindennap.
 • Keress egy eldugott zugot, egy csöndesebb napszakot és láss neki!
 • Hagyd, hogy a történet megérjen benned, ne írj le mindent azonnal!
 • Legyen egy jól bejáratott íróeszközöd, akár laptop, akár egy írógép!
 • Adj magadnak határidőt!
 • Ha nem megy az írás, lépj ki, mozogj, pihenj vagy meditálj!
 • Hallgass klasszikus zenét!

 

 

Mit tanácsol egy profi?

Íme pár hasznos, jó tanács egy profitól, akinek több mint 450 millió példányban fogyott a könyve: J. K. Rowling, az évszázad legolvasottabb írónője az alábbi pontokat emeli ki az írás művészetéről:

 •  Légy könyörtelen. Ami az írásra szánt napok megóvását illeti, ne add be a derekad a véget nem érő könyörgéseknek bizonyos „halaszthatatlan” megbeszélésekre vonatkozóan. Vicces, hogy bár már évek óta az írás a munkám, mégis néha harcolnom kell érte, hogy legyen rá időm. Néhány ember nem nagyon érti meg, hogy nekem bizony nyugodtan le kell ülnöm és írni a könyveket és azok nem csak úgy, maguktól teremnek.
 • Írj, amiről csak tudsz! A saját gondolataid, érzéseid, véleményed, a család, a barátok és még a háziállataid is remek inspirációul szolgálhatnak, amikor hozzáfogsz egy könyvhöz. Kezdd el megszeretni az egyedüllétet, mert az írás a világ egyik legmagányosabb foglalkozása.
 • Készülj rá, hogy néha lopott percekben kell írnod, ahol épp vagy.
 • Amikor gyerekek kérdezik, hogy lehetnek jó írók, mindig azt mondom nekik, olvassanak, amennyit csak tudnak. Jane Austen ugyanezt a tanácsot adta egy fiatal barátjának, szóval azt hiszem, jó társaságba kerültem.
 • Kitartásra mindenképpen szükség van, nemcsak az íráshoz, hanem az elutasítás és a kritika elviseléséhez is.
 • Azzá válsz, amit írsz… Szóval bizonyosodj meg róla, hogy szereted, amit írsz!
 • A hiba elkerülhetetlen – meríts belőle erőt.
 • Törődj bele, hogy rengeteg papír mehet veszendőbe, mielőtt olyat írsz, amit igazán szeretsz, de ez így van rendjén. Olyan ez, mint megtanulni egy hangszeren játszani, fel kell készülj rá, hogy néha – vagy akár elég gyakran – rossz hangot szólaltatsz meg. Én például borzalmas mennyiséget írtam, mire végre olyat is sikerült, amivel elégedett voltam.
 • Csak azt írom, amit akarok, ami szórakoztat. Ez az egész teljesen rólam szól.

 

 

Hogyan kezdj neki?

Reméljük gyarapodtál néhány hasznos tanáccsal az olvasás során. Két dolgot azonban fogadj meg: érezd jól magad írás közben és után, soha ne válj stresszessé vagy kiábrándulttá, mert az megöli a kreativitást. Ha kedvet kaptál az íráshoz és elindulnál ezen az úton, viszont nem tudod, hogy kezdj hozzá, próbáld ki a kreatív írás kurzusunkat!

Kreatív írás online tanfolyamunk biztosítja, hogy az írásod olyan magas szinten legyen, hogy az megragadja a célközönséged figyelmét. Ezzel a gyorstalpalóval lehetőséget adunk számodra, hogy kreatív szövegíró szakemberként egy olyan szabad világ nyíljon meg előtted, amelyben a hobbiddal szerezhetsz jövedelmet. Íróként bárhol dolgozhatsz, nincs rohanás és értelmet nyer a “munka-magánélet egyensúly” fogalma.

 

Kinek ajánljuk a kreatív írás online tanfolyamunkat?

 • Azoknak, akik szeretnék megtanulni vagy fejleszteni az íráskészségét.
 • Azoknak, akik szeretnék szabadjára engedni a képzeletüket, és írásos tartalommá alakítani azt.
 • Azoknak, akik szeretnek írni, és szeretnék fejleszteni a készségeiket a kretaív írás területén.
 • Bárkinek, aki szeretné felfedezni, hogy mi is a kreatív írás, és szeretné megtudni, hogyan biztosíthatja a művészet ezen formája a megélhetését, hogyan kereshet vele pénzt online.

Tanfolyamunkon olyan hasznos dolgokat is megtanulhatsz mint:

 • A kreatív írás fő elemei, amelyek segítenek magas szintre fejleszteni azokat a technikákat, amelyeket a legjobb írók használnak karaktereik létrehozásához és történeteik megfogalmazásához
 • Hogyan szabadíthatod fel kreativitásod és fejlesztheted íráskészséged
 • Hogyan engedd szabadjára képzeleted és kreativitásod
 • Hogyan hozz létre megkapó jeleneteket, lenyűgöző történeteket, és jól kidolgozott karaktereket
 • Hogyan írj rövid történeteket, regényeket és verseket
 • Hogyan fejleszd a helyesírást és a nyelvtant
 • Hogyan keress pénzt az írással

 

Tégy egy lépést az álmaid felé! Kezdd el online Kreatív írás tanfolyamunkat még ma!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!