fbpx
/
/
Önfejlesztő könyvek, amiket el kell olvasnod 2024-ben!

Önfejlesztő könyvek, amiket el kell olvasnod 2024-ben!

Az önfejlesztő könyvek virágkorukat élik és nem véletlenül: egyre többen szeretnének önmagukon dolgozni és nem mindenki teheti majd, hogy szakember segítségét kérje. Az önfejlesztő könyvekre igazi kompakt megoldásként tekintünk, hiszen segíthetnek életünk elakadásaiban, inspirációval szolgálnak.

A self – help műfaj, azonban sokszor ambivalens érzéseket kelt bennünk: a legjobb barátunk az egekig magasztal egy könyvet, ami számunkra nem más, mint egy hatalmas kliséhalmaz. Nem mindegyik könyv szól hozzánk. Azonban ha egy könyv jókor „kap el „, az kétségkívül valamilyen változásokat is hozhat életünkben.

Valóban hatásosak az önfejlesztő könyvek?

Önfejlesztő könyvekből nincs hiány a piacon, legyen szó motivációs, üzleti vagy spirituális könyvekről. Több ezer elérhető belőlük, és szinte napi rendszereséggel jelennek meg belőlük újabbak és újabbak: tagadhatlanul népszerűek. Gondoljunk csak a híres amerikai szerző, Napoleon Hill számos üzleti könyvére, vagy a több millió példányban eladott Sephen R. Covey – A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című könyvre. Népszerűségük ellenére azonban sok kritika éri az önfejlesztés céljából írt könyvek többségét, amiket három csoportba oszthatunk.

Káros hatás

Az önsegítő könyvek téves, esetenként káros hatással lehetnek ránk, hamis reményt adnak át. A bizonytalan embereket pedig könnyen befolyásolják abba az irányba, hogy ne keressenek fel szakembert.

Placebo – effektus

Amennyiben működik a dolog, az nem feltétlenül a könyvek számlájára írandó, sokkal inkább arra, hogy az emberek valamire odafigyelnek, amire korábban nem.

A hatás elmaradása

Annak ellenére, hogy az önsegítő könyveket érdekesnek találják az emberek, egyszerűen nem következik be változás, hiszen a tanácsok túlságosan általánosak, és nem mindenki számára kivitelezhetőek.

Láthatjuk tehát, hogy az önfejlesztő könyveket ért kritikák majdnem olyan népszerűek, mint maguk a könyvek. A harmadik kritika lehet számunkra valóban érdekes, hiszen a hatás elmaradásának fő oka nem más, mint maga az olvasó. Amikor egy önsegítő könyvet olvasunk például önfejlesztés céljából, akkor mi döntjük el, hogy teszünk-e vele valamit, vagy sem. És a válasz, gyakran nem. Szemlézzük a borítót, elolvassuk a kivonatot, majd mint aki jól végezte dolgát, továbbmegyünk az utunkra. Természetesen szabadon dönthetünk, hiszen nincs mellettünk segítő szakember, aki biztosítana arról, hogy ne térjünk le a kijelölt útról.

Mi a megoldás?

Nincs semmilyen varázsmódszer, amit bevethetnénk a hatás érdekében. Azért, hogy a megszerzett tudást internalizáljuk, egy valamit megtehetünk. A bencés kolostorokban gyakran alkalmazzák a „lectio divina” módszerét, amit mi magyarul isteni olvasásként fordíthatunk le magunknak. Ez eredetileg Isten szavának olvasására utal, de tulajdonképpen bármilyen más könyvre alkalmazhatjuk, így az önfejlesztő könyvek esetében is.

lectio divina  lényege, hogy nagyon lassan olvasd el a szöveget, és hagyd, hogy a mondatok egyenként elsüllyedjenek benned. Lassan kezdj el olvasni, ne hagyd, hogy a figyelmed bárhova elkalandozzon, legyen az egy kép vagy egy hívogató mondat. Majd állj meg, és olvasd el a mondatot vagy bekezdést újra. Eközben az elméd elkezd dolgozni, és összekapcsolja az olvasott dolgot azokkal a dolgokkal, amelyeket már ismersz.

5 módszer az eredményesebb olvasásért

Hoztunk nektek 5 módszert arra, hogy az éppen olvasott önfejlesztő könyv garantáltan hatásos és eredményes legyen.

Jegyzetelj

Ahelyett, hogy egyszerre elolvasod az egész könyvet, bontsd fel részekre, emeld ki és húzd alá azokat a dolgokat, amik számodra lényegesek. Ezután menj vissza egyes fejezetekhez, és írd le a legfontosabb tanulságokat. Ezek segítenek felidézni a könyv legfontosabb mondandóit, így a tudás amit megszerzel nem vész el.

Készíts tervet!

Már többször meséltünk a SMART célkitűzésről korábbi cikkünkben, de ahhoz, hogy megváltoztasd azt az életet, amit jelenlegsz élsz, elengedhetetlen ez a szemléletmód. Fogalmazd meg, hogyan tudsz apró változásokat behozni az életedbe, és keress módokat ezen változások megvalósítására. Maradj realista, és hű önmagadhoz: ha túl nagy célokat írsz le, annak előbb vagy utóbb csalódás a vége.

Cselekedj!

A legtöbben azért nem profitálnak az önfejlesztő könyvek által nyújtott hasznos tudásból, mert az információk birtokában sem cselekednek. A régi mintákat, bármennyire is destruktívak, könnyebb fenntartani, mint új viselkedésformákat létrehozni, ami sokkal több erőfeszítést igényel és olykor sebezhetővé tesz. Ne légy olyan, mint rengeteg ember: hozz tudatos döntést, és dönts az életed megváltoztatása mellett.

Kérd számon önmagad!

Önmagunk fejlesztéséhez és céljaink eléréséhez hozzátartozik, hogy időnként számonkérjük magunkat. Ha nem történik változás, ne kezdjük el ostorozni magunkat, csak módosítsuk a tervet és tegyük sokkal reálisabbá. Minden alkalommal, mikor sikert érsz el, jutalmazd meg magad. Ne feledd, a szokások megváltoztatásához minimum 30 napra van szükség.

Oszd meg másokkal

A tudás elsajátításnak nagyszerű módja, ha megosztod azt másokkal. A már megszerzett információk nyilvánosság elé való tárása vagy szakértővel való megosztása nagyszerű módja annak, hogy rájöjjünk, hol akadnak hiányosságok, és elindítsuk magunkat a siker felé vezető úton. Légy a szikra, amely lángra lobbantja a világot a pozitív változáshoz szükséges szenvedéllyel.

10 önfejlesztő könyv, ami segít céljaid elérésében

Most, hogy megismerted a módszereket, amelyek segítenek abban, hogy a könyvekből megismert tudást magadévá tedd, itt az ideje, hogy megmutassuk számodra azokat a legjobb önfejlesztő könyveket, melyek 2023-ban segítenek céljaid elérésben.

Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

„Ha tényleg javítani akarok a helyzeten, akkor azon az egy dolgon kell változtatnom, ami fölött valóban hatalmam van – saját magamon.”

Szinte minden önfejlesztéssel foglalkozó cikk elsőként említi a könyvet, ami az utóbbi évek egyik legnagyobb példányszámban eladott könyve, nem véletlenül. Ez a könyv elsősorban élni tanít. Nem ad varázskulcsot a kezedbe, de megmutatja gyakorlati példákon keresztül, hogyan lehet(ne) jobban is csinálni. Ha komolyan veszed őket, akkor segítségével egy jobb és minőségi életet tudsz kialakítani.

Edith Eva Eger: A döntés

„Nem dönthetünk úgy, hogy eltüntetjük a sötétséget, de fényt gyújthatunk benne.”

Az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb könyve, ami nem hiába lett bestseller, mind külföldön, mind Magyarországon. Edith megmutatja az olvasók számára, hogyan tudnak kiszabadulni elméjük koncentrációs táborából, és inspirációként szolgál mindannyiunk számára. Hiszen, ha valaki túléli az auschwitzi tábor borzalmait és valóra váltja az álmait: mi is képesek lehetünk bármire.

Napoleon Hill – A teljes gondolkodj és gazdagodj

„Aki az iskola befejezése után abbahagyja a tanulást, örökre középszerűségre lesz kárhoztatva, mindegy, mi a hivatása. A siker útja a folyamatos ismeretszerzés.”

Az önfejlesztő könyvek alfája és omegája, ami szinte minden valamire való önfejlesztő könyvespolcán helyet kap. Napoleon Hill közel 25 éves kutatómunkája során olyan emberek útját figyelte meg, akik az üzleti életben kiemelkedő sikereket értek el, legyen az Henry Ford, Theodore Roosevelt, vagy éppen Thomas Edison. Ugyan a könyv a 1930-as években íródott, ma is aktuális a mondandója.

José Silva : Agykontroll

„Ha az akarat és a képzelet összeütközik, mindig a képzelet kerül ki győztesen.”

Az agykontroll nevével és módszerével talán sokan találkozhattunk, de ha valamit szívből ajánlunk a 2022-es évre, akkor az a könyv és a tanfolyam, együttesen. Az agykontroll nem való mindenkinek, viszont aki magáénak érzi, annak képes teljesen megváltoztatni az életét.

Robert T. Kiyosaki : Gazdag papa, szegény papa

„Tanuljátok meg használni az érzelmeiteket a gondolkodásban, de ne az érzelmeitekkel gondolkodjatok!”

A pénzügyi önfejlesztő könyvek egyik Bibliája számtalan rajongóval rendelkezik. Azt mutatja meg, hogyan fektessünk eszközökbe, semmint forrásokba, hogyan legyen önfegyelmünk, ne költsük el anyagi javainkat mindenféle felesleges dologba, és miért fordítsunk pénzt a fejlődésre és a tanulásra. Inspirál arra, hogy körülnézzünk, hogy éppen hol tartunk az életünkben, és hogy merre haladunk tovább.

Louise L. Hay: Éld az életed

„Ha a gyermek az első esés után felhagyna a próbálkozással, sosem tanulna meg járni.”

Főként azoknak ajánljuk, akik nyitottak a spirituális világra, és arra, hogy valamiféle rendezőelv, ami alapján történnek velünk a jó és kevésbé jó dolgok. Arra sarkall, hogy fülön csípjük azokat a mentális beidegződéseket, amelyek nem visznek minket előre, és gátolnak abban, hogy megvalósítsuk céljainkat.

Robert B. Cialdini : A hatás

 „Az információ nem válik mindjárt tudássá, mert ahhoz fel is kell dolgozni: – hozzá kell jutni, magunkba kell szívni, azután megérteni, integrálni, megőrizni.”

A marketingesek egyik kötelező olvasmánya, de nem csak marketingben utazók számára ajánljuk. Egy átlagos olvasó számára is tartogat pozitív meglepetéseket, hiszen bemutatja, hogyan befolyásolnak minket különböző cégek, a külvilág, vagy más emberek. A könyv hat nagy befolyásolási technikát ismertet, ezeket pedig példákkal támasztja alá. Érdemes elolvasni, ha szeretnél megismerkedni a befolyásolás technikáival, és felismerni, téged hogyan befolyásol a világ a mindennapokban.

Füredi Júlia – Elég!

„Az alvásminőség szinte egyet jelent az életed minőségével.”

Füredi Júlia tavaly megjelent könyvében a kiégés témájával foglalkozik, hiszen világszerte több millió embert érint, a pandémiás időszakban, pedig ezek a számok tovább is emelkedtek. Nincs energiád soha semmire? Folyton fáradtnak érzed magad, vagy idegeid rendszerint pattanásig feszülnek? Ebben a könyvben mindent megtalálsz, amit a kiégésről tudni érdemes, mindezt könnyed és olvasmányos kivitelezésben.

Matthew McConaughey – Zöldlámpa

„A lelkünk újra névtelen lesz, és rájövünk, hogy az egyetlen, akitől nem tudunk megszabadulni: önmagunk.”

A színészből vált író első könyve, nem kifejezetten önfejlesztő könyv, valójában egy „szerelmeslevél az élethez”. Megismerhetünk belőle egy sokkal könnyedebb hozzáállást az élethez, amiben helye van sikereknek, elhasalásoknak, magas és mély pillanatokra. Rávilágít, hogy mindannyian útkeresők vagyunk, a világ bármely pontján, és igyekszünk megtalálni a helyünket a Föld nevű bolygón.

Michelle Obama: Így lettem

„A világon mindenki láthatatlan történeteket cipel magával. (…) Önmagában már ez megérdemli a tapintatot.”

Az egykori first lady könyve nem csak a Fehér Házig vezető utat mutatja be, annál sokkal többet adhat. A szerző célja, hogy megmutassa, hogyan tud valaki eljutni a láthatatlanságból oda, hogy több száz millió ember példaképévé váljon. Önéletrajzi könyvként határozza meg magát, de valójában olyan motivációs erőt tartogat magában, amire a könyv kézhezvételekor még nem is gondolunk. Michelle Obama igazi példakép lehet számos ember számára, hiszen nap végén nem az számít, hogyan honnan jöttünk, sokkal inkább az: kikké váltunk az út során.

Orvos Tóth Noémi – Örökölt sors

„Amit azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni: minden szülő gyerekként kezdte az életét.”

Ha gyakran bolyogunk könyvesboltokba, akkor a pszichológus könyve valószínűleg már többször is szembejöhetett velünk. Milyen családi mintákat hoztunk el a batyunkban? Miért nem sikerül valami az életünkben, ami mások számára könnyedén megugorható? Honnan ered a kishitűségünk? A szerző számos esettanulmányon keresztül mutatja be számunkra, hogyan és hol tud életünk hajója, akár észrevétlenül is félresiklani, és miért fontos felismerni a mintázatokat, a transzgenerációs örökségünket.

Almási Kitti : Ki vagy te?

„Gyakran mi vagyunk önmagunk legkíméletlenebb kritikusai és zsarnokai, mi követelünk magunktól olyasmit, amit talán senki más nem vár el tőlünk.”

Ha pedig önfejlesztés, akkor nem hagyhatjuk ki a sorból Almási Kittit a sikeres, klinikai szakpszichológust sem. A könyv témája az elvárásoknak való megfelelés. Talán nem is tudjuk, hogy naponta rengeteg elvárásnak igyekszünk tudatosan vagy tudattalanul megfelelni az élet minden területén, legyen az személyes vagy társadalmi elvárás. Megmutatja, hogy gyerekkori berögződéseink milyen mértékben keseríthetik meg például felnőttkori éveinket, mindezt pedig példákkal támasztja alá. Az elvárásoktól való megszabadulás egyetlen útja az önazonosság, és önmagad felvállalása, mindig minden esetben.

Elizabeth Gilbert : Big magic

„[…] sosem leszel képes bármi érdekeset létrehozni az életedből, ha nem hiszel benne, hogy jogod van legalább megpróbálni.”

A New York Times bestseller kötetek szerzője, ezúttal a művészpalánták felé fordítja a figyelmét, és betekintést ad a saját regényírással kapcsolatos folyamataiba. Természetesen nem csak íróknak, vagy művészek számára hasznos, hanem bárkinek, aki némi inspirációra éhezik a saját szakterületén. Lerántja a leplet különböző hiedelmekről ( „az írás csak a szenvedőknek megy igazán, vagy a művészek mind elvont emberek”) és játszani hív minket, mindezt megkapó őszinteséggel és lazasággal teszi.

Oprah Winfrey: Amit biztosan tudok

„Mindegyikünknek volt már olyan pillanata, amikor az élettől letaglózottan újra fel kellett állnunk, egyedül önmagunkból merítve ehhez erőt, annak tudatában, hogy kik vagyunk.”

A következő a sorban egy fantasztikus médiaszemélyiség, akit ma már a világ egyik legbefolyásosabb nőjeként tartanak számon. The Oprah Winfrey című talkshowt több százmillió ember követte figyelemmel Amerikába, de csak kevesen tudtak mélyebbrehatóan az életéről. Nem tipikus önfejlesztő könyv, valójában abban segít, hogy felismerjük az idő, az egyik legnagyobb kincs, amivel rendelkezhetünk, ezért próbáljunk meg minél többet a jelenben tartózkodni.

Gary Chapman: Egymásra hangolva

„Az ember legalapvetőbb érzelmi szükséglete a szeretet és a gyengédség iránti igény, és az a biztos tudat, hogy tartozik valakihez, aki őt fontosnak tartja.”

A sort pedig Chapman doktor könyvével zárjuk, amit igazi párkapcsolati Bibliaként tartanak számon, nem véletlenül. Chapman egy olyan a hétköznapokban is könnyen alkalmazható elvet fejlesztett ki, amit érdemes tanulni, tanulmányozni. Sokszor érzed úgy, mintha neked és a párodnak nem ugyanazt jelentené a boldogság? Neked ölelésre van szükséged, a másik pedig szívesen összepakol vagy éppen ebédet főz? A szeretnyelvek segítenek a párkapcsolati, vagy éppen családi feszültségek csökkentésében, és közelebb hoznak egymáshoz.

Végezetül

Az önfejlesztő könyvek nem csodaszerek, bármennyire is szeretnénk. A megoldáshoz vezető utakat mutatják be számunkra személyes példákon, tapasztalatokon keresztül, vagy rávilágítanak arra, hol találhatjuk pontosan a probléma forrását. Ez a hatalmas játszótér, amit mi élet néven ismerünk, akkor válik igazán élvezhetővé, ha felismerjük benne a játék és öröm lehetőségét. A boldogság forrása, nem másban keresendő, csak önmagunkban. Ezt pedig, egyik könyv sem adja meg nekünk, csak te tudod felismerni és használni.

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!