fbpx
/
/
Önismeret fejlesztése – Gyakorlati tanácsok, amiket bátran kipróbálhatsz!

Önismeret fejlesztése – Gyakorlati tanácsok, amiket bátran kipróbálhatsz!

onismeret-fejlesztese

Az önismeret fejlesztése a kulcs a boldog és kiegyensúlyozott élethez. Túlzásnak tűnik? Pedig önmagunk megismerése és analizálása, belső folyamataink felismerése az egyik legfontosabb állomás azon az úton, amin előbb vagy utóbb mind végigmegyünk: ezt hívják ÉLETNEK.

Sokan gondolják úgy, hogy már a kellő önismeret birtokában vannak, mégis naponta érik őket meglepetések önmagukkal kapcsolatban. Miért húztam fel magam? Miért reagáltam így? Biztos, hogy ez a megoldás? Ha te is rendszeresen felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, akkor itt az idő, hogy elindulj a valódi önismereti úton.

onismeret-7-alap-piller

Hívjon fel, aki tudja mire vágyom!

Tele van a könyvespolcod legújabb önismereti könyvekkel, mégis úgy érzed, még csak a felszínt kapargatod? Nem vagy egyedül. Az emberek 85 százaléka úgy gondolja, hogy kellő önismerettel rendelkezik. Tehát, a maradék 15 százalék az, akinek valóban pontos képe lehet önmagáról. Csak kevesen jártak még úgy, hogy lecsapták a könyvet az éjjeliszekrényre és felkiáltották: megismertem önmagam! Az önismereti munka valójában – tetszik, nem tetszik – nehéz meló. A világ és benne mi magunk is folyamatosan változunk, alakulunk és formálódunk. Egy olyan út, aminek csak akkor lesz vége, ha az életünk is elérkezik az utolsó állomásához, addig pedig – ha szerencsénk van – megismerjük azt az embert, akivel leéltük az életünket.

Külső és belső önismeret

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az önismeretünk nem csupán abból áll, hogy magunkat megismerjük, ennél ez egy kicsit összetettebb. Önismeretünknek két összetevője van, ez pedig a külső és belső önismeret. Az a belső önismeret, az autentikus önvalónk megismeréséből fakad, míg a külső önismeret abból, ahogyan a világban elhelyezkedünk. Úgy képzeljük el, mint amikor egy filmet forgatunk két különböző kameraszögből.

Belső önismeret

A legtöbben ismerjük azt az embertípust, aki jól ismeri önmagát, mégis kevéssé érdekli, hogy mások mit gondolnak róla. Ő az, aki a többség önzőnek, érdektelennek, tehát egy otromba fráternek tart. Az ilyen ember, rendelkezik kellő belső önismerettel, de nincs elég külső önismeret birtokában. Kevés külső visszajelzést kap, vagy ha kap, akkor az szimplán csak lepereg róla.

Külső önismeret

Ezzel szemben van olyan ember, aki kellő külső önismerettel rendelkezik, tehát tudja és ismeri a helyét a világban, viszont fogalma sincs arról, hogy mit akar, vagy mi tenné boldoggá. Ő az, aki szeret megfelelni, és előnyös színben feltűnni, miközben keveset tud önmagáról, vagy az igényeiről.

Többösszetevős önismeret

Tehát annak érdekében, hogy mélyebb önismerettel rendelkezzünk nem elég, hogy csak külső vagy belső önismeretre támaszkodunk. A valódi változást ennek a kettősnek a hathatós együttműködése hozza meg számunkra.

Insta(nt) világ

A dolgunkat a közösségi média sem könnyíti meg, különösen igaz ez a fiatalabb, kevésbé szilárd önismerettel rendelkező generációra. A Facebookon és az Instagramon mindenki csilivili, cukorporral leszórt életet él. Szépek, csinosak, gyönyörű gyerekekkel és családi élettel rendelkeznek. Ez a hamis kép, amit látunk, vagy közvetítünk magunkról még a legstabilabb önismerettel rendelkezőket is befolyásolja. Az ego centrikus „én – kultusz”, lehetőséget ad arra, hogy egy jobb és szebb énképet közvetítsünk magunkról a környezetünk felé. Ha erre visszaigazolást kapunk lájkok formájában, az még jobb, hiszen ez táplálja az egónkat. Személyiségünk tudatos fejlesztése segít minket abban, hogy ne higgyünk el feltétlen mindent, amit az interneten látunk.

onismeret-fejlesztese

A hiúság vására

Azt láthatjuk tehát, hogy a közösségi média jelentős befolyással van az énképünkre. A legtöbben szeretik megítélni saját magukat aszerint, amilyen visszajelzéseket kapnak Facebookon vagy Instagramon.” Kevés lájkot kaptam, akkor kevésbé vagyok szerethető? Valami baj van velem?” Érzelmi kérdést csinálunk a posztjainkból, hiszen ez alapján igyekszünk felépíteni az énképünket. Ha pedig hamis, pozitív visszajelzések alapján ítéljük meg saját magunkat, akkor ez egyenes út az önértékelési zavarokhoz.

Az légy, aki vagy…!

Azt már láthatjuk, hogy önismeretünkre mennyi külső és belső tényező lehet hatással. Az önismereti út, azonban nem csupán móka és kacagás. Rengeteg olyan felismerésre tehetünk szert, traumákra, melyeket gyermekkorunk óta hordozunk magunkban, és kihatással van a felnőtt életünkre is. Ha úgy érzed, hogy az önismereti munkád jelentősen segíteni tudná pszichológus vagy segítő szakember, akkor ne félj segítséget kérni.

Több kutatás is rávezetett arra, hogy az önismeret fejlesztésén nagyban segíthet a másokkal való beszélgetés. Az emberek, például általában kedvelik azokat az egyéneket, akiknek pontos önképük van, ugyanakkor az egyének hajlamosak jobban élvezni a saját kapcsolataikat azokkal az emberekkel, akikről azt hiszik, hogy kívánatos módon látják őket. Egyértelmű tehát, hogy azt szeretnénk, hogy a környezetünk egy rózsaszín „szépítő” szűrőn keresztül lásson minket, mintsem, hogy negatívan ítéljenek meg. Ez egy ördögi kör, hiszen változtatni csak úgy tudunk, ha elfogadjuk azt: mi sem vagyunk tökéletesek.

A hét pillér

Ebben a helyzetben sokan kezdenek el céltalanul hajózgatni az önismert olykor háborgó tengerén, és mindenhova haladnak, csak előre nem. Ahhoz, hogy hajónkat tudatosan tudjuk irányítani, érdemes megismernünk az önismeret hét pillérét. Ez pedig nem más, mint személyiséged, az értékeid, a szenvedélyeid, a törekvéseid, az erősségeid, a gyengeségeid, és a beilleszkedés a jólétednek leginkább kedvező környezetbe. Az önismeret fejlesztése, tehát kezdődjön azzal, hogy ezeket a pilléreket szépen sorba veszed. Ez megadja számodra a belső önismeretet, amire szükséged lehet a jövőben.

Az öntudatos emberek titka

Több kutatás is arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi az, amit az öntudatos, sikeres egyének másképp csinálnak, a többiekhez képest. Arra jöttek rá, hogy az öntudatos személyek nem a „miértekre” keresik a választ, sokkal inkább azt kutatják, mit tehetnének másképpen az életük során. A miért kérdések általában lelki, érzelmi szempontból vizsgálnak egy adott témakört: Miért nem vagyok olyan sikeres, mint mások? Miért hagyott el a társam? Miért nem tudok egy normális munkát találni. Ezek a kérdések, sokszor válasz nélkül maradnak bennünk, nem derül ki az sikertelenség igazi oka. Ehelyett, az önismeret fejlesztése, sokkal célravezetőbb lehet számunkra. „Milyen képességekre lehet szükségem a jövőben?” ” Mit tanulhat ebből a helyzetből?”  A miért kérdéseknek érzelmi töltetet adunk míg a mit, mire kérdések racionálisak és számokra összpontosítanak, így könnyebb objektíven megközelíteni egy problémát.

ontudatossag

A miérteket se felejtsük el teljesen!

Az önismeret fejlesztésének másik lépése, hogy napi vagy heti szinten szakítunk arra időt, hogy mélyebben is ránézzünk a minket érintő dolgokra. Érdemes lehet felírni ezeket a kérdéseket egy papírra, és akár külső szemlélő ( társ, barát ) segítségét kérni. Ha mélyebb munkába fogunk esetleg, és nem szeretnél egyedül dolgozni, akkor egy önismereti tréning keretében sok mindenre választ kaphatsz. Ha önismerettel szeretnél dolgozni, minden esetben érdemes számodra hiteles emberhez fordulni, különben inkább visszafelé hajózol, semmint előre.

Az önismeret fejlesztése – A nulladik lépés

Az önismeret fejlesztése, egy tudatos döntés. Akkor tudjuk igazán elkezdeni, ha felismerjük, valamilyen jellegű elakadással van dolgunk, amire nem találjuk a választ. Sokan választják azt az utat, hogy nem szembesülnek vele, inkább a szőnyeg alá söprik a problémák, amiről nem tudok, az nem fáj alapon. Lehet, hogy az önismeret rendszerint fájdalmas felismerésekkel teli, még sokkal többet segít a mindennapokban. A nulladik lépés tehát az, hogy ha ér bennünket valamilyen trauma, esetleg olyan krízishelyzet, amivel önmagunk egyedül nem tudunk megbirkózni, akkor ne féljünk segítséget kérni.

A múlt árnyékai

Az önismereti munka során, valószínűleg találkozunk majd olyan sérülésekkel, melyeket gyermek vagy kisgyermekkorban szereztünk. Az ilyen jellegű hegek is személyiségünk részei, hiszen ezek az élmények (és persze az élet maga) formálnak minket olyanná, amilyenek vagyunk. Az önismereti munkának is különböző szakaszai vannak, kicsit olyan mint a hagyma különböző rétegei. Először csak a felszínen lévő dolgokkal foglalkozunk, majd később mélyebbre ásunk, a múlt felé fordítjuk a tekintetünket. Ilyenkor sokszor találkozhatunk a düh érzésével: dühösek leszünk a szüleinkre, a közlei hozzátartozóinkra, a társunkra, a barátainkra. Ez természetes, és fontos szakasz, ilyenkor kezdjük el feldolgozni velünk történteket.

Kapcsolatok

Az önismeret fejlesztése néhány esetben sajnos okozhat problémákat már meglévő kapcsolatokban. Érdemes tehát az önismeret fejlesztése során feltennünk néhány kérdést az illetően, hogy melyek azok a kapcsolatok, melyekre negatív hatással a folyamat. Ha megismerjük önmagunkat, akkor tisztában leszünk azzal, hogy kit mennyire és hogyan szeretnénk látni ezentúl az életünkben. Az önismeret, járhat veszteségekkel, ezért minden esetben kell hozzá bátorság.

Mutasd a könyvespolcod!

A pszichológiai témájú könyvek reneszánszukat élik, nem véletlenül. Az önismeret fejlesztése – mint minden más – instan történik, de nem minden könyv képes megválaszolni az önmagunkkal kapcsolatos kérdéseinket. Mégis fontos, hogy megismerjünk néhány olyan könyvet ami segítheti a belső munkánkat.

  • Orvos Tóth Noémi – Örökölt sors – A könyv leginkább a transzgenerációs problémákat tárja fel, bemutatja, hogy mennyire fontos behoznunk az életünkbe az előző generációk történeteit, ahhoz, hogy teljes képet kapjunk önmagunkról.
  • Almási Kitti – Ki vagyok én? – Ha az állandó megfelelési kényszer terhe alatt úgy érzed összeroppansz, akkor a doktornő könyve ott kell, hogy legyen a polcodon. Hatására felismerhetjük, hogy melyek azok az elvárások melyet mások, vagy önmagunk raktak a hátunkra.
  • Edith Eva Eger – Az ajándék – Az utóbbi évek egyik legfontosabb munkája, mely rávilágít arra, hogy mennyi mindenre képes az ember, és milyen lelki erőt találhatunk magunkban a legsötétebb órákban is.onismeret-konyvajanlo

Mások véleménye?

Végezetül arra szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy a külső önismeret fontos ugyan, de ne mások mondják meg, hogy te ki vagy. Az önismeret ott kezdődik, hogy bármikor képes vagy tudatosan elhatárolódni mások véleményétől, bármennyire nehéz is. Ha például valaki azt állítja, hogy te nem tudsz valamit megtenni, te mégis biztos vagy a dolgodban, akkor hallgass (józan keretek között) önmagadra. Az élet előbb vagy utóbb, úgyis téged igazol.

Szeretnéd 2021-ben te is elkezdeni az önismereti munkát? Akkor ez az önismereti tréning téged vár! Segítségével sokkal többet megtudhatsz önmagadról, képes lehetsz változtatni olyan dolgokon, melyek eddig problémát okoztak számodra. A tréning során betekintést nyerhetsz különböző személyiségtípusokba, fény derül arra, hogy egy adott nehéz helyzetet, milyen eszközökkel kezelhetsz, segítségével valódi változást érhetsz el.

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!