fbpx
/
/
Online oktatás – 2021-ben is folytatódik a digitális oktatás

Online oktatás – 2021-ben is folytatódik a digitális oktatás

online-oktatas-magyarorszag

Az online oktatás 2020 márciusában, kiemelt figyelmet kapott, a koronavírus járvány miatt. Amikor az oktatási intézmények egységesen átálltak az online oktatásra, mind a gyerekeknek, mind a tanároknak komoly kihívásokkal kellett szembenézniük.

Egy 2020-ig működő rendszer, digitális platformra való átterelése, főleg az iskolák és tanárok számára jelentett komolyabb erőfeszítést, hogy egy pillanatra se engedjék el a diákok és velük együtt a szülők kinyújtott kezét.

 

2020 március tavaszi hullám, tanulságok és pozitívumok

2020 márciusában egyik pillanatról a másikra kényszerült átállni a magyar oktatási rendszer a távoktatásra. Nagyon sok családot ez villámcsapásszerűen ért az első bezárás, hiszen a szülők többsége is home office-ban dolgozott, már aki megtehette. Természetesen olyan korlátozó tényezők mint az eszköz hiány, tovább nehezítette a helyzetet. Több család számára nem állnak rendelkezésre a szükséges eszközök, vagy csak egy (laptop vagy asztali gép) volt fellelhető, így a szülőnek el kellett dönteni: vagy ő dolgozik, vagy a gyerek(ek) tanulnak.

A probléma emellett az volt, hogy ahány tanár, annyi helyen, eszközön és platformon történt a tanítás, legyen ez Skype, Zoom vagy éppen Microsoft Teams. Ez szinte követhetetlen volt a diákok és tanárok számára is. Azonban két nagyon fontos dolog jellemezte emellett a távoktatást, 2020-ban. A személyes jelenlét hiánya előhozta az online összefogást és a kreativitást, mindkét oldalon.

 

Újító szellem

2020 megtanította, hogy a két legfontosabb képesség, amit megtanulhatunk, az az alkalmazkodás és az újító szellem. Erre különösen nagy szükség volt, hiszen a diákoknak le kellett adni a szükséges tananyagot, akkor is ha a személyes jelenlét nem volt megoldható. Rengeteg online edukációs platformot ismertek meg, egy – egy tantárgyhoz kapcsolódó játékos weboldal is bevonásra került. A gyerekek egy része hatékonyabb volt a digitális oktatás alatt, hiszen nem terhelte meg őket az utazás. Ettől függetlenül amikor a nyári szünet után, november közepétől a középiskolák újra áttértek az online oktatásra, újra komoly kihívásokkal kellett szembenézni.

Ilyenkor még fontosabb volt az, hogy a tanárok tudjanak visszajelzést adni a diákoknak, legyen az videó üzenet vagy egy e-mail, vagy privát üzenet.

 

2020 november, a második hullám

2020 novemberében a 9. osztálytól a digitális oktatásra álltak át az iskolák, ez 2020 december hónapban és még januárban sem ért véget. Így 2021, az előző 2020-as évhez hasonlóan az online tanulás éve lesz. Arra hamar fény derült, hogy a diákok figyelmét muszáj valamilyen módon fenntartani, az kevés lesz, ha csak kamerát bekapcsolva hagyják és a tanulók jegyzetelnek. Egy új eszköznek a használata legyen az laptop, okostelefon vagy számítógép képzés híján, sajnos nem elég.

 

online-oktatas

 

A változás jó

Amire biztosan rámutatott a 2020 tavaszi, és később a 2020 novemberi bezárás, hogy az oktatás hagyományos módszerei felett eljárt az idő. Minden megváltozott körülünk, legyen az a munkánk, az otthonunk, minden digitalizálódott, kivéve az iskolák. A kényszer azonban nagy úr, így az oktatási intézmények is szépen lassan (ha minden visszaáll a régi kerékvágásba) elkezdhetik hasznosítani azokat a tapasztalatokat, melyekkel nem csak a nevelők hanem a gyerekek is gazdagabbak lettek.

 

Online oktatás – Mire figyeljünk oda?

Akár szülőként, akár pedagógusként kerültünk bele 2020-ban az online oktatás legmélyebb bugyraiba, érdemes néhány pontra kiemelten figyelni.

Ahogy nekünk, felnőtteknek, úgy a gyermekeknek, tinédzsereknek sem hasznos naponta hosszú órákat a számítógép vagy tablet előtt tölteni. 45 perceként gondoskodjunk róla, hogy átmozgassuk a végtagjainkat. Igyunk vizet, hogy hidratáltak maradjunk egész nap. Mindannyian egyre fáradékonyabbak leszünk, így gondoskodjunk róla, hogy jusson idő a sportra, sétára és közösen töltött percekre. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mind a gyermekek mind a felnőttek számára elengedhetetlen.

 

Szükség van a távoktatásra, de az eszközökre is

A járvány miatt, szükség van a távolságtartásra addig amíg az átoltottság nem megoldott. Ezáltal a tanítás továbbra online platformokon történik a középiskolások és egyetemisták esetében 2020-hoz hasonlóan. Azonban nem mindenkinek állnak a rendelkezésére az ehhez szükséges eszközök. Szerencsére 2020-ban számos civil és jótékonysági szervezet dolgozott azon, hogy minden otthonba eljuttassa a szükséges digitális eszközöket és az alapvető élelmiszereket.

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!