fbpx
/
/
Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro

Egy hétköznapi ember számára nagy eséllyel csak az Adobe szócska lehet itt beszédes. A másik kettőre azt is hihetnénk, hogy pszichedelikus űrgyógyszer, vagy pékárú. Ismerkedjünk meg hát a világ egyik legnépszerűbb videóvágó szoftverével, az Adobe Premiere Pro -val.

Az Adobe 1991-ben dobta piacra első videóvágó szoftverét akkor még Adobe Premiere néven. Azóta, köszönhetően a számítógépek rohamos fejlődésének és a filmes iparág kreativitásának, a szoftvert gyakorlatilag évente kellett frissíteni és jelentek meg belőle az új verziók. A legfrissebb ma használatos verzió az Adobe Premiere Pro CC 2019. A „CC” jelölés a Creative Cloud szolgáltatást jelöli, tehát hogy bármilyen aznap végzett munkánk egy adott projekten egyből felkerül egy felhő alapú tárhelyre. Én jelenleg az Adobe Premiere Pro CC 2018-at használom, azon belül is a 12.1.2 verziót. Evezzünk picit izgalmasabb vizekre, hogy miért érdemes videó vágással foglalkozni és ehhez az Adobe Premiere Pro -t választani.

 

abobe-premiere-pro-kezdo-tanfolyam

 

Videó vágás munkalehetőség szempontjából

Az első számú kérdésre én egy egyszerű és velős válasszal reagálnék. Kreativitás ötvözve mobilitással, számomra ezt jelenti vágónak lenni, de jobban szeretem a videó szerkesztő megnevezést, mert ez a kifejezés magába foglalja mindazt, ami felett szerkesztőként uralmunk van egy készülő videóban. Az érvelésem egyszerű, videó szerkesztőként felelünk egy adott anyag tempójáért, érzelmek fokozásáért (gondoljunk csak egy film trailerre), színvilágáért, mi választjuk ki (ha magunknak dolgozunk) a háttérzenét, az alkalmazott átvezető effektekért és még megannyi apró huncut döntésért, ami meghatározza, hogyan fog kinézni filmünk.

A mobilitást is említettem azért, mert bár dolgozhatunk helyhez kötötten is egy saját ízlésünk alapján kialakított stúdióban, ahol napszaktól függően imádunk dolgozni. Én mindkét konstrukciót támogatom, de azt is tudom, hogy fontos az ember számára a szabadságérzet, és ennek egyik fő eleme az utazás. Az pedig, hogy csak felhajtod a laptopod képernyőjét egy strandon lévő bárban és ott folytatod, ahol otthon leraktad – szerintem kevesen mondanának erre nemet. Erre nem csak szabadúszóként van lehetőségünk, hanem lehet fix munkahelyünk távmunka jelleggel.

 

abobe-premiere-pro-kezdo-tanfolyam

 

Miért éppen az Adobe Premiere Pro?

Akkor itt rá is térnék a cikk leginkább szóban forgó témájára. Három fő érvem van az Adobe Premiere Pro mellett.

Első érv a Dynamic Link. Ez egy képzeletbeli, vagyis inkább éveken át tanult szoftvermérnökök által írt láncszem, ami az Adobe szoftvereket hivatott összekötni egy adott munkamenetben. Mit jelent ez? Van egy jelenet, amin dolgozol a Premiere Pro-ban de nem tudsz ott egy megfelelő és szép effektet előállítani, legyen mondjuk ez a motion blur. A Dynamic Linknek hála, ha telepítve van az Adobe After Effects, valós időben ugyanazon a jeleneten tudsz dolgozni a két szoftveren keresztül. Ennek ksözönhetően bármi változtatást alkalmazva és azt elmentve, rögtön látod az eredményt az eredeti munka környezetedben.

Második érv, a Creative Cloud. Tekintve, hogy felhő alapú szolgáltatások léteznek már néhány éve, újat itt nem fogok tudni mondani. Ez a funkció inkább a biztonság érzetünknek ad, illetve azoknak szól. Akiknek van 7 db hordozható SSD meghajtójuk, amiken tárolják a projekt fájlokat és minden egyéb anyagot az adott projekthez.

Harmadik érv pedig a sokrétű platform használat. Legyen Windows alapú számítógép, vagy egy pehely könnyű MacBook Air a birtokunkban, a Premiere Pro-hoz fordulhatunk minden esetben. Mivel a szoftver MacOS-n is elérhető, sőt, ami azt illeti, ott jelent meg az első kiadott verzió még 1993-ban.

Összegezzük picit a dolgokat

Dióhéjban összefoglalva a videó vágással kiélhetjük kreativitásunkat, akár bárhol a világon. Mivel a videomarketing a virágkorát éli, egy kis ügyességgel, tanulással és elkötelezettséggel, tudjuk magunkat integrálni a munkaerő piacra. Ha valaha is eszedbe jutott az, hogy egy híres film jelenetet máshogy ábrázoltál volna (pl. a Mátrixban a lövedék kikerülései) akkor ez a szakma neked szól, és a lehetőség, hogy elkezdd tanulni itt van 2 kattintásnyira.

Nincsenek bejegyzések.

Feliratkozás

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!