fbpx
/
/
Scrum Master: hatékonyság, fókusz, agilitás

Scrum Master: hatékonyság, fókusz, agilitás

A Scrum módszertanról leggyakrabban a sprintekben való munkavégzés jut eszünkbe és a hatékony és gyors haladás. De mi is ez valójában? Mit csinál a Scrum Master? És van-e különbség a Scrum Master és a projektmenedzsment között? Az alábbi cikkünkben összeszedtük a szakma jellemzőit – a feladatok listájától kezdve a fizetésen át, minden infót.

Mi az a Scrum Master?

A Scrum Master jelentése a köztudatban sokszor a projektmenedzsment fogalmával kapcsolódik össze. A két terület hasonló, de mégis sokban különbözik egymástól. A Scrum Master a Scrum módszertant alkalmazó szakember, aki projektek során és más céges szervezet működése érdekében segíti a csapatokat az együttműködésben, a célkitűzésben és a fókuszált munkavégzésben. A Scrum Master ismeri a framework szabályait és az agilis vezetés alapjait és egy mentorként vesz részt a munkafolyamatokban. A feladata az, hogy munkafolyamatok a kitűzött célokat követve, hatékonyan haladjanak és a résztvevők alkalmazni tudják a Scrum elveit.

 

 

Milyen területeken dolgozik a Scrum Master?

A Scrum leginkább az informatikai és szoftverfejlesztési szektorban népszerű, de bármelyik területen alkalmazható, ahol egy végtermék megtervezése és létrehozása a cél (például weboldal, szoftver vagy akár építési projekt). Néhány példa, ahol a Scrum Masternek fontos szerepe van:

 • Építkezés és építészeti tervek elkészítése
 • Adatelemzés, adatszolgáltatás
 • Orvosi eszközök fejlesztése
 • Oktatás
 • Autóipar: tervezés, fejlesztési projektek és gyártás
 • Marketing és hirdetés
 • Vevőszolgálati rendszerek fejlesztése

A Scrum módszertant olyan nagy cégek is használják, mint a Netflix, Google, Apple, Yahoo, az Airbnb és a Spotify. Ez a tény önmagában visszaigazolja, hogy a Scrum keretrendszer hasznos és jól működik, még a giga cégek rendszerében is.

A Scrum Master módszertan a munkában

A módszer része a Scrum Guide, ami egy pontos útmutatóként szolgál a csapat tagjainak. Ez meghatározza, hogy a csapatok kis időintervallumokban, azaz előre megtervezett sprintekben dolgoznak és mindegyik sprint végén a végső cél egyik darabját, vagy részfeladatát elkészítik. Ez felgyorsítja a munkát és növeli a hatékonyságot, hiszen a résztvevők nem ragadnak bele a feladatokba, illetve a felmerülő problémákat gyorsan és kreatívan tudják megoldani.

A sprintekben való munkavégzés egy keretrendszert követ, ami napi státusz meetingeket, komoly és alapos projekttervezést és Sprint Review-t, tehát alapos áttekintést és értekélést tartalmaz.

 

Scrum Master vagy projektmenedzsment?

Scrum Master és projekt manager – a kettőt gyakran összekeverik, vagy egy lapos említik. De mitől különböznek egymástól a feladatkörök? És honnan lehet tudni, hogy a cégnek inkább Scrum Masterrel, vagy projektmenedzserrel lenne célszerűbb együttdolgozni? Összegyűjtöttük a jellemzőket!

A Scrum Master:

 • A Scrum keretrendszer elveit alkalmazza és annak működési elveit adja át a csapat számára
 • Vezényli a meetingeket és a sprintek során jegyzőkönyvet ír
 • Megfigyeli a folyamatokat és támogatást nyújt (agilis módszerek alkalmazásával), ha elakadást tapasztal
 • A szakmai kérdésekből kimarad, szigorúan a módszer implementálásán dolgozik

A projektmenedzser:

 • Részt vesz a projekt megtervezésében és a szakmai feladatok kiosztásában
 • Menedzseli a csapatot
 • Az esetleges konfliktushelyzetek megoldásán dolgozik
 • Elemzi a projektet, a külső tényezőket, a folyamatok alakulását

És hogy honnan lehet eldönteni, hogy egy csapatnak melyik szakemberre van szüksége? Scrum Masterrel akkor érdemes együtt dolgozni, ha egy nagyszabású projekt van kilátásban a cégnél, ami rugalmasságot és állandó változtatást, gyors és hatékony reakciót igényel, vagy ha a vezetés szeretné hosszútávon bevezetni az agilis munkavégzést, hogy azt a kisebb és nagyobb projekt esetén egyaránt alkalmazza. A projekt manager akkor jó választás a vállalkozás számára, ha egy vezető személyre van szükség, aki összeköti a különböző területeket egymással, illetve ha a feladatokat időben és szervezetten, de nem sürgősen szükséges teljesíteni.

 

 

A Scrum Master feladatai

A Scrum Master elsődleges és legfontosabb feladata a szervezet folyamatainak felügyelete, hogy azok megfelelően kövessék a Scrum rendszer alapelveit. Emellett a Scrum Master a csapat tagjaként vesz részt a folyamatokban, ezért más feladata is van.

Támogatás

A Scrum Masternek egyik legfőbb feladata az adott csapat támogatása, hogy minden csapattag a maximumot tudja kihozni magából a célok elérése érdekében.

Coaching

A Scrum Master a csapattal dolgozik, de ha szükség van rá, az egyéni útmutatásban is segít. Ha a csapat valamelyik tagja elakad, vagy személyes problémák merülnek fel a munka során, a Scrum Master, mint egy coach segít a megoldás megkeresésében és a motiváció megtalálásában.

Mentorálás

Ahhoz, hogy a szervezet tagjai megfelelő módon elsajátítsák a Scrum keretrendszer működési elveit és azt a gyakorlatban is alkalmazni tudják, a Scrum Master mentorálása elengedhetetlen. Képes arra, hogy hatékonyan és rövid időn belül, részletesen elmagyarázza és a gyakorlatban alkalmazza a módszertan elemeit, hogy segítse a csapat munkáját és előrehaladását.

Változások menedzselése

Egy projekt, vagy munkafolyamat során folyamatos változások mennek végbe. Különösen igaz ez a Scrum módszert alkalmazó csapat esetében, ahol hetente, bizonyos esetekben naponta hoznak létre új terméket, koncepciót vagy megoldást. Fontos, hogy a Scrum Master tudja menedzselni ezeket és fenntartani a lelkesedést, motivációt és energiát.

Scrum módszer betartása

A Scrum rendszert alkalmazó csapat akkor lesz sikeres, ha a projekt elejétől a legvégéig betartja a szükséges elveket és elkerüli a pazarló, időveszteséges folyamatokat. Ennek biztosítása a Scrum Master legfőbb feladatai közé tartozik.

Csoportdinamika kialakítása és fenntartása

Minden csapatnak megvan a saját kultúrája, stílusa és dinamikája. Amikor egy Scrum Master csatlakozik hozzájuk, szükséges felismerni és megvizsgálnia a csapattagok közötti viszonyokat, és a csapat működését. Ezek alapján tudja megkezdeni velük a közös munkát, hogy ő is a szervezeti kultúra részét képezze és átadhassa számukra a Scrum módszertant.

Hogyan válhat valakiből Scrum Master?

Ha valaki Scrum Master szeretne lenni, szüksége lesz egy szakirányú képesítésre és a megfelelő mindsetre. Ezek szükségesek ahhoz, hogy irányítani tudja a csapatot és a munkafolyamatokat.

Megfelelő képzések elvégzése

Scrum Master csak az lehet, aki elsajátítja a Scrum framework működési elveit, a hozzá tartozó elemeket (pl. Scrum Guide, Sprintek, stb.) és azok gyakorlatban való alkalmazását. A Scrum Masternek ismernie és tudnia kell az agilis csapat felépítését, a munkafolyamatok fázisait, a módszerek tervezését és a célkitűzést is – sok más szakmai tudást igénylő feladat mellett. El kell sajátítania továbbá a mentorálás, az oktatás és a coaching alapjait, hiszen ezek fontos elemei a hétköznapjainak.

Az alapok megtanulása elengedhetetlen, hiszen azokra építve tudja egy szakember fejleszteni a tudását. 2022-ben már nem akadály az online tanulás, ezért több kurzus is rendelkezésre áll, amit bárhol, bármikor elvégezhet az, aki Scrum Masternek szeretne állni.

Készségek és hozzáállás

A szakmai részletek elsajátítása mellett rendelkeznie kell a megfelelő készségekkel. Ezek közé tartozik az agilis szemlélet, a kommunikációs készségek, az empátia, a szervezettség, a nyitottság és a rugalmasság. A munkafolyamatok során aktívnak és érdeklődőnek kell lennie, illetve jó megfigyelőnek, hogy észrevegye az esetleges elakadásokat, nehézségeket és azt minél hamarabb megoldja a csapattal együtt. Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor hamar kell reagálni, ezért a kreativitás és a kitűnő problémamegoldás szintén olyan fontos tulajdonságok, amikre a Scrum Masternek szüksége van.

Gyakorlat

Minden szakmában igaz, hogy a karrierépítés elengedhetetlen része a gyakorlat. Ez igaz a Scrum Master esetében is. Nem elég fejben ismerni az adott módszereket, azokat a gyakorlatban, az üzleti életben is tudni kell alkalmazni. Minden csapat és minden cég más, amiket egy Scrum Masternek meg kell tapasztalnia ahhoz, hogy könnyedén és gördülékenyen tudja alkalmazni a tudását. A korábbi tapasztalatok hozzásegítik ahhoz, hogy a saját stílusában, magas szintű támogatást nyújtson a cégek számára és ezáltal sikeres karriert építsen.

 

.

Scrum Master fizetés

A Scrum Masterek fizetése kiemelkedő mind nemzetközi és magyar viszonylatban is. Ennek oka az, hogy nagyon összetett feladatot látnak el, ahova magas szintű szakmai tudás szükséges és a munkájuk nagyban befolyásolja az üzleti sikereket. Az egy Scrum Master sikeresen zár egy projektet (a csapattal együtt), akkor az nem csak időt, energiát és pénzt spórol a cégnek, de nagyobb bevételt is jelenthet. Magyarországon a Scrum Master fizetések netto 350 000 – 800 000 Forint között mozognak, attól függően, hogy Junior, Medior, vagy Expert pozícióról beszélünk. Ez külföldön valamivel magasabb is lehet, különösen akkor, ha valaki szabadúszó Scrum Masterként dolgozik és saját maga szabja az árait.

Neked való ez a szakma?

Érdekel a projektvezetés, de nem tudod pontosan melyik szakma lenne ideális számodra? Töltsd ki az online tesztünket, és tudd meg, hogy melyik szakma illik hozzád a legjobban!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!