fbpx
/
/
Tényleg megszűnik az OKJ?

Tényleg megszűnik az OKJ?

megszunik-az-okj

Felmerültek azok a pletykák, hogy teljesen megszűnik az OKJ rendszer 2020 szeptemberétől, aminek oka pedig az, hogy a kormány szeretné erősíteni a szakmák tanulását úgy, hogy valódi, széleskörű tudást biztosítson a tanulóknak. Jelenleg Magyarországon 770 tanfolyam szerepel az Országos Képzési Jegyzékben, viszont ez jóval több, mint ami az Európai Unió tagállamaiban van, így a képzések túl szerteágazóak, és az egymást részben fedő szakterületekre külön képzések vannak. Amíg a német képzési jegyzék például csak egy asztalos képesítést tartalmaz, addig a magyar OKJ-ben asztalos, műbútorasztalos és asztalosipari szerelő is szerepel. Az állam szerint az Országos Képzési Jegyzék rendszer elévült, és sok olyan tanfolyamot és elemet tartalmaz, amelyre a jelenlegi munkaerőpiacon már nincs szükség, így kitermel olyan szakembereket, akik a későbbiekben nem tudnak elhelyezkedni. Ennek okán szeretnék teljesen átstrukturálni az oktatást, felszámolni az Országos Képzési Jegyzéket, radikálisan lecsökkenteni a megszerezhető, államilag elismert szakképzések számát, hogy olyan, teljes értékű szakképesítés legyen elérhető, amely átfogó, technológiai tudást ad a tanulóknak és kézzel fogható szakmát. A jelenlegi képesítések sajnos ezt nem szolgálják ki. Helyette viszont több változat is található, akár alapszakmák akár specializációk között, így valós idejű, a magyar álláspiacnak megfelelő, rövidebb vagy akár több éves rendszerben tanulhatnak majd a felnőttek. Emellett fontos, hogy a második szakma ingyenes elvégzése továbbra is megmarad az új oktatási rendszerben, azonban az önköltséges szakmák ára várhatóan emelkedni fog.

megszűnik-az-okj

A mostani OKJ-s rendszer szakképesítéseit a jövőben két részre osztanák. Az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, kizárólag iskolarendszerben, nappali tagozatú felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek.

A másik csoportot azok a szakképzések alkotnák, amelyek a fentieknél rövidebb idejűek vagy specializációként egy alapszakmára épülő képzések. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehet majd megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban lehet. Ezek rugalmasabbak, jobban specializáltabbak lennének és már előkövetelménnyel járnának. A felnőttek számára ugyanúgy, ahogy eddig, elérhető marad a második szakma elsajátítása, hiszen nekik a munka mellett nem megoldható a nappali képzés. Így ezek rövid idő alatt, specializáltabb és rugalmasabb keretek között megszerzett szakmai képesítések lesznek. Ebben a tekintetben elmondható, hogy mégsem szűnik meg teljesen a szakképzés, hiszen még mindig az a kormány célja, hogy szaktudással rendelkező munkaerőt tudjon kioktatni, azonban ezt már nem szolgálta ki a jelenlegi OKJ rendszer, így elengedhetetlen a változás a felnőttképzésben. Helyette viszont több változat is található, akár alapszakmák, akár specializációk között, így valós idejű, a magyar álláspiacnak megfelelő, rövidebb vagy akár több éves rendszerben tanulhatnak majd a felnőttek. Ezáltal megszűnnek a hasonló szakterületű szakképzések, a széttagoltság és a túlzott specializáció, az oktatási idő nő, viszont igazodik a munkaerőpiac követelményeihez. Ebben a rendszerben a választható szakmák száma 200 körüli lesz. Az OKJ „utódjában” szereplő szakmák kiegészülnek majd digitális szintekkel, de ezt csak tél folyamán fogják kidolgozni, mint ahogy a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket is. Gazdasági szempontból arra lehet következtetni, hogy újfajta foglalkozások, munkakörök megjelenésére lehet majd számítani az OKJ-s képzések változásával, a rendszer átstrukturálásával.

megszunik-az-okj

A várható változások miatt egyre nagyobb szerepet kapnak az online tanfolyamok, élőtérbe kerülnek a frontális, személyes oktatás helyett. A tanulni vágyók könnyebben és rugalmasabban oszthatják be idejüket, több idő marad a munka és magánélet mellett a hobbira is, ha ezt a képzési formát választják, és nem szükséges több éves képzésekben gondolkodni. A szakemberek szerint a digitalizáció és a hihetetlen sebességű technológiai fejlődés miatt a virtuális tanulás és oktatás hamarosan felváltja a személyes rendszert, és idővel azok is teljes értékű, elismert képzéssé válhatnak. A szakmai világban egyelőre nehezen elképzelhető még, hogy 1-1 szakképzés, majd idővel mindegyik online formában legyen tanulható, de a virtuális valóság megjelenése és terjedése ezt is lehetővé teszi, mindezzel a szakképzési időt lerövidítve, az egy ember számára elsajátítható szakmai képzések száma pedig növekedhet. Az idén bevezetésre kerülő új szakképzési rendszerről egyelőre még pontos információk nincsenek, de az biztos, hogy az OKJ ebben az elavult formában megszűnik, de nem tűnik el véglegesen, sok új képzést vezetnek be és várhatóan több olyan ember lesz a munkaerőpiacon, akik szakmai tudása kimagasló.

Ha szeretnél a digitalizáció irányába menni, és szívesen vennél részt olyan képzésen, amellyel akár itthonról is dolgozhatsz, akkor válassz tanfolyamaink közül, ha viszont maradnál a hagyományos OKJ-s rendszernél, akkor válaszd a személyes oktatást az akár 20 városban is elérhető Alfa Kapos Kft. képzései közül!

Források:https://tanfolyamokj.hu/blog/megszunik-az-okj/

https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/07/22/megszunik-az-okj-s-kepzesi-rendszer-ez-lesz-helyette

https://www.hrportal.hu/hr/igy-valtozik-2020-oszetol-a-felnottkepzesre-vonatkozo-szabalyozas-20191001.html

Nincsenek bejegyzések.

Feliratkozás

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!