fbpx
/
/
Tiktok használata – Tippek és trükkök kezdőknek

Tiktok használata – Tippek és trükkök kezdőknek

tiktok-hasznalata

A Tiktok használata a 2020-as évben gyors növekedésnek indult. Mivel a legtöbben bezárva éltük a mindennapjainkat, a Tiktok videók tökéletes kikapcsolódásnak bizonyultak, mind fogyasztói, mind tartalomkészítői szempontból. Ebben a blogcikkben kicsit közelebbről is megvizsgáljuk a Tiktokot. Készen állsz?

 

A Tiktok használata – Egy kis TikTok történelem

Pár évvel ezelőtt a még Musical.ly néven ismert alkalmazás, azzal került be a vezető hírek közé, hogy kamaszok játszóteréül szolgált, ahol különböző tátika (lipsinyc) videókat töltöttek fel. A ByteDance nevű cég 2018-ban felvásárolta a Musical.ly-t, és hozzá építette a már meglévő TikTokhoz. Valójában ez nem jelentett mást, minthogy ismert(ebb) zenékre fiatalok tátogtak. A TikTok azóta kinőtte magát, hiszen havi lebontásban 500 millió aktív felhasználóval rendelkezik, és olyan alkalmazások versenytársa lett, mint a Snapchat vagy az Instagram.

Több mint két milliárd letöltéssel a TikTok jelen pillanatban 155 országban elérhető, és folyamatosan megtalálhatjuk a 10 legtöbbet letöltött alkalmazás között az App Store-ban. Ha teljesen kezdő vagy, akár online marketinges, esetleg tartalomkészítő vagy fogyasztó, ebben a cikkben lépésről – lépésre megmutatjuk, hogyan tudsz tájékozódni a TikTok útvesztőjében. A TikTok először zavarbaejtő lehet, hiszen nem pusztán szociális hálózat, mint a Facebook vagy az Instagram, hanem annál sokkal több. Szó lesz a profil beállítások lehetőségeiről, az első videó felvételéről, speciális effektekről, a kihívások és a duettek használatáról, valamint arról, hogy miképp léphetsz kapcsolatba más felhasználókkal.

 

tiktok-hasznalata

 

Kezdő lépések

Ha eldöntötted, hogy szeretnél elmélyedni a TikTok alkalmazásban, nincs más dolgod, mint a legelején kezdeni: letölteni az App Storeból, vagy a Google Play áruházból. Töltsd le az alkalmazást, majd nincs más dolgod, mint létrehozni egy felhasználói fiókot. Ha van már létező Facebook, Twitter vagy Google regisztrációd, akkor egyszerűen regisztrálj. Ha nincs, akkor hozz létre egy felhasználónevet és egy jelszót, így nem kerül szinkronizálásra a többi plaformmal. Jelentkezz be, és azonnal videók ezrei kerülnek eléd, indulhat is a felfedezés.

 

Videós feed

Az előtted megjelenő tartalmat hívják videós feed-nek. A saját profilod is könnyen tudod szerkeszteni, ehhez nincs más dolgod, mint belépni a profilodba. Kattints a jobb alsó sarokban található ikonra (apró kis emberformája van), itt tudod megnézni és szerkeszteni is. Miután beléptél, koppints a ‘Profil szerkesztése’ gombra, és válassz ki egy profilképet vagy videót. Add hozzá a felhasználónevedet és az életrajzi adataidat is. Ha szeretnéd megmutatni más közösségi média profiljaidat is, egyszerű módon összekapcsolhatod a Youtube és Instagram oldalaiddal. Ez kifejezetten azoknak az üzleti vállalkozásoknak lehet érdekes, akik egyszerre több platformon is szeretnének jelen lenni.

 

A TikTok működése

Miután kész vagy a profilod beállításával, végre elmerülhetsz a tengernyi TikTok videóban, amit alkalmazás kínál. Első látásra zavarbaejtően sok videóval szembesülsz majd, mivel a TikTok algoritmusa egyelőre azokat a videókat tárja eléd, amelyek a legfrissebbek. Ha nincsenek követőid, akkor az alkalmazás különböző trending videókat küld be számodra, megtekintésre. Ahogy egyre több embert kezdesz el követni, vagy kommentelni, az alkalmazás ezt érzékeli, és a videós feed is ennek megfelelően átalakul majd az érdeklődési körödhöz. Ha találsz olyan videót, amit kedvelsz, akkor az Instagramhoz hasonlóan egy szív jellel tudod jelezni. A videókat meg is oszthatod, a komment ikon alatt lévő előre jelet nyomd meg, így megjelennek a megosztási lehetőségek. Ezek a szimbólumok mind a videó jobb oldalán találhatók.

 

Tikcode

Ha például olyan videóba futsz bele, ami kifejezetten tetszik, akkor meg tudod nézni a felhasználó többi videóját is. Húzd balra a bal oldali gombot, így megérkezel a felhasználó profiljára. Koppints a második fülre vagy a nagyítóra, hogy belépj az alkalmazás keresési területére. Ezen a lapon fiókokat, videót keresősáv alatt kereshetsz, hogy trendi témák szerint rendezve nézd meg mások videóit. Ha szeretnél lépést tartani egy nagyszerű videókészítővel, akkor a profilképüket tartalmazó ikonra és a videójukon lévő szív gomb feletti plusz jelre kattintva követheted őket. Ha van specifikusan olyan személy, vagy népszerű tartalomkészítő, akit követni szeretnél Tiktokon, akkor könnyen rá is kereshetsz, a „Felhasználók” szűrő segítségével.

Úgy is megtalálhatod őket, ha beolvasod a TikCode-jukat. Ez hasznos lehet olyan márkák vagy személyek számára, akik más webhelyeken vagy a fizikai világban szeretnék népszerűsíteni TikTok-csatornájukat. Neked is van saját TikCode-od, ez a profilodban megtalálod. Koppints a profilodban található négyzet alakú ikonra a jobb felső sarokban. Ha egy másik TikCode-ot szeretnél beolvasni, akkor lépj a keresés fülre, és koppints a keresősáv mellett található négyzet alakú beolvasás gombra. Amikor megnyílik a beolvasási képernyő, tartsd a beolvasni kívánt TikCode-hoz. Fontos, hogy beolvasási folyamat azonnal megkezdődik, így nem kell más gombot megnyomni. A sikeres beolvasás után másodperceken belül átirányít Téged az adott személy profiljára. Ha van egy képernyőképed a kódról, a beolvasási oldal felső sarkában a „Fotók” gombra is nyomhatsz, hogy feltöltsd és beolvasd a kódot.

 

tiktok-letoltes

 

Milyen TikTok videókra számíthatsz?

Háromféle videót tölthetsz fel hosszúság szempontjából TikTokra. Ez lehet 3 másodperces, 15 másodperces vagy akár 60 másodperces videó is. Ami a tartalmakat illeti, a TikTok  bár a legutóbbi törekvések mást is mutatnak ) alapvetően szórakoztató platform. Itt főként olyan videókat találsz, melyek megnevettetnek, szórakoztatnak, és néha – néha sokkolnak. A TikTok felületén is találsz úgy nevezett kék pipás, azaz igazolt fiókokat, melyeket a TikTok már validált. Itt sem könnyű a bejutás, hiszen folyamatosan minőségi tartalmakat kell gyártani.

 

Élő videók

A már előre felvett videók mellett élő bejelentkezéseket is készíthetsz Tiktokon. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha a követőid száma már meghaladta a 1000 főt. Ez kevésnek tűnhet, de a TikTok közel sem úgy működik, mint az Instagramon. Mivel a videód nagyobb közönség elé kerül ki, ez könnyű lájkolni, azt azonban nehezebb elérni, hogy kövessenek is téged. Az élő videókat nem tudod elmenteni, mint Instagramon, hanem ha véget ér, akkor egyszerűen eltűnik.

 

Extra effektek

Érintsd meg a középső lapot a kamera módba való belépéshez. A kamera megfelelő irányba történő fordításához koppints a jobb felső sarokban lévő Flip ikonra. A képernyő jobb oldalán a következő ikonokat is láthatod:

 

tiktok-video-effektek

 

  • Sebesség/Speed: Videó lassított vagy gyorsított felvételére szolgál.
  • Szépség/Beauty: Egy AR-szűrő, amely elrejtheti a hibákat és kisimíthatja a bőröd.
  • Szűrők/Filters: Lehetővé teszi a kamera színszűrőjének módosítását.
  • Időzítő/Timer: Automatikus felvételi visszaszámláló beállítása, ha kéz nélkül szeretnél videózni.
  • Vaku/Flash

A kamera képernyő felső középső részén zenei hangjegyek találhatóak, amelyek mellett megtalálod a „Hang hozzáadása” feliratot. Erre koppintva kiválaszthatod a zenét vagy a hanghatást, amellyel dolgozni szeretnél. A kamera alsó részén jobbra egy Effektek ikon, balra pedig egy feltöltés gomb is látható – arra az esetre, ha az alkalmazáson kívül szeretnél rögzíteni videókat.

Amikor befejezted a TikTok videó rögzítését, még mindig hozzáadhatsz különböző matricákat, vagy zenei aláfestést. Ha végeztél, nyomd meg a Tovább gombot. Elérkeztél egy Instagramról már ismerős felületre, ahol a szöveget és a különböző hashtageket adhatod hozzá, és bejelölheted, hogy lehet-e kommentelni vagy sem. Ha nem akarod posztolni, el is rakhatod későbbre a Tervezetek közé.

 

Duettek és challangek

A TikTok egy különleges csatlakozási lehetőséget biztosít a felhasználók számára. Ha látsz egy olyan videót, amihez szívesen csatlakoznál, a TikTok lehetővé teszi, hogy egy duett videóval válaszolj. Ez egy olyan feature, amit még a Musical.lyből tartottak meg a készítők. Ha duettezni szeretnél, nyomd meg a Megosztás gombot a megosztási lehetőségek megjelenítéséhez, majd nyomd meg a „Duett” opciót az alsó sorban középen. A videó mellett megjelenik a kamera képernyője.

Onnan megnyomhatod a felvétel gombot, és énekelhetsz, táncolhatsz zenére. Ha készítesz egy bejegyzést, és nem szeretnéd, hogy bárki duettezzen veled, akkor a közzététel előtt a Bejegyzés oldaladon megérintheted a „Duett/Reaktivitás kikapcsolva” gombot. Más platformokhoz hasonlóan Tiktokon is rengeteg challange, azaz kihívás jelenik meg. Ilyenkor egy szervezet, vagy egy személy arra ösztönzi a felhasználókat, akik követik, hogy filmezzék le magukat egy tevékenység közben. A résztvevők pedig egy adott hashtag alapján követhetik a kihívást.

 

Tippek és trükkök

Nem engedünk utadra a TikTok útvesztőben anélkül, hogy nem kapnál tőlünk néhány extra tippet azt illetően, hogyan érdemes a Tiktokot használni.

 

tiktok-hasznalata-tippek

 

Játssz a speciális effektekkel

Rengeteg módja van annak, hogy feldobd a videódat, és a TikTok közönsége ezt el is várja. Jó kísérteleztést!

 

Használd a zenét!

Az egyik legjobb dolog a Tiktokban, hogy tudsz zenés videót készíteni. Ezt használd ki, hiszen rengeteg az elérhető tartalom az oldalon.

 

Maradj a humorodnál!

 Az emberek azért jönnek erre a platformra, hogy szórakozzanak és szórakoztassanak, ezt ne felejtsd el!

 

Nézd meg, mit csinálnak más cégek, márkák

Bár lehet, hogy a saját vállalkozásodnak még korai a Tiktok, mint online marketing csatorna, más márkák által közzétett videók inspirálhatnak téged.

A TikTok egy olyan platform jelenleg is, melynek online marketinges szerepe jelentős, mégis a legtöbb cég még nem ismerte fel a benne rejlő potenciált. Tapasztald ki és egy kisebb marketinges tudással, tedd csatornádat hatékony szócsővé, amivel elérheted a célközönségedet. Ha pedig érdekelne a videózás, videóvágás, akkor ebben a cikkben található 10+1 videóvágó szoftver, amikkel még hatékonyabb kisfilmeket tudsz készíteni.

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!