fbpx
/
/
Újévi fogadalmak – Így váltsd valóra céljaidat!

Újévi fogadalmak – Így váltsd valóra céljaidat!

ujevi-fogadalmak-2022

Eljött az újévi fogadalmak ideje, amikor szilveszter éjjel, vagy éppen az újév első napjaiban számadást végzünk mindazon dolgokról, amelyekben változni szeretnénk. Az újévi fogadalmak trükkös jószágok: a fogadalmat tévők több mint 50 százaléka beteljesedetlen marad, egy vágyálom, amit csak távolról szemlélünk a január elteltével. De mi a sikeres újévi fogadalom titka? Hogy érdemes célt kitűzni? Miért nem tudják sokan betartani? Egy korábbi cikkünkben meséltünk a SMART célkitűzésről, amely valóban hatásos és biztosan sikert érsz el vele. Nézzük, hogyan válthatod valóra az újévi céljaidat!

Újévi fogadalmak – Csináld jól!

Az újévi fogadalmak valóra váltása a célkitűzésnél kezdődik. A sikerhez vezető legrövidebb út az önismeret, tehát semmi értelme olyan célokat választani, amit már a leírás pillanatában tudunk, hogy valószínűleg soha nem tudjuk majd elérni. Az újévi fogadalomtévők egyharmada nem jut túl a januáron, a kutatások szerint. A legtöbb ilyen fogadalomtétel már a fogadalom kiválasztásánál elbukik, hiszen vagy értelmetlen, vagy személytelen, vagy elérhetetlen.

  1. A cél nem olyasvalami, amit te választottál ki magad számára, hanem olyasvalami, amit a társadalom, vagy a baráti köröd sugalmaz számodra.
  2. Túl homályos a téma, nincs egy konkrét végcél, amit megfogalmaztál.
  3. Nincs reális terved az elhatározásod megvalósítására.

Itt jön képbe a SMART célmeghatározás, aminek a lényege, hogy konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött legyen a végcél, amit kitűzöl magad elé. Az elérhetetlen célok helyett válasszunk inkább idén olyasvalamit, amit előre el tudunk tervezni.

SMART célkitűzés – Hogyan működik?

A SMART egy angol mozaikszó, és tartalmazza az összes olyan szót, ami egy cél megvalósításánal hasznos lehet számunkra. A SMART célok specifikusak, mérhetőek, elérhetőek, reálisak és időhöz kötöttek.

SMART: Specific – konkrét, Measurable – mérhető, Achievable – megvalósítható, Relevant – reális, Time-based – időhöz kötött.

smart-celkituzes-hogyan

Specifikus

Az újévi fogadalmakat úgyis érdemes megfogalmazni, hogy azok egzakt célokat foglaljanak magukban. Például ahelyett, hogy azt mondod: „Le akarok fogyni!” fogalmazz meg egy számot és időintervallumot, ami alatt azt el szeretnéd érni. A következő hónapban 3 kilogrammot szeretnék leadni. A legnépszerűbb fogadalom (nem csak szilveszterkor, hanem szinte mindig) általában a súlyvesztéssel kapcsolatos.

Mérhető

Ez kézenfekvőnek tűnik, ha a célod sportolással vagy fitnesszel kapcsolatos, de akkor is kapóra jön, ha például valamit csökkenteni szeretnél az életedben. Ha például abba akarod hagyni a körömrágást, akkor készíts képeket a körmödről, különböző stádiumokban, hogy nyomon tudd követni a növekedést. Naplózd a különböző előrehaladást, így biztosabb lesz a siker, amit elérsz majd.

Elérhető

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet többet nagy, grandiózus álmod. Azonban, ha túl gyorsan teszel, túl nagy lépést, akkor valószínűbb, hogy csalódás ér majd, előbb vagy utóbb. Így tehát az sajnos nem reális megoldás, hogy harmincévesen annyi pénzt tegyél félre, hogy 2 év múlva nyugdíjas legyél, de havonta 10 ezer forint talán kicsit közelebb állhat a valósághoz, és a legtöbben meg is tehetik ezt.

Releváns

Ez egy olyan végcél, ami valóban közel áll hozzád, tehát van mögötte személyes érdekeltség. Ha csak egy rövid fellángolásról van szó, ami mögött szenvedély, túlfűtöttség, vagy esetleg negatív érzelmek állnak, akkor gyakorta nem tartjuk be ezeket, hiszen kifut belőlük az érzelmi töltet. De ha egy olyan folyamatot építesz fel, ami mögött van átgondoltság, tudod, hogy az adott dolog miért jó számodra, és támogató emberekkel veszed körbe magad, akkor sokkal nagyobb az esélyed a sikerre.

Időhöz kötött

Az elérhetőség mellett az időintervallum is számít. Ez azt jelenti, hogy elegendő időt kell magadnak adni ahhoz, hogy elérd a célokat, mindeközben azonban kitűzhetsz kisebb mérföldköveket is, amiket a köztes időszakban elérhetsz. Koncetrálj a kis célokra, melyeket sikerül megvalósítanod, és ne félj megünnepelni a sikereidet.

Elő a tervekkel!

A végcélt – sajnos – nem varázsütésre érjük el. A továbbiakban megmutatjuk, hogy varázsütés hiányában hogyan tudsz álomból valóságossá teremteni egy újévi fogadalmat. Megvizsgáljuk, milyen lehetséges akadályokba ütközhetsz az úton, és azt is, hogyan alakíts ki új szokásokat. Amennyiben egy szokást szeretnél megtörni, kezdd azzal, hogy három részre bontod őket. Egy jelre, egy érzésre és egy jutalomra. Hoztunk nektek néhány szemléletes példát.

ujevi-fogadalmak-tervezes

Rossz szokások legyőzése

A rossz szokásként, vagy jelként vegyük azt, hogy túl sokat görgeted a Facebookot vagy az Instagramot. Ettől bekapcsol egy érzés, hogy elszigeteltnek érzed magad. A rutin az, hogy ekkor görgetni kezded az Instagramot, ami az összekapcsolódás érzését adja meg, ami esetünkben a jutalom. A rutin megtöréséhez ilyenkor állj fel, és kezdj el beszélgetni egy barátoddal, vagy sétálj egyet a háztömb körül. Mi történik akkor, ha egy káros egészségi szokástól szeretnél megszabadulni? Rossz szokásként vegyük a dohányzás példáját. Ha fáradt vagy, esetleg frusztrált, rágyújtasz egy cigarettára, ami a rutint képezi az életedben. Ezáltal stimulált leszel, ami a jutalom érzését adja át. A rutin megtörése érdekében, készíts magadnak egy teát vagy kávét.

Tedd személyessé

Természetesen „ahány ház, annyi szokás”, minden rutin egyéni, és az új szokások kialakításába nagyon komoly munkát belefektetni, akár a dohányzásról szeretnél leszokni, akár spórolni akar az ember. Egy új szokás kialakításánál fontos, hogy személyre szabjuk azt. Ha soha életedben nem futottál, akkor ne a maratoni távokkal kezdd, hanem első nap vagy hét során csak vedd fel a futóruhát. Motiváld önmagad: ” Hetente kétszer el fogok menni futni.” Ez adja meg az legelső lépést a rutinhoz. Az adott cselekvés a jutalomnak sem szabad elmaradni, hiszen ez adja majd meg a löketet a továbbiakban. Például ha reggel futsz, akkor hajlamos leszel rohanni, így biztos nem találsz majd élvezetet a tevékenységben, vagy éppen az azt követő zuhányzásban és még kizsigereltebbnek érzed majd önmagad: ezáltal az agyad hátrébb tolja majd az adott tevékenységet. A futás jutalma lehet egy kocka csoki, egy hosszú zuhany, vagy épp a büszkeség érzésének megélése.

Keress egy támogató közösséget

Nem kell feltétlen egy egész pompom csapatot keresni, aki minden egyes célkitűzés elérésénél támogató üzenetekkel bombáz, de érdemes lehet keresni egy – két olyan embert, akivel megoszhatod a tervedet. Oszd meg velük céljaidat és kérd meg őket, hogy időnkét nézzenek a körmödre. Ily módon nyilvános lesz a kötelezettséged vállalása, és úgy érezheted az adott közösség támogat abban, hogy megvalósítsd a kitűzött dolgokat.

Legyen tétje!

Vannak, akiket semmi nem motivál annyira, mint a pénz nyeremény, vagy a pénz elveszítésének lehetősége. Tegyük fel, hogy felteszel 20 ezer forintot, odaadod egyik közeli családtagodnak és addig nem kapod vissza, amíg el nem érted a kitűzött álmot. Ha pénz van „játékban” gyakran sokkal komolyabban vesszük a feladatot.

Ha elmulasztjuk a célt…

… akkor sincs semmi baj, ne aggódj, nem vagyunk egyedül. Az első és legfontosabb, hogy legyünk kedvesek önmagunkhoz, hiszen egyszerre és mindenen nem fogsz tudni változtatni. Fontos tenni azért, hogy életünkben (tartós) változásokat érjünk el, és ha egy nehéz pillanatban feladjuk, akkor soha nem fog álmunk valósággá válni. Ha már csak egy apró álmot sikerült elérni, rövid idő alatt, elégedettek lehetünk az eredménnyel. Higgyjük el, hogy a szilveszteri csodánk egész évre mellénk szegődik, így a 2022-es évben minden álmunkat megvalósíthatjuk.

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!